Hétvégi programajánló – jún. 7-9.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1000466_10151653609884098_4843566_n

Hétvégére a nyárias időjárás mellé az igazi nyári programok is megérkeznek. A Korok Fesztiváljával és a Gyerekszigettel kezdetét veszi az Óbudai Nyár programsorozata, a Vasúttörténeti Parkban Gőzmozdonyos Matinét rendeznek, a Vajdahunyadvárban közel húsz vár mutatkozik be programjaival, Főzdefeszt lesz a budai oldalon és Fröccs fesztivál Pesten, egy francia társulat érkezik a Trafóba, jótékonysági Pünkösdi Piknik lesz a Dürer Parkban, Tilos Maraton a Dürer Kertben, Judafeszt és Szimpla Háztáji a Kazinczy utcában. Szentendre, Gödöllő, Budakalász és Etyek is vár benneteket. Hétvégi programajánló a Minimatinétól!

korok_fesztivalja_aquincum

Az Óbudai Nyár programsorozata ezen a hétvégén indul az Óbudai Korok Fesztiváljával, amely a Zichy udvartól a Fő téren át a Kiskorona utcáig különböző korokba varázsol el minket június 7-én. A Nagyszombat utcában ókori programokkal, a Zichy udvarban barokk udvarral, az Óbudai zsinagóga környékén középkori forgataggal és a Krúdy-negyedben századfordulós programokkal várnak minden korosztályt. A részletes programokat itt találjátok. Ingyenes!

gyereksziget

A Hajógyári-szigeten a vakáció is elkezdődik, hiszen most rajtol a Gyereksziget rendezvénysorozata, amely négy hétvégén át rengeteg programmal és koncerttel várja a családokat. Szombaton és vasárnap fellép többek között a Kolompos, Halász Judit, a Talamba Ütőegyüttes és a Bogármuzsika. Az első hétvége programját itt olvashatjátok. Kedvcsináló ajánlónkat pedig itt találjátok. Ingyenes!

gozmozdonyok_matineja_10d8f

Szeretnétek tudni milyen egy igazi, füstölgő gőzmozdony, akkor ne hagyjátok ki június 7-én és 8-án a Vasúttörténeti Parkot, ahol egész napos Gőzmozdonyos Matiné vár benneteket. A kiállított és befűtött járművek 12 és 15 órakor látványos parádé keretében felvonulnak a fordítókorongra, ahol körbe fordulva mutatkoznak be, miközben sok érdekességet tudhatunk meg róluk. A bemutató előtt és után lehetőség van gőzmozdonyon utazni is, melyet mindenképp érdemes kipróbálni, hiszen nem mindennapi élmény ezeknek a tekintélyes méretű vasparipáknak a „konyhájára” lépni, és működés közben közelről is megnézni. A rendezvény első napján, június 7-én, szombaton a szlovák „Albatros” mozdony érkezik vendégként a Parkban, melyet a legszebb, II. világháború után készült gőzmozdonynak tartanak Európában. Mivel ezen a hétvégén minden a gőzösökről szól a vasúti élményparkban, így a kerti vasút is három kis gőzmozdonnyal üzemel. Az érdeklődők utazhatnak majd lóvasúti kocsin, kipróbálhatják többek között a hajtányozást, a modellvasút-vezetést, sőt a felújított Csajka sínautót is. A belépők árát itt találjátok. Kedvcsináló ajánlónkat a programról itt olvashatjátok.

