Hétvégi programajánló – dec. 5-7.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

karacsonyi-csaillag_nagy

Néhány mikulás programot már megosztottunk veletek a héten, most jöjjön a többi: adventi vásárok, ünnepváró programok, könyvbemutatók, kreatív foglalkozások, koncertek, bábelőadások és kiállítások várnak rátok városszerte. Készíthettek majd mézeskalácsot a Betűtésztában, marcipán figurákat a Két Egérben, karácsonyi díszeket a Színtérben és a Szamóca Kiskertész-tanodában, alkothattok Nagy Diával a Tranzitban, táncolhattok egy nagyot a Müpában vagy az Akvárium Klubban, ráadásul rengeteg mesés program is lesz a Csodaceruza kiállításától kezdve a Mesemúzeumon át a könyvbemutatókig. Programajánló a Minimatinétól advent második hétvégéjére!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN (december 6-7.)

Pécs

hobagoly_mesefezstivál

Új fesztivállal jelentkezik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed. A Hóbagoly Mesefesztiválon december 6-án és 7-én bemutatkoznak a hazai gyermekkönyvkiadók, ismert színészek, zenészek szórakoztatják a közönséget, a Negyedben megbúvó Hóbagoly Meseodúkban pedig reggeltől estig szól a mese és a zene. A Meseodúkban színészek, közéleti személyiségek, és hétköznapi mesemondó szülők és nagymamák is megmutatják, hogy mesélni jó. A fesztivál díszvendége Csukás István, házigazdája Lackfi János. A közönségtalálkozókon írók, a koncerteken a legkiválóbb muzsikusok, a foglalkozásokon pedig sok-sok kreativitás vár benneteket. Az idén hatvan éves magyar diafilmgyártás tiszteletére a Negyedbe várják a Diafilm Nagykövetét, Süveges Gergőt. A részletes programot itt olvashatjátok, érdemes megnézni! Ingyenes!

Szentendre

advent mézeskalács

Ezúttal Mikulás hétvégével várnak benneteket a szentendrei Skanzenben. A részleteket itt olvashatjátok. Jegyár: felnőtt 1000 Ft, diák: 500 Ft, 6 év alatt ingyenes.

Kisvasutak

kisvasut_foto_Hivert_Gabor

Ha kirándulnátok egy jót, az ország kisvasútjai Mikulás programokkal várnak Benneteket. Részletek itt.

Budapest

mese_itt_mese_ott_csodaceruza

A Magyarországi Észt Intézet, a Tallinni Magyar Intézet, a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat és az Észt Gyermekirodalmi Központ együttműködésében 9 magyar és 9 észt szerző felkérést kapott, hogy írjanak szabadon választott témájú, 6-10 éves gyerekeknek szóló mesét. Az így született történetek útra keltek, egyik országból a másikba vándoroltak és ott illusztrátorokra találtak. A Mese itt, mese ott kiállításon részt vevő művészek a számukra legkedvesebb, leginkább ihletadó írást választották ki: a magyar illusztrátorok az észt mesék szereplőit, az észtek a magyar mesealakokat keltették életre fantáziájuk segítségével; akadtak olyanok is, akik nem érték be egyetlen mesével. A kiállítás szerdán nyílt meg a Marcziban és január 6-áig nézhetitek meg. Ingyenes!

iparmuveszeti_muzeum_vasar

Az Iparművészeti Múzeum hagyományos karácsonyi vására, a Creative Arts Fair idén december első hétvégéjén várja a tárgykultúra szerelmeseit az Üllői út 33-37. alatti főépületének első emeletén és a múzeum Üvegcsarnokában. A vásáron száznál is több kortárs iparművész, grafikus, keramikus és ékszertervező pultjai között nézelődhettek. A családi napon, december 6-án a kisebbeknek karácsonyi díszek és kreatív ajándékok készítésével készülnek. Belépő: 500 Ft.

DECEMBER 5., péntek

mikulas

Játékkal, kézműveskedéssel, mézeskalács készítéssel, forró csokizással, ajándékozással és sok-sok beszélgetéssel telik majd az este a Kobak Műhelyben 15 és 19 óra között. A Mikulás is jár majd arra is, társasozni is lehet majd vele. Előzetes regisztráció személyesen vagy e-mailben: csepregi.erzsebet@kapocs.eu.

kisladik_meses_alkotomuhely

Mesés alkotóműhely várja az óvodásokat a Kisladikkal a Kacifánt Játszóházban 17 órától. Minden foglalkozást egy mesével vezetnek be. A kiválasztott mesék mind különlegesek valamiben. Egyedi köntösben mutatnak be a gyerekek számára fontos problémákat, mindegyik kicsit más, mint a szokásos mesék. A mesehallgatást barkácsolós-kézműves foglalkozás követi, ahol hagyják, hogy a gyerekek a mese inspiráló hatása alatt szabadon engedjék a fantáziájukat, és elmerüljenek a szabad alkotásban. Mese után tündöklő, papírsárkány-formájú ablakdíszeket és magasan röptethető kis sárkányokat készíthettek. Jegyár: 1500 Ft/alkalom, 30 perc játszóház használattal.

joullpukki

16:45-től a türelmesek és kitartók találkozhatnak Joulupukkival, az igazi finn Mikulással az óbudai Fő téren. Előtte 16:15-től az Eszter-lánc Mesezenekar fokozza majd a hangulatot. Ingyenes!

borarti_DIY_diszek

Csináld magad kreatív karácsonyfadíszeket készíthetnek ezúttal a felnőttek ezen az estén a Színtérben. Újrahasznosított papírból dekoratív és egyedi karácsonyfadíszeket alkothattok. 10 darab elkészített díszt vihettek haza + 500 Ft levásárolható a Borarti kreatív csomagokra. Belépő: 3500 Ft, bejelentkezés: szinterprojekt@gmail.com.

egyszervolt

18 órától mutatja be a Csimota Egyszervolt… Meseantológia című könyvét az Alle Libri könyvesboltjában. Ingyenes!

DECEMBER 6., szombat

szasa_a_sziberiai_kistigris

10 órától Szása, a szibéria kistigris csíkjait kereshetitek meg a Tranzitban Nagy Diánával. Mi múltkor remekül éreztük magunkat a Két Egérben. Ingyenes!

szamoca_kiskertesz

10 órától és 11:15-től várnak benneteket a Szamóca Kiskertész-tanodába, vagyis a Füvészkertbe, ahol Luca búza vetés és karácsonyi dekoráció készítés lesz természetes anyagokból. Jelentkezni itt lehet. Jegyár: 1500 Ft/gyerek, szülőknek Füvészkerti belépő.

mezeskalacshaz_keszites

A Cellux csoport elviszi a budakeszi Betűtésztába a tökéletes mézeskalács titkát, Bábos Dorka megunhatatlan receptjét, és azt, hogy a sok apró mézes süti csodából falatozzunk, majd egy mézeskalácsházat építsünk, ami örök dísze lesz a Betűtésztának. Nektek nem kell más szombatra vinnetek, mint édességre éhes gyomrotok és végeláthatatlan ötletládátok, minden másról ők gondoskodnak. A program 10 órakor kezdődik. Részvételi díj, mely tartalmazza a mézeskalács sütiket: 1600 Ft.

textilipari_muzeum

10 és 17 óra között egész napos alkotóműhellyel, felnőtt és gyermekprogramokkal vár rátok a Goldberger Textilipari Gyűjtemény a Lajos utcában. Itt is találkozhattok a Cellux Csoporttal, ezúttal a re-textil műhelyben. Belépőjegy, ami érvényes a kiállításokra és a programokra is: 500 Ft. A részletes programot itt olvashatjátok.

varaszlatos_opera_02

10:30-tól és 12 órától Hangszervarázs bemutatóján ezúttal az ütősökkel ismerkedhettek az Operában. Ha már ott jártok, nézzétek meg a csodás diótörő bábokat a Diótörő Fesztiválon az Opera előtt. Jegyár: 1000 Ft, a fesztivál ingyenes.

mikulas_05

10:30-tól az Eötvös10-ben az Óriás Pitypang családi délelőtt zenés kalandozásra hív benneteket a téli versek, mondókák világában, sok-sok játékkal, bábbal, animációval, önfeledt vidámsággal. A Kézművestanyán a Napszekér Kézműves Műhellyel Mikulásváró zsákocskát, valamint nemezeléssel ördögfiókát készíthettek. Jegyár: 990 Ft/gyerek, 600 Ft/felnőtt kísérő.

pettson_karacsonyi

11 órától a Mesemúzeumban Mikulásváró program lesz a Manó Könyvekkel és a General Press Könyvkiadóval. A kézműves sarokban készíthettek hóembert, angyalkát, Mikulást, karácsonyi díszeket. Az elkészült figurákkal pedig árnyjátékot játszhattok! Ismeritek Pettsont és Finduszt, Borit és Bercit, Alma Magdit vagy Claude-ot? A mesekuckóban találkozhattok a történeteikkel, színezhettek, rajzolhattok kedvetekre. Ellátogat a Mesemúzeumba a Mikulás is, aki a legügyesebbeket könyvvel is megjutalmazza. Jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

konyvtarsak

Medve illusztráció kiállítás, könyvbemutató – nem is egy, hanem mindjárt négy! Felolvasó kakaóház Varró Dániellel, közös rajzolás Agócs Írisszel, mindez Mikulás napján az Óbudai Platán Könyvtárban 11 órától. A Kolibri Kiadónál megjelenő könyvTÁRS sorozatot Agócs Írisz illusztrálta és Varró Dániel fordította – a legfiatalabbak nyelvén jár körül egy-egy olyan fontos témát, mint a barátság, az élet elmúlása, a játszótéri helyzetek vagy az internet használata. Varró Dániel meséje után Agócs Írisz buzdítja közös rajzolásra a könyvtárba érkező gyerekeket és talán a Mikulás küldönce is hoz némi finomságot. Ingyenes!

szabo_marcipan_mikulas

Szombaton 11 órától újra a Két Egér vendége a Ráday utcai Szabó Marcipán. Most természetesen a Mikulást, a Mikulás segítőit és sok más az ünnepekhez kapcsolódó ezt-azt mintázhattok (természetesen) marcipánból. A programra a belépés gyerekenként 500 Ft (ami levásárolható a Két Egérben) + anyagköltség: 200 Ft.

holvagymikulas_figurina

11 és 17 órától a Hol vagy, Mikulás című tárgyjátékot láthatjátok a Figurina színpadán. Ma éjjel egy kis rongybabának az „igazi” Mikulást kell megkeresnie. A kalandokkal teli világ most is a tárgyak világa: ezúttal a konyha bútorai, eszközei segítik, vagy gátolják hősünket. 3 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1500 Ft.

negyszogletu_kerek_erdo_kiallitas

Négyszögletű Kerek kiállítás nyílik szombaton 16 órától a Mesemúzeumban, amely a szerző életútját és legfontosabb gyerekkönyveit mutatja be. A rendhagyó Mikulás-napi programon a Móra Könyvkiadó három új kiadású Lázár-kötetéből is hallhattok majd részleteket.

holle_anyo_dia

Téli mesék diafilmen című programmal várnak Benneteket a Városháza park fűtött sátrába 16 órától, ahol Nagy Mari színésznő tekeri majd a Hókirálynő, a Holle anyó, a Hófoltmese és a Mazsola és a hóember című mesékkel. Ingyenes!

DECEMBER 7., vasárnap

bolcs-kavics-videojatek-workshop

10 órától kreatív foglalkozásra vár benneteket a Bölcs Kavics a Hátsó Kapuba, ahol kipróbálhatjátok, hogy milyen saját rajzolt karakterekkel játszani, csapatban dolgozni, inspirálódni, pályát tervezni, és a sok izgalmas feladat közben egy kicsit a programozásba is belekóstolni. Korhatár: 10-14 éves. Létszám: 15 fő. Előzetes jelentkezést kérnek, regisztráció: bolcskavics@gmail.com, belépő: 2000 Ft.

cifrapalota

10 órától a Cifra Palota várja a családokat a Müpában. 11 órától az Üvegteremben a Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival: meséivel, játékaival, szokásaival, zenéjével, dalaival és az egyes tájak jellegzetes hangszereivel, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc résztvevőjeként is. Ingyenes!

