Hétvégi programajánló – július 25-27.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

mehes_csaba_brass_in_the_five_a_rezerdo_lakoi

Íme itt a friss, ropogós hétvégi ajánlónk olyan gyöngyszemekkel mint a Művészetek Völgye, az ingyenes Veszprémi Utcafesztivál, a balatonszárszói Sárkányfesztivál, a Büki Gasztrofeszt vagy a Környezettudatos napok a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban. Budapesten Hungarikum Fesztivál lesz a Budai Várban, szurkolhattok a Március 15-e téren a vízilabda csapatnak. Körbenézhettek szombaton a Gardróbon, vasárnap a Goubán. Bazsó és Borka vár benneteket a Margitszigeten vagy a Brass in the Five a Városmajorban. Szombat délutántól a Magyar Madártani Egyesülettel karöltve koncertezik a Makám a Kobuci kertben. Vasárnap pedig az ingyenes MOM Pikniken az Eszter-lánc Mesezenekarral is találkozhattok vagy közösen ünnepelhettek a 10 éves Szimplával.

Immár 24. éve rendezik meg a Művészetek Völgyét, amely gyerekekkel is remek nyári programlehetőség. Rengeteg koncert, irodalmi program, színházi előadások, zöld mozi, bringás kirándulás, kézműves foglalkozás vár benneteket a falvakban. Gyerekeknek lesz Mini terminál a Design Terminál közreműködésével, az Elevenkertben délelőttönként „höcögtetőztethetitek” a legkisebbeket, de emellett a mese és a kézműveskedés sem marad el. A részletes programot itt böngészhetitek. 10 éves korig ingyenes, napijegy a helyszínen: 3600 Ft. Egyéb jegyárak itt. A fesztivál közösségi oldalához itt csatlakozhattok.

utca_neze

A másik nagy kedvenc a Veszprémi Utcazene Fesztivál, amely az utcazenélésnek teremt ünnepet július 23. és 26. között. A program városszerte 7 helyszínen várja az érdeklődőket. Már délutántól elkezdődnek a koncertek, úgyhogy a gyerekek is nyugodtan belehallgathatnak pár jó zenébe 🙂 Ha telekocsival mentek, akkor a környezeti terhelés is csökkenthető. Ingyenes!

csukas_pista_bacsi_es_susu

Július 26. és augusztus 3. között Balatonszárszón ismét vár benneteket Süsü, az egyfejű a 4. alkalommal megrendezésre kerülő Sárkányfesztiválon. Mesejáték, koncertek, kézműveskedés vár rátok egy héten keresztül.

Mesevonat_Csiperke és Csuporka bohóc

Július 25-én 9 órakor a büki Piroska Hotel elől indul el a Mesevonat, melyen a gyermekvendégekkel együtt utazik a Szamóca Színház két színésze, Csiperke és Csuporka bohóc. Lesz Bohócverseny, az Elrabolt királylány, Piroska és a farkas, valamint Jancsi és Juliska történetei is megelevenednek. A Gyógy-Bor Napok – Büki Gasztrofesztivál keretében ezen a napon ingyenesen utazhattok, sőt háromszor (9:00, 13:00, 16:00) is útnak indul a Mesevonat. Július 23. és 26. között a gyerekszínpadon egyéb programokkal is várnak benneteket, de a felnőttek sem maradnak majd ki a jóból. A részletes programot itt olvashatjátok.

majoros_agi_babszinhaza

Július 25-én 18 órakor a balatonlellei Kertmoziban Majoros Ági Bábszínháza adja elő a Százszorszép Bóbiska című mesét. Az előadás belépőjegyes, de a pontos árat nem találtuk. Július 27-én 11 órakor a balatonföldvári Kultkikötőben is megnézhetitek. Itt a jegyár 800 Ft.

ÖKO-Labirintus

Július 26-án és 27-én Környezettudatos napokkal vár benneteket a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón. Szombaton 9 órától 12 óráig a „Környezetvédelemmel a jövőnkért” fenntarthatósági ismeretterjesztő programsorozat részeként érkezik speciális autóbusz az Ökocentrumba. Vasárnap egész nap várja az érdeklődőket – elsősorban a gyerekeket – egy igazi környezetvédelmi útvesztő! A 225 négyzetméter alapterületű hatalmas labirintusban 300 Ft-ért megvásárolható menetlevéllel mehetnek majd végig a vállalkozószellemű játékosok. Az útvesztőben 6 játékállomáson izgalmas öko-játékokkal, feladványokkal találkozhatnak a gyerekek. A nagyméretű fa eszközök játékosan oktatják a résztvevőket a megújuló energiák fajtáiról, a szelektív hulladékgyűjtés szabályairól. Ökocentrum jegyárak itt.

BUDAPEST

hungarikum_hetvege

Első alkalommal rendezi meg július 24. és 27. között a Magyar Ízek a Hungarikum Hétvégét a Budai Várban. A nagyszínpadon fellép a 100 Tagú Cigányzenekar, emellett táncházzal, operettel, busójárással várnak benneteket, a közel 50 fesztiválházban pedig az élelmiszer jellegű hungarikumokat kóstolhatjátok meg. Jegyár: 2000 Ft, 12 éves korig ingyenes!

vodafone_vizilabda_arenajpg

Július 24. és 27. között a Vodafone Vízilabda Aréna vár benneteket a Március 15-e téren, ahol együtt szurkolhattok a magyar vízilabda válogatottnak. Az Arénába a belépés ingyenes, mindössze egy helyszíni regisztrációra lesz szükség. A magyar válogatottak mérkőzéseire a várható nagy érdeklődés és korlátozott befogadóképesség miatt célszerű legalább 30-40 perccel a mérkőzés kezdete előtt kilátogatni.

