Hétvégi programajánló – máj. 17., szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miniversum_01

Kicsiknek és nagyoknak is igazán jó programokkal készül Budapest erre a hétvégére. Megnyílik az Andrássy úton a Miniversum, Jamie Oliver gasztro forradalma is elér bennünket. Lego kiállítással várnak benneteket a KÖKI-ben egészen május 25-ig. Reméljük, hogy megjavul az idő, mert mindenképp szeretnénk a Múzeumok Majálisára eljutni, amely a Múzeumok Éjszakája mellett a legnagyobb múzeumos esemény. Kirándulhatunk Etyekre, a szentendrei Skanzenba, de akár a Velencei-tavat is körbebringázhatjuk. Kutyások a Ligetbe menjenek, ahol Kutyasport majális lesz, kaktuszimádók a Füvészkertbe, felfedezőknek a Millenárison vagy a Magyar Természettudományi Múzeumban a helye. Lesz még Gardrób vásár a Gödörnél és Garázsvásár a Vasúttörténeti Parkban, Falk Art Fórum, könyvbemutató a Katonában, koncert, múzeumpedagógia, kint és bent…

Május 16-án reggel 9 órakor nyílik a MINIVERSUM, egy hatalmas, gyönyörűen kidolgozott és részletgazdag, folyamatos mozgásban lévő terepasztal, amin Magyarország, Ausztria és Németország tájai, egyes nevezetességei kb. százszoros kicsinyítésben elevenednek meg. Interaktív képernyőkön mutatják be az egyes nevezetességek eredeti fotóit, össze tudod hasonlítani, mit valósítottak meg kicsiben. Itt-ott be tudsz avatkozni az asztalon zajló forgalomba, eseményeket, mozgásokat, hang- és fényhatásokat tudsz életre kelteni. A legkisebb látogatókra külön is odafigyelnek: a MINIVERSUM játszóházában a korosztályuknak megfelelő építő-alkotó tevékenységre várják őket (külön díjszabás nélkül). Belépő: felnőtt 1900 Ft, gyerek 3 éves kortól 1300 Ft. Egyéb árak itt.

food_revolution_day_budapest

Május 16-án és 17-én Budapestre érkezik Jamie Oliver nemzetközi programja a Food Revolution Budapest Ízek, érzékek, élmények. Céljuk felhívni az emberek és iskolák figyelmét arra, hogy a mesterséges gyorskaják és finomított élelmiszerek helyett válasszák inkább a sokkal egészségesebb, és finomabb, lehetőleg helyi alapanyagokból készített ételeket. Budapest, Debrecen, Szeged, Győr, Veszprém, Békéscsaba és Siófok is csatlakozott a rendezvényhez. Budapesten több helyszínen, köztük a Kulteában és a Nohában is programokat rendeznek.
Pénteken és szombaton
 a Kulteába várják mindazokat, akiket érdekelnek az egészséges táplálkozás jó gyakorlatának modelljei, és azokat, akik többet szeretnének megtudni a homeopátiás módszerekről. Minden program ingyenes! A rendezvény ideje alatt a kiállítások múzeumi belépő váltásával látogathatók! A részletes programot itt találjátok.
Péntek délután 16 órától pedig mindenkit várnak a NOHA Stúdióba, ahol idén a Nosalty.hu a Piqniq-kel és a Brióssal összefogva vesz részt a nemzetközi eseménysorozatban. Itt együtt fogják elkészíteni egészséges ételeiket a lelkes gyerekekkel és szüleikkel.

lego

A KÖKI Terminál, a HUNLTC LEGO Klub és a Retrotoys az év legnagyobb LEGO® Kiállításával várja a látogatókat május 16. és 25. között. Hatalmas diorámák, egyedi építésű Technic munkagépek, aprólékosan kidolgozott LEGO város, 1000 fős középkori sereg, és korábban még sosem látott alkotások is helyet kapnak a HUNLTC 10. szülinapi LEGO® Kiállításán, köztük a legnagyobb Star Wars terepasztalok is. Május 24-én és 25-én a Birodalmi rohamosztagosok visszatérnek a bevásárlóközpontba a Magyar Star Wars Klub jóvoltából. A kiállítás ideje alatt az ingyenes LEGO® játszóházban DUPLO® kockamedencével, LEGO® játszóasztalokkal és LEGO® Friends terepasztallal is készülnek. Belépő: gyerek 400 Ft, felnőtt 600 Ft.

