Hétvégi programajánló – okt. 17-18., péntek-szomb.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

olvasas_ejszakaja_nightlights

Kicsi könyvesre sikeredett a hétvége, de ezt mi nagyon szeretjük 🙂 Mindjárt ott van a pénteki nap közös olvasási rekordkísérlettel a Szabó Ervin téren, az 5 éves Két Egér könyvbemutatójával és kiállítással, illetve a Pagony új üzletének megnyitójával. És ezzel még nincs vége… Szombaton Az Olvasás Éjszakája, illetve egész hétvégén az Országos Könyvtári Napok várnak rátok. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a Ludwigban és a Kassák Múzeumban Nagy Rajzolás lesz, a Néprajzi Múzeum kihelyezett kiállításának zárónapján pedig rengeteg izgalmas program a Lövölde téren. A Rubik-kocka szerelmeseit a Bálnába várják. Bringázhattok is, közben Gévai Csilla mesél Pagonytól Pagonyig. Megnyílnak Pirézia, a Müpa és a Figurina csodái is. Jó szórakozást kívánunk!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

oteves_ket_eger

5 éves az egyik kedvencünk a Két Egér Könyvesbolt, amit szerdától szombatig kellőképpen meg is ünnepelnek. Csütörtökön egész nap játékokkal, pénteken 17 órától Raptor mese bemutatóval és dinós foglalkozással, szombaton Zenezuggal várnak benneteket közös ünneplésre. A csütörtöki és pénteki programok ingyenesek!

verseny

A világ első hivatalos Rubik-kocka versenyét 1982-ben, Budapesten tartották. Az amerikai Minh Thai 22,95 másodperces eredménnyel aratott győzelmet, a magyar Lábas Zoltán harmadik helyezést ért el. Ma, 2014-ben a győztes eredmény már erősen közepesnek számítana, a legjobbak már bőven, a korábban csak álomnak tűnő 10 másodperces határ alatt teljesítenek. A magyaroknak sikerült megőrizniük előkelő helyezésüket az országok rangsorában. Jelenleg magyar kézben van a világrekord és három Európa-rekord. A jó eredmények hátterében egészen biztos fontos szerepet játszanak a minden évben megrendezett magyarországi Rubik-kocka versenyek (Hungarian Open). A kocka 40 éves évfordulójának köszönhetően idén nagyobb versenyzési kedvre, így több indulóra is lehet számítani, a profik és a lelkes amatőrök fele-fele arányban öregbítik a kocka hírnevét. Október 17. és 19. között várják a kocka szerelmeseit a Bálnába.

orszagos_konyvtari_napok

Október 13. és 20. között országszerte programokkal várnak benneteket az Országos Könyvtári Napok keretében. Szeretnénk megmutatni, hogy milyen sokféle tanulási, tájékozódási, kulturális, szociális lehetőség rejlik a könyvtári találkozásokban. Október 19-én, a Könyves Vasárnapon a könyvtárak rendkívüli nyitva tartással, rendhagyó programokkal, sokféle meglepetéssel várnak mindenkit. Délelőtt a legtöbb helyen a kisgyerekes családokat örvendeztetik meg mondókákkal, mesékkel, gyerekdalokkal, érdekes játékokkal. A délután és az éjszakai órák zenés, táncos kínálata főleg a felnőtteknek szól. A legkisebbeknek szóló programokat itt találjátok, óvodásoknak és kisiskolásoknak innen tölthetitek le a programokat, a kamaszokat pedig ezzel várják Budapesten és országszerte. Ingyenes!

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Ismét szemezgetünk majd a Múzeumok Őszi Fesztiváljának programjaiból.

