Hétvégi programajánló – márc. 6-8.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aristide Maillol

Sok-sok kreativitás és játék, erről fog szólni ez a hétvége: legos programok, dzsungelkaland a Mezőgazdaságiban, szakáll és bajusz a Nemzeti Galériában, Piréz Gyerekműhely újranyitó a Millenárison, Kis herceg foglalkozás a Mesemúzeumban, stencilezés a Betűtésztában, agyagozás a Színtérben, vizuális élményműhely a Hátsó Kapuban, fénylények és habkarton építészet a Műcsarnokban, árnyszínház és kiállítás a Két Egérben. Vasárnap délelőtt irány a Cifra Palota, ahol ingyenes Rutkai Bori Banda koncert is lesz, délután pedig könyvcserebere az Ötfűszerben. Válogassatok és alkossatok!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

nonap_1

Március 7-én és 8-án a hölgyek kerülnek a középpontba a szentendrei Skanzen tavaszváró hétvégéjén, ahol a falusi nők élete elevenedik meg. Részletes program itt.

kockafeszt

KockaFeszt, egy hétvége, amikor minden a LEGO® kockákról szól. Terepasztal és modell  kiállítás, játékok és értékes nyeremények, játszóház és börze vár rátok a Békásmegyeri Közösségi Házban. Felnőtt 700 Ft, gyerek 500 Ft, családi 2000 Ft, 2 év alatt ingyenes. A belépőjegy napijegy, azaz egy napon belül többszöri belépésre jogosít. Nyugodtan hazamehettek ebédelni vagy sétálhattok egyet.

Kaland a dzsungelben

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban szombaton nyíló Kaland a dzsungelben új kiállítás az áthatolhatatlan rengetegek, a trópusi esőerdők rejtélyes világába kalauzolja a kalandvágyó látogatókat. Az érdeklődők a kiállításba lépve egy óriás társasjátékban találják magukat, ahol megismerkedhetnek több kontinens esőerdőinek különleges állataival, titokzatos növényeivel és lebilincselő jelenségeivel, miközben egy izgalmas kincskereső kaland részesei lehetnek. A kiállítás március 7-től április 12-ig látogatható, bejárása min. 1-1,5 órát vesz igénybe. 3 éves kortól ajánlott. Jegyárak: felnőtt 1450 Ft, gyermek (3-14 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól) 1250 Ft, csoportos (minimum 10 fős óvodai és iskolai csoport) 890 Ft, családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 4950 Ft.

alcsuti_arboretum

Még ezen a hétvégén is vár benneteket a tavaszi  hóvirágmezővel az Alcsúti Arborétum 10 és 18 óra között. A Minimatiné egyik fele már járt itt a múlt hétvégén, csodaszép volt. (Készüljetek rá, hogy esetleg sorban kell állni a jegypénztárnál.)

barlangoljunk

A csapat másik fele a Szemlő-hegyi barlangot célozta meg, hiszen barlangok hónapja van. A Magyar Nemzeti Parkok márciusban hazánk látogatható barlangjait ismertetik meg a Barlangoljunk programsorozat keretében, ezért különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják látogatóikat. A 40 perces barlangi séta még kisebb gyerekekkel is könnyen kivitelezhető. (Inkább hordozóval ajánljuk, mert a végén van egy lépcsősor, ami babakocsival nehézkesen járható.) 15%-os kedvezménnyel vehetitek meg a belépőket, sőt a jövő héten március 16. és 22. között 50%-kal olcsóbban mehettek be. A Pál-völgyi barlang csak 5 éves kortól látogatható! A teljes program letölthető innen.

honap_kiskertesze

Ha kertészkednétek a hétvégén, készítsetek pár képet és küldjétek el a Szamóca Kiskertész-tanodának a Legyél a „Hónap Kis Kertésze” pályázatára. Küldjétek el a szamocatanoda@gmail.com címre minden hónap 20-áig. A márciusi „HÓNAP KIS KERTÉSZE” nyereménye: Mimóza nevelő készlet + 1 belépőjegy a Szamóca Kiskertész Klubba.

MÁRCIUS 6., péntek

titkos_arnyak

18 órakor Elise Chanel árnyképeiből nyílik kiállítás a Két Egérben „Rejtett árnyak” címmel. A megnyitón lesz zenés árnyszínház és árnyképkészítő műhely is. Ingyenes!

ejszakai_vadaspark

Ismét éjszakai kalandtúrák indulnak a Budakeszi Vadasparkban. Voltál már éjszaka igazi vadak között? Az éjszakai kalandtúrák során a látogatók szakvezető kíséretében bepillantást nyerhettek a Budakeszi Vadaspark záróra utáni életébe. Előzetes bejelentkezés szükséges (23-451-783 vagy budakeszi.vadaspark@pprt.hu, az üzenet tárgya: Éjszakai túra). Találkozó 19 órakor a bejáratnál. Az éjszakai túrára a felnőtt jegy: 1200 Ft, gyerek jegy: 600 Ft.

