Hétvégi programajánló – okt. 23-26.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pettson és Findusz – Budapest Bábszínház

Október 23-án ingyenesek a múzeumok, látogatható a Parlament és a Hadtörténeti Múzeum családi nappal vár benneteket. Hétvégére is válogattunk kinti és benti programokat egyaránt. Kreatívkodhattok, énekelhettek, táncolhattok, elmehettek egy jó bábelőadásra vagy vásárra, lehet tököt faragni. Otthon maradóknak meg gasztro gyerekkönyves válogatásunkat ajánljuk az esős napokra.

OKTÓBER 23., csütörtök

családi nap hadtörténeti múzeum okt. 23.

A Szabadság Napja rendezvényen Parlamenti nyílt nappal, szabadtéri kiállítással a Széna téren, valamint családi nappal várnak benneteket a Hadtörténeti Múzeumban 10 és 16 óra között. Ingyenes!

Keseru_ilona_Cangiante_Hangok_2011_olaj_v_iszon_relief_100x140x4_cm_28IKI-2011_147429_custom_resize_600x438.17427385892

Ne felejtsétek, hogy a nemzeti ünnep alkalmából ingyenesen látogathatók a múzeumok!

Állatkert prérikutya

Október 23. és november 2. között 1000 Ft a 14 év alattiaknak a belépő az Állatkertbe. Tart még a hagyományos „Nyugdíjas hónapok” belépési akció is, szintén 1000 Ft-os belépőjeggyel. November 2-ig változatlan nyitva tartással működik a Holnemvolt Park is!

OKTÓBER 24., péntek

etyek_

Kiránduljatok egyet Dobogókőre, Szentendrére, Etyekre vagy akár messzebb is. Tippek a bejegyzés végén a Kitekintőben.

 Budapest Cargo Bikers

A rossz időjárás miatt új időpontban: november 1-jén! Teherbiciklis összecsődülés, találkozó és bemutató előadásokkal és beszélgetésekkel vár benneteket pénteken a Mikszáth téren 15 és 20 óra között. Helyben kipróbálható teherbiciklik, gyerek- és nagymama-szállítók is lesznek. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

OKTÓBER 25., szombat

Szamóca Kiskertész Tanoda – Tökös nap

Ezen a szombaton is vár benneteket 10 órától és 11:15-től a Szamóca Kiskertész Tanoda a Füvészkertben Tökös nappal. A weboldalukon regisztrálhattok. Rossz idő esetén az üvegházban tartják a foglalkozást. 1500 Ft/gyerek, testvérkedvezmény van.

Palya Bea: Altatok (fotó: Lázár Alexandra Emese)

A Puskin Kuckóban ezúttal Palya Bea énekel majd a legkisebbeknek Altatok című koncertjén. Belépő: 2000 Ft.

Színes egér foglakozás Vesztl Fannival – Két Egér könyvesbolt

Mivel még mindig vannak befestetlen, átalakítatlan falevelek a városban, a Két Egérben 11 órától Vesztl Fannival gondoskodhattok róla, hogy ne maradjon így. Belépő: 500 Ft (levásárolható a könyvesboltban).

Bognár Szilvi (fotó: B. Vértes Erzsébet)

11 órától Bognár Szilvi koncertezik a Müpában. Az óvodásoknak és kisiskolás korúaknak szóló programokon mesés történetek elevenednek meg a zenével egységben, a zene által. Jegyár: 1000 Ft.

Gryllus

Józsefvárosi Galéria Hétmérföldes Családi Játékbirodalmában 10 órától tündérkert kézműves játszóházzal, 11 órától Gryllus Vilmos őszi dalokkal vár benneteket. Felnőtt belépő: 800 Ft, koncertre 1500 Ft, gyerek: 600 Ft, koncertre 1200 Ft.