PÉNTEK

olvasási rekordkísérlet_foto_huszar_boglarka

Neves közreműködők részvételével egy tízperces „közös olvasási rekordkísérletre” hívnak mindenkit pénteken 13 órára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára előtti Szabó Ervin térre. A program keretében adják át „A vers legyen veled!” játék díjait is. Az esemény házigazdája Lévai Balázs író, televíziós műsorvezető lesz. Egy verseskötetet mindenki vigyen magával. Az első 1000 résztvevő színes szilikon karkötőt kap ajándékba „Divatba hozzuk az olvasást!” felirattal! Ingyenes!

cokamoka

14 és 19 óra között CÓKAMÓKA foglalkozás lesz a Színtérben, a Vitkovics Mihály utcában.

egeres_olvasos

Dinó- és egérrajongók figyelem, látogassatok el a Két Egér szülinapi bulijára, ahol 17 órától Raptormese: könyv- és diabemutató lesz, utána egeres kiállításmegnyitó, ahol ott lesz együtt Máray Mariann összes egeres képe is. Ingyenes!

pagony_bartok_bela_ut

Különleges megnyitóval várja a Pagony október 17-én új, Bartók Béla úti üzletébe látogatókat. Egész nap a Pagony és a Tilos az Á könyvei 35%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg, 17 órától: Bartos Erika és Berg Judit átadják a boltot a gyerekeknek és szüleiknek, kézműves foglalkozással vár mindenkit a Kisladik, a megnyitón ott lesznek a Pagony és a Tilos az Á szerzői, illusztrátorai, akik dedikálnak, fotókiállítás nyílik Szöllősi Mátyás képeiből a Pagony szerzőiről, illusztrátorairól, a nagyok saját Tilos az Á táskát nyomdázhatnak. Ingyenes!

SZOMBAT

pirez_DSC1042

Pirézia most szombaton is a családoké a Piréz Gyermekműhelyben 9:30 és 12 óra között. Ezúttal az ősz színeit varázsolják a Műhely minden szegletébe: ősz-színű manókat készíthettek, őszi zöldségeket varrhattok és őszi lepénnyel várnak titeket – és naná, hogy sütőtökből készül a reggeli is! A filc-zöldségek és gyapjas lények mellett mécseseket is készíthettek majd – ehhez kérik, hogy vigyetek pár közepes befőttesüveget a spájzból. Belépő: 2500 Ft/fő, tesó: 2200 Ft/fő, kísérőknek ingyenes.

kassak_muezum

10 és 13 óra között a Kassák Múzeumban az óbudai Fő téren a Nagy Rajzolás programsorozat részeként az avantgárd művészek által kedvelt technikákkal egy soha-véget-nem-érő papírtekercsre alkottok. Eszközeitek a képes magazinokból kivágott fotók, ábrák és betűk lesznek. A közös alkotás rögtönzött helyszíni kiállítással zárul. Ingyenes!

Tolvaly-Ernő-Lomb-II

10:30 és 15 óra között a Ludwig Múzeumban is megrendezik a Big Draw napot, ahol a múzeum aktuális kiállításához igazodó témában rajzolhattok együtt kicsikkel, nagyokkal. Ebben az évben a program Tolvaly Ernő életművének festészeti műveihez kapcsolódik. A programra minden korosztályt várnak, kicsiket, nagyokat, családokat és egyéni érdeklődőket, iskolai csoportokat egyaránt. Belépő: 600 Ft.

utazas-symphoniaba-fafuvosok-hang-szer-szam-original-53817

11 órától Utazás vár rátok Symphoniába a Müpával. A sorozat főszereplői a zene „szerszámai” – a hangszerek. Velük ismerkedhettek meg a hallgatók autentikus élő zene által, az azt megszólaltató szakértő muzsikusok segítségével, ezúttal a fafúvosokkal. 8-12 éveseknek ajánlott program. Belépő: 1000 Ft.

