Hétvégi programajánló – október 1-3.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén is mindenkit arra biztatunk, hogy ne hagyja ki a jobbnál jobb programokat Budapesten és környékén! A piciktől kezdve az óvodás és iskoláskorosztályig mindenki találhat neki való eseményt, sőt a kamaszoknak is, akiknek sokszor nem könnyű jó programot találni, találtok több jó lehetőséget.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Múzeumok Őszi Fesztiválja – országszerte, november 11-ig

Elkezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja, melynek keretében több mint 100 programmal várnak benneteket a múzeumok. A hétvégi ajánlóba is válogatunk majd ehhez kapcsolódó programokat, mi pedig 10 kedvencet gyűjtöttünk össze.

Ikarus Találkozó – Aeropark, október 2-3.

Két nap, amikor nem csak a történelmi repülőgépek játsszák a főszerepet az Aeroparkban. A legendás Ikarus gyár mintegy 50 autóbusza – köztük számos oldtimer jármű – mutatkozik be a október 2-án és 3-án a ferihegyi repülőmúzeumban. A kiállítás mellett élménybuszozás is zajlik majd az Aeropark és az 1-es Terminál között. Az idősebbek így nosztalgiázhatnak, a fiatalok pedig átélhetik az igazi Ikarus-élményt. Újra repül a Li-2-es, a múzeumban pedig számos izgalmas, interaktív programot kínálnak. Részletek itt.

Barbár Napok – Aquincumi Múzeum, október 2-3.

A hagyományőrzők harci bemutatói, a múzeum régészei és restaurátorai által tartott tudományos-ismeretterjesztő programok, valamint a kézműves foglalkozások során a látogatók megismerkedhetnek a kelták, szarmaták és germánok kultúrájával és szokásaival. A hétvége során rendhagyó tárlatvezetésekkel, előadásokkal és játékokkal készülnek. Részletek itt. Jegyár: felnőtt 1900 Ft, diák 950 Ft, családi 3800 Ft.

Zsolnay Fényfesztivál – Pécs, Zsolnay-negyed, október 3-ig

2021-ben szeptember 30. és október 3. között ismét várja a látogatókat az ország legnagyobb fényünnepe! A 4 napos fesztivál igazi élmény családoknak és baráti társaságoknak Pécs mediterrán belvárosában, fényfestésekkel és számos kísérőprogrammal! Részletek itt.

Nemzeti Vágta – Hősök tere, október 2-3.

Hétvégén jön a 14. Nemzeti Vágta, amit vasárnap élőben közvetít a Duna Televízió is. Jegyek itt érhetők el.

Földi Javak Asztalunkon – Vácrátóti Botanikuskert, október 2-3.

A Nemzeti Botanikus Kertben minden földi jóval találkozhatnak az érdeklődők október első hétvégéjén, ahol helyi és regionális termelők, kézművesek és szakmai kiállítók fogadják a közönséget. A felnőttek kézműves termékek között válogatva kellemes napot tölthetnek el az élő múzeumban, míg a legkisebbek érdekfeszítő foglalkozásokon vehetnek részt. A növények kedvelői különlegességek között válogathatnak, több termelő kínálatából. Részletek itt. A program botanikuskerti belépővel látogatható.

OKTÓBER 1., péntek

Hangszerkesztő – Közös alkotás a Bélaműhellyel – Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, pénteken 17:00 (regisztrációs)

A program során a Néprajzi Múzeum gyűjteményéhez kapcsolódva, az egyedülálló Hangszergyűjtemény néhány kézbe fogható népi hangszerét is bemutatják, megszólaltatják, az alkotást pedig közös zenéléssel zárják. A részvétel regisztrációhoz kötött: rosta.helga@neprajz.hu. Iskolás kortól ajánlott.

Fénycsapdázás – Sas-hegyi Látogatóközpont, pénteken este (regisztrációs)

A tanösvény sétán a szemünk előtt gyúlnak ki a város esti fényei. A  látogatóközponthoz visszaérve egy szokatlan fényforrás fogad majd benneteket, ami a kíváncsi nézelődőkön kívül számos rovart is  magához vonz. A rovarász pedig mesél a lepedőre érkező, ősszel rajzó lényekről. Jegyár: 1600-1900 Ft. Regisztráció szükséges itt.

OKTÓBER 2., szombat

Naprendszer titkai – Műszaki Tanulmánytár, szombaton 10:00

Egész nap élmény foglalkozásokkal várják a látogatókat, amelyek során közösen alkotják meg a Tejútrendszer titkos bolygóit. Egy Tárgy egy Történet kaland sétán pedig felfedezhetitek a Műszaki Tanulmánytár varázslatos világát. Mindemellett érdekes előadások is lesznek az alábbi időpontokban: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00. Belépő: felnőtt: 800 Ft, gyerek 600 Ft.

