Hétvégi programajánló – február 13-15.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

kicsi_szerelem

Nagyon jó hétvége elé nézünk. Ha már Valentin-nap, akkor a szentendrei Skanzen hétvégi programját, a Betűtésztában Kicsibácsi és Kicsinéni szerelmi történetét, illetve a Budakeszi Vadaspark Állati szerelmeit ajánljuk. Három nagyon jó farsangi program is lesz a Noha Stúdióban, a Színtérben és a Kacifánt Játszóházban…nem könnyű választani, ráadásul közben zenei programok és bábelőadások is várnak rátok városszerte, pl. a Magyarság Házában ingyenes Ringató. Vasárnap az utolsó lehetőség, hogy elbúcsúzzatok a Szépművészeti Múzeumtól, de a Hátsó Kapu, a Müpa és a BJC is tartogat meglepetéseket. Jó hétvégét kívánunk!

FEBRUÁR 13., péntek

giving

A Nemzetközi Könyvajándék Napról részletesen itt olvashattok. Több helyen akciókkal, programokkal várnak benneteket. Mi biztosan ellátogatunk valamelyik Pagonyba, mert  ráadásul kuponnap (35% kedvezmény saját kiadású könyveikre) is lesz.

fankok

Mindenkit várnak a Kulteába 17 órára közös konyhai kalandra, amelyben kipróbáljátok, hogyan lehet sütőben fánkot sütni. Belépő: 800 Ft/fő. Regisztráció a korenchy.aniko@mkvm.hu e-mail címen, vagy a 1/375-6249-es telefonszámon.

anyacsavar_klub

17 órától a HelloAnyu!-ban ismét Anyacsavar Klub. Múltkor nagyon jó eszmecsere zajlott és mindenkinél volt minimum egy gyerek is. Nálatok ki a fő pénzkereső? Ki végzi a háztartási és gyerekgondozási feladatokat? Milyen elvek mentén osztjátok fel egymás között az otthoni munkát? Ki dönt a pénzügyekben és kinek jár a szabadidő? Vannak példaképeid a családi munkamegosztásban? Te eddig min változtattál? És min változtatnál még? Érdekel, mások hogy csinálják? Hallgasd meg más kisgyerekes nők tapasztalatait! Vidd el a barátnődet, gyerekedet, gondolataidat, érzéseidet, tapasztalataidat! Moderátor: Paizs Dóra megoldásközpontú coach, az Anyacsavar alapítója. A HelloAnyu!-ról bővebben itt olvashattok és nézegethettek képeket. Ingyenes!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

farsang csorogesutes

Február 14-15-én Szerelmes farsanggal vár benneteket a szentendrei Skanzen. Lesz Mókás télbúcsúztatás Cibere vajda és Konc király küzdelmével, délután téltemetés a máglya tüzénél, farsangi furmányságok szerelmes bábok, páros vetélkedő, boszorkánykonyha, molnárkalács készítés, ünnepi étkek és sok minden más. Tavalyi beszámolónkat itt olvashatjátok. Jegyár: felnőtt 1000 Ft, gyerek 500 Ft, 6 év alatt és 70 év felett ingyenes.

FEBRUÁR 14., szombat

mezogazdasagi_muzeum

Búcsúztassátok együtt a hideget a Magyar Mezőgazdasági Múzeum hagyományos, Télűző mulatságán 10 és 18 óra között, ahol megelevenednek a kiállítások, és farsangi hangokkal, ízekkel, illatokkal telik meg a Vajdahunyadvár. Az egész napos családi rendezvény színes programkínálattal vár kicsiket és nagyokat. A részletes programot itt találjátok. Belépő: felnőtt 1400 Ft, gyermek (4-18 év) és nyugdíjas (62 éves kortól) 700 Ft, családi jegy (2 felnőtt, 2-3 gyermek) 3600 Ft, perecjegy : 100 Ft / fő / kézműves program. 4 éves kor alatt ingyenes!

vadaspark

Február 14-én, szombaton minden fortélyra fény derül a Budakeszi Vadasparkban, már ami az állati szerelmeket illeti! Romantikus részleteket tudhattok meg az erdei légyottokról, a szerelmes bikák teheneket elcsábító „szerenádjáról”, és még egy igazi „csörtén” is kipróbálhatják magukat a férfiak.

kicsiszerelem

Tudod, hogyan találkozott először Kicsibácsi és Kicsinéni? Ha még nem, a Betűtésztában megismerheted a könyvben meg nem írt történetet 10 órától! Dániel András Kicsibácsi és Kicsinéni (na meg az Imikém) című meséjének Valentin-napi előzménye elevenedik meg a Kompánia Színházi Társulat drámajátékában. A közös játék után a szerzővel miniatűr műremeket készíthettek a hősökről. 6 éves kortól. Regisztráció szükséges! Részvételi díj: 1200 Ft.

karasz_eszter

10 órától az Eötvös10-ben zenés-mesés interaktív játék lesz Kárász Eszterrel és ukulele kísérettel. Drámajátékok, körjátékok, hangszersimogató, csörgők-zörgők, együtt-zenélés, melyet 11 órától szabad játék követ. Jegyár: 600 Ft/fő.

Lisztkukacok_zeneakadémia

A Liszt-kukacok Akadémiája a Zeneakadémián 10 órától várja a 1-4. osztályosokat. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Felépítettek LEGO-kockákból a méretarányos Zeneakadémiát (persze nem az egészet, csak a homlokzatot és a Nagytermet), s a gyerekek maguk tehetik a színpadra a LEGO-muzsikusokból álló szimfonikus zenekart, vonósnégyest, fuvósötöst, vagy bármely más, nekik tetsző formációt. Jegyár: 900 Ft.

csaladi_nap_kiralyreten

Családoknak szóló tematikus napok keretében terepi programmal, észtornával, mikroszkópos vizsgálattal és kézműveskedéssel várnak kicsiket és nagyokat Királyréten. A programhoz előzetes bejelentkezés szükséges a kiralyret@dinpig.hu címen – lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig. A bejelentkezésről visszaigazolást küldenek. Találkozás: 11:00 és 14:00, Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya – Királyrét). Túra hossza, időtartama: 2 km, 2 óra. Részvételi díj: 1500 Ft/család/alkalom (amely a kiállítás belépődíját is tartalmazza). További információ: Takáts Margit, +27 585 625, kiralyret@dinpig.hu.

teli_mese

11 órától a Jurányiban nézhetitek meg a 3-12 éveseknek szóló Téli mesét. Ebben az előadásban nem csak egy, hanem mindjárt két mesét is láthattok.
Az egyik a Holle anyó, amit nyilván sokan ismertek, a másik pedig egy kortárs mese, Az elfelejtett lények boltja.

szivesen

Bálint-napi fabrikáló lesz az Óbudai Platán Könyvtárban, ahol 11 órától könyvjelzőket, kilincsakasztókat, ajtódíszeket készíthettek.

izgo-mozgo_madarak

Színpompás, mozgatható (csőrű, lábú, szárnyú) madarakat készíthettek 11 órától a Két Egérben Vesztl Fannival. Fanni szerint, ha hazahívjuk a költöző madarakat, azzal siettetni tudjuk a tavasz érkezését. Meglátjuk! Belépő: 500 Ft (levásárolható).

mesemuzeum_02

11 órától a Mesemúzeumban drámajátékok kicsiknek és nagyoknak. Ami a játékhoz kell: leleményesség, jókedv, bátorság. Ajánlott korosztály: 6-11 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

DSC00458

11 órától a StúdióK-ban A XX. század különös bécsi művészének, Hundertwasser képi világát idézi ez a négytől tízéves gyerekek részére készült zenés animációs játék, a Madárház. Bábok, árnyak, színes ruhákba öltöztetett labdák játszanak el egy történetet, amely az ismert krétakör-mondára, a próbatételek izgalmára, a madarak titkaira, a barátság és hűség kérdéseire épül. 4-10 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1500 Ft.

