Hétvégi programajánló – nov. 7-9.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

bollar-kotyag-es-mamori-nellike-nagy-talalkozasa-tintalo-tarsulat-original-57375

Pénteken a Mesemúzeumban nagy kulcsátadó ünnepséggel készülnek, természetesen sok játékkal és mesével. Szombaton családi nap lesz a Várban, a Mezőgazdasági Múzeumban egész nap Szent Márton napi őszi mulatsággal várnak benneteket. A Szépművészetiben tengerre szállhattok, a Füvészkertben sok mindent megtudhattok a városi kertészkedésről, lesz még sok-sok zene és bábelőadások városszerte, de akár a falra is felmászhattok a Monkey Boulder nyílt napján. Ha megéheztetek, akkor vasárnap irány a Szimpla Háztáji vagy a WAMP Spájz, vagy a Hátsó Kapuban a Tintaló Társulás előadását is megnézhetitek (érdemes :-), de a Budapest Jazz Club, az Akvárium és a Müpa is jó választás lehet. Aki egy picit messzebb vágyódik, vegye célba Szentendrét vagy Hollókőt. Programajánló a Minimatinétól!

NOVEMBER 7., péntek

halasz_judit

Péntek 17 órától ünnepeljetek együtt a Mesemúzeummal. Kányádi Sándor és Csukás István után Halász Judit lesz a Mesemúzeum Patrónusa. Készítsetek a kulcsátadó ünnepségen saját Pom Pom-ot vagy Gombóc Artúrt, hallgassatok meséket! Ajánlott korosztály: 4-10 éves korig. A Mesemúzeummal készült szülinapi interjúnkat itt olvashatjátok.

va_masik_iskola

Pénteken és szombaton az Alternatív Közgazdasági Szakközépisolában alapítványi és magániskolák mutatkoznak be a szülőknek, gyerekeknek, pedagógusoknak az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete szervezésében. Közösségi oldalukat itt, a részletes programot pedig itt találjátok. A program a látogatóknak ingyenes!

vasutmodell_kiallitas

Az 1-es Villamos Klub jóvoltából több méternyi terepasztalos, működő Vasútmodell kiállítás várja majd az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Kultúrkúriában. A kiállításon látható lesz: 35 méter hosszú, H0-s méretarányú terepasztalunk vasút, villamos és autóbusz közlekedéssel, éjszakai vonatozás, LEGO város működő vasutakkal, RC  helikopter bemutató,interaktív játszóház: irányítható H0-s Thomas vasút, tologatható Thomas vasút, favonatok. Jegyár: felnőtt 700 Ft, 2-18 éves korig 500 Ft, családi 2200 Ft (4-6 fő).

NOVEMBER 8., szombat

Ismét Családi Napot tart a Várban, az Országos Széchényi Könyvtárban a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom 9 és 13 óra között. Hada Zsuzsanna és Varró Dániel lesz a vendégük. A kisebbeket kézműves foglalkozások, játszóház, Pek-torna, mesefoglalkozás, a nagyobbakat drámajáték, társasjáték klub, kézműves foglalkozás, divattervező foglalkozás, lego-party várja. A szülőknek előadásokkal, személyes tanácsadással készülnek. Belépő a helyszínen 1500 Ft/fő. Regisztráció itt.

11216

Feltámadt a szél! Matrózok a fedélzetre! Szálljatok tengerre november 8-án 10 és 13 óra között a Szépművészeti Múzeum csapatával, és fedezzétek fel az ismeretlen, távoli tájakat, kóstoljátok meg különleges csemegéket és válogassatok a legszebb selymek közül! Másszatok fel a fedélzetre és találjátok ki együtt, miért nevezik a tudósok a XVII. századot Hollandia Arany Évszázadának? Valóban csak a kalózok aranya miatt? Vajon hogyan hajóztak, halásztak vagy akár dohányoztak ekkoriban? És vajon milyen szerepük volt mindebben a szélmalmoknak? Szeretettel várnak benneteket egy rajzos időutazásra. Ingyenes program, regisztráció nem szükséges.

