Hétvégi programajánló – okt. 4-5.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

nami

Egy biztos, hogy ezen a hétvégén is pezsegni fog az élet a város minden szegletében. A múzeumokban elkezdődött az Őszi Fesztivál, a kulturális intézményekben robog a CAFe Budapest. A design is kulcsszava ennek a hétnek, elég ha csak a  Design Hét, az ELEVEN vagy a Stylewalker Night programjaira gondolunk. Állatok Világnapja lesz az Állatkertben, a Rex Kutyaotthonban, a Müpában is. Jazz és világzene, sakk és könyvbemutató, design főzés, beton keverés, kacatvásár, bringázás Nagytéténybe és a Mesemúzeum is szülinapot ünnepel. Válasszátok ki a nektek valót! Hétvégi programajánló a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Múzeumok Őszi Fesztiválja

2014-ben a Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából 94 településen 168 múzeum 568 féle programmal vár benneteket. Kilépnek az intézmények a falakon kívülre is, ismét lesz Nagy Rajzolás, a fiatalokat megcélzó program, őszbúcsúztató rendezvények és olyan helyekre is bemehettek, ahova máskor nem, sőt még kedvenc tárgyaitokat is restaurálhatjátok szakértők segítségével. Egészen november elejéig tartanak a programok, melyek többnyire múzeumi belépővel látogathatók.

cafe_budapest

Magyarország legjelentősebb kortárs művészeti fesztiválja, a CAFe Budapest megújult formában és arculattal készül arra, hogy számos kihagyhatatlan programot kínáljon október 3. és 19. között. 47 helyszínen közel 250 program lesz, a komoly- és könnyűzene mellett jazz, tánc, kortárs zene és opera, színház és újcirkusz, képzőművészet, divat és design, irodalmi program és fotókiállítás színesíti a palettát.

allatszeretet_fesztival

Október 1. és 5. között Állatszeretet Fesztivál lesz a Fővárosi Állatkertben, ahol állatvédő szervezetekkel, bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal várnak benneteket. Állatkerti belépővel látogatható.

bridge_budapest_office_spotting_1

A Design Hét Budapest fesztivál idén ősszel is tíz napra a fővárosba varázsolja a hazai és a nemzetközi design élet legjavát, a programok széles körével október 3. és 12. között várja a nagyközönséget. Nagy népszerűségnek örvendenek pl. a Design Túrák, melyekből idén a korábbi években megszokottnál jóval többet kínál a fesztivál. Újdonságként ráadásul nemcsak Budapest, hanem a magyar iparművészet három világhírű, vidéki központja: a Herendi Porcelánmanufaktúra, az Ajka Kristály és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra is bejárható a túrákon. Idén ősszel a Holland Királyságot, a design világának egyik vitathatatlan nagyhatalmát látja vendégül a rendezvény, ahol előadások, kiállítások, beszélgetések és workshopok keretében ismerkedhetünk a kortárs holland design eredményeivel és mélyedhetünk el az ország design történetében. A részletes programot itt olvashatjátok.

Szomorú-királykisasszony

Csinnadratta – zenés hűhó vár benneteket a Békásmegyeri Közösségi Házban ezen a hétvégén a Bábakalács Bábszínházzal, a Langaléta garabonciásokkal, Pályi Jánossal, fotószínházzal, bábautomatával, nemezálarc készítéssel, cugivurstlival és kürtőskalács versennyel. A részletes programot itt olvashatjátok.