Ha a hónap második szombatja, akkor Szimpla Bringa piac a Szimpla Kertben, 13 órától egészen este 19 óráig. Amik lesznek: használt bringák és vadi új kerékpáros kiegészítők, hátizsákok, újrahasznosított csecsebecsék gumiból, alkatrészekből, sapkák, ékszerek, tavaszváró muzsikák. Ezúttal a Budapest Bike Maffia 11 órától, jótékonysági főzés céljából elfoglalja a kert hátsó részét. Ingyenes! Vasárnap pedig ugyanitt a szokásos Szimpla Háztáji és a Közös Lábos vár benneteket 9 és 14 óra között.

eszterlánc

15 óra és 17:30 között a Kacifánt Játszóházban a Skandináv Ház egy igazi farsangi mulatsággal vár benneteket, ahol a skandináv mesehősök jelmezeiben érkező gyereknek jelmezversenyt tartanak, majd megismerhettek egy dán farsangi szokást, ami egy igazi télűző hagyomány: egy felfüggesztett fából készült hordóból kell kiütni a benne lapuló édességeket. A programot az Eszter-lánc mesezenekar koncertje zárja. Részletek itt. Belépés: 500 Ft (3-14 év között), kísérőjegy (14 év felett): 200 Ft. Az előzetes regisztrációkat a dh@skandinavhaz.hu címre várják.

borsoszem_kolyokprogram

15 órától a Színtér projekt karneváli hangulatba kerül a HellóAnyu!-ban. Színes maskarákat készíthettek különböző papírtechnikákkal, árnyékbábozhattok a Borsószem kölyökprogramok csapatával, ahol a Vajaspánkó című mesét dolgozzák fel. Ezalatt a szülők eltölthetek nyugodtan egy kis időt egymással a kávézóban. Beszélgethetnek, olvasgathatnak, kikapcsolódhatnak. Ezzel kedveskedik nektek a Színtér csapata Valentin napon. A HellóAnyu! új közösségi teréről itt olvashattok bővebben. Belépés: 1500 Ft/gyerek.

meghivo_RingatoNagyoknak_20150214

16 órától a Magyarság Házában Ringató várja ezúttal az óvodásokat és kisiskolásokat énekszóval, muzsikával, játékos ismerkedés a hangszerek birodalmával. A részleteket itt olvashatjátok. Ősszel már jártunk a nagyobbaknak szóló Ringatón a FSZEK-ben és nagyon jól éreztük magunkat 🙂 A belépés most is díjtalan!

image

16 és 19 óra között szeretettel várnak benneteket jelmezben (gyerekeket és felnőtteket is, akinek nincs készíthet magának helyben!) a Noha Stúdió idei Farsangjára. Lesz kézműveskedés, Zabora táncos felvonulás, a nagyobbaknak Pixel fázis filmklub és Virág rajz műhelye, Muksó mondóka, pacsmagolás kicsiknek és Eszter-lánc koncert Kárász Eszterrel mindenkinek. Nem maradhat el, ahogy egyik évben sem a tombola, a piknik a fánk meg a tánc! A belépő 500 Ft/fő, vagy egy tál süti.

utcabal_operanal

És hogy magunkra is gondoljunk egy kicsit 🙂 16 és 22 óra között Utcabál lesz az Operánál, ahol Dj Bootsie tekeri a lemezeket, majd 18:30-kor Sena koncertezik. Lesz még kézműves sör, a város egyik legjobb burgerese és forró alkoholmentes italok is, ez utóbbit szívesen kipróbáljuk majd. Ingyenes!

FEBRUÁR 15., vasárnap

szepmuveszeti

A Nagy Bezárás, igen sajnos 3 évre búcsúzunk a Szépművészeti Múzeumtól. Workshop a múzeum plakátjaiból, mini-koncertek a kiállítóterekben, régizene koncert, filmvetítés és zenés játék vár rátok a bezárása előtti utolsó napon. Az estét Csemer Boglárka Boggie koncertje zárja. Ráadásként ezen a napon először s utoljára megnyitják a felújítás előtt álló, a II. világháború óta nem látogatható Román Csarnok kapuit a látogatók előtt. A vasárnapi programokon aznapra szóló, bármely kiállításra érvényes belépővel lehet részt venni, érkezési sorrendben. Az épület korlátozott befogadóképessége és a várható nagy érdeklődés miatt belépéskor várakozás alakulhat ki.

