Hétvégi programajánló – nov. 28-30.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

lindbergh_Egy repülő egér kalandos története

Elérkeztünk advent első hétvégéjéhez, nyitnak az adventi vásárok, ahol sok ingyenes programmal, koncerttel és egyéb eseményekkel várnak Benneteket. A Két Egérben, az Anno Meseboltban, a Budai Pagonyban, a Nyitott Műhelyben és a Sárkányos Gyerekkönyvtárban is lesz egy-egy jó könyvbemutató, legszívesebben mindegyikre elmennénk. Ha inkább egy bábelőadásra vágytok, irány a StúdióK, a Jurányi Inkubátorház vagy a Parksarok, sajnos a Bábszínház Diótörőjére már elfogytak a jegyek. Sok-sok koncertet és hangszerbemutatót is tartogat ez a hétvége a klasszikus zenétől kezdve a népzenén át a vidámkodós gyerekzenéig. Ha a szabadba vágynátok, az Advent Óbudán, a Skanzen és a Tatai Vadlúd Sokadalom programjait ajánljuk. Válogassatok hétvégi ajánlónkból!

oreg_macska_Máray Mariann

November 28-tól január 6-ig nézhető meg a Két Egérben az (immár) 5. Téli szalon. Idén is 8 illusztrátor: Agócs Írisz, Holló Anna, Kálmán Anna, Kun Fruzsina, Lévai Dóra, , Molnár Jacqueline, Rofusz Kinga eredeti képei láthatók a kiállításon. Megnyitó: november 28-án 18.30-kor.

skanzen

András-napi szokásokkal készül a szentendrei Skanzen ezen a hétvégén. Adventi kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal várnak benneteket. Jegyár: felnőtt 1000 Ft, diák 500 Ft, 6 év alatt ingyenes.

tatai_vadlud_sokadalom

Az idén már 14. alkalommal megrendezésre kerülő Tatai Vadlúd Sokadalom országos természetvédelmi fesztivál gazdag programkínálata mellett minőségi magyar őstermelői termékekkel várja a látogatókat november 28-29-én. A rendezvény díszvendége a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, illetve középpontjában a 40 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület áll.

szegedi_katalin_muteremvasar

A korábbi évekhez hasonlóan Szegedi Katalin idén is megrendezi Gödön karácsony előtti három napos Műteremvásárát. Nem egyszerű vásár ez, hanem egy izgalmas alkalom arra, hogy találkozzatok, hogy legyen idő beszélgetni mindenféléről, sőt játszószoba is van a gyerekeknek. Saját főztükkel és finom italokkal kínálják a kedves vendégeket. Eredeti képek, nyomatok, medálok, és sok-sok könyv közül lehet majd válogatni november 28. és 30. között 11-től 19 óráig. A három nap alatt 20% kedvezményt biztosítanak a helyszínen és a webáruházban történő vásárlás esetén egyaránt a könyvek és a naptár kivételével mindenre. Cím: 2131 Göd, Vasvári Pál utca 15.

PÉNTEK

vackor

A Budai Pagonyban Gévai Csilla diavetítése elmarad, de a Pozsonyi Pagonyban Győri Blanka vár benneteket 17 órától téli diafilmekkel. Ingyenes!

irok_tilosban_plakat

A TILOS az Á Könyvek rendhagyó könyvbemutatója egy különleges estével várja a Budai Pagonyban 18 órától mindazokat, aki már elmúltak 12 évesek, és szeretik a könyveket, a slam poetry-t vagy a filmeket. Találkozhattok négy magyar ifjúsági könyv szerzőivel, kísérleteket láthattok a Tesla padlása című amerikai könyv címadójának tiszteletére, belenézhettek A kőmajmok háza című könyv alapján készülő tévéfilmbe. Az est második részében a 16 év feletti korosztálynak szóló két nagyon különböző, bár gimnazisták között itt és most játszódó regényt mutatnak be: először Bódis Kriszta Carlo Párizsban című, majd Kemény Zsófi Én még sosem című regényét sok-sok slammel és szeretettel. Ingyenes!