Bíró Eszter: Állati zenés ABC

16 órától Bíró Eszter lép fel a Marcziban. Az ABC megszerettetése mellett az állatokról és a helyes étkezésről is szó esik dalaiban. Az előadás interaktív, sok-sok játékkal, humorral, élőben megszólaló muzsikával, egy felhőtlen barangolás a betűk és a hangok világában. Belépő: 800 Ft.

hagymácska

10:30-tól a Bábszínház Hagymácska című előadását láthatjátok a Budapest Bábszínházban, majd 14:30-tól a Pettson és Finduszt. Mindkettőt 4 éves kortól ajánlják.

toklamasok_ejszakaja

Szombaton Töklámpások éjszakája lesz a margitszigeti Domonkos kolostor romjainál. Azoknak, akik együtt szeretnének faragni, 17:00 – 18:00 között lesz a találkozó a romok környékén. Aki a Margitszigeten faragja a tököt, mindenképpen vigyen magával szemeteszsákot. 19 órakor gyújtják meg a lámpásokat. Ingyenes!

Egy másik tökös rendezvény, a Budapest Töklámpás Fesztivál pedig a Hősök terén várja a kicsiket és a nagyokat 19 és 21 óra között. A résztvevők vigyék magukkal otthon faragott töklámpáikat. Ingyenes!

OKTÓBER 26., vasárnap

apacuka

Lemezbemutató koncerttel vár benneteket vasárnap 11 órától az Akvárium Klubban az Apacuka együttes. Már 10 órától játszattok, kézműveskedhettek az előtérben. Majd a Hangfalatok című új album dalaira táncolhatnak kicsik és nagyok. Jegyár: 700 Ft (lefogyasztható déltől a Aqua Bistróban, az Akvárium éttermében gyerek és családi menü vásárlásakor), 2 év alatt ingyenes!

szeleburdi-vasarnapok-grund-szinhaz-mesemorzsak

10 órától a Szeleburdi Kölyökklub, 11 órától a Grund Színház előadását nézhetitek meg a BJC-ben. A Grund Színház ismert történeteket játszik el kicsit másképp. Kreatív mese és interaktív játék 5-99 éves korú gyerekeknek, amelyben bármi megtörténhet. Jegyár: 1000 Ft, családi 3200 Ft.

menjunk_vilagga

Menjünk Világgá alkotóműhely lesz vasárnap 10 órától a Hátsó Kapuban. Papírtasak díszítés – uzsonna-tasakok készülnek: színezős, pecsételős, kollázsolós és találós kérdést rejtő technikákkal. Stamp art & experiments:  tasak robbantós, szurkálós kísérletek Ungváry Fannival. Jegyár: 500 Ft, családi 1000 Ft.

szureti_vigassag

Ismét Cifra Palota 10 és 13 óra között a Müpában 0-tól 12 éves korig zenei programokkal, Szüreti vigassággal (1500 Ft), Palya Bea Klubbal (1000 Ft), Ringatóval, kreatív foglalkozásokkal.

Antik Placc – Bálna

Ha arrafelé jártok, ugorjatok be a Bálna új design vásárára az Antik Placc-ra. Ingyenes!

 Manófalva Waldorf Ovi

9 és 16 óra között a zuglói Manófalva Waldorf Oviban garázsvásárt rendeznek gyerekruhákkal, játékokkal, mesekönyvekkel és sok-sok kinccsel. Ingyenes!

Bollár Kótyag és Mámori Nellike nagy találkozása – Tintaló Társulás

10 órától a Pozsonyi úti Parksarok játszóházban a Tintaló Társulás: „Bollár Kótyag és Mámori Nellike nagy találkozása” című előadását nézhetitek meg. A legnagyobb csillagok ideje is leáldozik egyszer. Kornélia kisasszonynak, a Cirkusz Minibusz nevű vándortársulat légtornászának is búcsút kell vennie a manézstól…

Természetesen a hosszú hétvégét is egy remek piaccal koronázzák meg a Szimplában 9 és 14 óra között. Ezúttal az Útilapu önkéntesei főznek, akik hátrányos helyzetű gyerekekkel közösen karfiollevest, bolognai pennét és kókuszgolyót készítenek majd. Ingyenes!

Tóbiás matiné

Minden hónap utolsó vasárnapján 11 órától Tóbiás matiné a Magyar Rádió 6-os stúdiójában sok-sok klasszikus zenével, néha népzene, olykor jazz is szól az élő műsorban. A 4-10 éves gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő sorozat műsorvezetője Lukácsházi Győző (Győző bácsi) segítségével, hangszerekkel, zenei stílusokkal, zeneszerzőkkel ismerkedhetünk, kitűnő zenészekkel találkozhatunk. Előzetes bejelentkezéssel ingyen látogatható! Regisztráció: +36 328 7744, hétköznap hívható.Élőben meghallgathatjátok a Bartók Rádión.

