Hétvégi programajánló – aug. 8-10.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Teatr Na Walizkach (PL) Bohóctámadás

Még szűk egy hónap van hátra a nyári szünetéből. Érdemes ezen a hétvégén felkerekedni, mert bármelyik szögletébe is mentek kis hazánknak, biztosan belefuttok valami jó fesztiválba. Mindjárt ott van Pécs közelében az Ördögkatlan Fesztivál, az Őrségben a Hétrétország, Győrött a Barokk esküvő, Észak-Magyarországon a Zempléni Fesztivál, Révfülöpön a Nagy Csobbanás, Jászberényben a Csángó Fesztivál, hazánk észak-keleti csücskében a Panyolafeszt. A Budapesten maradóknak sincs oka a panaszra, hiszen mindjárt indul az Art Moments a Városligetben, lesz Szimpla Háztáji Piac és megújult a Kultúrzsibi vásár is. A Margitszigeten bábelőadások és Buborékfújó nap vár benneteket.

ordog2010 534

Több mint 400 komoly- és könnyűzenei koncerttel, színházi előadással, kiállítással, irodalmi esttel, beszélgetéssel, cirkuszi előadással, családi programmal és szeretetteljes légkörrel várnak benneteket vasárnap estig Kisharsányban, Nagyharsányban és Palkonyán a 7. Ördögkatlan Fesztiválon. Csak néhány név a fellépők és programok listájáról: In Memoriam Cseh Tamás (a Kórusok Éjszakája résztvevőivel), Beethoven: IX. szimfónia, Lajkó Félix, Katona József Színház, Quimby, Forte Társulat, Dohnányi Zenekar, Csík Zenekar, 30Y, Pintér Béla és Társulata, Rájátszás, Wahorn András, Mitch & Mitch, Kiscsillag, Budapest Bár, Mediawave, Hrabal 100 vurstli, Tompos Kátya, Balthazar Montanaro, Alma együttes, Operabeavató: Offenbach, Csiky Gergely Színház, Cifra Udvar, Mesekotyvasztó, Faluturisták, Watta Cirkusz, Bezzegakurvabeckek, Both Miklós és a Palimo Story, Wombo Orchestra, Pécsi Bölcsész Udvar, Ferenczi György és a Rackajam, Svjata Vatra, Jelenkor beszélgetések…
10 éves kor alatt minden program ingyenes, a gyerekprogramok és kiállítások pedig mindenkinek ingyenesek! A napijegy ára: 3500 Ft.

barokk_eskuvo_gyor

Augusztus 8. és 10. között Győr terein és utcáin barokk jelmezes felvonulások, pantomimesek és zenészek gondoskodnak a vidám hangulatról a Barokk esküvő rendezvényen. Az esti programok mellett napközben koncertek, vásári komédiák, színházi előadások és természetesen sok-sok gyerekprogram is lesz. A legtöbb program ingyenes. A részletes programot és árakat itt találjátok.

zempleni_fesztival

Augusztus 8. és 17. között rendezik meg a Zempléni Fesztivált, amely az észak-magyarországi régió egyik legnagyobb kulturális-turisztikai-gasztronómiai rendezvénysorozata. Tolcsva, Sárospatak, Tokaj, Hercegkút, Olaszliszka, Sátoraljaújhely, Füzér, Szegi, Pálháza, Kőkapu tárt karokkal és koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, gasztronómiai programokkal vár benneteket. A részletes programot és a belépők árát itt találjátok. Van közöttük több ingyenes is.

csangok

Augusztus 10-éig vár benneteket Jászberényben a Csángó Fesztivál. Közel 50 program, 1000 résztvevő, 20 koncert, népművészeti vásár és táncbemutatók a város több pontján. Pár éve jártunk itt és nagyon jó hangulatú rendezvény volt, ahol 90 felett is bírták a tempót a táncosok 🙂 A részletes programot és az egyes programok árait itt találjátok, de van több ingyenes lehetőség is. A rendezvény közösségi oldalát itt olvashatjátok.

zirano_pinokkio

Augusztus 9. és 20. között ismét megnyílnak az Őrségben a porták, ahol sok jósággal várnak benneteket a Hétrétország fesztiválon. Muzsikás, Makám, Szabó Balázs Bandája, Ziránó Színház, gyerekprogramok, nyitott porták és még sorolhatnánk. A részletes programot és a belépő árakat itt találjátok.

