Hétvégi programajánló – márc. 28-29.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bábos Békás kavalkád – márc. 28. 16.30 Esőkirály és a szépséges Jázminvirág – Wayang Színház (jávai árnyékszínház)

Ezen a hétvégén a színek, ízek és illatok kavalkádja várható városszerte. Magyar Ízek Vására lesz a Millenárison, Húsvéti készülődés a Skanzenban, Táncháztalálkozó a Papp László Sportarénában, Húsvéti Pagonyfeszt a PIM-ben, Skandináv Nap az Erőművházban, Rutkai Bori Banda a BJC-ben és Tóbiás matiné a Rádióban, Méregmentes Közös Lábos a Szimplában, megfűszerezve néhány múzeumi és kreatív foglalkozással, valamint kirándulással. Programokban gazdag jó hétvégét kívánunk nektek!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

skanzen_husveti_keszulodes

Ezen a hétvégén a szentendrei Skanzenban már a húsvétra készülődnek. Szagosvizet és hímestojás-tartót készíthettek papírtechnikával, kipróbálhatjátok a hagymahéjás tojásfestést és az írókázást, megismerkedhettek a zsidó konyhával és a böjti ételekkel. Jegyár: felnőtt 1000 Ft, diák (6-26 év) 500 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes.

Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásár_

Március 27. és 29. között rendezik meg ismét az év legnagyobb táncházas buliját, az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt a Papp László Sportarénában. A Martin teremben tartják majd a gyerekprogramokat táncházzal, koncertekkel, foglalkozásokkal, hangszeres bemutatókkal, de lesz még népművészeti vásár, mesterségbemutatók és kézműves foglalkozások, népzenei koncertek, lemezbemutatók, fotókiállítások és sok minden más. Gyerekjegy (4-14 éves korig): 800 Ft, felnőtt jegy: 1800 Ft (kivéve a vasárnap esti Csík koncertet).

Március 27. és 29. között a Millenárison vár benneteket a Magyar Ízek Vására. A gyerekeknek lesz állatsimogató, húsvéti játszóház (tojáskeresés, tojásfestés újfajta, érdekes technikákkal, táncház). A vásárra érkezik az Óriás Tojás, Magyarország legnagyobb húsvéti tojása, amit a látogatók festenek és színeznek. Amit mindig is szerettél volna tudni a tojáspatkolásról: Zsigóné Kati (a tojásdíszítés királynője és mindentudója) helyben patkolja a tojásokat és mutatja be a számtalan díszítési technikát 10 és 17 óra között. Ingyenes!

mikropodium_family_puppet_theater

Szombaton 14 és 18 óra között, vasárnap 10 és 18 óra között Bábos Békás kavalkádot rendeznek a Békásmegyeri Közösségi Házban. Látványos programok, bábkészítés kézműves foglalkozással egybekötve, bábtechnikai kalandozások, lenyűgöző különleges előadások minden korosztály számára. A szombati programot itt, a vasárnapit pedig itt találjátok. Jegyár: 1000 Ft/előadás/fő, 2500 Ft/1 nap/fő, 4000 Ft/2 nap/fő.

MÁRCIUS 28., szombat

Anser_Anser

Vadliba búcsúztató lesz a Velencei-tónál, hiszen a tundrák vándorai ezekben a napokban indulnak vissza északi szállásterületeikre, miközben a nálunk fészkelő nyári lúd már javában költ. Egyszerre figyelhetők meg a nálunk költő ludak és az északi récék. Az igazán korán kelőknek ajánljuk ezt a programot. Találkozás: 9:00, Dinnyés, Rózsa – Rákóczi utca sarkán, a gólyafészek alatt (Madárdal tanösvény 2. tábla). Túra hossza, időtartama: 4 km, 3 óra. Részvételi díj: teljes árú: 750 Ft/fő, kedvezményes: 500 Ft/fő. Információ: Fenyvesi László, +36 30 663 4630. Csodaszép túra, mi nagyon szeretjük Dinnyést és a környéket is. Bringás beszámolónkat itt olvashatjátok.

pagonyfeszt

Délelőtt a kisebbeket, délután a nagyobbakat várja a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Húsvéti PagonyFeszt. 10:30-tól a Kolompos indítja a mulatságot, találkozhattok még Boribonnal, Pippel és Pollival, délután pedig nyomozhattok, és ott lesz még Matyi és Sári, valamint nagy kedvencünk Kicsibácsi és Kicsinéni is. Nem maradnak el a kreatív programok és a kedvezményes könyvvásár sem. Belépő: 600 Ft, családi: 1100 Ft.

kiscelli_muzeum

10 és 13 óra között a Kiscelli Múzeum Családi délelőttjén a tavaszi hangulat jegyében színes, élő virágokat ültethettek a múzeum kertjében, majd mai köntösbe öltöztetett húsvéti tojásokat és szivárványszínű füzéreket készíthettek, origamipapírból gyártott cuki madarakkal, vidám színű filcpöttyökkel és a karácsonyi koszorúk után most új szerepben és pasztell hangulatban tündöklő kávékapszulákkal várják szeretettel idén az alkotó kedvű gyermekeket és felnőtteket. A tojásokat krepp-papírba burkolják vagy foltos festéssel díszítik. A foglalkozás ára 4 éves kortól 700 Ft/fő, családi kedvezményes jegy: 2100 Ft (szülők + összes gyermek).

Lisztkukacok_zeneakadémia

10 órától a kürttel ismerkedhettek a Zeneakadémia Liszt-kukacok Akadémiája programsorozatán. 6-10 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 900 Ft.

gyumolcs_plakat_2015

Erdei ételek, látványetetések és gyümölcsfa-oltási bemutató vár rátok ezen a szombaton a Budakeszi Vadasparkban a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén.

mucsarnok

10:30 és 13 óra között a Műcsarnokban Színváltás. Öveket becsatolni, képzeletben alámerülhettek, a föld középpontja felé utazhattok: „Fehér makettet készítünk utazásunkról, majd meséinket színes fóliákkal fogjuk illusztrálni, így a színek és a fény hozzáadásával tünékennyé módosítjuk „konkrét” történeteinket.” A foglalkozást Schopp Ildikó művészetpedagógus vezeti. Múzeumi belépővel látogatható.

húsvéti-gyermek-kézműves-foglalkozás

10-16 óráig húsvéti gyermek kézműves foglalkozást szervez a Belvárosi Közösségi Tér az Aranytíz Kultúrházban. Program: tojásfestés, tojástartó kosárka készítés papírból, kerámia lapokból, tojásdísz készítés, kerámiakavics festése, pop-up képeslap készítés, fülbevaló, nyaklánc készítés, arcfestés, lufihajtogatás. Ingyenes!

ludwig_csaladi_nap02

10:30 és 12:30 között a Ludwig Múzeum Családi Délelőttje a Ludwig 25. A kortárs gyűjtemény című kiállításához kapcsolódik. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel az aktuális kiállítást. A Családi Délelőttre szóló programjegy ára 600 Ft/fő. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a részvételi szándékot, kérik, jelezzétek a megelőző péntek 17 óráig a farkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! A program alkotás részén max. 20 főt tudnak fogadni.

marvanyozas

11 órától márványozás lesz Máray Mariannal a Két Egérben. És aki azt hiszi, hogy csak papírt márványozhat, téved: mindent! (ami márványozható). Belépő: 500 Ft (levásárolható).

japan_mesemuzeum

11 órától a Mesemúzeumban a távoli Japánba utazhattok a mese szárnyán. Meghallgathatjátok és eljátszhatjátok Curuko, a hiú daru történetét. Szavak nélkül, sok mozgással megidézhetitek a mese szereplőit, legyezőt készíthettek és meg is táncoltathatjátok azt. A foglalkozást Götz Andrea táncpedagógus vezeti.

trumpet-1030x686

11 órától a 8-10 évesek ismerkedhetnek a Müpa Jazz-világa programsorozatán a trombitával. Jegyár: 1000 Ft.

csaladi_nap_kiralyret

Családoknak szóló tematikus napok keretében terepi programmal, észtornával, mikroszkópos vizsgálattal és kézműveskedéssel várnak benneteket Királyréten. A programhoz előzetes bejelentkezés szükséges a kiralyret@dinpig.hu címen – lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig. A bejelentkezésről visszaigazolást küldenek. Találkozás: 11:00 és 14:00, Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya – Királyrét). Túra hossza, időtartama: 2 km, 2 óra. Részvételi díj: 1500 Ft/család/alkalom (amely a kiállítás belépődíját is tartalmazza). Információ: Takáts Margit, +36 27 585 625, kiralyret@dinpig.hu

287699_galeria_skandinav_nap2

15 és 22 óra között Skandináv Nappal várnak benneteket az Erőművházban. Előadások, beszélgetések, filmek, gyerekfoglalkozás és koncertek skandináv módra. Belépő: felnőtt 500 Ft, 18 év alatt ingyenes.

hangszersimogato_02

Hangszersimogató, vagyis Bársony Bálint és zenekarának interaktív foglalkozása és mini koncertje ezen a szombaton is 15 órától a 3K-ban. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára, a Makám együttes énekesnője. Jegyár: 800 Ft.

harisnyas_pipi

16 órakor mutatja be a Magyar Színház a Harisnyás Pippit, különös ismertetőjelei: vörös copfos, szeplős, felemás harisnyát és kétszer nagyobb cipőt visel, mint a lába. Rakoncátlan és eleven, de mindig helyén az esze és a szíve. A barátaiért bármit megtenne. Az premierre már nem kaptok jegyet, de további időpontokat itt találhattok. Ha pedig szívesen részt vennétek a Móra Kiadó könyvhöz kapcsolódó pályázatán, itt megtehetitek. Nyerjetek az iskolátoknak értékes könyvcsomagot! Jegyár: 2200-2600 Ft.

nyitott_muhely

Családi program a hónap utolsó szombat délutánján a Nyitott Műhelyben, ahol 16 órától gyerekfoglalkozással és bábkészítéssel, 17 órától rajzos felolvasással és beszélgetéssel vár benneteket Agócs Írisz. Beszélgetőtársak lesznek még Szalóki Ági, Dés András és Orosz Anett, a Kolibri kiadótól. 18 órától Szalóki Ági és Dés András interaktív gyerekkoncertjén vehettek részt. Belépő: 1200 Ft, gyerek 900 Ft.

MÁRCIUS 29., vasárnap

10404501_10153148284608349_8495643532657706224_n

9:00 és14:00 között Méregmentes Közös Lábos, közösségi főzés lesz a Szimplában. Greenpeace-aktivisták 200 adag vegyszermentes ebéddel várják a látogatókat. A helyszínen készülő – vegetáriánus és húsos – ebédért adott adományból Kishantoson gyümölcsfákat ültetnek. Az információs pultunknál várnak mindenkit, akinek kérdése van a növényvédő szerek kockázatairól, alternatíváiról. Lesz továbbá arcfestés, kitűzőgyártás, méhgyilkos vegyszerektől rettegő méhecskék örökbefogadása. Ingyenes! A program a Méregmentes Akcióhét eseménye. Ingyenes!

cifrapalota

A Müpában a Cifra Palotán mindig találtok valami jó programot. Ingyenes!

marosi_viktor-foto-novak_peter

Foltin Jolán Kossuth-díjas koreográfus ötlete alapján született a Tititá gyermekprodukció, ami a színházi élmény mellett, iskolán kívüli tanóraként is értelmezhető; legyen szó zenéről, irodalomról, környezetvédelemről, esélyegyenlőségről. „Kalandra fel Ritmusországba, hol taktusra jár a gyermekek keze, feje, lába! Tititá, tátiti, gyertek velünk játszani! ” – így szól a kikiáltó, aki nem más, mint Novák Péter, az előadás főszereplője, mozgatója. 10 órától láthatjátok-hallhatjátok a Puskinban. Jegyár: 1600 Ft.

közlekedési_muzeum

Ezen a vasárnapon utolsó alkalommal nézhetitek meg a Közlekedési Múzeum kiállításait ingyenesen, ha 18 év alatti gyerekeket kísértek. A múzeum április 15-én 3 évre bezárja kapuit. A többi múzeum ingyenes napjait itt találjátok.

csaji_atilla_fenyut

10:30 és 13 óra között a Műcsarnokban kontraszt-, fény-, színjátékok, játékos, mozgásos helyzetek, történetek várnak rátok a családi vasárnapon. Mese a fényről. Színek találkozása. Csáji Attila képei gyerekszemmel. A foglalkozást Uhrin Csaba drámapedagógus vezeti. A családi programon belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. Hétéves kor alatti gyerekeknek, valamint fogyatékkal élő látogatóknak és kísérőiknek nem kell jegyet váltani.

tobias_matine

Ha a hónap utolsó vasárnapja, akkor nem feledkezünk meg a Tóbiás matinéról, amely 4-10 éves gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő sorozata az MR 6-os stúdiójában. A műsorvezető Lukácsházi Győző segítségével, hangszerekkel, zenei stílusokkal, zeneszerzőkkel ismerkedhettek, kitűnő zenészekkel találkozhattok, és közben sokat játszhattok. Ingyenes, regisztráció szükséges. A Bartók Rádión élőben is követhetitek a műsort.

ruttkai_bori_banda

Az emlékezetes őszi boszi buli után a Rutkai Bori Banda ismét visszatér a BJC-be, hogy megtáncoltassa a közönséget. Belépő: 1000 Ft, családi 3200 Ft.

rettento-gorog-vitez

11 órától a Rettentő görög vitéz című előadást nézhetitek meg a StúdióK-ban. Iskolás kortól ajánlott. Belépő: felnőtt 2500 Ft, gyerek 1500 Ft.

meselo_hangszer

16 órától játékos ismerkedés lesz a hangszerekkel a Magyarság Házában. Részletek itt. Ingyenes!

csengo_bongo_delutan_foto_CsillagPal_resize

15:30-tól és 17 órától ismét vár benneteket a Csengő-bongó délután az Operaházban.

Era kedvencei: Húsvéti készülődés a Skanzenban, Húsvéti PagonyFeszt, Békás Bábos Kavalkád Békásmegyeren, Tóbiás matiné a Rádióban, Rutkai Bori Banda a BJC-ben
Rozi kedvencei: Húsvéti készülődés a Skanzenban, Húsvéti PagonyFeszt, hangszersimogató Bársony Bálinttal, Családi program a Nyitott Műhelyben