SZOMBAT

bazso_es_borka

Július 26-án 10:30-tól a Bazsó és Borka című előadást láthatjátok a margitszigeti Interaktív Meseszínpadon. „Bazsó és Borka ikertestvérek. Nincs is annál jobb, mint amikor egy gyereknek van kivel együtt játszani. Gondolják a felnőttek. Bazsó és Borka azonban ezt egészen másképp gondolja. Szerintük ikernek lenni azt jelenti, hogy mindig van ott valaki, aki megeszi a maradék sütit, aki mást akar nézni a tévében, és aki miatt csak fele annyi ajándék jut neki.” Az előadás 3 és 10 éves kor között ajánlott. Ingyenes!

gardrob_ruhavasar

11 órától ismét Gardrób Közösségi Ruhavásár lesz a Király utcában. Asztalok már csak augusztusra kaphatók, de vásárlóként érdemes körbenézni. Ingyenes!

makam_01

Az idén évfordulójukat ünneplő Magyar Madártani Egyesület és Makám együttes közös programot szervez  július 26-án szombaton 17 órától a Kobuci Kertbe.  A zenei élményeket megelőzően 17 órától mindenkinek lehetősége adódik madárismeretének kipróbálására, különféle fészkek, tollak, tojások és nem utolsó sorban madarak megismerésére. Várják a családokat egy kötetlen beszélgetésre. A gyerekeket kézműves foglalkozással és különféle memória és kirakós, valamint ügyességi játékokkal szórakoztatják. A koncertből származó bevétel teljes egészét az egyesület a madarak védelmére fordítja. Belépő: 500 Ft.

VASÁRNAP

Al-Tei-estate

10:30-tól a margitszigeti Szent Margit romoknál Észak-olasz melódiák hallgathattok a Dolomitok völgyéből. 5 éves kortól ajánlott! Ingyenes!

Rézerdőben, rézfák között rézhangok zendülnek. A Rézerdő manói vidám, gondtalan életüket élik egy távoli vidéken. Boldogan játszanak, viaskodnak. Próbára téve képességeiket közös erővel megbirkóznak a rézerdei élet kihívásaival, mely barátságukat még szorosabbá kovácsolja. 10:30-tól Méhes Csaba és a Brass in the Five előadását hallgathatjátok meg a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Az előadás 4 éves kortól ajánlott, belépő 1200 Ft.

eszterlánc

10:30-tól ismét Zenés MOM Piknik lesz a MOM-ban. Kisvakond mesék, Eszter-lánc Mesezenekar és kézműveskedés vár rátok. Ingyenes!

szimpla_haztaji_piac

10 éves a Szimpla Kert! Ennek örömére vasárnap különleges, ünnepi háztáji piaccal várnak titeket. Az árusok főznek, mindenki beadja a maga portékáját az igazán finom ebédért, ami húsos és vega olasz ragú lesz tésztával, a bevételt pedig rászoruló gyerekek táboroztatására költik. És ez még nem minden, óránként egyszer kisorsolnak egy szuper, piaci árukból összeállított ajándékcsomagot a piaclátogatók között! Lesz természetesen szülinapi csokitorta Raj Rácheltől, a Háztáji Band mellett most a Szimpla Lemming győztes Zrínyi Pop is zenél, és még sok más meglepetéssel is készülnek. Ingyenes!

gouba_gozsdu_udvar

Vasárnap 10 órától Gouba lesz a Gozsdu udvarban. A vásáron iparművészek, designerek, antikváriusok, kézművesek egyedi munkáit, illetve értékes műtárgyakat, régiségeket csodálhattok meg. Itt a tekintet könnyen rátéved egy extravagáns ruhára, szecessziós szoborra, a nagymama réz derelyevágójára, egy frissen festett portréra, vagy egy égszínkék mesebeli nemezkalapra. A hangulatot még egyedibbé teszik a fiatal muzsikusok, akik ismert és új jazz kompozíciókat játszanak, a közönség örömére. Van, aki felveszi a ritmust, van, aki belefeledkezik a nézelődésbe, és van, aki finom kürtöskalácsot majszol, vagy egy kávézó teraszáról figyeli a színes forgatagot. A családosokra is gondolva, különleges gasztronómiai élményt és színes gyerekprogramokat is találhattok. A gyerekek számára állandó programot biztosít a Gipszkorszak játszóház, ahol megtapasztalhatják az alkotás minden örömét, sikerét. Ingyenes program!

A Napibontóban is megtaláljátok a programokat!

Era kedvencei: Művészetek Völgye, Veszprémi Utcazene Fesztivál, Bazsó és Borka a Margitszigeten, Madaras koncert a Makámmal a Kobuci kertben, Zenés MOM Piknik, Szimpla piac és szülinap
Rozi kedvencei: Művészetek Völgye, Veszprémi Utcazene Fesztivál, Bazsó és Borka a Margitszigeten