Hétvégi programajánló – szept. 12-14.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lúdanyó_mesei_2

Ezen a hétvégén zárul a Palotanegyed Fesztivál nyári programsorozata. A Várban Budai Borfesztivállal, a Mezőgazdasági Múzeumnál Szürkemarha Vigadalommal várnak benneteket. Szombaton a Nem Adom Fel Alapítvány szervezésében rendezik meg a Piacok napját, ahol egyszerre lesz jelen a Gardrób Közösségi Ruhavásár, a Wamp és a Közös Piac az Erzsébet téren. A Két Egérben balatonos könyvbemutató, a MüPában Lúdanyó meséi, a Nemzeti Galériában családi nap vár rátok. Vasárnap a Magyar Dal Napját ünnepeljük (több helyen már pénteken és szombaton is), de lesz hangszerbemutató, Szimpla háztáji piac, végre indul a Művészetek Palotája ingyenes programsorozata, a Cifra Palota is. Hétvégi programajánló Minimatiné módra!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

bogna_szilvia

Szeptember 10. és 14. között rendezik meg a 23. Budavári Borfesztivált. Hétköznap 14 és 23 óra között, hétvégén már 10 órától nyitva tartanak. A kisgyermekes családokat szombaton és vasárnap 11 és 17 óra között őszre hangoló BABÓ kézműves foglalkozás (Stand szám: 152) várja az Oroszlános udvarban, ahol megismerkedhetnek a nemezelés ősi és modern technikáival, fali dekoráció és ajtódísz készítéssel, kreatív kézlenyomat készítéssel, festhetnek és rajzolhatnak. Kérjétek a pénztáraknál az ingyenes, gyerekek által tervezett egyedi karszalagot (10 éven aluliaknak), amelyre ráírható a név és telefonszám. Fellép többek között a Ghymes, az Irie Maffia, a Makám, Bognár Szilvi, a Csík és még sokan mások. Vendég: Olaszország. Belépő: 2900 Ft/fő/nap, 12 év alatt ingyenes!

Mystery Gang

Szeptember 12. és 14. között a Palotanegyed Fesztivál is búcsúszik a nyártól, ezúttal a Sör és Örömzene Fesztivállal a Múzeum kertben, ahol koncertekkel és gyerekprogramokkal is várják a közönséget. Fellép majd Ferenczi György és a Rackajam, a Téka, a Bazseva zenekar, a Mystery Gang, a Magyar Vista Social Club, Péterfy Bori & Love Band. Vasárnap este fényfestés zárja a rendezvényt. Hétvégén 11 órától népi játékokkal, régi autókkal és kézműves vásárral is készülnek. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

Szürkemarha Vigadalom és Piac Fesztivál vár benneteket ezen a hétvégén a Mezőgazdasági Múzeumnál. A három nap folyamán kézműves vásár, és mesterség-bemutatók, népi játszóház (Petrovics műhely, bejárat előtti tér jobb oldalán), mese-jurta, íjászbemutatók, 10. századi ételkóstoló, bemutatófőzésekkel készülnek. Vasárnap Országos Bajuszmustrával várják a közönséget, tisztelegve ezzel Herman Ottó munkássága előtt is, aki először írta le a bajszok állásának neveit, és ezeket a bajuszállásokat miről is nevezték el? Természetesen a magyar szürkemarha szarvának az állásairól. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

PÉNTEK

eszterlánc

ELMARAD! A Hegyvidéki Önkormányzat mögötti területen pénteken 16 órától az Eszter-lánc mesezenekar koncertezik. Itt találjátok a nemrég megnyílt Margaréta játszóteret, amit már kipróbáltunk. Itt délutánonként szeptember végéig rajzolással, gyurmázással, játékokkal várnak benneteket. Eső esetén érdeklődjetek az 1/200-8713 számon, hogy meg lesz-e tartva a koncert!

SZOMBAT

kozos piac

Elmarad! Esőnap: szeptember 20. Design-, bolha-, garázs , kézműves-, termelői-, közösségi-vagy használt ruha… Mi az? PIAC. Ez mind, mindez együtt, egy helyen, egy napon: a Piacok Napján ezen a szombaton 11 és 18 óra között az Erzsébet téren. A rossz idő miatt a szokásos helyen, a Gödör Klubnál tartják meg a Gardróbot. Ingyenes!

balaton_beszelgetos_konyv

11 órakor élményidézős, alkotással nosztalgiázós Balatonos könyvbemutató a Két Egérben kisebbeknek és nagyobbaknak. Lesz mese, papírhajtogatás, és persze sok-sok beszélgetés – mindeközben Radnóti Blankával, a könyv illusztrátorával készíthetsz egy képeslapot is, amellyel nagy örömöt szerezhetsz majd a címzettnek. Ingyenes!

