Hétvégi programajánló – jan. 23-25.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

bibedombi_szornyhatarozo_02

A hétvégén négy helyen is diafilmezhettek, a két Pagonyban, az Örökmozgóban és a Kultúrkúriában is várnak benneteket. A Kisgombosban könyvbemutatóval, a Füvészkertben madagaszkári expedícióval, Etyeken Téli Piknikkel, a Közlekedési Múzeumban családi nappal készülnek, a Műcsarnokban pedig szombaton és vasárnap is alkothattok. Ismét lesz Tóbiás matiné a Rádióban, jazz a Müpában, hangszersimogató a 3K-ban, családi programok az Operában és a Zeneakadémián. Ha egy jó színházi előadásra vágytok, irány a StúdióK vagy a Mu Színház. Programok hétvégére a Minimatiné válogatásában!

JANUÁR 23., péntek

frakkamacskakreme

Pénteken 17 órától a Pozsonyi Pagonyban Győri Blanka, a Budai Pagonyban Gévai Csilla vetíti a Frakk és a lusta macskák, Süsü, a sárkány, Vízipók csodapók I.-II. című diafilmeket. Ingyenes!

zurgo_tanchaz

15 órától 19 óráig ismét könyvcserebere lesz a MOM-ban. Vidd el régi, megunt, esetleg több példányban meglévő szépirodalmi vagy ismeretterjesztő könyved, és cseréld be a Szabadpolcon található könyvek bármelyikére. Ingyenes! 18 órától ugyanitt Zurgó Dió táncház vár benneteket a Zurgó együttessel. Táncot tanít Soós Réka. Jegyár: gyerekenként 300 Ft.

bibedombi_szornyhatarozo

17 órakor érkezik a biatorbágyi Kisgombosba Adamik Zsolt, író és Hanga Réka, illusztrátor, valamint egész Bibedomb az összes ott lakó szörnnyel együtt. A rendezvényre a belépés ingyenes, 5 éves kor felett bárkinek ajánlott.

JANUÁR 24., szombat

Téli Etyeki Piknik

Január 24-én Téli Etyeki Piknik a Gasztrosétányon a legjobb vörösborosokkal, disznóvágással töpörtyűsütéssel. A gyerekeket Kultúrfelhő Gyerekliget várja. A Fonó présházban Citerás nap lesz Berta Alexandrával és Barátaival, Dudás Klárával és a Bolya Mátyás, Szlama László duóval. Fellépnek a Snétberger Alapítvány tanítványai Bogdán Norbert trió a GDF Suez támogatásával. Részletes program itt. Ingyenes!

TO_MG_8402_resize

9 órától a Varázslatos Opera (4 éves kortól kisiskolás korig), majd 10:30-tól a Hangszervarázs a fafúvósokkal vár rátok az Operában. Jegyár: 1000-1200 Ft.

szamoca_kiskertesz

10 órától és 11:15-től induljatok a Szamóca Kiskertész-tanodával madagaszkári felfedezőútra. Beültettek egy mini üvegházat is, amit hazavihettek és otthon nevelgetitek a növényeket. A program a Fenntartható városi kertészkedés programsorozat része. Jegyár: 1500 Ft, szülőknek füvészkerti belépő.

orokbefogado_nap

Ha jól végiggondoltátok és felelősen úgy döntöttetek, hogy örökbe fogadnátok egy kutyát, az Illatos úton 10 és 15 óra között Örökbefogadó Napot tartanak ezen a szombaton.

Korhatár nélkül programsorozat a Műcsarnokban

10:30 és 13 óra között folytatódik a Műcsarnok Korhatár nélkül programsorozata. Lesz egy keret, lesz olló, ragasztó és sok kép. A családi program végén lesz sok-sok képes történet, amelyeket rögtönzött mini színházzá alakulva mutathattok be egymásnak. Történeteiteket haza is vihetitek magatokkal, és tovább alakíthatjátok a keretbe teremtett mesét. A foglalkozást Schopp Ildikó művészetpedagógus vezeti. A programon belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. Hétéves kor alatti gyerekeknek, valamint fogyatékkal élő látogatóknak és kísérőiknek nem kell jegyet váltani.

