Hétvégi programajánló – jan. 17-18.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

maray_mariann_

A Műcsarnokban, a Szépművészeti Múzeumban és a Ludwig Múzeumban családi programokkal várnak benneteket ezen a hétvégén. Ha kipróbálnátok mindenféle téli sportot, akkor a Városligeti Műjégpályára menjetek a Téli Sportágválasztóra. A Rutkai Bori Banda a Barabás Villában, az Eszter-lánc Mesezenekar a Marcziban táncoltatja meg a kicsiket és a nagyokat. Ne hagyjátok ki A népzene ünnepét a Müpában, ahol Gryllus Vilmos és a Magonc is fellép majd. Ha lemaradnátok, vasárnap ugyanitt Hetedhét Táncház és Cifra Palota is lesz ingyenes programokkal. A BJC-ben zenemozi, az Operában Csengő-bongó délután, a BMC-ben Zenehajó, a StúdióK-ban egy premieres előadás, a Betűtésztában naptár készítés, Kispesten Vig Balázs és gyerek bolhapiac vár rátok. Jó szórakozást kívánunk!

JANUÁR 17., szombat

maray_mariann

Tudjátok már, mit csináltok 2015-ben? Bármit is terveztek, a Betűtészta Könyvesboltban adnak egy igazi naptárat hozzá, melynek elkészítésében szükség van rátok is. A program 10 órakor kezdődik. Segítségetekre Máray Mariann illusztrátor lesz a PIKKU DOT-tól, aki már sok gyerekkönyvhöz adta színes képeit. Jelentkezési határidő: 2015. január 15. Részvételi díj: 2300 Ft, melyet a jelentkezési határidőig fizethettek be az üzletben. További részletek itt.

kincses_sziget_20150117

9 és 13 óra között megnyílik a kispesti gyerek bolhapiac. Egy igazi kalózos bolhapiac, ahol beöltözni is szabad. Vigyetek magatokkal régi könyvet, játékot, sportszert és/vagy találjatok rá álmaitok kincsére. Vendég Vig Balázs meseíró, játékkal és mesékkel kicsiknek és nagyoknak. Helyszín: XIX. ker., Városház tér 18-20. (Városháza díszterme). Ingyenes!

Az-asztal_a-szék_no-meg-a-hintaágy

10.30-13 óráig Az asztal, a szék, no meg a hintaágy címmel családi programmal várnak benneteket a Műcsarnokban. A program résztvevői makettet készíthetnek ideális szobájukról. Kinek mikor mi az ideális? Van, amikor üres terekben érezzük jól magunkat, máskor azt szeretnénk, hogy sok-sok kedves tárgy vegyen minket körül. A makettkészítés közben kiderül, hogy ezen a napon titkon mire vágyunk. A foglalkozást Schopp Ildikó művészetpedagógus vezeti. A programokon belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. Hétéves kor alatti gyerekeknek, valamint fogyatékkal élő látogatóknak és kísérőiknek nem kell jegyet váltani.

ludwig_csaladi_nap02

A Családi Délelőtt minden szombaton a Ludwig Múzeumban 10:30 és 12:30 óra között tartalmas, változatos programkínálattal szeretne maradandó élményt nyújtani az egész családnak, a gyerekeknek, a szülőknek és a nagyszülőknek egyaránt. Mivel a foglalkozás részei összefüggnek és egymásra épülnek, kérik, hogy 10:30-ra érkezzetek meg. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel az aktuális kiállítást. A Családi Délelőttre szóló programjegy ára 600 Ft/fő. A Családi Délelőttre a Családi éves és féléves belépőkártya is érvényes. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a részvételi szándékot jelezzétek, megelőző péntek 17 óráig a farkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. A program alkotás részén max. 20 főt tudnak fogadni.

origami_workshop

11-től várnak benneteket a Két Egérben az idei év első Színes egér foglalkozására, ahol az origami lesz a középpontban. Jegyár: 500 Ft (levásárolható).

