Hétvégi programajánló – febr. 28. – márc. 1.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alcsúti_arborétum_hóvirágünnep

A tavaszvárás jegyében több kirándulós programot is ajánlunk nektek a hétvégére. Hóvirágzással várnak benneteket az Alcsúti Arborétumban, a Sas-hegyi látogatóközpontban és a Királyréti Erdei Iskolában a tavaszi virágokkal ismerkedhettek, a szentendrei Skanzenban pedig Katona-dolog hétvégével készülnek. Ideje a tavaszi bringa karbantartásnak is, még több kerékpáros programért a Hungexpora menjetek, ahol PORT.hu Bringaexpo lesz. Emellett hangszersimogató, koncertek, kreatív és művészeti foglalkozások is várnak rátok városszerte. Jó hétvégét kívánunk!

bringaexpo

2015-ben is megrendezésre kerül hazánk legnagyobb kerékpáros szakkiállítása a PORT.hu Bringaexpo február 26. és március 1-je között a Hungexpo G pavilonjában. Naponta 10 és 18 óra között mintegy 10.000 négyzetméteren várják az érdeklődőket. A korábbinál nagyobb méretű látogatói tesztpálya is helyet kap, melyen elsősorban különleges kerékpárokat (elektromos, fekvő, tricikli, stb.) próbálhattok ki. Több előadás is lesz, a gyerekeket pedig SHIMANO Kresz parkkal várják. A belépőjegy természetesen érvényes az azonos időben zajló Utazás kiállításra is, ahol egyedülálló LEGO®-s élményben lehet részetek, hiszen gigantikus, egymillió kockából álló Magyarország-térképet építenek. Nemcsak azért lesz különleges, mert a LEGO®-kockák 180 négyzetméteren terülnek majd el, és mert tíz építmény 3D-s valóságában is megjelenik a térképen, hanem azért is, mert a látogatók alkotásai is felkerülnek a térképre. Napijegy: 2500 Ft, családi jegy: 3800 Ft, 6 év alatt ingyenes, X. kerületieknek 500 Ft.

alcsuti_arboretum_hoviragok

3 hétig díszíti az Alcsúti Arborétum parkját a sok-sok hóvirág, majd ezt követően nyílik a krókusz, a nárcisz, a tulipán. A hóvirágzás ideje alatt minden nap várják a látogatókat egy kellemes kirándulásra 10 és 18 óra között. Belépő: 950 Ft/600 Ft.

katona_dolog_skanzen

A Skanzen Katona-dolog hétvégéjén az első világháború rendhagyó mindennapjait élhetitek át; miként éltek az otthoniak, mit ettek, hogyan készítették fel magukat a harcra, milyen volt nőként a háborúban. A Skanzen kirándulás alatt programhelyszíneink egy-egy élethelyzetet jelenítenek meg és szerepjátékszerűen elevenítik fel az első világháború időszakát. Így például a Vajákosnál megírt frontképeslapért cserébe ételjegyet szerezhetsz, amit hadtápos rizslevesre válthatsz be. A kard készítésért katonakönyvet kapnak az apróbbak, majd a regrutaképző elvégzéséről bizonyítékként pecsétet a könyvbe. A nők háborús szerepét egy hölgy alak segítségével és a látogatás elején megszerzett levéllel mutatják be.Belépő: felnőtt 1000 Ft, diák/gyerek 600 Ft, 6 év alatt ingyenes.

FEBRUÁR 28., szombat

szamoca_kiskertesz_kincskereses

Most nem marad ki egy hétvége sem, ismét kincseket kereshettek a Szamóca Kiskertész-tanodában a Füvészkert pálmaházában, a trópusi növények közt 10 órától és 11:15-től. Ha megtaláltátok, akkor ültethettek is valamit, amit hazavihettek és otthon nevelgethettek. A múlt héten ültetett húsevő növényeink jól érzik magukat :-). 3-12 éves gyerekeknek ajánlott. Ára 1500 Ft/gyerek. Előzetes jelentkezés szükséges! A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával mehet be. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyereket.

mucsarnok

10 és 17 óra között kicsiket és nagyobbakat is várnak a Műcsarnok családi programjaira. 10 órától meséléssel, 11 órától meseírással (5-9 éveseknek),majd 15 órától versírással (10-13 éveseknek) vár benneteket Molnár Krisztina Rita költő. A családi programokon belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. Hétéves kor alatti gyerekeknek, valamint fogyatékkal élő látogatóknak és kísérőiknek ingyenes.

Lisztkukacok_zeneakadémia

A Liszt-kukacok Akadémiája a Zeneakadémián 10 órától várja a 1-4. osztályosokat. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Felépítettek LEGO-kockákból a méretarányos Zeneakadémiát (persze nem az egészet, csak a homlokzatot és a Nagytermet), s a gyerekek maguk tehetik a színpadra a LEGO-muzsikusokból álló szimfonikus zenekart, vonósnégyest, fuvósötöst, vagy bármely más, nekik tetsző formációt. Jegyár: 900 Ft.