mienk_a_var_7756

Három napon keresztül (június 7-9.) mutatkoznak be a Kárpát-medence várai a Vajdahunyadvárban, ahol ismét megrendezik a Miénk a vár c. rendezvényt, a várak majálisát. Tábor, viselet-, és hadibemutatók, bajvívás, ostromeszközök bemutatója, ágyúk, fegyverbemutatók, kézműves foglalkozások, ügyességi és sportversenyek, íjászbemutató szerepel a programban. Résztvevők: Csesznek, Csobánc, Eger, Esztergom, Füzér, Gyula, Hollókő, Komárno, Komárom, Kőszeg, Nagyvázsony, Pécsvárad, Sárospatak, Sárvár, Siklós, Sümeg, Szigetvár, Tata, Vaja, Visegrád, Városi Régészeti Kiállítás, Budaörs. A részletes programot itt olvashatjátok. Emellett 9. alkalommal rendezik meg a helyszínen a Kaland-Vár játékkiállítást és vásárt. Minden program ingyenes!
Tavaly jártunk a rendezvényen, kicsit vurslis és elég sokan vannak, árulnak sokféle gagyi dolgot is, de a várak bemutatkozása érdekes volt.

tilos_maraton

A Tilos Maraton a Tilos Rádió adománygyűjtő eseménye június 6. és 14. között minden nap délután 4-től hajnalig a Dürer Kertben! Június 8-a, vasárnap a családoké. Fanny kreatív műhelye, Tóthági kerámiaműhely, Zakatoló Zenemozi (18:00), Rutkai Bori (16:00), Szagos Hörigekkók, gyerek tombola vár benneteket. MÜSZI Közért Csere-bere és Tárgyátalakító workshopja is ott lesz. 14 órától várnak minden gyerkőcöt és persze szüleit is. Vihettek jó állapotban lévő játékot, mesekönyvet bármit ami nekik már feleslegessé vált, de másnak még kincset jelenthet. Ha pedig épp nincs mit felajánlani cserére, akkor az általuk biztosított alapanyagokból, önkénteseik segítségével készíthettek magatoknak valamit. A részleteket itt olvashatjátok. Ingyenes!

fozdefeszt

A budai oldalon egy szokatlan fesztivál-fúziónak lehetünk tanúi. Összeházasodik a Főzdefeszt és a Street Food Show, hogy a sörivó nép az izgalmas sörök mellé professzionálisan válogatott street food-ot kóstolgathasson, és hogy a megszállott utcán evők végre tényleg a szabadban, a Műegyetem rakparton hamburgerezhessenek június 7. és 9. között. Az esemény közösségi oldalát itt találjátok. Ingyenes!

Az Érik a nyár a nagysikerű Elfelejtett lények boltja című antológia folytatása, egy nyárias olvasmány, mely kortárs írók, költők nyárhoz kapcsolódó meséit és verseit fűzi egybe. A kötet történeteit a négy grafikus vidám és derűs rajzai mesélik tovább, elénk varázsolva a nyári örömöket, a nyári kalandok hangulatát, titkait. Gyöngyösi Adrienn, Rofusz Kinga, Szalma Edit, Szegedi Katalin grafikusművészek nyárváró kiállítását június 29-ig nézhetitek meg a Kultúrkúriában. Ingyenes!

Egy főn délutánja

Június 5. és 8. között a Cie Non Nova francia társulat Egy főn délutánja (L’Apres-midi d’un Foehn) című előadását nézhetitek meg a Trafóban. Bábok és bábosok, ventillátorok, nylon zacskók, egy kabát, egy olló, egy guriga ragasztószalag, egy sétapálca és egy esernyő. Claude Debussy zenéire, Pia Menard koreográfiáira mozdulnak meg a zacskótáncosok: könnyed, szabad mozgásuk egyre emberibbé teszi a színes szatyrokat, a levegő úgy fújja át, ahogy a vér áramlik az emberi testben. Véletlen és meglepő találkozások, akciók követik egymást a szemünk láttára: megszületik egy sztár balerina, létrejön egy „pas de deux” itt, felszikrázik egy tűzijáték amott, lejjebb pedig egy szörny áll lesben… Melegen ajánlják minden gyereknek és gyereklelkű szülőnek. Belépő: 2000 Ft.