ludanyo_mesei_11

Az óvodásoknak és kisiskolás korúaknak szóló Lúdanyó meséi című előadáson mesés történetek elevenednek meg a zenével egységben, a zene által. Maurice Ravel francia zeneszerző gyakran mesélt barátai gyermekeinek, Jeannak és a kis Mimie-nek egy régi gyűjteményből, amelyben olyan ismert mesék szerepeltek, mint a Csipkerózsika vagy a Hüvelyk Matyi. A mesékhez négykezes zongoradarabokat írt számukra, később pedig balettzenét komponált, amelyben megjelenik Csipkerózsika álma, Hüvelyk Matyi bánatos bolyongása, a rúttá varázsolt hercegkisasszony, Csúnyácska találkozása a mesebeli emberkékkel, a pagodákkal, a Szépség és a Szörnyeteg párbeszéde és a boldogságot, békét árasztó Tündérkert. Az ismerős történeteket most Ravel varázsos zenéje és a hozzá társuló árnyjáték kelti életre a MüPában szombaton 11 órától. Jegyár: 1000 Ft.

tunder_ilona_argyilus_kiralyfi

Egy 1984-es retró bábfilmmel indul az idei Puskin Kuckó évad a Puskin moziban. 10 órától Tündér Ilona és Árgyélus királyfi meséjét nézhetitek meg gyermekbarát környezetben (csökkentett hangerő, kis jelzőfény) nyitott ajtók mellett, biztosítva így, hogy a gyerekek komfortosan érezzék magukat. A szeptemberi programot itt találjátok. Jegyár: 700 Ft.

betuteszta_konyvesbolt

Ilyés Csilla szeretettel vár minden érdeklődőt az első ingyenes bemutatkozó Mini kézműhely foglalkozásra szeptember 13-án szombaton, 10 és 11 óra között a budakeszi Betűtészta mesekönyvboltban. A foglalkozás elsődleges célja, hogy a 2-3 évesek megismerjék a kézműves anyagokat, eszközöket, megéljék az alkotás örömét a szülők aktív részvételével.

szamoca_kiskertesz

Kinek mi jut eszébe a tulipános ládáról? Most szombaton, a Szamóca Kiskertész Klubban minden kisgyerek beültetheti saját tulipános ládáját. Miután leszüretelik a „Szamóca” ágyások terményeit, azokat is tulipán hagymákkal töltik meg. Szombaton 10 órakor és 11:15-tól a Füvészkertben. Online jelentkezés itt.

Kollázs-varázs_fabrikalo

11 órától kollázs-arcképeket készíthettek az óbudai Platán Könyvtárban. Ingyenes!

miniversum_jatszohaz_04

Szeptembertől minden szombaton és vasárnap rendszeres játszóházi foglalkozásokkal jelentkezik a Miniversum. A foglalkozásokért a belépőn kívül nem kell fizetni, kivéve a makett építést (+700 Ft). A részletes programot itt olvashatjátok. Belépőárak itt. Beszámolónkat a Miniversumról itt olvashatjátok.

Victor Brauner_Cheitan Nohestan_Bronzkígyó

Dobd fel a ruhatárad! Ruhatervezés, kollázskészítés ezen a szombaton a Magyar Nemzeti Galéria kreatív műhelyében. A 11:30-kor kezdődő családi tárlatvezetésen az álmok és fantázia világába utazhattok a dadaista és szürrealista művészekkel. Helyszín: C épület, I. emeleti kupolacsarnok. Teljes árú jegy: 1200 Ft; 6 és 26 év között: 600 Ft (6 év alatt ingyenes). A program 6 éves kortól ajánlott!

motolla_jatszohaz_marczi

Szombaton 10:30-tól újra indul a Motolla játszóház a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Kézműves délelőttre várják a kisgyerekes családokat, ahol az ebédig a kicsik és szüleik, nagyszüleik együtt alkothatnak. A legkisebbeket játszószőnyeggel és diavetítéssel várják. Belépő: 500 Ft.

babralda

15-től 17-ig bábkészítő műhellyel vár benneteket a Babrálda csapata a szeptember elején megnyílt SzínházPONT-ban az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Szabadsajtó út 5. szám alatt, az egykori Budapest Galéria helyén. 17-től 19 óráig színházi workshop-ot tartanak gyerekeknek. Ez utóbbit 10 éves kortól ajánlják. A jövő heti Színházak éjszakája (szept. 20.) programjairól itt olvashattok bővebben.

bors-neni

Szeptember 13-án, délután háromkor mindenkit várnak a Bajor Gizi Színészmúzeumba, ahol együtt ünnepelhettek annak apropóján, hogy 20 éve játssza a Kolibri Színház a Bors nénit Molnár Piroska főszereplésével. Az előadásról bővebben itt olvashattok.