Állatok Világnapja – Rex Kutyaotthon, szombaton 10:00

Bábszínház, állatbemutatók, humoros, ismeretterjesztő előadások, interaktív gyermekprogramok, uszadékfa kiállítás, rendőrségi kutyás show és gazdira váró kutyák is várják a családokat október 2-án a Rex Állatszigeten az Állatok Világnapja alkalmából szervezett eseményen. Részletek itt.

Családi program – Ráth-villa, szombaton 10:00-16:00

Tündérek, királylányok és királyfik, sárkányok, szirének bújtak el a Ráth-villában, akiket erre a napra életre keltünk. A gyerekeket mesebeli múzeumpedagógiai foglalkozásra várják, és akinek kedve van, elkészítheti a meséből megismert kedvenc szereplőit is: zseníliából tündéreket vagy mesebeli állatokat, valamint bárki megalkothatja saját meséjét egy árnyszínház formájában. A program óvodásoknak és alsó tagozatosoknak ajánlott. Jegyár: 5000 Ft (családi jegy).

Gryllus Vilmos: Természetes dalok – Puskin mozi, szombat 10:00

A Kuckó egyik leghűségesebb vendége, közönségünk egyik nagy kedvence: zseniális zenész, közvetlen, barátságos, csupaszív előadóművész. Most a természetről, az erdőről, a vizekről és kedvenc állatairól: a harkályról, a gólyáról, a szalakótáról, a borzról, a pókokról, a sündisznóról, a tücsökről, a teknősbékáról énekel a gyerekeknek. Óvodásoknak ajánlott program. Részletek itt. Jegyár: 2300 Ft.

Dinnyési Madárkavalkád – Dinnyési Templomkert Turisztikai Központ, szombat 10:00-16:00 (ingyenes)

Szakvezetett túrák, kézműves programok, madármegfigyelés és gyűrűzés és Róka Szabolcs műsora vár rátok ezen a napon. Részletek itt. Ingyenes! Emellett egész hétvégén zajlik az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvénye, az érdeklődők keressék fel Fenyvesi Lászlót (06 30 663 4630) az aktuális információkért. A programhoz madárgyűrűzés is tartozik. Kis énekesmadarakat (köztük fecskéket) engedhetnek szabadon a látogatók.

Rutkai Bori Banda – Táncsics Mihály Művelődési Központ, szombaton 10:00

A gyerekek zenei idegenvezetőikkel kalandról kalandra vándorolnak, s közben nemcsak ők, de a szülők is önfeledten szórakoznak. Részletek itt. Belépő: 1000 Ft, 3 éves kor alatt ingyenes a részvétel

Piros Lábos Fesztivál – Szigetmonostor, szombaton egész nap

Október 2-án újra megrendezésre kerül a PirosLábos(ka), a kulturális portékák vására. A vásár eddig Szigetmonostor macskaköves főutcájára koncentrálódott, de az idei programok kicsit szétszórtabban, a falu különböző terecskéin és közparkjaiban illetve közösségi kertjeiben kerülnek megrendezésre. (Kossuth tér, Madár- barát park, Mátyás király tér, Plébánia kert, Katolikus templom kertje). Részletek itt.

Kisvasúti nap – Nagybörzsöny, szombaton egész nap

Október 2-án ünneplik a nagybörzsönyi kisvasút napját. A vonatos utazás mellett modellvasút és LEGO vasút bemutatóval, vasúti jármű kiállítással várják az érdeklődőket. Részletek és menetrend itt.

Családi nap Mimóval és Csipekkel – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 10 órától

Október 2-án, szombaton a XI. kerületi, Sas-hegyi Látogatóközpontban 10:00-17:00-ig szeretettel várják a családokat. Játsszatok óriás társasainkkal, menjetek bábos meseösvény vezetésre, és nézzétek meg bábos öko-mesekuckó foglalkozást! A részvétel nem regisztrációhoz kötött, de segítitek vele a szervezést. Belépő: látogatóközponti belépő. Óvodásoknak és kisikolásoknak ajánlott program.

Fényből szőtt mesék – Táncon szerzett királyság – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00

A sorozat elsősorban óvodás korú gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt, mely során a mesék és a muzsika világában barangolhattok, továbbá sokféle ötlettel segítik a kézműveskedni vágyókat. Belépő: 1000 Ft. Részletek itt.

Mesedélelőtt Bajzáth Máriával – Jókai Anna Szalon, vasárnap 11:00 (regisztrációs, ingyenes)

Az öt érzékszerv (látás, hallás, szaglás, ízlelés és tapintás) elképzelése Arisztotelészig nyúlik vissza. Ebből az ókori listából azonban hiányzik: a fájdalom, az egyensúly, a veszély érzékelése, éppúgy, mint az intuíció vagy a térérzékelés.Mesefoglalkozásainkon a felsorolt témákat járjuk körbe a magyar mesék mellett, a világ mesekincstárból válogatott történetekkel, dalokkal, zenékkel, játékokkal, rejtvényekkel, találós-kérdésekkel. A foglalkozás 6-10 éves gyerekeknek ajánlott. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött: nszekeres@gmail.com.