JÚNIUS 7. (szombat)

froccs

Június havának 7. napján rendezik meg a II. Fröccs és Barbecue Fesztivált, melynek idén a Bálna Budapest ad otthont, ahol a szervezők ez alkalommal is neves bortermelők szomjoltó nedűit-, és forró grillrácsokon készült sülteket kínálnak vendégeik számára.
Szombaton grill versenyt hirdetnek, ahol titkos családi receptek segítségével csapatok mérettethetik meg magukat. A BBQ Piacon megtalálható lesz minden kellék, mely egy remek grillfogáshoz elengedhetetlen, úgy, mint a különleges házi fűszerek, olajok, mézek, szószok és sütőeszközök.  A finom ételek mellé elengedhetetlen a méltán híres magyar frissítő ital: a FRÖCCS, mely kezdetben Jedlik Ányos feltaláló által Spriccer néven vált ismertté. A már megszokott fröccsök úgy mint: kisházmester, hosszúlépés, viceházmester, kisfröccs, házmester, nagyfröccs, háziúr, sóher, mafla, polgármester, csattos, lámpás, Krúdy fröccs, kőműves fröccs mellett nem csak bor alapú, hanem vodka, whisky és sör spriccerek lesznek megtalálhatóak. A kisfröccs ivás világrekordját is szeretnék megdönteni szombaton (16:00-18:00). A rendezvényen számos Pünkösdi program – színpadon koncertek, gyermek műsorok, neves Gastro bloggerek főzőbemutatói, szabadtéri grillparti, GRILL verseny, fröccsivó verseny, Pünkösdi Királyválasztás – várja az arra látogatókat. A részleteket itt olvashatjátok. Ingyenes!

3D_printing_days

Izgalmas programot tart a Cellux Csoport a Mini Terminál szervezésében! A 3D nyomtatással és annak tágabb kontextusával ismerkedhettek meg június 7-én, 10-12 között a Design Terminálban. A belépődíj 500 Ft, előzetes regisztráció szükséges a miniterminal@designterminal.hu címen.

zenezug

Szombaton 11 órától vár benneteket a Két Egér foglalkozása. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

endremek_manufaktura

Szombaton mehettek enni, inni, próbálgatni 11-től 19-ig a Király utcába, ahol ismét Közös Piac és DIP Design Passage vár benneteket. Ingyenes!

JÚNIUS 8. (vasárnap)

rutkai_bori_banda

Június 8-án egy napba sűrűsödik a belvárosi zsidó és bulinegyed kulturális és gasztronómiai legjava: ingyenes koncertek, gyerekprogramok, a régi zsidó negyed elrejtett zugait bemutató városi séták, VB-zóna, különleges ételek, italok és egész napos vásár várja az érdeklődőket a 8. Judafesten. Az Elektrotechnikai Múzeum udvarán 10:30-kor fellép a Rutkai Bori Banda. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

szimpla_haztaji_piac

A Szimpla Háztájira a Budapesti Korai Fejlesztő munkatársai érkeznek, hogy megfőzzék Jucus méltán híres palóclevesét, a vegáknak pedig lencsés karfiolos marokkói egytállal kedveskednek. Lesz rengeteg süti is! A gyerkőcök a gyereksarokban a pünkösdi királyságra készülve koronát készíthetnek Timivel. 10-től sajtkészítő workshopot is tart Gál Ádám az emeleten. Ha szeretnél részt venni, küldj egy e-mailt sajt címmel a piac@szimpla.hu-ra, a részvétel díja a tej ára, 1000 forint. Hoznod semmit sem kell, a végén a sajtodat hazaviheted, mutogathatod, meg is eheted!

bogracsbalhe

A tavalyi nagyszerű hangulatú kezdés után június 8-án ismét adománygyűjtő közösségi főzés lesz a Városliget melletti Dürer Parkban. A zenekarok, szórakozóhelyek, szervezők, a média, ügynökségek részvételével zajló második Pünkösd Piknikkel a Baleseti Központ Gyermektraumatológiáját támogatják majd. A résztvevő csapatok bográcsban készítik el versenyműveiket, melyeket látogatóink adomány fejében kóstolhatnak majd meg. A vendégeket a gasztro élmény mellett kiegészítő programokkal, kirakodóvásárral, zenei programmal, az apróságokat műbikasimogatóval, játszó és kézműves foglalkozásokkal várják. A rendezvényre történő belépés mindenki számára díjtalan, mindössze egy, akár használt gyerekjátékot kérnek leadni a bejáratnál, ezzel is segítve az apróságok mihamarabbi gyógyulását, ugyanis az osztályon évek óta hagyomány, hogy minden kisbeteg választhat magának egyet az ott található játékokból, melyet aztán hazavihet.