design_ebed_hadik

A Kult11 Egyesület ismét 3 napos összművészeti-kulturális hétvégét szervez október 3. és 5. között ELEVEN néven a Bartók Béla úton. Céljuk a design, a művészet, a kreativitás testközelbe hozása, bárki számára, élményalapon. A hangsúlyt a tudatos és kreatív környezetépítésre, környezet- és közösségformálásra helyezik. A látogatók megismerhetik, megízlelhetik, megtapasztalhatják, megalkothatják, és magukkal vihetik a kreativitás élményét. Például szombaton újra garázsvásár lesz a tranzit-ban: használt és új, ruha és ékszer, kacat és kincs. Vidd a gyerekeket is magaddal: repapír workshop, gyerek workshop, csokiműhely! Vasárnap 10:00 és 11:30 között a BETON újra várja a betonozni vágyó kicsiket és nagyokat. Betont keverhettek, mozgatható robot figurákat önthettek ki, állíthattok össze a Defo laborban. Gumikacsát, sütiformát érdemes vinni! Sőt design ebédet is készíthetsz szombaton és vasárnap 11 órától a Firkaműhellyel a Hadik Kávéházban. Ingyenes!

vorosbegy_kezben_Bajor_Zoltan_0001

Az MME idén is meghirdeti az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) elnevezésű országos programját október első hétvégéjén. A rendezvény amellett, hogy európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, sokakat csábíthat ki a szabadba. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt. Távcsövet, teleszkópot, madárhatározót biztosítanak, tehát az érdeklődőknek csak az időjárásnak és egyéni szükségleteinek megfelelő ruházatot, ivóvizet, élelmet érdemes vinnie.

SZOMBAT

sakkpalota

Sport és tudomány, művészet és szórakozás, leginkább pedig játék: ez a sakk. Nagyszerű játék és a hozzákapcsolódó nevelési módszertan elősegíti a logikus és kreatív gondolkodást, fejleszti az önálló döntéshozó képességet, és kiváló lehetőség a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlására. A sakktehetség fejlesztése nem önmagáért való cél, jótékony hatással van a gyerekek iskolai eredményére, javítja a tanulás hatékonyságát, valamint fejleszti a memóriát. S hogy ez valóban így van, arról bárki meggyőződhet a 8. Nemzetközi Sakkfesztiválon szombaton 10 órától a Müpában. A rendezvény a CAFe Budapest Fesztivál egyik programja. Ingyenes!

Állatok Világnapja

10 és 17 óra között Állatok Világnapjával vár benneteket a Rex Állatsziget. Civil szervezetekkel, bemutatóval, Huzella Péter és a Hahó Együttes koncertével készülnek erre a jeles napra. Ingyenes!

pirez_IMG_6870

Multikulturális megmozgatás, sütögetés és alkotás ezen a szombaton is 9:30 és 12 óra között a Piréz Műhelyben. Jegyár: 2500 Ft/fő. A kísérőknek ingyenes!

nick_es_tesla

Szombaton 11-kor Nick és Tesla veszélyes laboratóriuma: könyvbemutató kisebb és nagyobb iskolás fiúknak… és lányoknak… és kísérletező kedvű szülőknek a Két Egérben. Lesz szó Tesláról, lesz felolvasás és közös kísérletezés.100 forintos érmét vigyetek!

arnyekszinhaz

11 órától a Színtérben a Borsószem Kölyökprogram két kreatív, elkötelezett óvodapedagógusával találkozhattok. Foglalkozásaik a mese, a bábozás, a zene és a közös alkotás élményének jegyében telnek. Az árnyékszínház foglalkozáson egy meséhez kapcsolódóan fognak bábokat készíteni a gyerekek, saját fantáziájuk szerint. Jelentkezés: szinterprojekt@gmail.com. A foglalkozásra jelentkezést kérnek, hogy tudják, mennyi alapanyaggal készüljenek. A Színtér projektről beszámolónkat itt olvashatjátok.

rutkai_bori_banda

Boldog születésnapot a 2 éves az új helyszínnel bővülő Mesemúzeumnak. 13 órától animációkészítéssel, kézműves foglalkozással és sok-sok meglepetéssel várnak minden érdeklődőt. 14 órakor és 15.30-kor a Te történeted – a Kompánia Színházi Társulat Play-back színházát nézhetitek meg. 17 órától fellép a Rutkai Bori Banda. Interjúnkat a Mesemúzeumról itt olvashatjátok. Ingyenes!