muzeumok_majalisa_01

Május 17–18-án 19. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát a Magyar Nemzeti Múzeum. Az érdeklődők egyszerre 107 múzeumot látogathatnak meg a Múzeumkertben. Idén a központi téma 19/20, ezért számos múzeum a polgárosodás, az Osztrák-Magyar Monarchia korszakát és témáját, valamint a 100. évfordulós 1. világháborút fogja megidézni, és programjait eköré szervezi majd. A gyerekek újranézhetik magukat majd a majális honlapján a 19. századi dekorációs fotódobozban vagy korabeli sminket festethetnek az arcukra. Kipróbálhatják az óriás-társasjátékokat, a mega-kirakókat és az óriásmakettet, napozhatnak az olvasóligetben, öltöztetőbaba, reklámplakát-készítés várja őket. Helyet adnak olyan civil szervezeteknek is, amelyek – az MNM-mel együtt – elhivatottan és sokat tesznek a minőségi és a közösségi kultúráért. Őket a Civil-negyedben látogathatjátok meg. Szombaton majálisozik Foltin Jolán és Novák Péter a Tititá zenés-táncos produkciójával, a Jazz Steps, a világkörüli turnéjáról beköszönő görög The Ghost Notes. Vasárnap fellép a Buborék együttes, 19 órakor pedig a 19. Múzeumok Majálisát a nemrégen új albummal jelentkező Budapest Bár ingyenes élő koncertje zárja. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

IMG_5256

Szombaton  10 és 18 óra között kerül megrendezésre az első tavaszi Kincskereső Garázsvásár a Vasúttörténeti Park Orient csarnokában. A látogatók nemcsak a régiségek, ruhák, játékok és más kincset érő csecsebecsék között válogathatnak fél árú belépőért, hanem kipróbálhatják a park interaktív programjait is. Amíg a gyerekek a játszótéren játszanak, vagy arról tanulnak, hogy mi is az a kézihajtány, a nagyobbak megcsodálhatják a nagy gőzmozdonyokat, vagy megnézheti, hogyan működik a fordítókorong, és gondtalanul nézelődhet, válogathat, alkudozhat a kincsek között. A rossz idő sem akadály, ugyanis a vásár a fedett Orient csarnokban kerül megrendezésre. Belépőjegyek 50% kedvezménnyel válthatók a helyszínen: felnőtt: 700 Ft, vasutas: 500 Ft, nyugdíjas 400 Ft, gyermek: 300 Ft, családi: 1600 Ft.

Etyeki Borbarangoló

„Mi, etyeki borászok azt szeretnénk, ha nem csak évente kétszer jönnének hozzánk az emberek, hanem többször megfordulnának nálunk egy-egy ebéd vagy borkóstoló erejéig. Éppen ezért szeretnénk a kezdeteknél megszokott módon folytatni a vendéglátást. Több mint tíz év tapasztalatával, újításaival és fejlődésével felvértezve várunk mindenkit nyitott pincéinkben, hangulatos teraszainkon vagy éppen szőlőlugasainkban.” Ezen a hétvégén is Etyeki Borbarangolóval várnak benneteket. Ingyenes!

skanzen

Régen a több generációs családok – nemritkán 8-10 fő – együtt, egy szobában éltek. A famíliában a gyermekek felnéztek a szüleikre, akik tisztelték az idősek tudását. A család a társadalom legkisebb egységét, alapját képezte, a mesterségek pedig apáról fiúra, a fortélyok anyáról, leányára szálltak. Éppen ezért a családok nemzetközi napjához legközelebbi szombaton, május 17-én családi nappal készül a szentendrei Skanzen. A részletes programot itt találjátok. Jegyárakat itt.

Május 17-18-án több száz kutya és gazdája találkozik a Városligetben, a Vajdahunyadvár mellett, hogy együtt sportoljanak! Benneteket is szeretettel várnak a Dog CHOW KutyaSport Majálison. Ingyenes!

07
Országos Kaktuszkiállítás és vásár várja az érdeklődőket május 16. és 18. között 9-től 17 óráig a Füvészkertben. Belépő: felnőtt 1000 Ft, kedvezményes: 500 Ft, családi: 2000 Ft.

Bűnügyi technikai bemutatóval és kerékpáros KRESZ-nappal várnak benneteket a Csillaghegyi Közösségi Házban ezen a szombaton 10 órától. A III. kerületi Rendőrkapitányság szakértőinek segítségével gyermekek és felnőttek idén is igazi csillaghegyi helyszínelőkké válhatnak! Az érdeklődök közelről szemügyre vehetik a rendőrmotorokat, az udvaron KRESZ-pályát állítanak fel, ahol a gyerekek kipróbálhatják tudásukat. Tesztlapok, társasjátékok, diafilmek, foglalkoztató füzetek segítik az ismeretek megszerzését. Ingyenes!

felfedezok_napja
Május 17-én ismét megnyitja kapuit a Felfedezők Napja a Millenáris D Csarnokában. Az idei rendezvény középpontjában a barlangkutatás áll. Immár második alkalommal kóstolhatnak majd bele a látogatók a kutatóexpedíciók titokzatos világába, ismerkedhetnek meg munkájukkal, eredményeikkel. A nap folyamán előadásokon és az expedíciók standjain személyesen is megismerkedhetünk a terepi kutatás rejtelmeivel. Rengeteg szórakozás, élmény és nyeremény várja a gyerekeket, a felnőtteket – laikusokat és a szakembereket is 10 és 19 óra között. A vállalkozó szellemű látogatók próbára tehetik magukat, hogy hogyan állnának helyt egy valódi expedíción. Ingyenes!