KITEKINTŐ

etyek

Október 23. és 26. között vár benneteket a Gasztrosétány Etyeken. Lehet majd mustot, murcit és újbort kóstolni. A kisebbek faraghatnak tököt és a sajtkészítést is elsajátíthatjátok. Minden nap 10 órától, ingyenes!

skanzen_szamado_nap

Az októberi hosszú hétvégén a Szent Vendel napjától Dömötörig tartó számadás időszakához kapcsolódóan a ma már nem mindennapi pásztortudást, hagyományokat elevenítik fel a szentendrei Skanzenben. Október 23. és 26. között látványos birkaterelés várja a látogatókat, ahol felsorakoznak a magyar pásztorkutyafajták, és tudásuk legjaváról adnak számot a juhtartáshoz kapcsolódó mesterségek képviselői; jelen lesznek spanyolozók, fafaragók, szűrszabók, kalapkészítők. A részletes programot itt olvashatjátok. Október 23-án ide is ingyenes a belépés!

daruvonulás hortobágy

Október 24. és 26. között Daruünneppel, október 25-én Szent Dömötör-napi Behajtási Ünneppel várnak benneteket Hortobágyon. Ha arra jártok, mindenképp érdemes kipróbálni a kisvasutat is. Ez utóbbira érdemes bejelentkezni, egyéb infókat és árakat itt találtok.

birsunnep

Október 25-én Birsünnep lesz Noszvajon, ami a Kurta kocsma előtti kis téren és a környező utcákon zajlik. Lesz népzene, táncház, gyerekprogram, kézműveskedés, vásár, birses ételkóstoló is.

Góvardhana-púdzsa fesztivál Krisna-völgy

Október 24-én tartják a somogyvámosi Krisna-völgyben a Góvardhana-púdzsa fesztivált, mely az egyik legkiemelkedőbb közösségi ünnepük. Ez a fesztivál Krisna, egy különleges kedvtelését mutatja be: réges-rég egy hatalmas vihar kerekedett a falujában, Ő pedig, hogy megvédje kedves barátait az ott lakókat, felemelte a Góvardhana-hegyet, hogy védelmet nyújtson általa az eső és a szél elől. A hálás falusiak ezt pedig rengeteg süteménnyel, édességgel és ínycsiklandozó csemegékkel köszönték meg Neki. Krisna-völgyben sem lesz ez másként, az előző évekhez hasonlóan idén is szeretnék túlszárnyalni a mesés határokat, és közel két tonna édességet felajánlani Krisnának, amelyekből aztán a látogatók is részesülhetnek majd…Belépő: felnőtt 1490 Ft, diák/nyugdíjas 990 Ft.

sullofesztival

Október 23. és 26. között a szigligeti strandon vár benneteket a Szigligeti Süllőfesztivál. Vezetett túrák, népzene, hajózás és gasztro élmények szerepelnek a programban. Ingyenes!

vujicsics_együttes

A Kőszegi Ősz soron következő rendezvényére október 24-én és 25-én kerül sor Kőszeg belvárosában. Az Orsolya-napi Vásáron kézműves vásár, főzőverseny, sütiverseny, színpadi műsorok és gasztronómiai kalandok várnak rátok.

plakát_jó

Látogassatok el el Terénybe, a Cserhát Natúrparkba,  ahol helyi termékek (sajt, méz, lekvár, szörp, stb.) vására és kézműves bemutatók, játszóház lesz október 24-én és 25-én.

A 2015-ös programokat itt találjátok!

Era kedvencei: Cargo találkozó a Mikszáth téren, Daruünnep Hortobágyon, Góvardhana-púdzsa fesztivál Krisna-völgyben, Szent Vendel ünnep a szentendrei Skanzenban, Birsünnep Noszvajon
Rozi  kedvencei: Szent Vendel ünnep a szentendrei Skanzenban, Színes Egér foglalkozás, Daruünnep