smallgarden

Október 4-én 14-től 22 óráig ismét megnyílnak a design üzletek az V. kerületben a Stylewalker Night-on. Meghosszabbított nyitva tartással, zenével, sütivel, bemutatókkal várnak benneteket. A program részeként a Színtér Projekt és Nemes Anita (nemessis) bemutatja a Rajzolj várost! projektjét 15:30-tól a Vitkovics Mihály utca 3-5-ben. Ingyenes!

katang

Elek Ányos a fesztiválok népszerű játékmestere, a csúzlizda és űrállomások kedvelt nevettetője ezúttal is mosolyt csal gyermeke arcára 15 órától a Kultúrkúriában, majd fellép a Katáng együttes is a Csiribiri őszköszöntő mulatságon. Jegyár: 600 Ft.

15 és 17 órakor láthatjátok a Budapest Bábszínház legújabb óvodásoknak szóló előadását Hoppá-hoppá! címmel. „Liza meg én, mi igazán jól kijövünk egymással. Annak is nagyon örülök, hogy szereti a rendet és a tisztaságot, és ezért mindent meg is tesz. Csöppet sem zavar!” „Dönci meg én, mi igazán jól kijövünk egymással. Annak is nagyon örülök, hogy szeret barkácsolni, csúszkálni, és kacatokat gyűjteni. Csöppet sem zavar!” Valóban úgy is érzi Dönci, a vaddisznó és Liza, a macska, ahogy mondják? Tényleg ilyen egyszerű lenne megszokni egymást? A német Franz Zauleck meséjében egy rendmániás cica és egy bumfordi vadkan együtt kénytelen kihúzni a telet egy használaton kívüli kisbuszban az erdő közepén. Együttélésük számtalan ismerős konfliktust és vicces helyzetet teremt, hiszen ez a mese rólunk is szól… Jegyár: 1200 Ft.

muse_e_02

16 órától ismét vár benneteket a Müpában a MUS-E kreatív művészeti foglalkozása. 8-12 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1000 Ft.

Nep_kozott

Ki ne próbált volna különböző figurákat vetíteni a falra úgy, hogy a kezeit hátulról egy lámpával világítja meg? Parádés kivitelű mesés-zenés játékot láthat az érdeklődő, amely Mark Twain kisregénye alapján Dobos Emőke látványvilágával, Tarr Ferenc szövegére és Alpár Balázs zenéjére készült. Az ismert történetet az egyedülálló technikával elkészített előadáson a bábszínészek és a mesélő együtt adják elő, felejthetetlen élményt kínálva kicsiknek. Koldus és Királyfi ezen a szombaton 16 órától a 3K-ban. Jegyár: 1000 Ft.

VASÁRNAP

zirano_babszem2

10 órától a MU Színházban láthatjátok a Babszem Jankó című előadást. A Ziránó Színház előadásában az ismert magyar népmese elevenedik meg, a vásári bábjáték hagyományait követve, a kesztyűsbáb abszurd humorát, a közvetlen mesemondás élményét ismertetve meg gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Vajon milyen érzés lehet vándorolni a világban, ha az ember csak akkora, mint egy babszem? Milyen lehet a tehén hasában, vagy a hercegkisasszony párnája alatt? Meg tud-e szelídíteni egy fenevadat, aki ilyen icipici? Az előadás 45 perces, 3 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1000 Ft.

