Hétvégi programajánló – jan. 9-11.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dobronka cirkusz világszám_

Vidám, színes és lélekmelengető programokat válogattunk nektek erre a hétvégére, hogy a januári szürkeségben mindenki megtalálja a kedvére valót. Pénteken kezdődnek a diavetítések a Pagony két boltjában, a Füvészkertben trópusi növények között kereshettek kincseket, kalácsot süthettek a Kulteában, madáretetőket készíthettek a Kolosy téren, Ghánába utazhattok a Mesemúzeummal, műtárgyakká válhattok a Ludwig Múzeumban, mindenfélét össze- és kirakhattok a Hátsó Kapuban, a Kultúrkúriában pedig minden a cirkusz körül forog majd. Természetesen sok-sok zene is lesz a klasszikustól a swingen át a népzenéig. Programajánló a Minimatinétól! Jó hétvégét kívánunk!

JANUÁR 9., péntek

pagony

A Budai Pagonyban 17 órától Gévai Csilla, a Pozsonyi Pagonyban Győri Blanka diafilmeket vetít. Ingyenes!

JANUÁR 10., szombat

szamoca_kiskertesz

A Szamóca Kiskertész-tanodával ezen a szombaton 10-től és 11:15-től a Füvészkertben kincseket kereshettek a Pálmaházban a trópusi növények közt. Ha megtaláltátok a kincset, akkor ültethettek is valamit, amit hazavihettek és otthon nevelgethettek. A foglalkozás az üvegházban és a tanteremben zajlik. Ára 1500Ft/gyerek. Ajánlott korosztály: 3-12 éves. Bérletek, kedvezmények a weblapjukon találhatók. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával mehet be. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyerekeket, de ilyen programot mi sem hagyunk ki.

tunderlala_kk

Egy igazi klasszikus mesefilmmel indul az év a Puskin Kuckóban. Az 1981-es Tündér Lala című filmet csökkentett hangerő és nyitott ajtók mellett nézhetik meg a legkisebbek. Jegyár: 700 Ft.

vizkereszt_haromkiralyok

A vízkereszt vagy háromkirályok napja zárja a karácsonyi ünnepkört és indítja a farsangot. Ennek alkalmából háromkirályok kalács készítéssel emlékeznek a Kulteában a napkeleti bölcsekre. 10 órától várják a kicsiket és a nagyokat. Belépő: 800 Ft/fő (felnőtt, gyerek), családi jegy: 2000 Ft (2 felnőtt és maximum három 18 év alatti gyermek). Regisztráció szükséges: Miszné Korenchy Anikó: 1/375-62-49; korenchy.aniko@mkvm.hu.

cinege

10 és 13 óra között a Kolosy tér 2. szám alatti Civil Házban különböző anyagokból készíthettek madáretetőket, amit a megfelelő magokkal szakszerűen fel is tölthettek. Az elkészült munkákat haza is vihetitek, és az ablakból figyelhetitek az etető sikerét a kismadarak körében. Az Elveszett Állatok Alapítvánnyal közös program.

MÁV Szimfonikus Zenekar

10 órától a MÁV Zenekar próbateremében (VIII.ker., Múzeum utca 11., földszint 5.) a 3-7 éves korosztálynak szóló sorozat zenei anyaga mindig az adott évszakhoz igazodik Vivaldi: A négy évszak című hegedűverseny-ciklusa alapján. Az elhangzó darabokat az adott időszakra jellemző természeti képek, képzőművészeti alkotások vetítésével egészítik ki. A foglalkozásokat Ácsné Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti a MÁV Szimfonikus Zenekar művészeinek közreműködésével. Belépőjegyeket a helyszínen, a koncert előtt lehet vásárolni 1000 Ft-ért.

egigero_fu

10 órára és 15 órára még kaphattok jegyet a Magyar Színház Égigérő fű című előadására, melyet Janikovszky Éva Málnaszörp és szalmaszál című regénye és Égigérő fű című forgatókönyve alapján Szabó Borbála írt. Jegyár: 2200-3000 Ft.

ludwig 25

Ez alkalommal a Ludwig Múzeum Családi Délelőtt programja a LUDWIG 25. A kortárs gyűjtemény című kiállításhoz kapcsolódik. Megnézhetitek, hogy mi minden található egy gyűjteményben, ki az, aki összegyűjti őket, hol tudják elhelyezni a ki nem állított műveket. Megismerkedhettek múzeumunk névadójának történetével és a kortárs műtárgyak sajátos világával, valamint egy képzett drámapedagógus vezetésével a gyerekek önmaguk is műtárgyakká válhatnak. Kérik, hogy a gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A részvételi szándékot, kérik, a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a farkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. Ha elfelejtettetek regisztrálni, szombat reggel 10:00-10:30 között érdeklődjetek a jegypénztárban (06 1 555 3454) a szabad helyekről. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 3.emeleti a LUDWIG 25. A kortárs gyűjtemény című kiállítást. A Családi Délelőtt 10:30-kor kezdődik, jegy: 600 Ft/fő.

philharmonic-brass

10:30 és 13 óra között az Urániában A Zene Titkai sorozat második hangversenyén a felnőttek körében is népszerű filmzene világába barangolhattok, ezúttal viszont a fiatalabb korosztály is részese lehet egy filmzene megszületésének. A gyermekeknek nincs más dolguk, mint magukkal hozni a kedvenc rajz- és bábfilm figuráik egyikét, pl. Süsüt, a Mézga család tagjait, a Hupikék Törpikék egyikét, Vukot, a Nagy Ho-ho-horgászt vagy a Kockásfülű nyulat. A mesékből ismert filmzenéket a kiváló Philharmonic Brass fúvósötös tolmácsolásában hallgathatjátok meg, a házigazda ezúttal is Dr. Lakner Tamás zenepedagógus, a Szélkiáltó együttes frontembere. Jegyár: 1300 Ft.

