Hétvégi programajánló – okt. 10-11., péntek-szomb.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

daruvonulas

Már péntekre is ajánlunk pár jó rendezvényt, de ez még csak a kezdet…Szombaton is dúskálhattok majd a jobbnál jobb programokban, hiszen Fotóutca Fesztivál lesz a Nagymező utcában, Őszi Pagonyfeszt a PIM-ben, Nagy Rajzolás a Hősök terén, de ezzel még nincs vége. Kertészkedhettek, könyvbemutatók is lesznek bőven, elmehettek egy jó kiállításra a Millenárisra, a Mezőgazdasági Múzeumba vagy a Magyar Nemzeti Galériába, bemutatják a Hagymácskát a Budapest Bábszínházban és a Rév Fülöpöt a Magyar Színházban, de a filmrajongóknak is jó dolguk lesz… Egy kicsit még kitekintünk Budapestről is. Íme a péntek-szombati programajánló!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

10700120_733573723378863_3344679387050196101_o

Ezen a héten is folytatódik a Múzeumok Őszi Fesztiválja, a Design Hét, a Nyitva! Fesztivál a Színtérrel és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál is, melyek programjaiból szintén válogattunk a hétvégére.

fotoutca_fesztival

A Fotóutca Fesztivált biztos nem hagyjuk majd ki. Október 9. és 12. között meghosszabbított nyitva tartás mellett, belépődíj nélkül, egész nap várják a fényképezés, a fotográfia iránt érdeklődőket a Nagymező utcában, a Capa Központban és a Mai Manó Házban a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál alatt. Vasárnap 11 és 19 óra között a Capa Központban családi programokkal is készülnek, 16 órától fellép a Rutkai Bori Banda. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

tukorben_a _vilag

Vasárnapig vár benneteket a Tükörben a Világ angol nyelvű kiállítás az emberi természetről és a fenntartható fejlődésről a Millenáris Pixel Galériájában. A kiállítás mindig tartogat új információkat, az interaktív játékokat pedig élmény újra és újra végigjátszani. 14 éves kortól ajánljuk! Vasárnap csak 13 óráig tart nyitva! Ingyenes!

modellvasut_08_31

A vasútmodellezés szerelmesei számára gazdag programot kínál a Vasúttörténeti Park október 10. és 12. között a már hagyományosnak mondható Nemzetközi Modellvasút Fesztivállal, amely Magyarország – és Közép-Kelet Európa – legnagyobb vasútmodell kiállítása. A kiállítás nemzetközi résztvevői között köszönthetnek német, osztrák, cseh, szlovák, lengyel, román és bolgár vendégeket és a már ismert hazai munkák mellett lesznek új, még eddig be nem mutatott terepasztalok, modellek is. Belépő: 2000 Ft/fő, gyereknek 1000 Ft/fő, 4 év alatt ingyenes!

Ha moziba vágynátok, akkor október 9. és 12. között 2D filmeket 710 Ft-ért, a 3D filmeket 910 Ft-ért nézhetitek meg a Filmünnepen a Cinema City mozikban. Őszi családi mozis válogatásunkat itt olvashatjátok.

a_rezerdo_lakoi_02jpg

A Terézvárosi Búcsú október 11-12-én a VI. kerületi Eötvös utca- Szófia utca sarkán, és az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér előtti területen vár benneteket. A helyi közösségek bemutatkozása mellett szombaton 10:30-tól hallgathatjátok meg Gryllus Vilmos Maszkabál című koncertjét (nálunk ez a lemez most óriási sláger :-), 12:30-tól a Ládafia Bábszínház előadását, 16 órától pedig Szalóki Ági Körforgás című családi koncertjét hallgathatjátok meg. Vasárnap 14:30-tól a Brass in the Five műsorát láthatjátok. Ingyenes!

varazserdő

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban nézhetitek meg a Varázserdő – Kövesd a titokzatos gömböket! című kiállítást. A látogatók a látványos, egyedi hangulatú kiállítótérbe lépve egy óriásgombákkal teli Varázserdőben találják magukat, ahol megismerkedhetnek az erdő lakóival, miközben a Százalakú Varázslót követve mesebeli kaland részesei lehetnek. A kiállítás felnőtteknek és gyerekeket egyaránt sok izgalmat és fejtörő feladványt ígér. 3 éves kortól ajánlott! Belépőjegy árak: felnőtt 1450 Ft, gyermek (3-14 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól) 1250 Ft, csoportos (minimum 10 fős óvodai és iskolai csoport) 890 Ft, családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 4950 Ft.