SZOMBAT

pirez_muhely

Most szombaton 9:30-tól 12-ig a szokásosnál is komolyabban veszik a Piréz Gyerekműhelyben a családi megmozgatását: lesz Capoeira Duo, és debütál Pirézia új páros foglalkozása, a Kezeslábas is. És mit sütnek majd közben a Gasztro Junior különkiadáson? Coixinhát! Hogy mit?? Menjetek el és meglátjátok! Jegyár: 2500 Ft, kísérőknek ingyenes!

10 és 13 óra között az óbudai Kassák Múzeumban a Kollektív ornamentika című kiállításhoz kapcsolódóan készíthettek karácsonyfadíszeket újrahasznosított anyagokból. Az avantgárd formavilág, a modern képépítés motívumainak felhasználásával hozhatok létre nem megszokott formájú és mintázatú absztrakt díszeket. Mit vigyél magaddal? Tojástartót, kisebb joghurtos poharakat, csomagoló anyagot, amiből szívesen csinálnál karácsonyfadíszt. Ajánlott ruházat: játszóruha. Belépődíj: 600 Ft/fő.

vitez_laszlo

„Ismeritek­-e Vitéz Lászlót? S az ő csuda egy beszédét? Láttátok­- e, mint küzd nagymamucikája báli legyezőjével sok gonoszok ellen? S ha hallottatok is őróla, ismeritek­-e Vas Juliskát? Tudjátok-­e mint aprít pokolfiakat seperűjével, s puszta két kezével? S láttatok-­e már igaz, szép szerelmet? Hát jertek, serkenjetek! Tekintsétek Őket, kiknek félelme nincsen, s kiknek ölelése Halált is legyőz!” Fabók Mancsi Bábszínházával 10 órától a Jurányi Inkubátorházban találkozhattok. Jegyár: 1000 Ft.

tord_a_fejed

10-14 óráig ismét vár benneteket a Cseperedő és a Törd a fejed! csapata családi játékos délelőttre sok-sok fejlesztőjátékkal és szakképzett fejlesztőpedagógusokkal. Ingyenes!

Lisztkukacok_zeneakadémia

Mohay Anna, a Zeneakadémia hallgatója mutatja be a gyereknek hangszerét, a csellót a Liszt-kukacok Akadémiája foglalkozáson a Zeneakadémián. 6-10 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 900 Ft/fő.

gryllus_vilmos

10 és 12 órától a Puskinban Gryllus Vilmos Nótás Mikulás című műsorával hangolódhattok a közelgő ünnepre. A helyszínen adományokat is gyűjtenek majd a rászorulóknak. Jegyár: 2000 Ft/fő.

csengo_bongo_delutan_opera

10:30-tól és 12 órától vár benneteket a Hangszervarázs, amelyben hangszercsoportokat mutatnak be játékos formában az Opera Királyi lépcsőházban, ezúttal a rézfúvósokat. Jegyár: 1200 Ft/fő.

lindbergh

Repülő egeres könyvbemutató lesz szombaton 11 órától a Két Egérben. Lindbergh: Egy repülő egér kalandos története című könyve magyarul a Partvonal Kiadónál jelent meg. 2014-ben elnyerte Németországban a legszebb gyerekkönyv díját. A bemutató után erre az alkalomra kitalált, innovatív szárnyas könyvjelzőket készíthettek, valamint 30% kedvezménnyel vásárolhatjátok meg a könyvet.

csodak_babindaban

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak 11 órakor a Sárkányos Gyerekkönyvtárba, a Babinda író-olvasó találkozóval összekötött interaktív foglalkozásra. „Átváltozhatsz babemberré, készíthetsz gigaposztert, vagy játszhatsz óriáskártyákkal, és persze találkozhatsz a kötet írójával is.” Ingyenes!