MÁRCIUS 7., szombat

hangszervarazs_opera

9-től, 10:30-tól és 12-től Hangszervarázs vár benneteket az Operában, vagyis hangszercsoportok játékos bemutatása a Királyi lépcsőházban, ezúttal a vonósokkal. Jegyár: 1200 Ft.

pirez_millenarison

Pirézia hirtelen eltűnt a térképről, de szombaton 10 és 13 óra között újra megnyitja kapuit a Piréz Gyerekműhely a Millenárison. Biztos nem hagyjuk ki! Ingyenes!

Lisztkukacok_zeneakadémia

A Liszt-kukacok Akadémiája a Zeneakadémián 10 órától várja a 1-4. osztályosokat. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Felépítettek LEGO-kockákból a méretarányos Zeneakadémiát (persze nem az egészet, csak a homlokzatot és a Nagytermet), s a gyerekek maguk tehetik a színpadra a LEGO-muzsikusokból álló szimfonikus zenekart, vonósnégyest, fuvósötöst, vagy bármely más, nekik tetsző formációt. Jegyár: 900 Ft.

kisgombos_kozos_legozas

A Kovács család legózni szerető gyerekeket és fiatalokat vár 10 és 12 között a biatorbágyi Kisgombos padlásán egy nagy közös belefeletkezős LEGO építkezésre, szerelésre, trükközésre, babrálgatásra, a hosszú évek során összegyűlt LEGO készletükkel (Bionicle, Star Wars, Friends készletek ömlesztve, s még egy ráadás: LEGO Mindstorm robot)! 5-55 éves korig bárkinek ajánlják. A részvétel ingyenes!

orias_pitypang_csaladi_delelott

Mese, zene, játék, mondóka, kézművestanya Érsek-Csanádi Gyöngyi és Baranyai Anita színészek vezetésével 10:30-tól az Eötvös10 Óriás Pitypang családi délelőttön. 2-8 éves kor között ajánlott.

habkarton_epiteszet

10:30 és 13 óra között Habkarton-építészet lesz a Műcsarnokban. Újrahasznosított, 6 cm x 9 cm-re vágott habkarton lapokból, gombostű segítségével szabadon építkezhettek. „Az egyéb méretű, az építkezés során felmerülő elemeket a helyszínen leszabják, ajtókat, ablakokat, nyolcszögletes kerekeket vág. Az elkészült modellekbe kis tükröket helyezünk el, melyeket lézerfénnyel megvilágítunk. Így vizsgáljuk meg és beszélgetünk a fényről, a megvilágítás fontosságáról, a beesési és visszaverődési szögekről, a belső és külső terekről.” A foglalkozást Ocztos István képzőművész, építész vezeti. Múzeumi belépővel látogatható.

maillol-jeune-fille-de-profil

11 és 14 óra között a Magyar Nemzeti Galériában ismét családi nappal várnak benneteket. Bajusz és szakáll – Rippl-Rónai József és Aristide Maillol. Két korszakalkotó művész: egy festő és egy szobrász, egy magyar és egy francia. Ismerjétek meg a történetüket, tudjátok meg, miben voltak bevállalósak, csináljatok mozaikot, formázzatok agyagot, rajzoljatok festőállványnál, készítsetek sziluettfotót vagy a Pöttyös ruhás nő ruháját. Tárlatvezetés 11:30-kor indul. Helyszín: C épület, I. emeleti kupolacsarnok. Teljes árú jegy: 1200 Ft; 6 és 26 év között: 600 Ft, 6 év alatt ingyenes.

kisherceg_nap

Ismered a Kis herceget? Emlékszel kikkel találkozott az útja során? A Mesemúzeumban 11 órától feleleveníthetitek a mese szereplőit, ellátogathattok az üzletember, a király és a hiú bolygójára, majd mindenki elkészítheti saját bolygóját Enzsöly Kinga, képzőművész-tanár segítségével. Ajánlott korosztály: 6-10 éves korig.

madar_es_kalitka

Hogy kerül a madár a kalitkába? (Vagy a pók a hálójába? Na, és a hal az akváriumba?) Taumatrópot készíthettek ezen a szombaton 11 órától a Két Egérben, és más egyszerű mozgóképes technikákkal is megpróbálkozhattok. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

nefelejcs_babaszinhaz

15 órától Csiribiri tavaszváró családi délutánnal vár benneteket a Kultúrkúriában a Nefelejcs Bábszínház és a Sajtkukacz zenekar. Jegyár: 600 Ft

stencilezes_betuteszta

Próbáld ki velünk a stencilezést a Betűtészta Kiadó – Mesekönyvboltban szombat délután 15 és 17 óra között. Megmutatják, hogyan fogj hozzá a stencilezésnek, majd készíthettek néhány szép, hazavihető, sablonnal festett és/vagy pecsételt alkotást: díszpárnát, vagy asztaldekorációt, különféle textil, fa, vagy papír munkát. A workshop díja: 9 000 Ft/fő/alkalom.