martonnap

10 és 20 óra között búcsúztassátok együtt a szüreti időszakot egy vidámsággal teli családi napon a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban. A gyerekek bekapcsolódhatnak A Nagy Rajzolás alkotóműhelyébe, ahol „Rajzold le a Vajdahunyadvár világát!” címmel megmutathatják, mi jut eszükbe a Múzeumnak otthont adó Vajdahunyadvár tornyos épületéről. A részletes programot itt olvashatjátok. Az egész napos mulatságot töklámpások esti, dalos felvonulása zárja. Felnőtt: 1300 Ft, gyermek (4-14 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól): 700 Ft, családi (2 felnőtt, 2 gyermek): 3000 Ft, foglalkozás belépők: 100 Ft.

szamoca_kiskertesz

10-től és 11:15-től újra vár benneteket a Szamóca Kiskertész Tanoda a Füvészkertben, a Pálmaházban. Belépő: 1500 Ft, de bérlet is kapható. A velük készült interjúnkat és aktuális rajzpályázatukat itt találjátok.

Lisztkukacok_zeneakadémia

A Liszt Ferenc téri épületben tartott Liszt-kukacok Akadémiája foglalkozások a 6-10 éves korosztálynak szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetjük meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Felépítettek számukra LEGO-kockákból a méretarányos Zeneakadémiát (persze nem az egészet, csak a homlokzatot és a Nagytermet), s a gyerekek maguk tehetik a színpadra a LEGO-muzsikusokból álló szimfonikus zenekart, vonósnégyest, fuvósötöst, vagy bármely más, nekik tetsző formációt. 10 órától Szamosi Liza, a Zeneakadémia hallgatója mutatja be a gyereknek hangszerét, a klasszikus gitárt. Jegyár: 900 Ft. A jegyeket kizárólag személyesen, a Zeneakadémia Jegypénztárában lehet megvásárolni. A szülők részére nem, csak a foglalkozásokon részvevő gyermekek számára váltandó belépő.

monkey_boulder

10 és 16 óra között ingyenesen nyílt nappal vár benneteket a Monkey Boulder, ahol kipróbálhatjátok a boulder traininget, valamint bemutatkoznak Bodyrope, Hot Iron és jóga óráik is. A májusi megnyitó kapcsán készült interjúnkat itt olvashatjátok.  Ingyenes!

csoda_és_kósza_plakát

A Csoda és Kósza című előadást 11 órától láthatjátok az Örkény Színházban. Nyári fesztiváljuk keretében volt szerencsénk belenézni, inkább azt mondom, hogy hallgatni az előadásba, hiszen egy élő hangjátékról van szó, sok ötlettel és humorral. Csoda és Kósza egy gödöllői tanyán élnek. Első ránézésre közönséges lovak,  Sajó bácsi és Gyöngyi néni lovai. De szokott e egy normális ló pizzát sütni a miniszternek, vagy épp a Marsra utazni, ha úgy tartja kedve?  Czigány Zoltán meséje a két ló, a csacska Kósza és a megfontoltabb Csoda figurájában az örök párost teremti újra, akit a mostani szülők számára Lolka és Bolka, a nagyszülőknek pedig Stan és Pan jelenthetett. Az előadás iskolásoknak ajánlott. Jegyár: 1500-1800 Ft.

A bőgős fia meg az ördögök

11 órától a Müpában az óvodásoknak és kisiskolás korúaknak szóló programokon mesés történetek elevenednek meg a zenével egységben, a zene által. Lehet baj abból, ha teljesül az ember kívánsága? De lehet ám, ha az a kívánság úgy teljesül, hogy a szerencse visszájára fordul. Nagy öröm a gyermek, no de egyszerre tizenkettő? Ez még a mesében is sok! Kisebb baj a pokolban kályhafűtőnek lenni. Végződhet-e azonban ilyen keserűen a történet? Bizony nem, mert szerencsére felnő a legkisebb fiú, és kitartásával, csavaros eszével megoldja a legnehezebb problémákat is. Bejárja a földet, egyenrangú félként beszél az Ég Urával, és kiállja a pokolban rá váró próbákat is. A Miskolci Csodamalom Bábszínház A bőgős fia meg az ördögök című előadását nézhetitek meg. 3-8 éves korú gyerekeknek ajánlott. Jegyár: 1000 Ft.

zenezug

A Zenezugban nemcsak a Gyí paci paripára, hanem Schumann Szilaj lovasára is lovagoltattok, a Moldván hajózhattok és a Diótörővel táncolhattok 11 órától Két Egérben. A foglalkozást elsősorban 0-3 éves gyerekeknek ajánlják. Belépő: 500 Ft/gyerek (levásárolható).