anno_mesebolt

11 órától könyvbemutató lesz az Anno meseboltban. Tamás Zsuzsa és Elekes Dóra új mesekönyveit mutatják be, a zenéről és a jó hangulatról Kárász Eszter és az Eszter-lánc Duó gondoskodik. Ingyenes!

pottyos

Az óvodás és kisiskolás gyerekek a Színtérben a Pöttyös mese-pöttyös párna kreatív foglalkozás során megismerkedhetnek Hervé Tullet Pötty Könyvével és saját maguk elkészíthetik egyedi pöttyös párnahuzatukat. Bejelentkezés:szinterprojekt@gmail.com, belépő 1500 Ft.

adventi_keszulodes_borarti

14 és 17 óra között adventi készülődéssel várnak benneteket Budaörsön, a Jókai Mór Művelődési Központban, ahol lesz árnyékszínház, karácsonyfadísz készítés, mézeskalács dekorálás is Borartival. Részvételi díj: 800 Ft/fő.

jack-kapitany-kalandjai

„A Virányosi dűlő macskáinak nyugalmát egy fehér komondor megjelenése zavarja meg. Don Diego félelmetes ellenfélnek látszik. Így nem csoda, hogy fellángol az évezredes kutya­macska viszály. Vajon kié lesz a győzelem? Ki szerzi meg a világ legnagyobb és legízletesebb kis gömböcét?” Könyvbemutató jókedvvel és sütivel 14 órától a Nyitott Műhelyben Pusztai Ilonával és Pataki Mariannával, a Jack kapitány kalandjai szerzőivel. Ingyenes!

Kalaka_Foto_Lili Productions

15 órakor a Kaláka, majd 19 órakor a Makám koncertezik az óbudai Fő téren az Advent Óbudán rendezvényén. A teljes hétvégi programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

muse_e_02

16 órától ismét vár benneteket a Müpa kreatív művészeti foglalkozása a MUS-E. 8-12 éveknek ajánlott program. Belépő: 1000 Ft.

VASÁRNAP

tukros_zenekar

Vasárnap 10 és 13 óra között ismét a Cifra Palota várja a 0-12 éves gyerekeket a szokások kreatív, művészeti és zenés foglalkozásokkal és színpadi programokkal a Müpában. 11 órától a Tükrös Zenekar népi gyermekjátékokkal, dalokkal, mondókákkal és tánccal szórakoztatja a kicsiket. Hegyen-völgyön és Vígan legyünk! című lemezeik legnépszerűbb darabjai és újabb számaik egyaránt hallhatók lesznek a koncerten. Ingyenes!

holdfeny_kiralysag

Felnőttként a szerelem bonyolult és kiszámíthatatlan, a gyerekek számára azonban egészen mást jelent, sokkal egyszerűbbet, őszintébbet. A Müpa Holdfény királyság című az előadásán 11 és 15 órától a gyerekektől tanulhatjátok meg, nekik mit jelent a szerelem. Jegyár: 1600 Ft.

Szaloki_Agi

Szalóki Ági élő, interaktív gyerekjátékában népdalfeldolgozások és énekelt versek – József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor és az erdélyi származású költőnő, Szabó T. Anna versei – kaptak helyet az egész családnak szóló műsorban. Dés Andrással közös koncertje egy interaktív zenés foglalkozás, zenei képességfejlesztő játékokkal, énekkel, tánccal ezen a vasárnapon 10 órától a BJC-ben. Jegyár: 1000 Ft, családi 3200 Ft.