retextil

11 órától labdát, pompont készíthettek a retextil jegyében Szöllősi Boglárka segítségével. Vigyetek kinőtt, megunt ruhákat a fabrikáláshoz az óbudai Platán Könyvtárba. A belépés ingyenes!

gryllus_vilmos

Január 17-én, A népzene ünnepén 15 órától ingyenes családi programokkal várják a népzene és a néptánc szerelmeseit a Művészetek Palotája Előcsarnokába. A részletes program: 15.00-16.00: Gryllus Vilmos szólókoncertje, 16.00-16.30: Magonc Együttes, 16.30-17.00: Tamariska Táncműhely – gyerek-táncház, Zagyva Banda, 17.00-17.30: Óbudai Népzenei Iskola, 17.30-18.00: Tamariska Táncműhely – gyerek-táncház, Zagyva Banda, 18.00-19.00, illetve kb. 22.30-24.00: Berka-táncház. Ingyenes!

Maya_hajoja_DSC00131

Január 16-án 17 órakor mutatják be a StúdióK-ban Parti Nagy Lajos Maya hajója című előadását Picasso képeinek nyomán sok humorral és zenével. Az előadást ezt követően szombaton 17 órától, majd vasárnap 11 órától nézhetitek meg. Iskolás kortól ajánlott. Az előadás a StúdióK Színház és a Tatabányai Jászai Mari Színház, Népház közös produkciója. Jegyár: felnőtt 2500 Ft, gyerek 1500 Ft.

rembrandt

16 órától Színezz zenét Rembrandttal! a Szépművészeti Múzeumban. A családi programon a Mezítlábas Zenészek interaktív játéka szórakoztatja majd a gyerekeket és szüleiket – vetített képekkel és hangokkal. A program ingyenes, előzetes jelentkezés nem szükséges. Az állandó kiállításokat is ingyenesen látogathatjátok gyerekekkel ezen a napon.

gardrob_fogashaz

Válogatott ruhadarabokkal, szuper kiegészítőkkel, finom ételekkel és a planetlove.fm dj-ivel várnak mindenkit a Fogas Ház-ban, a Gardrób Közösségi Vásár különkiadásán 11 és 17 óra között.

JANUÁR 18., vasárnap

A Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda és az Országos Egészségfejlesztési Intézet közös szervezésében valósul meg a „Téli SportágválasztóMozogj télen is!” elnevezésű esemény a Városligeti Műjégpályán ezen a vasárnapon 10 és 20 óra között. A Műjégpálya elkerített 2000 m2-es jégfelületén és mögötte található gyakorló jégpályán kipróbálható lesz a jégkorong, a korcsolyasportok, a curling, a bandy, a bob, a szánkó és a jégvitorlás. A jégpályák mögötti 10 000 m2-es betonos felületen, a letelepített műanyag pályákon mindenki tesztelheti magát síelésben, snowboardozásban, sífutásban és biatlonban is, de még a kutyaszánhúzást is ki lehet próbálni. A szervezők abban is segítséget nyújtanak, hogyan lehet futni, bringázni, túrázni télen, felkészülten, biztonságosan. A Téli Sportágválasztó rendezvényre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

szimpla_piac

Vasárnap az Alapítvány a Károsodott Újszülöttek és Koraszülöttek Rehabilitációjára szakemberei főznek a Szimpla Háztáji Piacán: ír sörös gulyás grillezett polentával, valamint krumpligombócos zöldséges egytál lesz az ebéd. A piac 9 és 14 között vár benneteket.

cifra-palota

10 és 13 óra között a Cifra Palota azokat a családokat várja, amelyek aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz. Havonta egy alkalommal, a vasárnapi Cifra Palota műsorába illeszkedő 11 órakor kezdődő Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival: meséivel, játékaival, szokásaival, zenéjével, dalaival és az egyes tájak jellegzetes hangszereivel, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc résztvevőjeként is. Ingyenes!