11 és 17 órakor a Szívmadár című előadást nézhetitek meg a Figurina Animációs Kisszínpadon, a Retek u. 17-ben. 3 éven felülieknek ajánlott. Kérik az előzetes érdeklődést és bejelentkezést a 06-20-530-1595-ös telefonszámon, vagy a figurina@figurina.hu e-mail címen.

mini_market

13 és 19 óra között Mini Market néven debütál egy új baba-mama vásár a Szimplában, ahol egy képzett babahordozási tanácsadó megmutatja nektek a hordozókat és azok helyes használatát (15:00-16:30). Mindemellett lesz vásár használt és új termékekből is. Ingyenes!

Biciklizz-uj-Pagonyba

A pénteki boltnyitó után szombaton újabb program a Pagonyban a családi biciklizés Pagonytól Pagonyig a Magyar Kerékpárosklub támogatásával. Indulás október 18-án, szombaton 14 órától a Pozsonyi Pagony gyerekkönyvesbolt elől bringával egy közös, gyerekes, városi kirándulásra! Ott lesznek: a Magyar Kerékpárosklub segítői, akik kísérnek, és elmagyarázzák, hogyan jó városban biciklizni, Gévai Csilla, az Amíg zötyögünk írója, aki mesél nektek, és almával, ropival várnak az új Pagonyban a Bartók Béla út 5-ben. Útvonal: Pozsonyi út 26.-Margit híd-Budai rakpart-első pihenő: Batthyány tér (kerékpáros tudnivalók)-második pihenő: Döbrentei tér (meseolvasás)-Szent Gellért tér-Bartók Béla út 5. Regisztrálj itt, hogy tudják, hány biciklivel lesztek: biciklizes@pagony.hu.

TÁRGYMUTATÓ

Bringatároló festés, utolsó tárlatvezetés, egy eddig nem látott kortárs műalkotás bemutatása és mellé beszélgetés, aminek témája: leletmentés, muzealizálás és a galaktikus környezet. Ezzel vár benneteket szombaton 14 órától a Néprajzi Múzeum kihelyezett műtárgylaboratóriumában, a MaDok Laborban (Lövölde tér 4.), az ingyenesen látogatható Tárgymutató kiállítás záróprogramján.

muse_e_02

16 órától ismét a MUS-E kreatív művészeti foglalkozással vár benneteket a Müpa. 8-12 éveseknek ajánlott program. Belépő: 1000 Ft.

olvasás_éjszakája

16 órától a Hátsó Kapuban Az olvasás éjszakája keretében Ülök a fa tetején – Kistehenesdi Kollár Klemencz Lászlóval és Igor Lazinnal – Felhőnézés és múverseny, majd 16:30-17:30 Misu és a piros kenu című meseregény bemutatója vár rátok Nógrádi Gergellyel és Hajba Lászlóval, majd Húzd meg jobban! Hívd ki kedvenc sportolód egy olvasóversenyre, íród pedig evezősversenyre!
Akik biztosan ott lesznek: Kozák Danuta (olimpiai bajnok), Medveczky Erika (világbajnok kajakos), Miker Róbert (világbajnok kenus), Pauman Dániel (világbajnok kajakos). Jótékonysági könyvgyűjtés is lesz az Arany Liliom Alapítvány Kincses Pince Adományboltja számára. A további helyszínek programjait itt találjátok. Ingyenes!

KITEKINTŐ

babszinhazak_talakozoja_2014_plakat

A Magyarországi Bábszínházak XII. Találkozóját október 15-19. között rendezik meg Kecskeméten. A Találkozó hivatalos programjában öt nap alatt 20 társulat mutatkozik be. Emellett, a hagyományokhoz hűen, számtalan szabadtéri programmal, utcaszínházi előadással várják majd az érdeklődőket a rendezvény minden napján. A részletes programot itt olvashatjátok.

A Napibontóban megtaláljátok a programokat időpont szerint is.
A részteles vasárnapi programot itt olvashatjátok.

Era kedvencei: 5 éves a Két Egér, Az Olvasás Éjszakája, bringázás Pagonytól Pagonyig
Rozi kedvencei: 5 éves a Két Egér, Figurina, Bábszínházak XII. Találkozója Kecskeméten