panyola_fesztival

Igazán szép köszöntővel vár benneteket a Panyolafeszt: „Panyoláról mindenkinek eszébe jut a szilva, kinek lekvár, kinek pálinka alakjában. Ebben a faluban szerencsére dzsungelgyümölcsösökben terem egy különleges fajta, így mind a kettőből akad a tisztességes háztartások kamráiban. Panyolán azonban van valami más is. Olyan, ami nekünk nincs. Pedig kellene, de nagyon. Akarjuk, de hiába. Hajszoljuk, de annál nehezebben érjük el. Panyolán ugyanis van idő. Mindenre. Nem állt meg, csak sokkal barátságosabban folyik. Mint a Szamos, amin a kézi hajtású komp átvisz. A másik oldal mintha egy másik világ lenne – és az is. Szilvafákkal, nyugalommal, igazi vendégszeretettel, falusi békével, érintetlen tájakkal, és évente egyszer egy különleges fesztivállal.” A zenei programok a település központjában, a templom mögötti tér nagyszínpadán lesznek. A gyermekprogramok a Diófás Ligetben, a tér melletti, árnyas udvarban találjátok. Kenus és bringás programok, bábelőadás és játszóház, koncertek és tánc augusztus 8. és 10. között Panyolán. A részletes programot itt olvashatjátok. Belépődíj nincs, az összes program ingyenesen látogatható. Az információs pultoknál Panyolabarát támogatói jegyek vásárolhatóak (1000-3000 Ft).

Paloznaki_piknik

Augusztus 8. és 9. között két nap alatt két színpadon 2 nemzetközileg elismert és 13 hazai jazz produkció koncertjére kerül sor a  Jazz & Bor Pikniken. Az idei év két headliner fellépője a DePhazz és a Mezzoforte! Napközben gasztro vásár biztosítja a piknik hangulatot és gyerekprogramok várják a családosokat, éjjel fényfestés borítja be az épületeket. A részleteket itt találjátok. 12 év alatt ingyenes, egyéb jegyárak itt.

rutkai_bori_banda

A Nagyon Balaton szervezői a tavalyi évben Zánkán indították útjára a Nagy Csobbanás elnevezésű családi programot. A sikeres kezdés után idén nyáron már a Balaton Régió három pontján: Fonyódon, Siófokon és Révfülöpön jelentkezik az egész napos, ingyenes családi fesztivál, színvonalas műsorral, koncertekkel, családi-, sport- és gyerekprogramokkal. Augusztus 9-én Révfülöpön fellép majd az Alma zenekar (10:00), a Rutkai Bori Banda (14:00), Kardos-Horváth Janó és a Hahó együttes (16:00), Szabó Balázs Bandája (18:00) és az Ocho-Macho (20:00). Ingyenes!

godolloi_kastely

1751 augusztusában (vagyis 263 évvel ezelőtt) olyan nevezetes esemény történt a Gödöllői Királyi Kastélyban, amit a mai napig emlegetnek. Mária Terézia császárnő látogatott ide, Grassalkovich Antal pedig olyan pompázatos ünnepséggel fogadta, amilyet Mária Terézia sem látott még sehol. 70.000 lámpás világította meg a kastélyparkot, ahol egy igen díszes, csillogó, tükrös termet építettek őfelsége számára a vacsorához. A gróf saját szobáját engedte át a császári és királyi párnak, ami most is Mária Terézia nevét viseli. Másnap 40 hintóval kikocsiztak a fácánosba, majd vadállatok viadalát tekintették meg a díszebéd előtt. Azt, hogy valóban szerepelt-e a programban sóval felhintett úton nyári szánkózás Gödöllőn, vagy ez csak legenda – már sosem tudjuk meg. De az biztos, hogy a „császárnő” idén újra ellátogat a kastélyba, hogy megtekintse a kétnapos színes forgatagot augusztus 9. és 10. között. A Barokk Kastélynapok részleteit itt találjátok.

levendula_haz

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja gyógynövénynapra az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba. A nap folyamán megismerhetitek és megfigyelhetitek a levendula lepárlás módját. A foglalkoztató teremben levendula zsákot varrhattok és aki magával viszi saját bögréjét vagy bögrét vásárol az ajándékboltban, vendég egy csésze teára. Belépő: 900 Ft, 3-14 éves korig 400 Ft.

