Hétvégi programajánló – ápr. 25-26., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

budapesti_allatkert

Föld hete programok az Állatkertben és a Természettudományi Múzeumban, könyves rendezvények minden mennyiségben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon és a pénteki Kis Könyves Éjen, látogatható 100 éves házak városszerte, múzeumi program a Ludwigban, családi nap a Szépművészetiben, Szent György-nap, Gardrób Közösségi Ruhavásár, kertészkedés, agyagozás, zene és tánc. Ezt tartogatja nektek a péntek és a hétvége első napja.

A Föld Napjához kapcsolódóan, április 22. és 27. között a Budapesti Állatkertben ismét lesz Föld Fesztivál. Az idei egyhetes programsorozat a fenntartható mezőgazdaság és a méltányos kereskedelem jegyében telik, mely témákat a szervezők játékos ismeretterjesztés formájában tolmácsolják a kisebb és nagyobb látogatók felé. A részletes programot itt olvashatjátok. Állatkerti belépővel látogatható.

06

21. alkalommal rendezik meg április 24. és 27. között a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek a Millenáris ad otthont. Könyvbemutatók, dedikálások, előadások, szakmai programok, vásár és természetesen Gyerek(b)irodalom, ahol találkozhattok kedvenc szerzőitekkel, kreatív foglalkozásokon vehettek részt, diafilmeket vetítenek, Kaláka és Szalóki Ági koncert is lesz. Részletes program és praktikus tudnivalók itt. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara_POLLACK

Sok érdekes és innovatív kiállító, gyermek- és ifjúsági programok lesznek április 24-én és 25-én a Föld Napja – IV. Tudományfesztiválon a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Múzeumkertben és a Kossuth Klubban. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

kiskonyvesej_gitar_kicsi

Április 25-én este ismét nyitott ajtókkal várnak benneteket a független könyvesboltok a Kis Könyves Éjjel. Mindenféle meglepetéssel készülnek a koncerttől a kreatív foglalkozásokon keresztül az író-olvasó találkozókig. A részletes programot itt olvashatjátok. A Minimatiné kedvcsinálóját pedig itt találjátok. Ingyenes!

budapest_100

A BUDAPEST100 a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő program, melynek elindítója az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK- Kortárs Építészeti Központ. Április 26-27-én több tucat, idén százéves épület tárja ki kapuit a látogatók előtt: szállodák, iskolák, gyárak, közintézmények és sok-sok lakóház készül születésnapi programokkal. A programok többnyire magyar nyelvűek. A csatlakozó épületek és programjaik a rendezvény idején szabadon és ingyenesen látogathatóak. A regisztráció nélküli programokat itt találjátok. A rendezvény közösségi oldalához itt csatlakozhattok.

ev_termeszetfotosa_dij

Huszonegyedik alkalommal adták át Magyarország, és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai elismerését, Az Év Természetfotósa díjat. A pályázat legjobb képei láthatók a Kultúrkúria tárlatán május 15-ig. Az intézmény nyitvatartási idejében látogatható. A belépés ingyenes!

szombati_kerengo_szepmuveszeti

10 és 13 óra között Szépműhely mindenkinek! programjával vár benneteket a Szépművészeti Múzeum. Ezen a napon rég elfeledett játékok kerülnek újra napvilágra, de évszázadok óta játszott játékokat is kipróbálhatsz. Játék! Határok nélkül –  hiszen kicsik és nagyok, csoportosan vagy egyedül, régen és ma, itt és másutt mind újra játszanak majd. Ehhez nem kell mást tenned, mint gyűjteményről gyűjteményre, állomásról állomásra vándorolnod, követve a játékszabályokat. A legizgalmasabb játék viszont továbbra is maga a múzeum, ezt minden múzeumlátogató jól tudja. Ajánlott korosztály: 4-99 év. Előzetes jelentkezés nem szükséges. Múzeumi belépővel látogatható.

túlpart_együttes

10 és 20 óra között Szent György-napi ünnepséggel várja a kicsiket és a nagyokat a Békásmegyeri Közösségi Ház. Fellép a Túlpart együttes, Papó zenedéje, az Agostones és az Évkerék Társulat, de lesz kovácsműhely és kézműves vásár is a Csobánka téren.

Szamóca_Kiskertész_Tanoda

10 órától és 11:15-tól Szamóca Kiskertész Tanoda a Füvészkertben, ahol kertészkedhettek: magokat vethettek, palántázhattok, szüretelhettek körbe járva a földgömböt. Eheti téma: Amerika. Bejelentkezés szükséges! Belépő:1500Ft/gyerek. A felnőtt kísérő a Füvészkertbe belépőjegy vásárlásával tud bemenni, de a foglalkozás idejére ott lehet hagyni a gyerekeket. Kedvezmények, bérletek, részletesebb információ a fenti weblapon.

ceramicafe_workshop

Kézműves workshop lesz minden korosztálynak 10 és 18 óra között ezen a szombaton a Ceramicaféban. A kipróbálható kézműves technikák: (mindenhol saját tárgyat készíthetsz) máz alatti festés: tavaszi virágok sablon és szilikon pecsét technikákkal; vintage papír ékszerek (kitűzők, nyakláncok, hajcsattok, fülbevalók) darabkorlátozás nélkül; korongozás; tavaszi virágültetés, kaspók dekopázsolása; szabás-varrás sarok. Előzetes bejelentkezés a ceramicafe.bp@gmail.com-on. Belépők: napijegy (egész napos workshop, 3 technika) 6500 Ft, asztaljegy: (2 órás workshop) 2800 Ft

buth_emilia

Szombaton 10:30-tól mesés könyvbemutató lesz a MOM-ban Búth Emília: Szakálla volt kender című könyve nyomán.
„Van, akiből soha életében nem lesz mesehős. Van, akiből igen. Bálint az utóbbiak közé tartozik. Eddig türelmesen várt a sorára. Nem kopogott, nem topogott, nem lármázott, nem dübögött, nem verte az ajtót, nem ráncigálta a kilincset, s most mégis, látod, éppen ebben a pillanatban lépi át a küszöböt, azaz most mássza meg az Üveghegyet, s hopp, már bent is van a mesében.” A program 12 éves korig ajánlott. Ingyenes!