Troka_Nora-Palya_Bea

10 órától Palya Bea Altatok című lemezével várja a családokat a Puskinban. Jegyár: 2000 Ft.

mupa_csaladi_delelott Február hónapban a Ludwig Múzeum Családi Délelőttje a Ciprian Mureşan: Egzisztenciátokat szerződés szavatolja című időszaki kiállításhoz kapcsolódik. 10:30 és 12:30 között tart a program, melyre előzetes regisztráció szükséges. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel az aktuális kiállítást. A Családi Délelőttre szóló programjegy ára 600 Ft/fő. A Családi Délelőttre a Családi éves és féléves belépőkártya is érvényes. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a részvételi szándékot, kérik, jelezzétek a megelőző péntek 17 óráig a farkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! A program alkotás részén max. 20 főt tudnak fogadni.

raptormese

11 órától az Óbudai Platán Könyvtárban várják a kicsi és nagy dinórajongókat a Raptormese könyv- és diafilm bemutatójára. Utána raptorkészítés, raptororigami és színezés is lesz a könyv készítőivel Várszegi Adéllal és Máray Mariannal. Ott a helyünk 🙂

Agyagbagoly_és_más_agyagállatok

11 órakor a Két Egérben Nagy Gabi, keramikus lesz a vendég. Készíthettek majd agyagbaglyot, de sok más állat is szóba jöhet. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

sashegy

Melyek is a tavasz első virágai a Sas-hegyen? Az 1 órás könnyű túra keretében elkalauzolnak benneteket a téli álmából ébredő Sas-hegy jellegzetes kikeleti növényeinek világába. Találkozó: Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest XI., Tájék u. 26.). Teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, gyermek: 600 Ft/fő.

csaladi_nap_kiralyret

Tél vége? tavasz kezdete? címmel a Királyréti Erdei Iskolában 11 és 14 órától családi programmal várnak benneteket. Jegyár: 1500 Ft/család. Érdemes bejelentkezni előtte a kiralyret@dinpig.hu címen.

jazz_vilag_mupa

11 órától a Müpában a Jazz-világába kalauzolnak el benneteket, ahol a szaxofon lesz a középpontban. 8-12 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 1000 Ft.

Bébé_français_játékos nyelvtanulás babáknak Rendezvények_Fővárosi Szabó

11 és 11:30 között Molnár Diánával gazdagon illusztrált, francia nyelvű könyvecskékkel, leporellókkal, színeket, állatokat, formákat tanító babakönyvekkel, illetve kisbabáknak szóló francia mondókákkal, dalokkal ismerkedhettek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárában.

farsangi_kezmuves_02.28

11 órától Télűző farsangi kézműves foglalkozás vár rátok a Mesemúzeumban Farkas Réka ipaművésszel. Ajánlott korosztály: 4-11 éves korig. Jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

hangszersimogato_02

15 órától Bársony Bálint és zenekarának interaktív foglalkozása és mini koncertje várja A gyerekeket a 3K-ban. A Hangszersimogató egy szabad zenei foglalkozás gyerekeknek és szüleiknek: interaktív közös játék a hangszerekkel. Foglalkozásaik célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együttzenélés- és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. “Simogatható” hangszerek: dobfelszerelés, afrikai dobok, egzotikus ütőhangszerek, csörgők és csengettyűk, zongora, basszusgitár, nagybőgő, elektromos és akusztikus gitárok, szoprán és tenorszaxofon, barokk és népi furulyák. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára, a Makám együttes énekesnője. Jegyár: 800 Ft.

muse_e_02

16 órától ismét vár benneteket a MUS-E, a Müpa kreatív művészeti foglalkozása 8-12 éveseknek. Jegyár: 1000 Ft.

MÁRCIUS 1., vasárnap

mupa_cifra_palota

10 órától vár benneteket a Cifra Palota a Müpában. Ingyenes!

szimpla_piac

Most vasárnap igazi különlegességgel készülnek a Szimpla Háztáji Piac Közös Lábosán: a Tábitha ház munkatársai Segal Viktor mesterszakáccsal erősítenek. Nem lesz hétköznapi tehát a menü sem: májas hurka káposztával, zöld curry-ben párolt zöldségek tápiókával és tejpuding pisztáciával. A finom falatok mellett lesz lehetőségetek arra is, hogy megismerjétek a törökbálinti gyermekhospice ház működését, mindennapjait. Mindeközben a régi kedvenc Szimpla Háztáji Band, azaz Brezánszky Ági és Dely Robi zenél majd. Ingyenes!

a_tenger_dala

Március 5-től mutatják be a hazai mozik Tomm Moore (Kells titka) Oscar-díjra jelölt, magával ragadó animációs filmjét, A tenger dalát, amelyet a fókatündérek ősi ír legendája ihletett. A családi hagyományok és egymás segítése mellett állást foglaló film megmutatja, hogy mindenkiben rejtőzhet egy kis varázserő. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban 11 órakor premier előtti díszvetítés keretében láthatja a közönség a filmet, amelyet Őexcellenciája Kevin Dowling, Írország magyarországi nagykövete vezet fel, házigazda: Szávai Viktória színésznő. 10 órától a galérián daltanulás és színezés is lesz. A program 6-10 éveseknek ajánlott. A vetítésre belépők csak az erkélyre kaphatók. Jegyek: 1400 Ft, 800 Ft (diákoknak, nyugdíjasoknak és pedagógusoknak).

mucsarnok_csaladi_delelott

10:30-tól a Műcsarnokban ismét a könyveké lesz a főszerep, folytatódnak a családi programok, ahol könyvkészítéssel várják a 4-8 éves gyerekeket, majd 14:30-tól a 6-10 éveseket. A foglalkozásokat Nagy Barbara képzőművész vezeti. A családi programokon belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. Hétéves kor alatti gyerekeknek, valamint fogyatékkal élő látogatóknak és kísérőiknek ingyenes.

A felesleges operarendezo

Mit csinál a zenekarban a brácsa, ha dallamot is ritkán kap, és a basszust sem ő játssza? Miért van szükség karmesterre, ha olykor nélküle is működik egy zenekar? Mi a szerepe a kottának a klasszikus zenében, ha számos zenekultúra (népzene, jazz, gregorián stb.) el van és volt nélküle? Milyen feladatai vannak egy operarendezőnek, és vajon hiányozna-e az énekeseknek és a közönségnek, ha nem lenne? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Zeneakadémia ifjúsági sorozata, amelynek első alkalmával a Zeneakadémia opera tanszakának vezetője, Almási-Tóth András vezeti be a gyerekeket az operarendezés rejtelmeibe 11 órától a Zeneakadémián. Mozart-operarészletek különféle színpadi megvalósításain keresztül nyerhettek betekintést egy opera színrevitelének kulisszatitkaiba, s a koncert végén természetesen a konklúziót is le fogják vonni: az operarendezőkkel kapcsolatban sok mindent el lehet mondani, de azt biztosan nem, hogy feleslegesek volnának. 10-14 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 1200 Ft.

bugocsiga_zenede_02

11 órától a Búgócsiga Zenede lép a BJC színpadára. Ismert gyermekdalokat, népdalokat, mondókákat és kiszámolókat szólaltatnak meg saját feldolgozásban, egyedi hangzással. A koncertek során a zenészek bemutatják a hangszereket és a különböző zenei stílusokat is. A zenekar különlegessége, hogy a meséket vidám jelmezekbe öltözve, vicces párbeszédekkel tarkítva, egyedi zenei aláfestéssel adják elő. 8 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1000 Ft/ család 3200 Ft.

palya_bea

11 órától Altatok Klub lesz a Müpában Palya Beával. A legkisebbeknek és szüleiknek szóló énekes, zenés, verses sorozat címét Palya Bea 2012 novemberében megjelent lemezétől kölcsönözte, amelynek borítóján ezt írja az énekesnő: „Azt tapasztalom, hogy egy kisgyerek füle és torka közt közvetlen összeköttetés van, így egyszerűen azt fogja énekelni, amit hall. […] Örülnék, ha a dalok a kicsikben-nagyokban továbbélnének, megtanulnák, énekelnék azokat. Az altatós koncertekre amúgy is rengeteg közös éneklést tervezek. És szerintem lesz bőven közös nevetés is, mert a dalok a humort sem nélkülözik.” 0-3 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 1000 Ft.

EMK alapú gyermeknevelés

Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) iránt érdeklődő családok, valamint mindazok, akik még nem tudják, hogy ez mit is jelent, de kíváncsiak rá. A Zsiráf-délelőttökön 10 és 13 óra között a Sashalmi Waldorf Iskolában szülők és gyerekek játékos feladatok segítségével mélyíthetik kommunikációs és empátiás készségüket, így kerülve egyre közelebb egymáshoz és a vidám, békés családi mindennapokhoz. A program második felében lehet majd az udvaron szaladgálni (jó időben), rajzolni és színészkedni (rossz időben), vagy gyereknevelési kérdésekről beszélgetni, kinek-kinek kedve szerint. A programot elsősorban 4 évesnél idősebb gyerekeknek és szüleiknek ajánlják, nagy szeretettel várják a kisebbeket is. Részvételi szándékotokat február 25-ig jelezzétek a zsirafdelelott@gmail.com e-mail címen. Részvételi díj: 2000 Ft/család, melyet a helyszínen készpénzben vagy előzetes egyeztetés után átutalással rendezhettek.

Era kedvencei: Raptorok a Platán Könyvtárban, PORT.hu Bringaexpo, hóvirágzás az Alcsúti Arborétumban, hangszersimogató a 3K-ban, A tenger dala premier előtti vetítés
Rozi kedvencei: Raptorok a Platán Könyvtárban, hóvirágzás az Alcsúti Arborétumban, Búgócsiga Zenede a BJC-benhangszersimogató a 3K-ban, Zsiráf-délelőtt a Sashalmi Waldorf Iskolában