A januári workshop a Katona József Színház előterében a farsangról szól, a foglalkozáson madár-álarcot készíthetnek a gyerekek Földi Andrea jelmeztervezővel 10 órától. Regisztráció és további információk: jelmeztitkok@gmail.com.

A ZONGORA_IFJ. BALÁZS JÁNOS KONCERTJE

Farsangi ünnepet tartanak a MOM-ban a zongorához méltó módon.  A koncerten találkozhattok tyúkokkal kakasokkal, vadlovakkal, csigával, elefánttal, oroszlánnal és még ki tudja mennyi állat bukkan fel az ünnepi kavalkádban. A karneváli hangulat megteremtéséhez Balázs János Saint-Saëns „Állatok farsangja” című művét hívja segítségül, amely zenékben a szerző művészi módon az állatokat a valóságban élő állatokra jellemző hangszínekkel személyesíti meg közismert dallamokba rejtve. A mulatsághoz az álarcokat biztosítják, de a füleitekre és a képzelőerőtökre szükség lesz, hogy minden maszkás állatot leleplezzenek. A belépés díjtalan, de regisztrálni szükséges a hangszerekvilaga@gmail.com e-mail címen.

 

ValiDezso_muterem1

10:30 és 13 óra között családi programmal várnak benneteket a Műcsarnokban Alap-rajz címmel. Váli Dezső műtermi képein alig jelenik meg tárgy. Egy asztal, egy szék, egy festőállvány. Lecsupaszított tér, megszemélyesített tárgyakkal. A festőállvány akár maga a festő is lehet. A naplószerű képeken a művész ugyanazokat a tárgyakat festi meg, a nap hangulatát színekkel teremti meg. A programon résztvevő családtagok külön-külön megfesthetnek egy kevés bútorral berendezett szobát, melynek hangulatát a színek határozzák meg. Az elkészült festményeket; a nagymamaszobát, a nagypapaszobát, az anyukaszobát, az apukaszobát és a gyerekszobát egymásmellé ragasztják, kialakítva így az egész család lakását. A foglalkozást Imre Mariann képzőművész vezeti. A programokon belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. Hétéves kor alatti gyerekeknek, valamint fogyatékkal élő látogatóknak és kísérőiknek nem kell jegyet váltani.

matinekoncert_jancsi_es_juliska

11 órától a Jancsi és Juliska című előadást nézhetitek meg a Müpában. Engelbert Humperdinck operájának cselekménye a Grimm fivérek meséjét dolgozza fel. Minden idők egyik legnépszerűbb meseoperája Sylvie Gabor rendezésében olyan módon lesz látható, hogy a közönség nemcsak a darab történetével ismerkedhet meg, hanem a színpadra állítás körülményeivel is. Az előadás előtt 9.45-10.30 óráig ráhangoló színházpedagógiai foglalkozást tartanak a gyerekeknek, melyre előzetes bejelentkezés szükséges. Az ingyenes foglalkozásokra az előadásra érvényes jeggyel rendelkező csoportokat, illetve egyéni jelentkezőket várják. Érdeklődni és jelentkezni a csip@mupa.hu címen lehet, a résztvevők pontos létszámának és életkorának megjelölésével. A foglalkozást minimum 6 fő esetén tartják meg. Jegyár: 1500 Ft.

