Hétvégi programajánló – okt. 23-25.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

tale-about-the-poor-fisherman

A hosszú hétvégén irány a Primanima Fesztivál, ahol szombatig rengeteg jó animációs filmet láthattok. Október 23-án a legtöbb múzeum állandó kiállítása ingyenes, emellett számos helyszínen a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében kapcsolódó programokkal is készülnek, illetve több kimozdulós eseményt és nosztalgia járatokat is ajánlunk. Nézzetek körbe nálunk, mert az őszi szünetre készítettünk egy táboros, egy kirándulós és egy szuper programos válogatást is, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót 🙂 Programajánló a Minimatinétól!

OKTÓBER 23. péntek

textura

Ne felejtsétek el, hogy október 23-án az ünnepi megemlékezések mellett szinte az összes múzeum állandó kiállítására ingyenes a belépés. Regisztráció nélkül látogatható a Parlament és a Szent Korona is, de sorban állásra készüljetek! További ingyenes múzeumi családi napokat itt találtok!

Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál – Budaörs, október 21-24. (a gyerekprogramok ingyenesek)
Október 21-én indul a négynapos Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál. A fesztivál helyszíne idén is a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ, ahol október 22-23-24-én mesevetítések és animációs műhelyfoglalkozások várják a gyerekeket. Idén 35 kisfilm méretteti meg magát az óvodásokból és kisiskolásokból álló gyermekközönség előtt. A világ minden tájáról érkező mesecsokorból a gyermekek választhatják ki a kedvencüket, amely díjat nyer a fesztiválon, de a felnőtteket is filmekkel, koncerttel várják. Október 23-án 9:30-tól 3 délelőtti blokkban vetítik a gyerekeknek szóló filmeket. Részletes program itt. Ingyenes!

jatek_kiallitas

Múzeumi programok – Kultea (ingyenes)
A hosszú hétvége minden napján, azaz október 23-án is a szokásos nyitvatartási időben, 10-től 18 óráig várják látogatókat a Kulteában. A nemzeti ünnepen egész nap ingyenes a belépés. Ezen a 10 órától Az Életünk a játék – Válogatás Karlócai Mariann játékgyűjteményéből című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan maga a gyűjtő mutatja be a kiállítást és beszélget múltról, jelenről, játékokról. 14 órától pedig a kereskedelem évszázadain átívelő interaktív kosztümös tárlatvezetés vehettek részt, ahol eljuthattok a reformkori zsibongó vásárok világától, az 1930-as évek nagy áruházain át, gyermekkorunk KÖZÉRTjéig. Regisztráció: Kiss Hajnalkánál az 16375-62-49-es telefonszámon, vagy a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen.

gyermek_es_pasztorjatekok

Gyermekjátékok hétvégéje – Szentendre, Skanzen – október 23-25.
Rég elfeledett, egyszerű népi játékszerek kerülnek elő, izgalmas csapatjátékok kelnek életre, baba készül régóta hányódó rongyocskákból, és kis gazdasszonyt vagy gazdát játszva kipróbálható a paraszti háztartás körüli tevés-vevés is. A skanzenesek most megmutatják, mivel játszottak a korábbi generációk szerényebb körülmények között élő gyerkőcei, hogyan varázsoltak szinte a semmiből játékszereket, hogyan élvezték az együttlét örömét. Október 23-án a belépés mindenkinek ingyenes! A többi napokon a normál belépők érvényesek! A Skanzen vonat az őszi szünet idején minden nap üzemel. Részletes program itt.

csaladi_nap_hadtorteneti_muzeum

Családi nap – Hadtörténeti Múzeum, 10:00-16:00 (ingyenes)
Haditechnikai eszközök kiállítása a Kapisztrán téren, 11 és 14 órakor tárlatvezetés a …és legördült a vasfüggöny, 12 és 15 órakor előadás 1956 fegyverei címmel a Moziteremben, fél óránként 1956 helyszínei a Mária Magdolna toronyból, folyamatos fegyverbemutató és kézműves foglalkozás a Márványteremben. Ezekkel a programokkal várnak benneteket a Hadtörténeti Múzeumban. Részletek itt. Ingyenes!

Nosztalgiahév

Nosztalgia HÉV
Október 23-án nosztalgia HÉV közlekedik az Örs vezér tere és Gödöllő között. Indulás: 9:16, 11:46 és 14:16-kor. A járaton nosztalgia díjszabás érvényes, más jegy vagy bérlet nem használható. Az egy utazásra érvényes nosztalgia menetjegy díja 500 Ft, 6-14 éves kor között 300 Ft, 6 éves kor alatt díjmentes. A hévre Budapest közigazgatási határán kívül (Cinkota – Gödöllő között) nosztalgia helyközi vonaljegyet is kell váltani, melynek ára megegyezik a Budapesten belüli jegy árával.

bkk_nosztalgia_okt23

Villamos különjáratok
A Honvédelmi Minisztérium szervezésében október 23. és október 25. között, illetve október 31-én és november 1-jén az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve különjárati villamosok indulnak: a GANZ UV-k a 6-os és a 2-es villamos vonalán közlekednek. A megemlékezés része az tíz villamosmegállóban megtekinthető installáció, amelyek pontos helyéről a FUTÁR kijelzők segítségével hangos tájékoztatás is lesz. Ezeken a járműveken díjmentesen lehet utazni!