Szaloki_Agi

Újra családi programokkal jelentkezik vasárnaponként az Akvárium Klub is. Szalóki Ági élő, interaktív gyerekjátékában népdalfeldolgozások és énekelt versek – József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor és az erdélyi származású költőnő, Szabó T. Anna versei – kaptak helyet. A gyerekeknek, családoknak szóló koncert egy interaktív zenés foglalkozás, zenei képességfejlesztő játékokkal, énekkel, tánccal. Ezúttal Dés Andrással a zenei polihisztor zenész-zeneszerzővel színesedik az amúgy sem szürke zenei és lírai paletta. 10 órától hallgathatjátok meg őket az Akvárium Klubban az Erzsébet térnél. A jegy ára 700 Ft, amely teljes egészében lefogyasztható az Akváriumban.

cifrapalota

10 órától a Müpa szokásos ingyenes családi programja, a Cifra Palota várja a 0-12 éves gyerekeket az Állatok Világnapja alkalmából.

A Pestszentlőrinci Vasárnapi Vásári Vigadalmon vasárnap a Zöld Sorompó Egyesület vásárán 11 órától fellép a Kaláka, de találkozhattok a Tudatos Vásárlók Egyesületével is. Emellett népi játékok, koncertek, gólyalábas felvonulás is vár benneteket a XVII. kerületi Bókay-kertben. Ingyenes!

Három kiváló jazz zenész alapította a Bolba Éva és a Jazzterlánc zenekart azzal a céllal, hogy a gyerekek az élő zene segítségével interaktív módon ismerkedhessenek meg a műfajjal. Maguk is bekapcsolódnak a hangok utánzásába, hol békakórusként, hol hangerővel segítve a zenekar munkáját. A nézők mini hangszerbemutató keretei között ismerkedhetnek meg a harsonával – a muzsikusokkal együtt vizsgálják meg a tokot, nyitják fel, mint valami csodaládát, és rakják össze. A dalokat és szövegeket a Hot Jazz Bandbõl jól ismert Bolba Éva, illetõleg Szili Róbert írja. Már 10 órától vár benneteket Léb Zsuzsa babakészítő, a koncert 11 órától kezdődik a Budapest Jazz Clubban. Jegyár: 1000 Ft, családi jegy: 3200 Ft.

kovacsovics_fruzsina

10 órától a Puskinban Kovácsovics Fruzsi egy derűs, interaktív utazásra hívja a gyerekeket és a felnőtteket – „rákapcsolódni” az apró örömforrásokra, jól érezni magunkat és közben gyerekszemmel szemlélni a világot. Egyes dalok a magyar népzenei gyökerekből merítenek, mások multikulturális (folk, country, stb.) zenei motívumokra építenek. A dalszövegek részben kortárs költők – Lackfi János és Szalóczi Dani – művei, részben Fruzsi “varázstollából” törtek elő. A nézőtér játszótérré változik, van együtt mondókázás, együtt éneklés, Fruzsi megtanítja a pingvintácot, sőt azt is, hogy mi mindenre jó a hepperedeppeheppendre varázsige… Belépő: 1600 Ft.

Nagytétényi Kastély

Kirándulj bicajjal Nagytéténybe! Kirándulás és kultúrkaland, ahol megismerkedhetünk a Nagytétényi Kastély kincseivel, a könyvtárként működő régi zsinagóga épületével, a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ helytörténeti gyűjteményével és Nagytétény izgalmas történetével. Kedvezményesen, valamint ingyenesen látogatható helyszínek, rendhagyó tárlatvezetés a Nagytétényi Kastélyban, piknik a kastélyparkban, Töhötöm magyar honfoglaló vitéz öröksége és Nagytétény helytörténetének bemutatása vár a kirándulni vágyókra. Pattanj bringára és járd körbe Nagytétényt, ahol Hugonnay Vilma és Romhányi József is született! Csatlakozási pontok és egyéb infók itt. Regisztrációhoz kötött!

margit9_bolhapiac

10 és 18 óra között ismét Bolhapiaccal vár benneteket a Margitutcakilenc. Néhány tudnivaló: asztalt korlátozott számban tudnak biztosítani (érdemes ezért nyitásra menni, vannak párkányok,teraszrészek ahova szintén ki lehet pakolni), magánembereket várnak, akik árulni szeretnének régi (vagy új) dolgaikból (ruha,régiség,textiláru,műtárgy,ékszer,gyűjtemény), nem kérnek asztaldíjat és belépőt. A piacon lehet eladni,vásárolni és cserélni is egyaránt. Ingyenes!