A ZONGORA_IFJ. BALÁZS JÁNOS KONCERTJE

Ifj. Balázs János Junior Prima díjas zongoraművész hangszerbemutató koncertjével várja a MOM-ba 10 órakor a 3-6 éveseket, majd 12 órakor 7-14 éves gyerekeket. Meghívták Cseke László hangszer készítő mestert aki bemutatja, hogy az első ránézésre ugyanolyannak tűnő zongorák milyen sokfélék. Megtudhatjuk, mi a különbség a bécsi és az angol mechanika között, és hogy mibe különbözik a hangversenyzongora a szalonzongorától. A belépés díjtalan, de a terem befogadóképessége miatt előzetes regisztrációra szükség van: hangszerekvilaga@gmail.com.

a_beszelo_fa

10 órától a Parksarokban az ESZME A beszélő fa című előadásával várnak benneteket. Jegyár: 1000 Ft/fő, 2500 Ft/3fő.

kivancsi_kiselefant

A „leporelló képeskönyvek” technikáján alapuló A kíváncsi kiselefánt című előadás 11 órakor kezdődik majd a StúdióK-ban. Az előadás után a gyerekek Németh Ilonával képzőművészeti formában dolgozhatják fel élményeiket. Jegyár: 1200 Ft/fő.

haho_egyuttes

A Hahó Együttest Kardos-Horváth János 2010-ben azzal a gondolattal hozta létre néhány zenészként dolgozó, fiatal gyakorló apukával, hogy a gyerekekkel együtt tudjanak örülni a közös muzsikálásnak. „Ehhez saját dalokat írtunk, melyek annyiban térnek el a hagyományosnak nevezhető gyerekzenéktől, hogy megtalálhatók bennük a jelenkor kihívásai: a környezetvédelem és a tágabban értelmezett ökológiai és zöld gondolkodás. A dalok szórakoztatva segítik megérteni a legkisebbek számára is a fenntartható fejlődést, a környezettudatosságot és egymás elfogadásának fontosságát.” 11 órakor lépnek majd az Akvárium Klub színpadára, előtte és utána játszóházzal várnak benneteket. Jegyár: 700 Ft/fő (lefogyasztható).

https://www.youtube.com/watch?v=fqW0aGZ09F8

11 órától és 15 órától a Hátsó Kapuban a Gardrób Művészeti Csoport Tökváros című előadásán élőzene, interaktív színház és daltanulás várja a 4 és 10 év közötti gyermekeket és szüleiket. Jegyár. 1000 Ft/fő.

tobias_matine

A Tóbiás matiné 4-10 éves gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő sorozat, minden hónap utolsó vasárnapján 11 órakor várja a legkisebbeket és szüleiket az MR 6-os stúdiójában. A műsorvezető Lukácsházi Győző segítségével, hangszerekkel, zenei stílusokkal, zeneszerzőkkel ismerkedhettek, kitűnő zenészekkel találkozhattok, és közben sokat játszhattok. Ingyenes, regisztráció szükséges.

agoston_bela

11 órától a Maszk Bábszínház, 16 órától Ágoston Béla és bandája, 18 órától a Sebő együttes lép fel az Advent Óbudán rendezvényén. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

margitutca9

Ha Buda, akkor vasárnapi zsibvásár és gyerekfoglalkozások a Margitutcakilencben. Ha Pest, akkor Közös Lábos és Szimpla Háztáji a Szimplában. Ingyenes!

csengo_bongo_delutan_f_eder_vera

15:30-tól és 17 órától az Operában Csengő-bongó délutánnal várják a családokat a Székely Bertalan-termében. Ezúttal a harsonával és a trombitával ismerkedhetnek meg a 4-7 éves gyerekek. Jegyár: 1200 Ft.

Játsszatok velünk vasárnapig és nyerjétek meg kedvenc diafilmeteket. Nézzétek meg adventi naptáras válogatásunkat is!

Era kedvencei: az összes könyvbemutató – a Két Egérben, a Budai Pagonyban, az Anno meseboltban és a Sárkányos Gyerekkönyvtárban, A kíváncsi kiselefánt a StúdióK-ban, fejlesztő játékok a Cseperedőben, Tóbiás matiné a Rádióban, Hahó Együttes az Akváriumban, Tökváros a Hátsó Kapuban
Rozi kedvencei: Téli Szalon a Két egérben, Tóbiás matiné a Rádióban, Tökváros a Hátsó Kapuban