PÉNTEK

N'yaounda

Október 10-én, pénteken a Zuglói Babahordozó Klub és a Belvárosi Babahordozó Klub a Nemzetközi Babahordozó Hét alkalmából sétát rendez a Budapesti Állatkertbe, amelynek keretében örökbe fogadják a N’yaounda és az Iringa nevű gorillákat. Találkozó 10 órakor az Állatkert főbejáratánál. A részleteket itt olvashatjátok. Állatkerti belépővel látogatható program. A Kertvárosi Babahordozó Hét programjai között szerepel pénteken 17 órától a Rutkai Bori Banda interaktív zenés koncertje (XVI. ker. Hunyadvár u. 43/b), de sok más izgalmas programmal is készülnek ezen a helyszínen is.

design workshop

A Smallgarden és a Színtér projekt összefogásában egy design workshoppal várják a gyerekeket a Színtérben 17 és 19 óra között. A végeredmény egy nagy installáció, melyet a résztvevő gyerekek újrahasznosított kartonból készítenek el a népszerű Makedo kreatív játékok felhasználásával, majd az alkotást filctollal díszítik. Jelentkezés: Sikó Bori – hello@smallgarden.hu-n illetve 06205559383 telefonszámon. Írjátok meg nekik, hány gyerekkel mennétek. A program ingyenes!

rem_a_szobadban

Szintén délután 5-től könyvbemutató lesz a Két Egérben: Rém a szobádban, a Móra Kiadó újdonsága. Ne féljetek! Első ijedtségünket segít feldolgozni Majoros Nóra, a könyv szerzője, Szabó Levente, az illusztrátor és Dávid Ádám szerkesztő. Szeretettel teli borzongással várnak mindenkit! Ingyenes!

SZOMBAT

oszi_pagonyfeszt

Őszi Pagonyfeszten a Petőfi Irodalmi Múzeumban ezen a szombaton rengeteg bemutatóval, könyvújdonsággal, kreatív foglalkozással készülnek. A legújabb könyveket a helyszínen dedikálják a szerzők és kedvezményes Pagony könyvvásár is lesz. Belépő felnőtteknek: 600 Ft, gyerekeknek (0-14 éves korig): 300 Ft, családi belépő: 1100 Ft (1 felnőtt + 2 gyerektől). A belépőjegyek érvényesek ezen a hétvégén a PIM összes kiállítására is. A részletes programot itt olvashatjátok. Beszámolónkat a nyári rendezvényről itt nézhetitek meg. Hasonló jóra számíthattok most is.

mini_terminal

A Mini Terminál design műhelyében a 6-12 éves korosztály tagjai kreatív képességüket fejlesztve, játszva ismerkedhetnek meg a technológia fejlődésével a nagyszüleik gyerekkorában használatos tárgyaktól haladva napjainkig. Ezúttal a Design Hét idei témájához, az „Átvitt Értelem”-hez kapcsolódik a foglalkozás, ahová szeretettel várják a gyerekeket 10 és 12 óra között. A programra előzetes regisztráció szükséges a miniterminal@designterminal.hu email címen!

szamoca_kiskertesz

10 órától és 11:15-től ismét vár benneteket a Szamóca Kiskertész Tanoda a Füvészkertben. Az őszi programokon szól lesz a balkon kertészetről, az energia növényekről, magbombát készíthettek és hasznos rovarokkal ismerkedhettek. A programra előzetes regisztráció szükséges.