Syntax Cinema Orchestra

11 órától a BJC-ben a Syntax Cinema Orchestra, Magyarország  egyetlen mozizenekara a Szeleburdi Gyerekfesztiválon rajzfilmekre zenél majd. A legkülönfélébb zenei stílusokban lehet részetek, attól függően, hogy éppen milyen rajzfilm szerepel a terítéken. A 8 fős mini bigband változatos  hangszerparkkal rendelkezik: rendszeresen kezelésbe veszik az analóg minimoogot, az erdélyi óriás fujarát, a melodicát, kalimbát, tilinkót, kazoot, orrsípot, hogy a hagyományos hangszerekről ne is beszéljünk. Mindezeket adott esetben be is loopolják, effektezzik, csavargatják, tekergetik annak érdekében, hogy nagy legyen a meglepetés és persze minél jobban lekövessék az adott filmet. Jegyár: 1000 Ft, családi 3200 Ft.

rutkai_bori_banda

11 órától a városmajori Barabás Villában koncertezik ebben az évben először a Rutkai Bori Banda. A Sárkányjárgány nevű képzeletbeli közlekedési eszközzel járhatjátok be a zene- és a mesebirodalom közeli és távoli tájait. Ázsiai pázsitokon varázslovakkal vágtatunk, Afrikában Nap papával és Hold mamával bújócskázunk, majd „piciklire” pattanunk, hogy összefuthassunk Manó Apóval a Mesevárban. A „boszivacsi” után kókuszfagyit nyalunk a tengerparti játszótéren, s ha meguntuk a Földön, Nyúl Ubullal és répa rakétájával a Palánta planéták között körözünk, vagy Űr Lajossal hallgatjuk a csillagok dalát. Jegyár: felnőtt 800 Ft, gyerek 500 Ft.

eszter_lanc

11 órától a Marcziban az Eszter-lánc Mesezenekar szülinapi koncertjén táncolhatnak egy nagyot. Belépő: 1000 Ft/fő.

Zenehajó_Hajós_András

Jazzrajongó a gyermekem vagy csak úgy tesz, mintha az lenne…??? Az a helyzet, hogy minden gyerek fogékony a zenére, és ezt kétszer negyvenöt percben be is bizonyítják: megismerkedhettek a jazztörténet legjobb arcaival. A ZeneHajó kapitánya Hajós András, a legénysége a Modern Art Orchestra fiatal zenészei közül kerül ki, akik garantáltan együtt „rosszalkodnak” a gyerekekkel. Az idei évad negyedik Zenehajójának témája Count Basie, aki a jazz és a swing meghatározó alakja volt. Említést érdemel kilenc Grammy-díja és életműdíja, a Reagan által adományozott Szabadság érdemrendje, beiktatása a Down Beat halhatatlanjai vagy a Nesuhi Ertegun jazz-halhatlanjai közé. Jegyár: 1500 Ft, családi 4500 Ft.

BazsoesBorka

5. Szamárfülinapi Zsúr lesz 11 órától egészen délutánig a Jurányi Házban. Színházi előadások (Bazsó és Borkára sajnos elfogytak már a jegyek, de a Brub – egy zokni, aminek párja nincs című előadásra még kaphatók 1000 Ft-ért), kézműves foglalkozások, Szamárfülinapi  torta, speckó gyerek menü és meglepetések várnak rátok. 3-10 éveseknek ajánlott program.

katona

Havonta egyszer találkozhattok a Katona próbatermében (V. ker. Haris köz 5.), hogy játékok, színházi gyakorlatok és beszélgetések révén többet tudjatok meg önmagatokról, egymásról és a színház világáról a színházi játszótéren. Szeretettel várnak minden játékos kedvű érdeklődőt 14 és 17 óra között. Előzetes tapasztalat nem szükséges. Ajánlott korosztály 7-12 éves. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Itt jelentkezhettek: edu@katonaszinhaz.hu.

csengo_bongo_delutan_opera

15:30-tól és 17 órától az Operában ismét vár benneteket a Csengő-bongó délután. Jegyár: 1200 Ft.

Era kedvencei: naptárkészítés a Betűtésztában, Téli Sportágválasztó a Műjégpályán, A népzene ünnepe a Müpában, Zakatoló Zenemozi a BJC-ben
Rozi kedvencei: naptárkészítés a Betűtésztában, Zakatoló Zenemozi a BJC-ben, Csengő-bongó délután az Operában