ETYEK

etyek_piknik_

Június 7-8-án a nyár ízeivel várja látogatóit a Gasztrosétány. Az évszaknak megfelelő specialitásokkal és programokkal készülnek, mindkét nap 10 órától borkóstolók, gasztronómiai különlegességek, kézműves kiállítás és vásár, főzőverseny és KultúrFelhő gyerekliget várja a látogatókat. Lesz minden, mi szem szájnak ingere, az etyeki újhegyi és szépvölgyi borászok pedig nagyszerű vendégborászokat hívtak a Kárpát-medence egész területéről. A zenei programról olyan zenészek gondoskodnak majd, mint Szabó Balázs Bandája, valamint Csemer Boglárka Boggie. A részleteket itt olvashatjátok. Ingyenes!

SZENTENDRE

punkosd_skanzen

Több száz fellépő mellett feledésbe merült pásztorhagyományokkal várják pünkösdkor a Skanzenbe látogatókat. Június 8-án és 9-én a pünkösdi királynéjáráson és királyválasztáson kívül a múzeum Bárány évéhez kapcsolódóan a hagyományőrzők felidézik a cselédvásárt, a vendégek pedig megtudják, mit is jelent a báránydézsma és a pünkösdi garas. A részleteket itt találjátok. Belépő árak itt.

GÖDÖLLŐ

gödöllői_kastely

A Gödöllői Királyi Kastélyban június 7-8-án Koronázási hétvégével várják az érdeklődőket. Huszárok felvezetésével a négyfogatos királyi hintót követve együtt érkeznek a vendégek a Királyi Kastélyhoz, ahol Andrássy Gyula gróf fogadja a királyi párt. Kiállításokkal, bemutatókkal, vezetett programokkal, a legkisebbeket pedig Levendula játszóházzal – különleges több állomásból álló ügyességi játékok, huszár vetélkedő, mini kastély kosztümökkel, babasarok, teaszoba, stb. – várják mindkét napon. A részleteket itt olvashatjátok. Az Örs vezér tér és Gödöllő között nosztalgia HÉV közlekedik. A belépőről nem találtunk információt.

BUDAKALÁSZ

kerekes_band

A nagy hagyományú Kalászi Vigasságok idén is olyan programmal kedveskedik közönségének, amely egyszerre folyatója a majd’ két évtizedes hagyománynak és igyekszik új utakat keresni: repertoárjában az autentikus népzenét és néptáncot bemutató előadások éppúgy szerepelnek (Lenvirág és Kalász Táncegyüttes, Opanke Kud, Khamoro Budapest Band), mint az új utakat kereső etno- és világzenei produkciók (Afrobreakz, Kerekes Band, Salsa Diabolica Tánccsoport, Évkerék Társulat). Június 7-én 10 óra és éjfél között várnak mindenkit a Kós Károly Művelődési Házban. A részletes programot itt olvashatjátok. A belépőről nem találtunk információt.

Nézzétek meg a Napibontót is!

Era kedvencei: Gőzmozdonyos Matiné a Vasúttörténetiben, Érik a nyár kiállítás a Kultúrkúriában, Egy főn délutánja a Trafóban, Közösségi főzés vasárnap a Szimplában és hétfőn a Dürer Parkban, Tilos Maraton a Dürer Kertben
Rozi kedvencei: Gőzmozdonyos Matiné a Vasúttörténetiben, Főzdefeszt és a Street Food Show