Zenehajó_Hajós_András

Jazzrajongó a gyermeked vagy csak úgy tesz, mintha az lenne…??? Az a helyzet, hogy minden gyerek fogékony a zenére, és ezt kétszer negyvenöt percben be is bizonyítják 11 órától a Budapest Music Centerben: megismerkedtek a jazztörténet legjobb arcaival és könnyesre nevethetitek magatokat. A kapitány Hajós András. A legénység a Modern Art Orchestra fiatal zenészei közül kerül ki, akik garantáltan együtt „rosszalkodnak” a gyerekekkel. Az idei évad első Zenehajójának témája a ’70-es évek egyik amerikai big band szerzőjének, Thad Jonesnak a nótája, amelyet a gyerekek segítségével átdolgozzák, és szöveget is írnak hozzá. Jegyár: 1500 Ft, családi jegy: 4500 Ft.

raptormese004

Minden hónap első vasárnapján gyermekprogramokkal várják a legkisebbeket és az egész családot a Centrál Kávéházban. 11 órától Várszegi Adél és Máray Mariann érkezik hozzájuk Raptormeséjükkel, így lesz közös meseolvasás, majd a Diafilm jóvoltából diavetítés és egyéb játéklehetőségek: kézműveskedés, közös rajzolás. Az első alkalom ingyenes lesz. A programot 3 éves kortól ajánlják. A helyszínen lehetőség lesz diafilmek és a Kolibri Kiadónál megjelent Raptormese megvásárlására is.

barbar_csaladi_nap

Az Aquincumi Múzeum Barbár családi napjának résztvevői azokkal a népekkel ismerkedhetnek meg, akikkel a rómaiak baráti, kereskedelmi vagy ellenséges kapcsolatban álltak. A múzeum romkertjét kelta és germán harcosok, kézművesek népesítik be, akik bepillantást engednek a mindennapi életükbe. A múzeum romkertjében kelta hagyományőrző csapat ver tábort, akik ízelítőt adnak a kelta mindennapokból, s akár harci kiképzésben is részesítik a vállalkozó kedvű gyerekeket. A germán tábor területén megtekinthető lesz a Kárpát-medencében lévő germán népek viselete és fegyverzete a II. századtól a népvándorlás koráig. A felszereléseket bárki kipróbálhatja. A táborban kézműves foglalkozásokon lehet részt venni. Emellett harci játék, lándzsadobás, ügyességi és erőjátékok várják a gyerekeket. Felnőtt belépő: 1600 Ft, diák/nyugdíjas 800 Ft.

kucok_hermann_ildi

16 és 17 órakor a Jurányiban Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazz-muzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes, a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében. Az úton a kis kalandorok találkozhatnak az egyszemű óriással, a rozsdás robottal vagy a lila hangyásszal. A játék, a tánc és a zene részesei lesznek, miközben ők maguk is mesehőssé válnak. A kucoki időben mérve reggeltől másnap reggelig tartó mágikus úton a kicsik saját hangja, teste és mozdulatai lesznek a történet, a zene vagy akár a szereplők mozgatói. 3-7 éveseknek ajánlott. Felnőtt jegy: 800 Ft, gyerek 1200 Ft.

Era kedvencei: Múzeumok Őszi Fesztiválja, CAFe Budapest Fesztivál, Európai Madármegfigyelő Napok, 2 éves a Mesemúzeum
Rozi kedvencei: CAFe Budapest Fesztivál, Bolba Éva és a Jazzterlánc, 2 éves a Mesemúzeum, Stylewalker Night, Jurányiban Kucokfalva lakói