Operaház és Andrássy út - Mascagni- Parasztbecsület

A 2013-ban indult hagyomány szerint az évad első premierjét az Andrássy úton kivetítőn is követhetik az érdeklődők. Mascagni: Parasztbecsület és Leoncavallo: Bajazzók c. egyfelvonásosát Georges Delnon, a hamburgi Állami Operaház jövendő intendánsa állítja színpadra. Az Operaház előtt lezárt Andrássy útra visszaköltözik az operaélet. Kísérő eseményként az Operaház előtti Szfinx-teraszon 15 órától A csengő és A telefon c. egyfelvonásos operák, valamint balett bemutató és filmvetítés várja az érdeklődőket. A részleteket itt olvashatjátok. Ingyenes!

berlin_felett_az_eg

A MüPa kertmozijában 20:30-tól Wim Wenders Berlin felett az ég című filmjét nézhetitek meg. Ingyenes!

VASÁRNAP

magyar_dal_napja

9 vidéki település és 12 budapesti helyszín csatlakozott idén a Magyar Dal Napjához. 33 színpadon közel 2000-en zenélnek majd szeptember 14-én kicsiknek és nagyoknak egyaránt, több helyszínen már pénteken elkezdődnek a programok. Fizetős és ingyenes programok is lesznek!

mupa_cifra_palota

Végre újraindul egyik kedvenc őszi-téli programunk a Cifra Palota a Müpában. Zenés, tánc- és meseelőadások, zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok minden vasárnap 10 és 13 óra között 0-tól 12 éves korig. Havonta egy alkalommal, a vasárnapi Cifra Palota műsorába illeszkedő Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival: meséivel, játékaival, szokásaival, zenéjével, dalaival és az egyes tájak jellegzetes hangszereivel, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc résztvevőjeként is. Mostani téma a Mezőség és a háromhúros brácsa, amelyet 11 órától hallgathattok meg az Üvegteremben. Minden program ingyenes!

szimpla_haztaji_piac

A Szimpla háztáji piacon ezúttal a termelők főzik az ebédet a Közös Lábosban. A lekvárjai és birsalmasajtja miatt kedvelt Bánfi Zoli ragad fakanalat, és kollégáival, a Losontzi István speciális iskola tanári karával együtt gulyást és diós/mákos tésztát főznek. A bevételből az iskola gépészeti szaktantermét szerelik fel, hogy az iskola sérült diákjai minél jobb körülmények között tanulhassanak szakmát. Ingyenes!

gryllus_vilmos_02

Vasárnap 10 órától a Városmajori Szabadtéri Színpad fedett nézőterén együtt biciklizhettek Gryllus Vilmossal. Jegyár: 2200 Ft.

ifj_balazs_janos_zomgoramuvesz

10 órától a 3-6 éves korosztályt, 12 órakor 7-14 éveseket várja Ifj. Balázs János hangszerbemutató koncertjére a MOM-ba. A belépés díjtalan, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni kizárólag a jakobikoncert@gmail.com e-mail címen lehet.

17-Hippies

18 órától a MüPa teraszán fellép a berlini 17 Hippies együttes. 1995-ben öten alakították meg – a buzukis-énekes Christopher Blenkinsop, a bőgős Carsten Wegener, a bendzsós Lutz Ulbrich, a harmonikás Kristin Sauer és a dudás Reinhard Lüderitz -, és bár létszámuk azóta egyre növekedett, azért megállt tizenkettőnél. Kizárólag akusztikus hangszereken játszanak – a fentiek mellett hegedűn, csellón, gitáron, trombitán, klarinéton, harsonán -, a kelet-európai, a francia és az amerikai népzenék összeboronálásával teremtve meg a maguk jellegzetes, „berlininek” nevezett stílusát. 20:30-tól pedig Pina Bausch: Café Müller című táncfilmjét nézhetitek meg. Ingyenes!

Era kedvencei: Cifra Palota és táncház a Müpában, Piacok napja az Erzsébet téren, Balatonos könyvbemutató a Két Egérben
Rozi kedvencei: Cifra Palota és táncház a Müpában, Balatonos könyvbemutató a Két Egérben, Eszter-lánc mesezenekar a Margaréta játszótéren, Dobd fel a ruhatárad! a Magyar Nemzeti Galéria kreatív műhelyében