Berg Judit Két kis dinó a zsírkréta korban

10:30 és 12:30 között Helyszínezők Kőszeghy Csillával a Budai Pagonyban. „Szeretnél nagy szénrajzokat készíteni, mint egy igazi festő? Akkor gyere el a Helyszínezők szombati programjára, és rajzolj velünk hatalmas vulkánokat és dinoszauruszokat! Megismerheted a szénrajz technikáját, hogy milyen papírt és radírt használunk hozzá, és hogy állati jó nagyban rajzolni! Láthatod híres művészek gyönyörű szénrajzait és Berg Judit Két kis dinó a zsírkréta korban című könyvéből hallhatsz részleteket, amit utána lerajzolunk.”

szusi_01

11 órától a Mesemúzeumban Papírszínház mese, majd mesedoboz készítés lesz Szusi halacska történetéhez. Rajzolhatok, festhettek, ragaszthatok, varrhattok. Ajánlott korosztály: 4-11 éves korig. Jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek: 400 Ft.

vedoborito

11 órától ismét Színes Egér lesz a Két Egérben. Nem tetszik valamelyik könyved borítója? Csúnya, unalmas, megviselt? Most itt a lehetőség a könyvek átöltöztetésére. Mindenki vigye magával a felöltöztetendő könyvét. Jegyár: 500 Ft (levásárolható).

gardrob_ruhavasar

11 és 17 óra között ismét lesz Gardrób Közösségi Ruhavásár a Király utcában. Ingyenes!

jazz_vilag_mupa

11 órától a Hang-Szer-Szám sorozatban a Jazz világába kalauzolnak el benneteket a Müpában. 8-12 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 1000 Ft.

Hangszersimogató az óbudai 3K-ban

15 órától az óbudai 3K-ban ismét Hangszersimogató lesz, amely egy szabad zenei foglalkozás gyerekeknek és szüleiknek: interaktív közös játék a hangszerekkel. Foglalkozásaik célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együttzenélés- és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. „Simogatható” hangszerek: dobfelszerelés, afrikai dobok, egzotikus ütőhangszerek, csörgők és csengettyűk, zongora, basszusgitár, nagybőgő, elektromos és akusztikus gitárok, szoprán és tenorszaxofon, barokk és népi furulyák. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára, a Makám együttes énekesnője. Jegyár: 800 Ft.

jancsi_juliska

15:30-tól a Kultúrkúriában régi kedvenceinket, a diafilmeket vetítik folyamatosan, két teremben kicsiknek és nagyobbaknak a Diafilmek délutánján. A meséket felolvassa Szalay Kriszta és Cserna Antal színművész, aki a nagyobbaknak egy izgalmas, játékos „dia irodalomórát” is tart. A vetítéseket zenével kíséri Hevesi Imre énekes. Újra leperegnek a klasszikus mesék, népmesék és a régi tévés sorozatok, egyéb kedvelt diafilmek képei. Emellett kalandregények feldolgozásai, indiántörténetek és a kötelező olvasmányok feldolgozásai is láthatók a nagyobbaknak szóló dia irodalmi beavató műhelyben. Ingyenes!

Jónás a lélekgyárban

16 órától a Mu Színházban a Solti Lajos Színház előadásában a Jónás a lélekgyárban című zenés mesejátékot láthatjátok Hamvas Béla: A Babérligetkönyv című műve és Weöres Sándor versei nyomán. 3 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1500 Ft, diák/nyugdíjas: 1000 Ft, gyerekjegy: 750 Ft.

diafilm örökmozgó

16 órától az Örökmozgóban a következő diafilmeket vetítik: Hogyan keletkezik a népmese? – ismeretterjesztő mesefilm, Tündér Ilona, Tündér Sárkány Rózsa, Árgyélus és Tündér Ilona, Babszem Jankó, A kismalac meg a farkasok – mozgófilm. Közreműködik: Bíró Ferenc. Belépő: 300 Ft/fő.

tunderkeszito_muszi

16 és 19 óra között tündéreket készíthettek a Müsziben drótból, gyurmából. Szárnya lehet toll, ruhája selyem, haja aranyszál. Részvételi díj: 1000 Ft vagy 1 lujza (és hogy mi az a lujza, itt találjátok), ezért egy nagy vagy két kisebb tündért vihettek haza.

JANUÁR 25., vasárnap

szimpla_piac

Vasárnap a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársai érkeznek a Szimpla Háztáji piacára, és Eszterrel, a Fűszer és Lélek bloggerével kétféle tarhonyás ételt főznek. Lesz magyaros húsos, és libanoni vega is. Zenél a Babra, lesz gyerekfoglalkozás és sok finom termelői portéka. Ingyenes!

gryllus_vilmos

10 órakor és 12 órakor indul a báli szezon, a Puskin Kuckóban pedig Gryllus Vilmost látják vendégül, aki az alkalomhoz illően Maszkabál című albumával lép fel. Az album nagy kedvencünk. Jegyár: 2000 Ft.

szeleburdi-vasarnapok-grund-szinhaz-mesemorzsak

10 órától ismét Cifra Palota várja a 0-12 éves gyerekeket és szüleiket a Müpában. Ingyenes!

mucsarnok_IMG_9666

10:30 és 13 óra között a Műcsarnok családi programján kitalálhatjátok, megváltoztathatjátok és átalakíthatjátok saját történeteiteket, amelyeket talált fotókkal mesélhettek el. Kollázs és montázs technikával illeszthettek a történetekhez hajlítható fotókat, kiegészíthetitek grafittal, színes ceruzával, fóliákkal és színes papírokkal. A foglalkozást Schopp Ildikó művészetpedagógus vezeti. A programon belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. Hétéves kor alatti gyerekeknek, valamint fogyatékkal élő látogatóknak és kísérőiknek nem kell jegyet váltani.