alkoss_agyaggal_szinter

15:00 és 16:30 között Alkoss anyaggal a Színtérben, a Helloanyu közösségi tér 1. emeletén. Ismerkedés az anyagokkal, mintákkal, formákkal. „Az agyagozás nagyon jól fejleszti a kézügyességet és elmélyült figyelemre-fegyelemre tanít, más hatása is van a vele kapcsolatba kerülő emberre. Érdekes megfigyelni az agyaggal birkózó gyerekeket: ösztönösen ráéreznek a formákra, ugyanazokat a díszítéseket alkalmazzák, ugyanazokat a szimbólumokat használja még a „panelgyerek” is, mint a régi kultúrák népei. Valahonnan tudják – talán az ötödik őselem.” A foglalkozásvezető: Demők Piroska – fazekas, tanító, művelődésszervező. Belépő: 1500 Ft.

MÁRCIUS 8., vasárnap

rutkai_bori_banda

Aki múltkor lemaradt a Rutkai Bori Banda koncertjéről, most bepótolhatja, hiszen a zenekar a Cifra Palotán szórakoztatja majd a nagyérdeműt a Müpában. Ingyenes!

JOMILI_02

Vizuális művészeti-matematikai ÉlményMűhely a JOMILI KÉSZLET feltalálójával, Lukovics Lászlóval 10 órától a Hátsó Kapuban. A szlovákiai magyar Lukovics László által feltalált Jomili készletet Victor Vasarely festőművész művei és alkotói eljárásai ihlették. Számtalan kép és térbeli alkotás hozható létre a készlet nyolcféle, különbözőképpen megfestett kocka és hasáb elemeiből. A játék fejleszti a különböző korú gyermekek és felnőttek motorikus és kognitív képességeit, a kézügyességet, a térlátást, a kreativitást, a logikát és az alkotóképességet. 3 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1500 Ft, családi 2500 Ft.

mucsarnok_IMG_0361

10:30 és 13 óra között Az ezerszínű palota vár benneteket a Műcsarnokban. „A fények városában létezik egy ezerszínű palota. Ennek a palotának a szivárványos termeiben élnek a varázslatos fény-lények. Ha kíváncsi vagy rájuk, gyere és ismerkedj meg velük, utána pedig kipróbálhatod, hogy a fények palotájában hogyan tudsz te is fénnyé válni, mikor lerajzolod magad. Ha ügyes vagy, saját fénypalotádat is elkészítheted, amit utána hazavihetsz magaddal.” A foglalkozást Kemény Zsuzsanna képzőművész vezeti.

A ZONGORA_IFJ. BALÁZS JÁNOS KONCERTJE

10 órakor a 3-6 éveseket, 11:30-kor 7-14 éves gyerekeket várja a MOM-ban Ifj. Balázs János Junior Prima díjas zongoraművész hangszerbemutató koncertjére. Ingyenes, de regisztrációhoz kötött (hangszerekvilaga@gmail.com e-mail címen).

ranki_pomade_kiraly

15 órára még van néhány jegy a Pomádé király új ruhájára a Müpába. Jegyár: 1600 Ft.

konyvcserebere

Sosem szeretted? Meguntad? Kinőtted? Kiolvastad? Vidd el felesleges könyveidet a Könyvcsereberére az Ötfűszerbe (XIX. kerület, Pannónia út 18. fsz.2.) és válassz helyettük valami neked való olvasmányt. Maximum 10 könyvet hozhatsz és vihetsz (1 hozott könyv 1 vihetőt ér). Ne vigyél rossz állapotú, idejét múlt, haszontalan könyveket. A megmaradt könyveket nem adják vissza, akkor sem, ha nem találtál helyettük mást, mert a maradékot jótékony célokra ajánlják majd fel. A belépés ingyenes!

A programok időpont szerinti listáját a Napibontóban találjátok.
Olvassátok el a 6 gyerekbarát gasztrohely válogatásunk 1. részét is!

Era kedvencei: kiállítás és árnyszínház a Két Egérben, Szamóca Kiskertész pályázat, Piréz Gyerekműhely újranyitó a Millenárison, Cifra Palota a Müpában a Rutkai Bori Bandával, könyvcserebere az Ötfűszerben
Rozi kedvencei: Piréz Gyerekműhely újranyitó a Millenárison, Rutkai Bori Banda a Cifra Palotában a Müpában, könyvcserebere az Ötfűszerben, stencilezést a Betűtészta könyvesboltban