hol_laknak_a_tunderek

Hol laknak a tündérek? Ezt tudhatjátok meg a csudás mesebőrönd lakóitól 10 órától az Eötvös10-ben. Énekszóval, tánccal, zenével, hangos nevetéssel, ha hiszed, ha nem, könnyen játékra bírhattok ezernyi tündért, na meg téged! Kiránduljatok a mesék és versek varázslatos erdejébe, ahol izgalmas kalandok várnak rátok arany hangtálakkal, tündéri hangszerek csodálatos hangjával. Mesélő: Józsa Boglárka. 3-6 éves korig ajánlott program. Jegyár: 600 Ft.

cifrapalota

A Cifra Palota 10 órától vár benneteket, ha aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnétek eltölteni a vasárnap délelőttöt, és 11 órától ismét lesz Hetedhét táncház is, melynek témája ezúttal a gyimesi csángók és az ütőgardon. Ingyenes!

jelmeztitok_katona

10 órától a Katona K:antinjában Földi Andrea jelmeztervezővel alkothattok. A februári foglalkozáson Erzsébet királyné – Winterhaller Sissi festményét díszíthetik majd a gyerekek kollázstechnikával. Regisztráció és további információ: jelmeztitkok@gmail.com.

buzavirag_babszinhaz

10 órától ezúttal a legkisebbeket várja a Hátsó Kapu kendős játékkal. Mackós-kuckós játékra hív Ili, a Búzavirág Bábszínház vándor óvónője. 0-5 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 1000 Ft, családi 1500 Ft. Regisztráció az ungvaryfanni@gmail.com-on.

Szamár a torony tetején_03

11 órától a Szamár a torony tetején című előadást nézhetitek meg a StúdióK-ban. 6 éves kortól ajánlott. Felnőtt belépő: 2500 Ft, gyerek 1500 Ft.

beethoven

11 órától szintén a Müpába várja a 10-14 éveseket az Örömóda. A koncerten Hollerung Gábor ezt a csodálatos folyamatot, a hatalmas mű megformálásának kínokkal teli útját mutatja be, és egy moderátori közreműködésével megkísérli fellebbenteni a fátylat a legendás dallam titkairól. Jegyár: 1500 Ft.

szeleburdi-vasarnapok-szeleburdi-classic-rakasz-gergely-koncertorgonista-csaladi-koncertje

11 órától a BJC-ben Rákász Gerely koncertorgonista sulikoncertjén megelevenedik a zenetörténet. Az orgonakoncerttel egybekötött történelmi érdekességek emberközelivé varázsolják a századokkal ezelőtt alkotó klasszikusokat, megjegyezhetővé és izgalmassá teszik az iskolában tanultakat. A zenetörténet közel 300 évének titkairól lebbenti fel a fátylat Rákász Gergely, kiderül például, hogy Rossini lustasága nem ismert határokat, ágyban szeretett dolgozni és a fõzés volt a hobbija. 8 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1000 Ft/fő, családi 3200 Ft.

Zenehajó_Hajós_András

Jazzrajongó a gyermekem vagy csak úgy tesz, mintha az lenne…??? Az a helyzet, hogy minden gyerek fogékony a zenére, és ezt kétszer negyvenöt percben be is bizonyítják: megismerkedhettek a jazztörténet legjobb arcaival. A ZeneHajó kapitánya Hajós András, a legénysége a Modern Art Orchestra fiatal zenészei közül kerül ki, akik garantáltan együtt „rosszalkodnak” a gyerekekkel. 11 órától várnak benneteket a BMC-ben Jegyár: 1500 Ft, családi 4500 Ft.

Programok időpont szerint a Napibontóban!

Február 22-e 17 óra Trafó! Ugye ti is jöttök a Rutkai Bori Banda nagykoncertjére? Van már jegyetek? Még nincs? Játsszatok velünk, nyerjetek páros belépőket, és tudjatok meg kulisszatitkokat a közelgő buliról! Részletek itt!

Era kedvencei: Anyacsavar Klub a HelloAnyu!-ban, Szerelem farsang a Skanzenban, farsangi bulik: Noha Stúdió, Színtér, Kacifánt Játszóház, Kicsibácsi és Kicsinéni a Betűtésztában, Ringató óvodásoknak a Magyarság Házában, Sena Live az Operánál, Szépművészeti Múzeum zárónap
Rozi kedvencei: Szerelem farsang a Skanzenben, Noha Stúdió farsang, Kicsibácsi és Kicsinéni a Betűtésztában