Óbudai Danubia Zenekar: Medveháború – BMC, szombaton 11:00

Jegesmedvék Szicíliában? Repülő disznók és party a kísértetházban? Várostrom medvékkel és majdnem gonosz varázslóval? Ezt mind és még sokkal több izgalmat zsúfoltunk ebbe az új ifjúsági kalandzenébe, melyet Dino Buzzati gyönyörű és vicces meséje nyomán zenekarunk megrendelésére komponált Antonio Casagrande, az Óbudai Danubia Zenekar bőgőse. Egy igaz történet becsületről, szeretetről, klímaváltozásról és a természet gyógyító erejéről. Jegyár: 800-1200 Ft. Iskolás kortól ajánlott.

Klárisok: Tíz, tíz, tiszta víz lemezbemutató koncert – Mesemúzeum, szombaton 11:00

A Klárisok zenekar legújabb/harmadik lemezén a gyöngysorként felfűzött népdalok, népi gyermekjátékok és mondókák ismét az egyik legnépszerűbb mesénket varázsolják elénk: a világszerte ismert, A só típusú népmesét. Itt azonban – akárcsak a mese néhány hasonló változatában – a szeretet fokmérője nem a só, hanem az életadó tiszta víz. Részletek itt. 4-9 éveseknek ajánlott program.

Szalóki Ági gyerekkoncert – Vigadó, szombaton 11:00

Szalóki Ági családi koncertjén az elhangzó dalokat a Körforgás c. lemez dalaiból, a Cipity Lőrinc és Gingalló dalaiból, sőt, a Téli-nyári labodából válogatja. Elhangzanak majd olyan dalok is, amik még nincsenek a lemezeken. Jegyár: 1700 Ft. Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlott.

Tamás Éva Játéktára: Ültess fát! – Müpa, szombaton 11:00

Az Ültess egy fát! címéhez hűen azokra a minket körülvevő élőlényekre hívja fel a figyelmet, melyek léte elengedhetetlen ahhoz, hogy egy boldogabb világban éljünk. 3-8 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1500 Ft.

A Hulahopp Világnapja – INspirál Cirkuszközpont, szombaton 16 órától (ingyenes)

A rendezvényen hulahoppos bemutatókra, open stage-re, majd tematikus workshopokra lehet számítani, este pedig szuper zenékre hulahopp partit tartanak. A rendezvényre a belépés ingyenes! Utcai cipővel a terembe lépni nem szabad, ezért kérlek készülj úgy, hogy a bejáratnál le tudd tenni, vagy eltenni egy táskába. Részletek itt.

OKTÓBER 3., vasárnap

Vízipók-csodapók – Puskin, vasárnap 10:00

Az egészestés film a rajzfilmsorozat első két szériájának egyes epizódjaiból készült, amelyeket összekötő jelenetekkel egészítettek ki. 2019. áprilisában a Mozinet forgalmazásában a digitálisan felújított változat kerül a mozikba, hogy a gyermekek és szülők, újabb generációi is megismerkedhessenek ezzel az örökzöld, magyar klasszikus mesével. Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlott.

Zenekart a színpadra! – Zeneakadémia, vasárnap 11:00-13:00

A Zeneakadémia ifjúsági sorozatának vadonatúj előadásain Mona Dániel zenetörténész bemutatja, milyen sokféle zenésztípus létezik, és kinek mi a „feladata” a zenei világban; kit hol, milyen közegben találhatunk meg. A nagyszabású első matinén egy teljes szimfonikus zenekar lép a színpadra – ráadásul Magyarország első, rendszeres koncerttevékenységet folytató együttese. Az előadáson kiderül, miként zajlott egy hangverseny Beethoven korában, hogyan viselkedett a közönség és hogy állt össze akkor egy koncertprogram. És persze nem maradhat ki az efféle estek főszereplője sem, a műsor sztárvendége, a közönség kedvence: a primadonna. 10-15 éveseknek ajánlott. Jegyár: 2500 Ft.

Ruszalka, a vízitündér – Müpa, vasárnap 11:00

Hogy miről álmodik egy tündérlány? Pontosan ugyanarról, amiről evilági társnői: arról, hogy egy szép napon eljön érte a daliás herceg, akinek a szíve csak érte dobog. Azonban nemcsak a valóságban, de a mesékben sem minden úgy történik, ahogy azt elképzeljük és megtervezzük. Ármány, féltékenység, cselszövés áll a fiatal szerelmesek útjába. Megrázó mese a néma, kitartó szerelemről, a másik emberért hozott önzetlen áldozatról és arról, milyen megfoghatatlan érzés két világ közé ragadni. Jegyár: 2000 Ft. 10-14 éveseknek ajánlott.

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.