jozsefvarosi_hetmerfoldes

10 órától ismét Hétmérföldes Családi Játékbirodalom a Józsefvárosi Galériában, ahol kézműves foglalkozással (papírsárkány, kard és sisak műhely), 11 órától Szent György legendájával várják a családokat. Napijegy: 800 Ft, családi jegy 2500 Ft. VIII. kerületi gyerekeknek és 1 év alatt ingyenes!

tanc_vilagnapja

10:30 és 12:30 között közös tematikus mesefűzés, zene, játék, mondókák, kézműves foglalkozás a Tánc Világnapja alkalmából az Eötvös10-ben 3-tól 10 éves korig. Amíg az egyik csoport játszik, a másik befejezheti a kézműves alkotásokat. Jegyár: 990 Ft/gyerek; 600 Ft/felnőtt kísérő (Eötvös10-kártyával 15% kedvezmény).

Szent_Gyorgy_es_a_sarkany

10:30-tól a Marczi Motolla játszóházában Szent Györgyhöz kapcsolódóan sárkányokat és pajzsokat készíthettek. Belépő: 500 Ft.

ludwig_csaladi_nap02

10:30-tól a Ludwig Múzeumban Reigl Judit – Űr és extázis című kiállításhoz kapcsolódóan tartanak múzeumpedagógiai foglalkozást. „Zeneművek meghallgatására járunk a hangversenytermekbe és a festmények megnézésére a kiállítótermekbe. A zeneszerzők műveit a hangok harmóniája határozza meg, a festők munkáit a színek, formák, alakok kompozíciója. De lehet hogy egy festő egy zeneművet fest le? A hangok befolyásolhatják, hogy mi kerül a vászonra? Elképzelhető, hogy egy festő ugyanazt a zenében rejlő energiát, ritmust jelenítse meg számunkra egy képben, amit a táncos eltáncol a zene hallatán?” Most ezt próbálhatjátok ki Reigl Judit festményei alapján. Kérik, hogy a gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A részvételi szándékot, kérjük, a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a farkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. A foglalkozáson maximum 20 gyermeket tudnak fogadni. Ha elfelejtettetek regisztrálni, szombat reggel 10:00-10:30 között érdeklődjetek a jegypénztárban (tel: 06-1-555-3454) a szabad helyekről. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 2. emeleti Reigl Judit – Űr és extázis című kiállítást. A Családi Délelőttre érvényes programjegy ára 600 Ft/fő.

Sárkányos-Mesenap-2011AM

10:45 és 15:30 között Szent György-napi Sárkányos Mesenap-ot rendeznek a Sárkányos Gyerekkönyvtárban. Gyere jelmezben, így Te magad is udvarhölggyé, vagy apróddá válhatsz! Ingyenes!

gardrob_ruhavasar

„Kinek ne lenne otthon számtalan ruhadarabja, melyet megunt, kinőtt, sosem vett fel, de sajnálja kidobni, mert többre érdemesnek tartja őket annál? Nekünk is van, mi sem tudtuk eddig, mi legyen velük, aztán egy hirtelen gondolattól vezérelve kitaláltuk a ruhavásár ötletét.Az ötlet egészen egyszerű: Ti hozzátok a ruhákat, táskákat, kiegészítőket, csecsebecséket, mi adjuk a helyszínt és a közösséget. Közös Piac is lesz a Gardróbon: csoki, lekvár, péksütemény, chili, szörp és mindenféle finomság!” Ismét Gardrób Közösségi Ruhavásár és mini Közös Piac a Gödör Klubnál 11 és 17 óra között. Ingyenes!

kalakaland-babos-jatek-kalaka-dalokra.jpg_368x800

11 órától a KaláKalandon bőröndökbe bújtatott apró mesék elevenednek meg a Müpában magyar költők klasszikus gyerekversei alapján, Kaláka-dallamokra. Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlott program. Belépő: 1000 Ft.

mese_muzeum

11 órától a Mesemúzeumban Tavaszköszöntővel várja a kicsiket és a nagyokat a Sebesvíz zenekar: „Jó szívvel invitálunk ez jeles alkalomra Mindenkit, amikor is az tavasz tánccal üdvözöltetik, s az esemény tetőpontján előadatik Szent György vitéz küzdelmes viaskodása az irgalmatlan és fertelmes sárkánnyal!” Ajánlott korosztály: 5-12 éves. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

mus_e

16 órától ismét MUS-E (Musique-Europe), a Müpa kreatív művészeti foglalkozása. A mintaprogramot a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. A művészeti-nevelési program lényege, hogy a gyermekek a művészek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és újraértelmezésére, továbbgondolására. 8-12 éveseknek ajánlott program. Belépő: 1000 Ft.

A vasárnapi programot itt olvashatjátok.

Era kedvencei: Kis Könyves Éj városszerte, Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, Gardrób Közösségi Ruhavásár a Gödörnél
Rozi kedvencei: Kis Könyves Éj városszerte, BUDAPEST100, Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison