Hétvégi programajánló – márc. 20-22.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

magyar_nepmesek

Tobzódni fogunk ezen a hétvégén a jobbnál jobb programokban. Bemelegítésképpen pénteken két könyvbemutató-foglalkozás is lesz, illetve ismét egy jó beszélgetéssel vár benneteket a Helloanyu. Szombaton bárhol belefuthattok egy jó bábelőadásba a városban, hiszen Bábszínházi Világnap lesz, de ha biztosra akartok menni, nézzétek meg a pontos helyeket és időpontokat itt. Az Animációs Filmnapokra is érdemes ellátogatni az Örökmozgóba, de lesz még sok-sok művészeti/múzeumi foglalkozás, tárlatvezetés, vásárok, kertészkedés, húsvéti kalácssütés, koncert, könyves program, családi túrák és nem feledkezünk meg a Víz Világnapjáról sem. Jó hétvégét kívánunk!

MÁRCIUS 20., péntek

enen

Mássz fel március 20-án, pénteken 16 órakor a biatorbágyi Kisgombos Padlására. Ott Kriszta, a KisMesterek foglalkozások ötletgazdája belehuppan az egyik fotelbe és felolvas a könyvből néhány kedves részletet. Majd a kézműveskedés következik, melynek során textilt, fonalat, papírt, ragasztót, ollót használhattok, hogy elkészítsétek a könyv főszereplőjét és pár új barátját. Így otthon akár el is bábozhatjátok, sőt tovább is szőhetitek Kicsi Én történetét. A könyvet Mira Lobe írta, Varró Dániel fordította és az Ecovit Kiadónál jelent meg.4-7 éves korig ajánlott. Belépődíj: 1500 Ft. A programra bejelentkezés szükséges: kisgombosbolt@gmail.com

vadadi_adrienn

16:30-tól a szentendrei Pest Megyei Könyvtár vendége lesz Vadadi Adrienn, aki mesél, beszélget és játszik majd a gyerekekkel. Lea, Peti, Ákos, Dorci és a többiek története nagy kedvenc nálunk is. A Pest Megyei Könyvtárban még decemberben készítettünk interjút Péterfi Ritával az olvasóvá nevelésről, melyet itt olvashattok. Ingyenes!

stop_hatarszabas_szeretettel_helloanyu

17 órától ingyenes előadás Egry Zsuzsival, a Kapcsolódó nevelés oktatójával a HelloAnyuban. „Számtalanszor szükség van arra, hogy határt szabjunk gyerekeink viselkedésének. Nem lehet dörömbölni a szomszéd néni ajtaján, és nem lehet a favonattal elpáholni öcsit. Gyakrabban, mint nem, szép szavakkal kezdjük, emelt hangon folytatjuk, és dühösen fejezzük be. Az eredmény: duzzogó, sértett gyerek, rossz érzésekkel teli szülő. Jó hír: van más lehetőség, nem is egy. Határokat szabni akár úgy is lehet, hogy gyerek és felnőtt egyaránt úgy jön ki belőle, hogy közelebb érzik magukat egymáshoz. Az előadás során megvizsgáljuk, milyen okok állhatnak a gyerekek határszabó viselkedése mögött, és egy konkrét „protokollt” tanulhatunk a határszabásra, amelynek követésével úgy kerülhetünk ki a „beadjam-e a derekam vagy ordítsam le a fejét?” gyakori dilemmájából, hogy közben mind a magunk, mind a gyerek szükségleteiről gondoskodunk, és megerősítjük egymás iránti bizalmunkat és tiszteletünket.„ Előzetes bejelentkezés (mindenképp szükséges, ha gyerekfelügyeletet kérsz!): szelidszavakkal@gmail.com.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

https://www.youtube.com/watch?v=WW-NPIxgc8Q&t=12

Március 20. és 22. között az Örökmozgóban több mint 100 rövidfilm, több mint 800 perc animáció, vetítés 35mm-es filmről is, kiállítás eredeti rajzfilmképekből. Ott a helyünk az Örökmozgó Animációs Filmfesztiválon. A gyerekeket a Visegrádi 4-ek mesefilmjei (a belépés díjtalan!), a 100 részes Magyar népmesék (35mm!), mesefilmek egykor és ma (retró és kortárs vers- és dalfilmek), magyar, lengyel és csehszlovák diamesék (Bíró Ferenc diafilmgyűjtő válogatása) és rajzfilmkészítő műhely (szombaton és vasárnap 11:30–17 óra között az Örökmozgó előterében) várja.

tulipanos_lada Kis láda, nagy láda, kicses láda, kelengyés láda. Mennyi formában jelenik meg az életünkben ez a tárgy! A Láda-fia hétvégén megmutatják minden oldalát a szentendrei Skanzenben.

barlangoljunk

A Barlangoljunk programsorozat keretében különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják látogatókat. Például a Szemlő-hegyi és a Pál-völgyi barlang 50%-os kedvezménnyel látogatható március 16. és 22. között. A Szemlő-hegyi barlang 40 perces barlangi sétája még kisebb gyerekekkel is könnyen kivitelezhető. (Inkább hordozóval ajánljuk, mert a végén van egy lépcsősor, ami babakocsival nehézkesen járható.) A Pál-völgyi barlang csak 5 éves kortól látogatható! A teljes program letölthető innen.

MÁRCIUS 21., szombat

babszinhazi_vilagnap_golyalabas2

Bábosok az utcán. Ma bárhol és bármikor ellephetik a várost a bábosok, hiszen Bábszínházi Világnap van, de hogy pontosan hol találjátok meg őket, itt megnézhetitek. A legtöbb program ingyenes!

szinhazjaro_tura_opera_04

9:30-tól 11-ig a színházjáró túrán a gyerekek körbejárják az Operaház épületét, bepillantanak a műhelyek munkájába és megismerkedhetnek a Magyar Nemzeti Balett mindennapjaival, ahol jelmezpróba és rövid balettbemutató is várja őket. Jelentkezés: balerina@opera.hu

viz_vilagnapi_patakozas

A középhegységi patakjaink egyedülálló, rendkívül érzékeny életközösségnek adnak otthont. Ebbe a világba pillanthatunk be mikroszkópok, nagyítók, akváriumok segítségével. Tanulmányozhatjuk a rákokat, tegzeseket, kérészeket, álkérészeket, cselléket, csíkokat, domolykókat, márnákat, szalamandrákat. Találkozás: 9:30, Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya – Királyrét). A túra hossza, időtartama: 4 óra (a programhoz bármikor lehet csatlakozni). Részvételi díj: teljes árú: 600 Ft/fő, kedvezményes: 400 Ft/fő, információ: Sevcsik András, +36 30 238 0063, sevcsik.andras@dinpig.hu

csiraztatas

Hogy lesz egy magból növény? Mik az ehető csírák? Megismerhetitek a csíráztatás fortélyait és ha az idő is engedi elkezdhetitek a veteményeskertben is a munkát. Ismét szuper program a Szamóca Kiskertész-tanodával 10 órától és 11:15-től a Füvészkertben. 3-12 éveseknek ajánlott program. Kedvcsináló interjúnkat itt olvashatjátok. Jegyár: 1500 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő.

szatyorbolt_husveti_keszulodes

10:00-12:00 között a gyerekek húsvéti kalácsot süthetnek a Szatyorboltban. Érkezés 9:30-tól. Húsvéti fonott kalácsot készíthettek, amit a gyerekek hazavihetnek, a dagasztás közben pedig tojásfestés is lesz természetes színezékekkel, és a kisült kalácsnak készíthettek dobozkát. 6-9 éves gyerekeknek ajánlott. Maximális létszám 12 fő, hozzájárulás a teljes programhoz: 2400 Ft/fő. Jelentkezés a Szatyorboltban, vagy a zoldszatyor@gmail.com e-mail címen.

egyszervolt_borito

A Csimota Kiadónál megjelent Egyszervolt… Meseantológia illusztrációiból nyílik kiállítás a Ficserkében. 10 és 13 óra között vendégük lesz az alkotó, Paulovkin Boglárka a könyv tervezője és illusztrátora. A 12 klasszikus mese mellett 12 kortárs mesét is tartalmaz a gyűjtemény. A kortárs szerzők közül ketten lesznek vendégeik: felolvas Elekes Dóra és Szekeres János. A bemutatóra gyerekeket és felnőtteket egyaránt várnak. Bele lehet lapozni a mesekönyvbe, dedikáltatni az alkotókkal és Bogival készíteni is lehet majd egy-két nagyon izgalmas dolgot. Bejelentkezés szükséges: info@ficserke.hu és 06-20-938-8614.

mesekavics

Parádi Orsolya kavicsfestő foglalkozást tart a gyerekeknek 10 órától, közben a felnőttek Re+concept workshopot tart a Medence Csoport. Kötényt biztosítanak, de érdemes olyan ruhában menni, amit nem sajnáltok, mert az akrilfesték nem jön ki a ruhából. A foglalkozáson 12 résztvevőt tudnak fogadni, ezért érdemes mielőbb regisztrálni. Az elkészített alkotások (nyaklánc, kitűző) hazavihetőek. 5 éves kortól ajánlott. Részvételi díj: 2000 Ft/gyerek.

pilisi_len_latogatokozpont

Kik laknak a vízben? Mi a különbség a csibor és a csíkbogár között? Mely állatok hogyan lélegeznek a vízben? Milyen kémiai összetételű az esővíz? Milyen tisztaságú vizet iszunk? Ezekre és hasonló érdekes kérdésekre keressük a válaszokat a program alkalmával. Találkozás: 10:00, Pilisi len Látogatóközpont (Pilisszentiván, Bányász u. 17.). Túra hossza, időtartama: 2 km, 4 óra. Részvételi díj: teljes árú: 600 Ft/fő, kedvezményes: 400 Ft/fő. információ: Becsei Katalin, +36 30 511 1802, szenasok@dinpig.hu

Lisztkukacok_zeneakadémia

10 órától a 6-10 éveseket, 11 órától a 10-15 éveseket várja a Zeneakadémián a Liszt-kukacok Akadémiája. Jegyár: 10 órától 900 Ft/gyerek, szülőknek nem kell; 11 órától 1500 Ft.

piros_kakao_foglakozas Szombaton ismét Komplex napozás lesz a Piros Kakaóval a Noha Stúdióban 10:00 és 12:30 között, ahol beleáshatjátok magatokat Agatha Christie munkásságába.

monkey_nyilt_nap

10 és 16 óra között várnak minden kedves érdeklődőt, iskolásokat és felnőtteket egyaránt akik még nem jártak a Monkey Boulderben, hogy kipróbálják a bouldermászás semmihez sem hasonlító érzését és megismerjék a mászóterem lehetőségeit. A nyílt napon ehetőség lesz kipróbálni edzéseket, a slackline-t, egy jóga foglalkozást és megismerkedni a speciális edzőelemekkel. Egy évvel ezelőtt, a megnyitón készült interjúnkat itt olvashatjátok.

mucsarnok

Kik, mik élnek ebben a világban: talán tünékeny tündék, csintalan koboldok? Papírkivágásokkal és természetesen fénnyel járhattok majd a valóság és illúzió határán a helyben megszülető mesékben a Műcsarnokban 10:30-tól 13 óráig. A foglalkozást Schopp Ildikó művészetpedagógus vezeti. A családi programon múzeumi belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. Hétéves kor alatti gyerekeknek, valamint fogyatékkal élő látogatóknak és kísérőiknek nem kell jegyet váltani.

gardrob_kozossegi_vasar

11 és 17 óra között ismét Gardrób Közösségi Ruhavásár lesz a Király utcában. Ingyenes!

TÁRLATVEZETÉS GYEREKEKNEK A RIPPL-RÓNAI ÉS MAILLOL KIÁLLÍTÁSBAN

Tárlatvezetés 8-13 éves gyerekeknek a Rippl-Rónai és Maillol – Egy művészbarátság története című kiállításban tárlatvezetést tartanak a Magyar Nemzeti Galériában 11:30-tól. Találkozási pont: C épület, információs pult. A tárlatvezetésen az időszaki kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni. Maximális létszám 20 fő, regisztráció az információs pultnál érkezési sorrendben.

skandinav_haz_hogyan_legyunk_jo_nyomozok

Hogyan legyünk jó nyomozók? Tim mesterdetektív és társa nem más, mint egy norvég testvérpár, a zseni kisfiú és nővére, Jenny. Ha követitek kalandos nyomozásukat, akkor ti is ügyes detektívekké válhattok. Szeretettel várnak mindenki a Skandináv Ház / Nordic House Foundation  Gellért téri Pagonyba 15 és 17 óra között közös játékos foglalkozására. 6-11 éveseknek ajánlott. Ingyenes!

MÁRCIUS 22., vasárnap

kajakosok

Kisorosziból a folyás irányában evezhettek le a Tahi hídfőig. Útközben megismerkedhettek a folyópart élővilágával, természeti értékeivel. Előzetes bejelentkezés szükséges, amely 2 nappal a program előtt lezárul. Találkozás: 10:00, Kisoroszi, a Rácz Fogadó előtt (Hősök tere 3.). Túra hossza, időtartama: 10 km, 3 óra. Részvételi díj: teljes árú: 2500 Ft/fő, kedvezményes: 1800 Ft/fő. Információ: Tomcsányi Zsófia, +36 30 640 4474, rendezveny@dinpi.hu

bugocsiga_zenede_02

10 órától Cifra Palota a Müpában ezen a vasárnapon is 10 és 13 óra között Búgócsiga zenedével, Kerekítővel, Apró Színházzal és sok-sok kézműves foglalkozással. Ingyenes!

csaji_atilla_fenyut

A 10:30 és 13 óra között a Műcsarnok családi vasárnapja keretében a Fénycsarnokban kisebbek és nagyobbak belefelejtkezhetnek a fényművekbe. Kedvcsináló a szemlélődő és interaktív művekkel való találkozásokhoz. Fényutak és fényformák. Tükörhelyzetek és együttmozgások szemünk fényeivel. Mozdulatok a fény hangjaira. Szögletes és egybeolvadó mozgások. Mozgó fények, mozgó árnyak, fényélmények, árnyjátékok. Kiszámítható és váratlan alakzatok. Egy délelőtt, amely fényt visz a borongós napba is. A foglalkozást Bán Ildikó táncpedagógus vezeti. A családi programon múzeumi belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. Hétéves kor alatti gyerekeknek, valamint fogyatékkal élő látogatóknak és kísérőiknek nem kell jegyet váltani.

sashegy

11 és 13 órától a Sas-hegyi Látogatóközpontban (Budapest XI., Tájék u. 26.) különböző meteorológiai eszközök segítségével górcső alá vehetitek a Sas-hegy egyedülálló adottságait, speciális mikroklímáját. Többek között választ kaphattok olyan kérdésre is, vajon hogyan férhet meg egymás mellett meleg kori reliktumunk, a fokozottan védett magyar gurgolya, illetve egy jégkorszaki maradványunk a budai nyúlfarkfű. Túra hossza, időtartama: 850 m, 1 óra. Részvételi díj: teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, gyermek: 600 Ft/fő. Információ: Kremnicsán János,+36 30 408 4370, sashegy@dinpig.hu

 szeleburdi-vasarnapok-grund-szinhaz-mesemorzsak

11 órától A Grund Színház színészeinek improvizált meseelőadását nézhetitek meg a BJC-ben, amelyben ismert történeteket játszanak el kicsit másképp. Kreatív mese és interaktív játék 5-99 éves korú gyerekeknek, amiben bármi megtörténhet. Jegyár: 1000 Ft, családi 3200 Ft.

elo_kapcsolas_hatso_kapu

„Tudósítónk a helyszínről jelenti…HK-Zsebtévét indítunk! Média műhelyük első szemeszterének témája: a televíziós élő közvetítés. Változatos tudósítói helyzetekkel játszhattok. Lehettek híradós, időjós, riporter, néző, szerkesztő… játszhattok makettekkel és modellezhettek helyzeteket, Kistamás Lászlóval.” – 11 órától a Hátsó Kapuban. 8 éves kortól ajánlott. Jegyár: 800 Ft, családi jegy 2200 Ft. Regisztrálni lehet:  ungvaryfanni@gmail.com

hiv_a_duna

Tavaly megöleltük a Dunát a Danube Flow csapatával, most egy nyomozós játékra hívnak benneteket a Víz Világnap alkalmából Budapest belvárosába, a Duna-partra. A játék által meghatározott útvonalon, a kb. egy órás, kalandos séta során nemcsak a tetteseket és a bűncselekmény körülményeit leplezhetik le, de még jobban megismerhetitek a várost, és olyan szépségeket fedezhettek fel, amik mellett korábban elsétáltatok. Néhány állomáson játszani is lehet, illetve extra kérdésekre lehet válaszokat adni újabb nyeremények reményében. Start helyszín: Lánchíd pesti hídfő (Parlament felöli oldal). Az indulás egyénileg történik du. 2 és 4 óra között. Tollat vigyetek magatokkal.

husveti_keszulodes_budaors

Húsvét előtt szeretettel várnak mindenkit a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központba egy kis kézműveskedésre, ahol apró tavaszi díszeket készíthettek 14 és 17 óra között. Belépő: 800 Ft.

csengo_bongo_delutan_opera

15:30-tól és 17 órától ismét vár benneteket a Csengő-bongó délután az Operaházban.

Olvassátok el top8 játszóteres válogatásunkat és kedvenc gasztrohelyeinkről szóló összeállításunkat is.

Era kedvencei: Örökmozgó Animációs Filmfesztivál, Vadadi Adrienn foglalkozás a Pest Megyei Könyvtárban, kalácssütés a Szatyorboltban, csíráztatás a Füvészkertben, Gardrób Közösségi Ruhavásár a Király utcában
Rozi kedvencei: Örökmozgó Animációs Filmfesztivál, kavicsfestés, médiaműhely Kistamás Lászlóval a Hátsó Kapuban, Csengő-bongó délután az Operában