karacsonyi-csillag

10 órától a Karácsonyi csillagot nézhetitek meg a Jurányiban. Az előadás téli ünnepünk varázslatos és titokzatos voltát hirdeti. A legkisebbek számára is érthető és követhető módon, bábokkal és zenével, énekekkel fűszerezett élő játékkal elevenedik meg a betlehemi történet. Fény és sötétség, szent és profán, humoros játékosság és ünnepélyes, komoly ragyogás váltják egymást a látottak során. Jegyár: 1000 Ft.

szeleburdi-vasarnapok-grund-szinhaz-mesemorzsak

11 órától a Budapest Jazz Clubban a Grund Színház színészeinek improvizált meseelőadását láthatjátok Mesemorzsák címmel. Történeteket játszanak majd el kicsit másképp az 5-99 éves korú gyerekeknek. Náluk bármi megtörténhet. Jegyár: 1000 Ft, családi 3200 Ft.

mintapinty1

11 órakor a MintaPinty zenekar lép az Akvárium Klub színpadára. Amikor itt a Tél és minden csupa fehér, előjönnek a rossz gyerekek (és a jók) -mert már várják ám nagyon a Télapót- és a sok-sok bundás állat, sőt, még a bundás kenyér is, s mind egy kis házból nézik, ahogy kint a farkasordító hidegben hull a hó és csak úgy jönnek-mennek a hegyek! Vérpezsdítő, lélekmelengető téli dalok elgémberedett (vég)tagoknak és hangszálaknak (is)! Előtte és utána játszóház is vár benneteket. Jegyár: 700 Ft (lefogyasztható).

krearton

A GERLÓCZY CAFE és a Színtér projekt advent alkalmából közös hétvégi programra invitálja a szülőket és a gyerekeket. Míg a szülők a Gerlóczyban cseveghetnek, a gyerekek a szomszédos Színtér alkotóműhelyben egy meseolvasós kreatív foglalkozással összekapcsolt különleges valódi csokiból készült kakaó kóstolásban vehetnek részt. A foglalkozás árában benne foglaltatik 1 bögre kakaó minden gyerek részére. Foglalkozás vezetők: Élő Fruzsina, meseterapeuta és Varga Marianna az OfficeKávé tulajdonosa. Bejelentkezés: szinterprojekt@gmail.com, belépő a kakaós-mesés foglalkozásra: 1500 Ft.

kakao_koncert

14:30-tól és 16:30-tól ismét Kakaókoncert lesz a BFZ óbudai próbatermében. Jegyár: 2500 Ft.

gozsdu_unnepi_elmeny_udvar

A Gozsdu Ünnepi Élményudvarába antik és kézműves piaccal, koncertekkel, Mikulás ünnepséggel és hétvégi gyerekprogramokkal várnak benneteket. A program elég vegyes, de vasárnap 15 órától a Hahó Együttes szórakoztatja majd a gyerekeket. Ingyenes!

Altatok-PalyaBea-fotoo-LaazaarAlexandraEmese

15 órától Palya Bea koncertezik majd az Újpesti Adventen, a Szent István téren. Ingyenes!

muszi_csere_bere

15 és 18 között ismét közös csere-berét (növény, ruhanemű, könyv) rendeznek a VIII. kerületi helyek, a Csiga-Gólya-Auróra-Müszi együttműködésében. Az együttműködés lényege, hogy egy nap alatt mindegyik helyet bejárhatod, válogathatsz, cserélhetsz úgy, hogy elég egy helyre vinned csere alapanyagot és az ott kapott kuponodat a felsorolt helyeken beválthatod. A megmaradó dolgokat, ha nem szeretnéd hazavinni (már pedig miért szeretnéd, ha másra az jó lehet), ne vidd: ajánld fel azokat a környékbeli teljesen elszegényedett embereknek, őket segítő szervezeteknek és adományboltoknak.

Nézzetek körbe Advent rovatunkban is!

Era kedvencei: Mesés alkotóműhely a Kisladikkal, Csimota könyvbemutató az Alle Libriben, Szása könyvbemutató a Tranzitban, felolvasó Kakaóház az Óbudai Platán Könyvtárban, MintaPinty az Akváriumban
Rozi kedvencei: Hóbagoly fesztivál Pécsett, Négyszögletű Kerek kiállítás a Mesemúzeumban, Bölcs Kavics Hátsó Kapuban, Karácsonyi csillag Jurányiban