BUDAPEST

art_moments_02

Szilágyi Lenke_Cím nélkül_2013_c-print dibondra kasírozva

Csónakázás közben műalkotásokat nézegetni. 800 négyzetméternyi stégen hűsölni a Városligeti Csónakázó Tó felett arab, közép-európai és magyar képzőművészek munkái között. Esténként irodalmi beszélgetéseket és koncerteket hallgatni a tóparton. Mindez lehetséges augusztus 7. és 20. között a Városligetben, a műjégpálya szomszédságában. Az Art Moments Central European Visual Art Festival (AMS) 2014-ben már hetedik alkalommal vár benneteket.

hadik_irodalmi_szalon_felolvasoestjei

A Hadik Irodalmi Szalon szervezésében az esti irodalmi beszélgetéseket felolvasás és zene kíséri. Az Art Moments vendége lesz Térey János, Rutkai Bori és a Specko Jedno, Dragomán György, Szabó T. Anna, Tóth Evelin és a TrioM jazz trió, a Dés család: Dés László, András, Mihály és Marci, valamint zenés slam est keretében számtalan slammer (André Ferenc, Mavrák Kata Hugee, Süveg Márk Saiid, Csider István Zoltán, Pion István, Simon Márton, Kemény Zsófi és a Worlds Are Melodies.)
Belépő: 600 Ft, 12 év alatt ingyenes. Nyitva hétköznap 12 és 22 óra között, hétvégén 10 és 22 óra között.

SZOMBAT

kulturzsibi

Az Erzsébet teret végleg elhagyó Nagy Budapesti Kultúrzsibi szervezésében augusztus 9-én, szombaton megnyitja kapuit a Gozsdu Antik Market, mely ezentúl minden szombaton 10 órától délután 3-ig várja az érdeklődőket a Gozsdu udvarban. Ingyenes!

mindeneger_szereti_a_sajtot

A Karaván Színház előadásában láthatjátok a Minden egér szereti a sajtot című bábelőadás augusztus 9-én, szombaton 10:30-tól az Interaktív meseszínpadon a Margitszigeten. Az előadás 3 éves kortól ajánlott és ingyenes!

kolompos

10:30-tól a Kolompos együttes zenél az óbudai Kobuci kertben. Belépő: 1000 Ft.

VIVIAN MAIER NYOMÁBAN

A városligeti tónál az Art Moments keretében szombaton 22 órától a Magyarhangyával közösen vetítik le Vivian Maier fotográfus történetéről szóló dokumentumfilmet.
Élt egyszer Amerikában egy dada, aki a XX. század egyik legnagyobb fotósa volt, ám ezt nem gyanította magáról. Vivian Maier úgy halt meg, hogy hátrahagyott többezernyi remekművéből soha egy sem került nyomtatásba. Egy nap egy John Maloof nevű fiatal történész Chicago régi épületeinek történetét kutatva egy bolhapiaci aukción megvett egy doboznyi negatívot, és ez a nap nemcsak megváltoztatta életét, de csakhamar milliomossá is tette. Belépő: 600 Ft.

VASÁRNAP

szimpla_haztaji_piac

Vajon Till Attila főzni is olyan jól tud, mint jó ügyeket képviselni? Nos, ez vasárnap mindenki számára kiderül, a KézenFogva Alapítvány ugyanis őt kérte fel főszakácsnak a Közös Lábason a Szimpla Háztáji Piacán. Az ebéd pedig csirkehúsos rizottó és vega currys-kókuszos zöldségragu lesz, délelőtti frissítőnek pedig hideg uborkaleves pohárban. Emellett a szokásos piaccal és jó hangulattal várnak mindenkit 9 és 14 óra között. Ingyenes!

Szekérszínház_matyas_deak

10:30-tól a Szekérszínház előadásában nézhetitek meg Mátyás deák történetét a margitszigeti Szent-Margit romoknál. Az előadás 5 éves kortól ajánlott és ingyenes!

budapest_barangolo

Az Art Moments keretében augusztus 10-én, vasárnap 13:00 órától 10 percenként indulnak majd a csapatok a rajthelyszínről, hogy az elrejtett matricák mentén bebarangolják a Városligetet a Budapest Barangoló játékán. Jegyár: 600 Ft.

buborekfujo_nap

Vasárnap 14 órától a Margitszigetet (pontosan itt) Buborékfújó nappal várnak Mindenkit! Ingyenes!

Era kedvence: Ördögkatlan Fesztivál, Zempléni Fesztivál, Panyolafeszt, Hétrétország az Őrségben, Art Moments programok a Városligeti tónál
Rozi kedvence: Ördögkatlan Fesztivál, Hétrétország az Őrségben, Art Moments programok a Városligeti tónál