Tour-de-Velencei-tó_foto_Vanik_Zoltan

Május 17-18-án rendezik meg a Tour de Velencei-tó kerékpáros versenyt. A legkisebbeket is várják a Drótszamár kempingben elkerített füves pályán. Részletek itt. Ingyenes!

agymenok_elmenynap

Kalandozz a tudományok birodalmában! Tedd próbára képességeidet! Május 17-én hatalmas Agymenők Birodalommá alakul a Magyar Természettudományi Múzeum, ahol lebilincselő játékok és izgalmas feladatok várnak mindenkire. A gyerekek különböző állomásokon, más és más tudományokban próbálhatják ki magukat, de az egyes állomásokon kívül is történhetnek váratlan meglepetések. Aki teljesíti a kihívásokat, a nap végén igazi Agymenővé válik, és jutalomban részesül. A családi élménynap ingyenes, regisztrációhoz kötött, maximális férőhely 500 fő. Regisztráció itt. A résztvevők számára a Magyar Természettudományi Múzeum állandó kiállításai is ingyenesen látogathatók.

rozsdalovag

Páncélvár lakója a mindig vidám Rozsdalovag. Amikor azonban egy gonosz betolakodó elfoglalja a király trónját, neki és barátainak el kell hagyniuk otthonukat. A kicsit ügyefogyott, szedett-vedettnek tűnő társaság nem adja fel a harcot, eltökélt szándékuk, hogy megszabadítják a várat az új uralkodótól. De mire megy az ember, ha a teste ócskavasból és újrahasznosított háztartási eszközökből van összerakva? A Puskin Kuckóban 10 órától vetítik a Rozsdalovag című filmet. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 700 Ft/fő.

szamoca_kiskertesz_tanoda

10 órától és 11:15-től kertészkedhetünk a Szamóca Kiskertész Tanodában a Füvészkertben: magokat vethetünk, palántázhatunk, szüretelhetünk körbe járva a földgömböt. Téma: Veteményeskert Amerikai zöldségekkel. Előzetes jelentkezés szükséges (weboldalon keresztül). Árak itt.

cellux_csoport

Szombaton 10 és 13 óra között ezúttal felnőtteknek szóló workshoppal vár a Cellux csoport a Nohában. Díszeket varázsolhatunk a balkonra, a kertbe, a lakásba – mindent, amivel felkészülünk a nyári vendégségekre, a legjobb kertipartikra és piknikekre. Belépő: 1 alkalmas belépő: 4.500 Ft, 2 alkalmas belépő: 8.500 Ft. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges a következő e-mail címen: celluxcsoport@yahoo.com.

hantai_simon_meun_1968_1472x1600

Ha elmész egy kortárs művészeti múzeumba, és végignézed a gyűjteményi kiállítást, ahol festményeket is találsz, akkor lehet hogy meghökkensz milyen sokféleképpen lehet festeni! Az elmúlt időszakban a Ludwig Múzeumban is ismerkedtek a festészet különböző irányzataival a Hard edgen át a gesztusfestészetig. De nincs vége a sornak! Most szombaton 10:30-tól Hantai Simon művei által inspirálva, különös módon fognak festményeket alkotni. Előveszik a festéket és a papírt, de mielőtt nekiállnának festeni, elvégezik a Hantaitól ellesett izgalmas műveleteket. Például összegyűrik, összehajtják vagy megcsomózzák a papírt, a vásznat. A festés műveletét pedig csak ott végezik el, ahová az ecset elér. Kérik, a gyerekek olyan ruhában vigyétek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak!
A részvételi szándékot a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a farkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. Ha elfelejtettél regisztrálni, szombat reggel 10:00-10:30 között érdeklődj a jegypénztárban (06-1 555-3454) a szabad helyekről. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel az a 1. emeleti HANTAI című kiállítást. A Családi Délelőttre érvényes programjegy ára 600 Ft/fő.