leopard_

11 órától egy távoli afrikai országba, Ghánába utazhattok a mese szárnyán, ahol megtudhatjátok, miért foltos a leopárd és hogy miért kell vigyázni a tűzzel. Szavak nélkül, sok mozgással megidézik a mese szereplőit, történetüket, és a dobszóra táncra is perdülhettek. A Mesemúzeumban a foglalkozást Götz Andrea táncpedagógus vezeti. Ajánlott korosztály: 3-8 éves korig. Jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft. Ha ott jártok, nézzétek meg a kiállítást is Lázár Ervinről.

szaloki_agi

16 órától Szalóki Ági és Dés András interaktív gyerekprogramján vehettek részt a Csontváry Művészeti Udvarházban (Bartók Béla út 32.). 4-8 éveseknek ajánlott program.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Január 10-én és 11-én is közlekednek a Királyréti Erdei Vasút járatai. Ebben a téli szezonban utoljára utazhattok a Fényexpressz járatokkal. Menetrend: Kismarosról: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00; Királyrétről: 8.38, 10.38, 12.38, 14.38, 16.38.
A családoknak szóló tematikus nap keretében január 10-én terepi programmal, észtornával, mikroszkópos vizsgálattal és kézműveskedéssel várnak benneteket. A programhoz előzetes bejelentkezés szükséges a kiralyret@dinpig.hu címen – lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig. A bejelentkezésről visszaigazolást küldenek. Találkozás: Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont 11 és 14 óra. Részvételi díj: 1500 Ft/család/alkalom (amely a kiállítás belépődíját is tartalmazza).

JANUÁR 11., vasárnap

ezt_rakd_ki_elmenymuhely

Ezt rakd ki! élményműhellyel várnak benneteket 10 órától a Hátsó Kapuban. Zometool, JOVO, Jomili, 4dFrame, óriáscsempék, különféle összerakók és rengeteg más érdekes eszköz segítségével bontakoztathatod ki a fantáziádat, miközben érdekes összefüggésekre is fény derül. 5-18 évesek számára ajánlott program. Jegyár: 1500 Ft, családi 2500 Ft.

bugocsiga_zenede

Január közepéig már nem lehet jegyet kapni a Müpa gyerekprogramjaira, viszont itt van nekünk a jól bevált, ráadásul ingyenes Cifra Palota, ez évben első alkalommal várnak benneteket 10 és 13 óra között. A Búgócsiga Zenede egy nagyszerű műsorral kezdi az évet, swing stílusban improvizálnak majd. Vendégük pedig a Group’n’swing énekesnője, Mihályi Réka lesz.

szimpla_piac

Ismét nyitva a Szimpla Háztáji Piac 9 és 14 óra között, ahol ismét valami finomság is rotyog majd a Közös Lábosban. Ingyenes!

vackor

10 órától Vackor történetei forognak a Puskin Kuckóban. Jegyár: 700 Ft.

kecskes_bal

10 órától Kecskés bál várja az 1-7 éves aprónépet a Marcziban. Moldvai és gyimesi népzenével, sok-sok játékkal, mondókával, kézműves foglalkozással, régi és új ünnepekkel készülnek. Belépő: 600 Ft.

szeleburdi-vasarnapok-szeleburdi-classic-rakasz-gergely-koncertorgonista-csaladi-koncertje

Rákász Gerely koncertorgonista sulikoncertjein megelevenedik a zenetörténet. Az orgonakoncerttel egybekötött történelmi érdekességek emberközelivé varázsolják a századokkal ezelőtt alkotó klasszikusokat, megjegyezhetővé és izgalmassá teszik az iskolában tanultakat.A zenetörténet közel 300 évének titkairól lebbenti fel a fátylat Rákász Gergely, kiderül például, hogy Rossini lustasága nem ismert határokat, ágyban szeretett dolgozni és a főzés volt a hobbija. 11 órától találkozhattok vele a Budapest Jazz Clubban. 8 éven felülieknek ajánlott program. Jegyár: 1000 Ft, családi 3200 Ft (4 fő).

DOBRONKA CIRKUSZ VILÁGSZÁM

15 órától a Kultúrkúriában minden a cirkusz körül forog majd. Dobronka cirkusz világszám – A Mesebolt Bábszínház és Magamura Alkotóműhely közös produkciója, Bűvészpercek – Habók János bűvész varázslatai, illetve Hopplá! – a Tűzfészek Társulat zsonglőrbemutatója szerepel a programban. Emellett kézműves játszóházzal is várnak benneteket a Csiribiri cirkuszi délutánon. Ha arra jártok, ne hagyjátok ki Szegedi Katalin kiállítását sem. Belépő: 600 Ft/fő.

Era kedvencei: kincskeresés a Szamóca Kiskertész-tanodával a Füvészkertben, madáretető készítés a Civil Házban, élményműhely a Hátsó Kapuban, Cifra Palota a Müpában
Rozi kedvencei: A Zene Titkai Urániában, Csiribiri cirkuszi családi délután a Klebelsberg Kultúrkúriában