big_draw

10 és 13 óra között a Hősök terére érkező gyerekek, szülők és nagyszülők az egész teret betöltő közös krétarajzoláson vehetnek részt az évente egyszer megrendezendő nemzetközi Nagy Rajzolás – Big Draw program keretében. A programot a Függőkert MKI tagjai vezetik. Ingyenes!

stuhmer_csoki

10 órától a Kulteában a kereskedelemtörténeti tárlaton a gyerekek a Stühmer-csokoládébolt bonbonos dobozaiból meríthetnek ihletet saját csokoládés dobozuk elkészítéséhez. Az egyedi tervezésű dobozokba saját készítésű trüffel bonbonok kerülnek. A programon múzeumi belépővel lehet részt venni és regisztráció szükséges! E-mail: mlalapitvany@gmail.com. 16 és 18 órától Tárgydoktor rendel!, 16 órától 17:30-ig pedig benézhettek a színfalak mögé is, hiszen az épület zegzugos szobái között a múzeum igazgatója, Kiss Imre kalauzolja az érdeklődőket. A programokon múzeumi belépővel lehet részt venni. A részleteket itt találjátok.

10 órától Postás Pat legújabb verzióját nézhetitek meg a Puskinban A legkisebbek mozija sorozatban. Jegyár: 700 Ft.

csontvary_kod

Ki volt Csontváry-Kosztka Tivadar? Hogyan lett patikusból a magyar festészet egyik legizgalmasabb alakja? Milyen csoda folytán menekültek meg a képei? A Magyar Nemzeti Galéria családi napján 11 és 14 óra között választ kaptok mindenre. Nézzétek meg a festményeket, fejtsétek meg a kódot és jussatok el a csodálatos cédrusokhoz Libanonba. A Kreatív Műhelyben elkészíthetitek saját farost képeiteket akrilfestékkel. Helyszín: C épület, I. emeleti kupolacsarnok. Teljes árú jegy: 1200 Ft; 6 és 26 év között: 600 Ft (6 év alatt ingyenes). Az október 19-éig meghosszabbított Dada és szürrealizmus című kiállítást se hagyjátok ki.

mesemuzeum

Táncos-mesés foglalkozással vár benneteket 11 órától a Mesemúzeum. Ez alkalommal a színes Indiába utazhattok a mese szárnyán. A vadmacskáról, a varjúról és az igaz barátságról hallgattok meg egy történetet, amit szavak nélkül, sok mozgással és tánccal el is játszhattok. A foglalkozást Götz Andrea táncpedagógus vezeti. Ajánlott korosztály: 3-8 éves korig. 16 órától Majoros Nóra Rém a szobában című könyvét mutatják be maguk a szerzők. Ajánlott korosztály: 6-12 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft. Interjúnkat a 2 éves Mesemúzeumról itt olvashatjátok.

bogna_szilvia

„Gombolyítjuk az énekeket, mint az aranyfonalat, olykor dobbantunk, vagy épp csak a kezünkkel táncra perdülünk, még verssorokkal is dobálózunk. De amihez biztosan ragaszkodunk: hogy kunkorodó jókedvünk minket el ne hagyjon!’” – Bognár Szilvivel szombaton 11 órakor találkozhattok a Müpában. Már sokszor hallottuk Csintekerintő koncertjét, és nagyon szeretjük 🙂 Belépő: 1000 Ft.

Hagymácska, Vadkörte, Alma néni, Tök úr és a többiek lehetnének akár boldogok is, ám uralkodójuk, az önhitt és korlátolt Citrom hercegnő citromkatonáival hatalmaskodik felettük, Paradicsom lovag pedig a Cseresznye grófnők nevében sanyargatja a népet. Amikor Hagymácska nagypapáját igazságtalanul börtönbe vetik, a kisfiú elindul, hogy kiszabadítsa. A nagy kalandhoz a többi gyümölcs- és zöldséggyerekkel együtt Cseresznye grófnő kisfia, a palotában nevelkedett Cserkó is csatlakozik. A bátor és nyíltszívű gyerekek közös erővel szembeszállnak a zsarnoksággal, a kalandos út végén pedig nem csak Hagymapapa szabadul ki a börtönből, de az egész gyümölcs- és zöldségvilág megváltozik… A Budapest Bábszínház legújabb darabját, a héten bemutatott Hagymácskát szombaton 10:30-tól és 15 órától, vasárnap 10:30-tól nézhetitek meg. Még lehet rá pár jegyet kapni. 4 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1000-1600 Ft.

babymarkt

Szombaton reggel 8 és 16 óra között megnyílik az ország legnagyobb babaholmi börzéje, a BabyMarkt a HUNGEXPO B Pavilonjában, ahol beszerezhetitek az őszi-téli ruhákat és egyebeket. Játszóház, gyermekmegőrző, kalandpark és egyéb programok várják a legkisebbeket. Belépő: 1500 Ft, 14 év alatt ingyenes!

SPAR_Budapest_Maraton

Kezdő futó vagy? Próbáld ki magad a legrövidebb futótávon. Szeretsz mozogni, de futni nem? Gyalogolj! Vagy fussatok a gyerekekkel a Családi Futáson! A szombaton megrendezésre kerülő Spar Budapest Maratonon a sportprogramok mellett egyéb aktivitások is várják a kicsiket és a nagyokat. Nevezni itt tudtok.

DSC_0050pc_resize_JuhaszMelinda_DokaAttila

Rév Fülöp egy szelíd, barátságos fiúcska, aki Balatóniában éldegél, kedvence a tördemic, legkedvesebb elfoglaltsága a heverészés a szántódpusztán. Ám mikor a király megbetegszik, Akarattya hercegkisasszony parancsára Fülöp akaratlanul is az események középpontjában találja magát, hamarosan az ő kisfiúi hősiességén múlik, hogy megmenekül-e a király és vele az egész birodalom. Jeney Zoltán a Magyar Színház felkérésére készített új színpadi változatot saját lovagregény-folyamából. Az előadást most szombaton 16 órakor mutatják be, de vasárnap 15 órától is megnézhetitek a Magyar Színházban. Jegyár: 2600-3000 Ft.

KITEKINTŐ

holloko_szuret

Hollókői Szüret
Október 11-én, szombaton kerül megrendezésre a Hollókői Szüreti Fesztivál, amely a betakarítás, a szüret végét jelzi. E jeles ünnepen a falusiak a munka során bekoszolódott ruháikat, színes viseletre cserélik, és abban járják végig az utcákat. A település több pontján a kisbíró versbe szedve kihirdeti az elmúlt év eseményeit.

halfesztival

Balatoni Halfesztivál – Siófok
Sikeres kezdet után októberben ismét az uszonyosoké lesz főszerep Siófokon, ahol idén második alkalommal rendezik meg a Balatoni Halfesztivált Siófok Főterén október 10. és 12. között. Ingyenes!

csipkebogyo_piknik

Csipkebogyó Piknik – Tihany
Gyermekprogramok, lekvárfőzés, túrák várnak rátok tihanyi Révnél október 11-én.

daru_itato_les_Hortobagy_leszallas_2011_foto_Orban_Zoltan_0007

A Tisza-tavi Ökocentrumban Daruvonulás hétvége lesz, de a Velencei-tavat sem késő még körbetekerni.

Vasárnapi programajánlónkat itt olvashatjátok.
Az időpont szerinti bontást a Napibontóban találjátok.

Era kedvencei: Babahordozó Hét programja az Állatkertben, Workshop a Színtérben, Fotóutca Fesztivál a Nagymező utcában, Szamóca Kiskertész Tanoda a Füvészkertben, Nagy Rajzolás a Hősök terén, Tisza-tavi Ökocentrum
Rozi kedvencei: Workshop a Színtérben, Mini Terminál, Fotóutca Fesztivál a Nagymező utcában, Daru vonulás hétvége