OKTÓBER 24., szombat

a_tenger_dala

A tenger dala + a gyerekek kedvencei – Budaörs, Jókai Mór MK, 9:30-tól
Folytatódik a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál, ahol 9:30-tól egy gyerekeknek szóló animációs blokkal, 11 órától A tenger dala című csodaszép filmmel várják nem csak a gyerekeket. A rövidfilmekre a belépés ingyenes, A tenger dalára 600 Ft/fő.

Tűzzel-vassal-–-Hadtörténeti-Múzeum

Tűzzel-vassal – Hadtörténeti Múzeum, 10:00-12:00 (ingyenes, regisztráció szükséges)
A program keretében a kardkovács és az ágyúöntő mesterségét szeretnék feleleveníteni és bemutatni az érdeklődőknek. A középkorban a kovácsot valóságos mágusnak tartották, aki egyszerű szerszámaival képes a vasból félelmetes fegyvert készíteni. A kardkovács mesterségének nyomába eredve megnézzük, hogyan lesz az ércből vas, a vasból pedig csillogó kardpenge a kovácsmester „varázslata” nyomán. Az ágyúöntő mesterség keretében pedig a múzeum épülete körül található ágyúk történetét és készítésük módját tekinthetitek át. Ingyenes, de regisztráció szükséges: e-mail: hidvegi.andras@mail.militaria.hu.

tancolka

Táncolka – Eötvös 10, 10:00
Dalok, táncok, magyar népi gyermekjátékok a Csillagszemű Táncegyüttes tagjainak vezetésével 6 éves korig. Részletek itt. Jegyár: 700 Ft.

lumu_csaladi_nap

Családi Délelőtt – Mouse Museum – Ludwig Múzeum, 10:30-12:30
Október 10-től a Családi Délelőtt programja a Ludwig Goes Pop + The East Side Story című kiállításhoz kapcsolódik. Rengeteg tárgy vesz körül minket. Manapság egy óvodásnak több tárgy van a tulajdonában, mint amennyit néhány száz éve egy átlagember egész élete során birtokolt. A foglalkozás során számba vehetitek a saját tárgyaitokat, és a hétköznapi tárgyaktól eljuthattok a kortárs művészetben megjelenő tárgyakig. Felidézhetünk majd néhányat a legkedvesebb otthoni tárgyaink közül és megpróbáljuk pontosan, de mégis, valahogy máshogy elkészíteni őket. Kivitelezésükhöz ötletet kaphattok a pop art kiállítás egyes műveiből és megismerjük Claes Oldenburg Mouse Museumát is. Belépő: 600 Ft. A részvételi szándékot, kérik, a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen!

10.24._tarsasjatek

Társasjáték délelőtt – Mesemúzeum, 11:00
Vajon megtalálod a labirintusból kivezető utat? Tudsz egymás után kétszer hatost dobni? Menni fog a pókerarc? Gyere, próbáld ki a társasjátékokat! Ajánlott korosztály: 6-12 éves korig. Jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

fak_es_levelek_kiralyret

Fák és levelek – Királyréti Erdei iskola, 11:00 és 14:00
Tematikus napok októbertől ismét kéthetente, illetve az őszi szünetben minden nap más és más témával várja a szülőket, nagyszülőket, keresztszülőket és a hozzájuk tartozó gyermekeket Királyréten. Terepi séta, észtorna, mikroszkópos vizsgálat és kézműveskedés minden korosztálynak! Előzetes bejelentkezés szükséges (lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig). Találkozás: 11.00 és 14.00, Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya – Királyrét). Túra hossza, időtartama: 2 km, 2 óra. Részvételi díj: 1500 Ft/család/alkalom (amely a kiállítás belépődíját is tartalmazza). Információ: Takáts Margit, +36 27 585 625, kiralyret@dinpig.hu.

elefáni-papírszínház

Játék Bazár családi délután – Kultea, 14:00-18:00 (ingyenes)
Egész délután gyerekprogramokkal, bábelőadással várják kicsiket és nagyokat. 14:30-kor és 16:30-kor Nevesincs – Varga Luca bábelőadását láthatjátok, 14 és 18 óra között lesz papírbáb készítés, társasjátékok, kártyajátékok, építőjátékok használt játékok börzéje (asztalfoglalás: Kiss Hajnalkánál: 1/375-6249, kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com) A belépés díjtalan!