A 3 kismalac és a farkasok_Hepp_Trupp

10:30-tól a MOM-ban a Hepp Trupp családi bábszínház A három kismalac és a farkasok című előadását nézhetitek meg. Jegyár: 500 Ft/gyerek, 300 Ft/kísérő.

mini_club

A hónap utolsó vasárnapján ingyenes a családok számára (18 év alatti gyereket kísérő két közeli hozzátartozó, illetve 26 év alatt) a Közlekedési Múzeum, amely már csak április 15-éig tart nyitva, utána felújítás miatt bezárják. 10 és 12 óra között hajózáshoz kapcsolódó családi programmal is várnak benneteket.

Hollerung_Gabor_junior

A Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar ismeretterjesztő sorozata ebben az évadban a „Magyar zene világpolgárai” előtt tiszteleg. A koncertet 11 órától a Zeneakadémián hallgathatjátok meg. A koncert a Zeneakadémia egykori főigazgatóját, az ifjú Bartók zongorista-példaképét, a 20. század első felének talán legkáprázatosabb zongoristáját és egyik meghatározó zeneszerzőjét, Dohnányi Ernőt idézi meg. Hollerung Gábor előadása révén nemcsak egy kanyarokban gazdag, több kontinenst átívelő életutat ismerhetünk meg, hanem Dohnányi egyik legszellemesebb művét is, a magyarul „Hull a pelyhes fehér hó” szöveggel ismert gyerekdalra írott, rendkívül virtuóz, zenekarkíséretes zongoravariációkat is. A mű szólistája a Zeneakadémia egyetemi tanára, a Kossuth-díjas Jandó Jenő lesz. Jegyár: 1900-2700 Ft.

tobias_matine

A Tóbiás matiné 4-10 éves gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő sorozat, minden hónap utolsó vasárnapján 11 órakor várja a legkisebbeket és szüleiket az MR 6-os stúdiójában. A műsorvezető Lukácsházi Győző segítségével, hangszerekkel, zenei stílusokkal, zeneszerzőkkel ismerkedhettek, kitűnő zenészekkel találkozhattok, és közben sokat játszhattok. Ingyenes, regisztráció szükséges. A Bartók Rádión élőben is követhetitek a műsort.

https://www.youtube.com/watch?v=fqW0aGZ09F8

11 és 15 órától a Gardrób Művészeti Csoport Tökváros című zenés mesejátékát láthatjátok a Hátsó Kapuban. Az előadás során élőzene, interaktív színház és daltanulás várja a 4 és 10 év közötti gyermekeket és szüleiket. Jegyár: 1000 Ft.

apacuka

11 órától az Apacuka lép a Budapest Jazz Club színpadára. A színesen hangszerelt dallamokban különféle zenei irányzatok is megjelennek a rocktól a jazz-en, funkyn, át a reggae-ig. 4-10 éves korig. Jegyár: 1000 Ft, családi 3200 Ft.

maya_hajoja_02

11 órától a StúdióK-ban Maya hajóját nézhetitek meg Picasso képeinek nyomán sok humorral és zenével. Iskolás kortól ajánlott. Az előadás a StúdióK Színház és a Tatabányai Jászai Mari Színház, Népház közös produkciója. Jegyár: felnőtt 2500 Ft, gyerek 1500 Ft.

kucok_hermann_ild

A Kucok című szuper előadásra vasárnapra sajnos már elfogytak a jegyek a Jurányi Inkubátorházban, de február 22-ére még van jegy. Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes, a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében. Az úton a kis kalandorok találkozhatnak az egyszemű óriással, a rozsdás robottal vagy a lila hangyásszal. A játék, a tánc és a zene részesei lesznek, miközben ők maguk is mesehőssé válnak. 3-7 éveseknek ajánlott. jegyár: felnőtt 800 Ft, gyerek 1200 Ft.

Era kedvencei: Madagaszkári Expedíció a Szamócásokkal a Füvészkertben, Műcsarnok családi programok, Tóbiás matiné a Rádióban, Maya hajója a StúdióK-ban
Rozi kedvencei: Bibedombi szönyhatározó könyvbemutatója, Hangszersimogató, Tökváros a Hátsó Kapuban