Dávida Panni_1_osztály Erkel Ferenc Általános Iskola

Szombaton 10 órától az Eötvös10-ben az Ökocsalád – a jövő rajtunk múlik című gyermekrajzpályázat legkiválóbb alkotásaiból nyílik kiállítás, amelyet június 6-áig nézhettek meg. Az eredményhirdetés után 10.30-kor kezdődik Foltin Jolán-Novák Péter: Tititá című zenés gyermekelőadása, melyre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Részletek itt.

motolla_jatszohaz_marczi

10:30-tól a Marcziban gyurmaformák és agyaglények kelnek életre a Motolla játszóházban. Belépő: 500 Ft.

197

10:30-tól és 15 órától a Millenáris Teátrumban a Duna Szimfonikus Zenekar lép a színpadra. A nagyot mondó Háry János, a közkedvelt népdalok, vidám és tanulságos történetet mesélnek el. Közreműködik: Gémes Katalin, Sárkány Kázmér – ének, műsorvezető: Eckhardt Gábor. Vezényel: Dénes István.

Torzonborz_a_rablo

Otfried Preussler: Torzonborz, a rabló című könyvét mutatja be szombaton 11 órától a Katona József Színház előcsarnokában a Kolibri Kiadó. „Paprika Jancsi és Vitéz László azon mesterkedik, hogyan tudná fülön csípni Torzonborzot, aki ellopta Nagymama különleges kávédarálóját. Ám legnagyobb szerencsétlenségükre ők maguk kerülnek a héttőrös rabló és varázsló barátja, a gonosz Petróniusz Pókuszhókusz karmai közé…. A klasszikusnak számító német gyerekkönyvszerző, Otfried Preussler története lassan 50 éve kicsik és nagyok kedvence.” Közreműködők: Kiss Eszter, illetve Dékány Barnabás, Dora Béla és Böröndi Bence, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Ingyenes!

csaloka_peter

A Mesemúzeumban 11 órától diafilmeket vetítenek: Csipkerózsika, Csalóka Péter, A kis dió történetei. Ajánlott korosztály: 3-10 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

konyvlapok_ujra

11 órától ismét Színes Egér a Két Egérben, ahol könyv-újrahasznosítás lesz Vesztl Fannival. A Kis Könyves Éj idején már ki lehetett próbálni, mi minden gyártható könyvlapokból. Akik akkor nem voltak itt, most pótolhatják. Belépő: 500 Ft (levásárolható)

gardrob_vasar

Szombaton 11-től 17 óráig ismét megnyitja kapuit a Gardrób Közösségi Ruhavásár a Gödör Klubnál. Ingyenes!

Falk Art Fórum_01

Hosszú, közel két éves szünet után újra életre kel a Falk Art Fórum a Falk Miksa utcában. A megszépült, rendezetté vált utcában most végre sor kerülhet a tizennegyedik fesztiválra. Május 17-én érdekesebbnél érdekesebb programokkal várják az érdeklődőket 14 órától estig. Lesz több kiállításmegnyitó, zenei programok, tárlatvezetések és utcabál. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

Stylewalker belvárosi design barangolás lesz szombaton 14 és 22 óra között. Ismerd meg magyar tervezők kollekcióit és látogasd meg stúdiójukat, bemutatótermüket, üzleteiket. Térkép letölthető innen! Az eseményen résztvevő üzletek: Barnoff, Black Box, Buborék, Colorbar, Colorbar Raktár, Eventuell, Fazekas Valéria- V50, Fufavi, Insitu, JOJÓ ArtShop, Kamchatka, Kócos Ékszerek, Lollipop Factory Budapest, Mono Fashion, Nami, Rododendron Art&Design Shop, Smallgarden, TheGardenStudio, Tipton Eyeworks, wonderLAB Concept Store, Workshop; kiemelt helyszín: Paloma. Ingyenes!

szepmuveszeti_muzeum_francia_est

18 órától Szajna-parti hangulat, sanzonok, francia zamatok és illatok, haute couture és harmonikaszó a Hősök terén! Az idén 10. alkalommal megrendezett Európai Múzeumok Éjszakája eseménysorozathoz kapcsolódva, a korábbi hagyományoknak megfelelően a Szépművészeti Múzeum hajnalig tartó mulatságot rendez, amely keretében megidézi az ezerarcú Párizs hangulatát. Teljes ár: 3200 Ft, kedvezményes ár: 2500 Ft (azok számára, akik rendes látogatási időben 50 %-os vagy díjtalan múzeumi belépőre jogosultak).

A vasárnapi programot itt olvashatjátok.
Időpont szerinti lista a Napibontóban.

Era kedvencei: Miniversum az Andrássyn, főzés a Nohában, Múzeumok Majálisa a Múzeumkertben, Francia est a Szépművészetiben
Rozi kedvencei: Miniversum az Andrássyn, Múzeumok Majálisa a Múzeumkertben, Torzonborz, a rabló című könyv bemutatója a Katonában