Lúdanyó meséi

15 órától a Kultúrkúriában Csiribiri Márton-napi családi délután lesz a Figurina Animációs Kisszínpaddal, a Gágogo zenekar műsorával és kézműves játszóházzal. Jegyár: 600 Ft.

in_medias_brass

16 órától a MOM-ban Für Anikó és az In Medias Brass vár benneteket Mazsola című mesekoncertjével. Belépő: gyerekeknek 1200 Ft, kísérőknek 800 Ft.

gardrob

Szombaton Gardrób Közösségi Vásárral várnak benneteket kinti és benti területen is a Király utca 8-ban 11-17 óráig.

NOVEMBER 9., vasárnap

gubas_gabi

10 órától az Akvárium Klub vár benneteket Gubás Gabi vidám, interaktív mesekoncertjével sok-sok sütéssel-főzéssel a végén egy kis tornával fűszerezve. Belépő 700 Ft (lefogyasztható a büfében), 3 év alatt ingyenes. Beszámolónkat a két héttel ezelőtti alkalomról itt olvashatjátok.

tajainkzenei

10 órától a Cifra Palota vár benneteket a Müpában ingyenes programjaival. A 11 órakor kezdődő Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival: meséivel, játékaival, szokásaival, zenéjével, dalaival és az egyes tájak jellegzetes hangszereivel, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc résztvevőjeként is. Minden program ingyenes!

Bollár Kótyag és Mámori Nellike nagy találkozása_Tintalo

A legnagyobb csillagok ideje is leáldozik egyszer. Kornélia kisasszonynak, a Cirkusz Minibusz nevű vándortársulat légtornászának is búcsút kell vennie a manézstól. Azaz csak kellene, ha a cirkusz direktorának szíve nem esne meg egykori csillagán. Kornélia bohócként dolgozik tovább a vándortársulatban. Kezdeti ódzkodása hamar elmúlik, amikor rájön, hogy csetlő-botló figuraként a publikum épp annyira kedveli őt, mint akrobataként. Talán még jobban is! Kornéliából így lesz tehát Nellike. Aztán egy szép napon a Cirkusz Minibusz direktora új bohócot vesz fel Nellike mellé. Bollár Kótyag érkezése fenekestül forgatja fel Nellike – és így a vándortársulat életét is. Alkotók: Kolozsi Angéla, Rumi Zsófi, Sípos Katalin, Sisak Péter; előadja: Törőcsik Eszter. A Tintaló Társulás előadását a Hátsó Kapuban láthatjátok 10 órától. Bábos játék és foglalkozás: 1000 Ft/fő vagy 2500 Ft/3 fő.

kultea_marton-nap

10 és 14 óra között a Kulteában gyermekelőadást és kézműves foglalkozásokat tartanak Márton-nap alkalmából. A kisebbekkel papírlibát hajtogathattok, a nagyobbakkal almaludat készíthettek. 11 órától Kilin Ildikó színművész és Mollini bűvész (Moltész Gyula) közös produkcióját nézhetitek meg. A programon múzeumi belépővel lehet részt venni.

11 órától Tarján Veronika és Mogyoró Kornél a Centrál Kávéházba varázsolja a mesés Keletet. Itt mutatja be a szerzőpáros a zenés-mesés sorozatuk harmadik, Kuruttyoló békakirály a mesés Keleten címet viselő kötetét. Lesz közös meseolvasás, majd a Diafilm jóvoltából diavetítés és sok-sok zene, na meg hangszerbemutató is. Ott lesz a kötet illusztrátora Vigyázó Zsófia is. A rendezvényt 3 éves kortól ajánlják. A helyszínen lehetőség lesz diafilmek és a Kolibri Kiadónál megjelent Kuruttyoló békakirály kötetek megvásárlására is. Ingyenes!

szeleburdi-vasarnapok-szeleburdi-classic-rakasz-gergely-koncertorgonista-csaladi-koncertje