Esti vadlibahúzás a Dinnyési-fertőnél

Esti vadlibahúzás a Dinnyési-fertőnél – Dinnyés, Rózsa utca-Rákóczi utca sarka, 15:00
Az esti húzás mindig maradandó élményt nyújt. A tóra beszálló zsivajgó vadlúdcsapatok között kifelé igyekvő récecsapatokat is láthatunk. A visszaút már sötétben történik. Találkozás: 15.00, Dinnyésen a Rózsa utca-Rákóczi utca sarkán, a gólyafészek alatt (Madárdal tanösvény 2. tábla). Túra hossza, időtartama: 3 km, 2,5 óra. Részvételi díj: teljes árú: 750 Ft/fő, kedvezményes: 500 Ft/fő. Információ: Fenyvesi László, +36 30 663 4630.

OKTÓBER 25., vasárnap

elveszett_csodak_felfedezoi_eotvos_10

Elveszett csodák felfedezői – Eötvös 10, 10:00-12:00
Kreatív foglalkozás, festés, rajz, játék 5−14 éves korig. Jártál már a Föld legtávolabbi pontjain? Ismerkedés kínai mondákkal, a Holdban lakó fehér nyúl történetével, nap és hold mítoszokkal. Agyagozás, formázás, rajzfüzet készítése. Foglalkozásvezetők: Boros Réka divattervező, Csomós Nikolett és Farkas Adrienn festőművészek. Jegyár: 1200 Ft/alkalom (az ár tartalmazza az anyagköltséget). A foglalkozást legalább 8 fő előzetes regisztrációja esetén tartják meg, és legfeljebb 15 résztvevőt tudnak fogadni a jelentkezés sorrendjében. Regisztráció a program előtt 3 nappal: Urbán Judit, tel.: 690-0978, urban.judit@eotvos10.hu.

A ZONGORA_IFJ. BALÁZS JÁNOS KONCERTJE

Hangszerbemutató – MOM, 10:00 és 11:30 (ingyenes, regisztráció szükséges)
Liszt Ferenc és Junior Prima díjas zongoraművész hangszerbemutató koncertje várja 10 órakor a 3-6 éves; 11:30-kor a 7-14 éves korosztályt a MOM-ba. A játékszabályok változatlanok: a belépés díjtalan, de regisztrálni szükséges a hangszerekvilaga@gmail.com e-mail címen.

mese-kert epites_gyerekfoglalkozas

Mese-kert építés – Art9 Galéria (Ráday u. 47.), 10:30-11:30 (ingyenes, de regisztrációhoz kötött)
Az Art9 Galéria szeretettel várja a családosokat Enzsöly Kinga Botanikus kert című kiállításának apropóján gyermekfoglalkozásra: mese-kert-építésre! Minden gyerek egy igazi mini mesekertet készíthet, élő növényekkel! A foglalkozás zöld szakértője: a Szamóca Kiskertész Tanoda a Füvészkertből. A foglalkozás ingyenes, de a programon való részvétel regisztrációhoz kötött, email: taritamuhely@gmail.com.

Zenehajó_Hajós_András

Zenehajó – BMC, 11:00
Pik-pakk el is telt szeptember, lassan októbernek is vége, visszafordíthatatlanul ősz van. Mi sem jobb, egy kellemes vasárnapi őszi reggelen, mint egy big banddel közösen dalokat szerezni és megismerni a bennünk lakozó jazz kedvelő gyermeket? Dalszerző kapitány Hajós András, a Zenehajót és a Modern Art Orchestrát Fekete-Kovács Kornél kormányozza! Jegyár: 1500 Ft, családi 4500 Ft ( 2 felnőtt + 2 gyerek)

madardal_zenekar

Tökparti – Tücsöktanya, 10:00 (XIII. kerületi kártyával rendelkezőknek ingyenes)
10:30-tól Aki nem hiszi, járja utánam…címmel a Madárdal zenekar mesetáncházán vehettek részt, majd a Tücsök Kézműves Műhelyben alkothattok, de lesz még társasjátékkör és játszóház is. Jegyár: 800 Ft/fő.

aurora_gyerekprogram

Családi program – Auróra, 14:00-17:00 (ingyenes)
Kreatív gyerekfoglalkozás indul az Aurórában óvodás és kisiskolás korú gyermekek számára. Lesz bábkészítés, kézműves foglalkozás, körjátékok, társasjátékok, tánc és dráma foglalkozás, éneklés, illetve sok minden más. Helyszín: Auróra Ház az Auróra u. 11-ben. A részvétel ingyenes!

Mi már nagyon készülünk az őszi szünetre egy kirándulós válogatással, egy szuper programválogatással, őszi táborokkal, premieres filmekkel és színházi előadásokkal. Tartsatok velünk! Hírlevelünkre feliratkozás itt. A gmailesek a promóciók között találják meg a hírlevelet!

Időpont szerinti keresés a Napibontóban!

Era kedvencei: Primanima Fesztivál Budaörsön, Gyermekjátékok hétvégéje a Skanzenban, Mese-kert építés az Art9-ben, Családi délelőtt a Ludwigban
Rozi kedvencei: Primanima Fesztivál Budaörsön, Játék Bazár családi délután a Kulteában