A Budapest Jazz Clubban 11 órától Rákász Gerely koncertorgonista sulikoncertjén megelevenedik a zenetörténet. Az orgonakoncerttel egybekötött történelmi érdekességek emberközelivé varázsolják a századokkal ezelőtt alkotó klasszikusokat, megjegyezhetővé és izgalmassá teszik az iskolában tanultakat. A Szeleburdi Kölyökklub Léb Zsuzsa bábkészítővel már 10 órától vár benneteket. A program 8 éven felülieknek ajánlott. Jegyár: 1000 Ft, családi belépő: 3200 Ft.

Radnóti Másképp

14 órától Radnóti Miklós halálának hetvenedik évfordulóján, rendhagyó eseménnyel emlékezik meg a költőről egy csapat fiatal kortárs művész az Akvárium Klubban. A megemlékezés azért rendhagyó, mert a résztvevők versidézetek helyett Radnóti Miklós életéből és a versei által inspirált élményekből dolgoznak majd mind a workshop-on, mind az esti előadáson, így még izgalmasabb slam előadások várhatóak. Az egész napos eseményen rengeteg program vár majd benneteket. A részleteket itt találjátok. Ingyenes!

szimpla_haztaji

Ha vásár, akkor Szimpla Háztáji 14 óráig a Szimplában vagy egész nap a WAMP Spájz vár benneteket a Millenárison. Utóbbira 500 Ft a belépő, ami levásárolható.

November 8–9-én sütés-főzés, mártonnapozás lesz a Margit utca 9-ben. Az udvar egy részét beburkolták, kárpitokkal dekorálták és melegítőtestekkel szerelték fel, hogy a hidegebb időszakban is megtaláljátok a helyeteket náluk. Ennek örömére a hétvégén szeretettel várunk benneteket egy pohárka forralt borral vagy egy alkoholmentes meleg itallal. Vasárnap a VÁSÁRozás sem marad el, 10 órától lehet adni, venni, cserélni. Helypénz továbbra sincs. Ingyenes!

MÁRTON-NAPI KITEKINTŐ

kalaka_koncert

November 7. és 9. között rendezik meg a Győri Könyvszalont bemutatókkal, beszélgetésekkel, koncertekkel, bábszínházzal és játszóházzal várják a kicsiket és a nagyokat. A teljes programot innen tölthetitek le. A legtöbb program ingyenes, de bővebb információt itt találtok.

szent_marton_skanzen_program

A szentendrei Skanzen idei utolsó nagy eseménye Szent Márton napjához kapcsolódik november 8-9-én. A gasztronómiai programok mellett finom meleget árasztó kemencék és kályhák mellett felevenítik az őszi társas munkákat, a kukoricafosztást, tollfosztást, és kedves dekorációkat készíthettek. A meghitt együttléten túl a táncházban  zajos mulatsággal is várják látogatókat. A jegyárakat itt találjátok. Márton keresztnevűeknek ingyenes!

holloko_02

A immár 7. alkalommal megrendezésre kerülő Szent Márton Napi Vigasság lesz a teljes útburkolat cserén átesett hollókői Ófalu első rendezvénye. A 11 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődő programok, Szent Márton legendájából mutatnak be életképeket. Az ide látogatók vendégeink lesznek finom, meleg teára, forralt borra és zsíros kenyérre. Hollókő piacán libából készült finomságok, házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására lesz. A vásáron találkozhatunk Lúdas Matyival és Döbrögi Urasággal is. Középkori és libás játékok biztosítják a felhőtlen jókedvet. A Hollókő Főgúnárja címért idén is versenybe szállhatnak a belevaló legények.

villany_libanapok

Villányban egész hónapban tartanak a libás rendezvények. A programokat itt találjátok.

Era kedvencei: Kulcsátadó ünnepség a Mesemúzeumban, Családi nap a Szépművészetiben, Szamóca Kiskertész Tanoda a Füvészkertben, Hetedhét Táncház a Müpában, Márton-nap a Skanzenben
Rozi kedvencei: Tintaló Tásulás előadása a Hátsó Kapuban, Családi nap a Szépművészetiben, Szimpla Háztáji