Hétvégi programajánló – 2023. március 11-12.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Néhány helyszínen már a közelgő március 15-ére készülhettek vagy a beporzókkal ismerkedhettek, de tavaszi vásárokat, kirándulásokat, múzeumi foglalkozásokat is találhattok eheti ajánlónkban.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Múmiák – premieres film

A múmiák nem nyughatnak. Jól megérdemelt, évezredes pihenőjüket töltik, de városukban nincs síri csend: számukra csak az a lényeg, hogy az élőkkel ne találkozzanak, egyébként nagy, pezsgő, élettel (és szerelemmel) teli városban töltik az örökkévalóságot. Éppen a fáraó lányának keresnek férjet, és a főnix ki is választja számára az egykori kocsihajtó bajnokot, Tutot. De egy angol régész megtalálja a holtak városába vezető átjárót, lejut hozzájuk, és magával viszi a hercegnő varázslatos gyűrűjét. Néhány váratlan fordulat és súlyos félreértés következtében a kocsihajtó srác, a kisöccse meg a hercegnő kénytelen a nyomába eredni az élők világába, hogy visszaszerezzék a gyűrűt. Még szerencse, hogy egy jókedvű házikrokodilt is visznek magukkal. Amerre a három múmia jár, szörnyű felfordulást csinál: a mai világ valahogy nincs felkészülve a csínytevő múmiák felbukkanására. 12 éves kortól.

Piacok, bolhapiacok, vásárok

A tavasz jegyében hoztunk nektek néhány programot, ahol termelői finomságokkal, bolhapiaccal vagy éppen kézműves termékekkel várnak benneteket. Szombaton lesz Tavaszköszöntő piacozás a Rómain, gőzgombócozás a Czakó piacon, vintage piac a Szimplában, vasárnap pedig Pancs tavaszi virágvásárral, WAMP a Bálnában, könyvvásár és ruhavásár a Három Hollóban, bolhapiac a Tündérkertben, közös lábos a Szimplában és Platz Piac a pilisvörösvári Kacsa-tónál is vár rátok.

MÁRCIUS 10., péntek

Kedvencünk a méhecske – Néprajzi Múzeum, pénteken 15:00-17:00

A Néprajzi Múzeum gazdag gyűjteményeiben szép számmal találunk a méhekhez, a méhészethez kapcsolódó tárgyakat és általuk jó példákat arra, hogy miért van a méheknek nem csak a természetben, hanem az ember életében is nagy szerepe. Ritkaságszámba menő méhkaptárak, és különleges archív felvételek segítségével, játékos formában követjük végig a méhek háziasításának és a méztermelésnek a történetét. Kipróbálhatjuk, hogyan látnak a beporzó rovarok, hogy megismerjük az ő „szemszögükből” is a környezetünket. A programban a Fővárosi Állatkert méhész-zoopedagógusa közreműködik. Részletek itt. Foglalkozás és belépő díja: 2000 Ft/fő (6 év alatt és 70 év felett a program ingyenes.) A program létszáma korlátozott, ezért érdemes elővételben jegyet vásárolni, online a honlapon, vagy személyesen a helyszínen.

MÁRCIUS 11., szombat

Beporzók napja – Budakeszi Vadaspark, szombaton 10 órától

Miért fontosak a beporzók? Tudtad, hogy a méheken kívül még számtalan állat lehet beporzó? Vagy azt, hogy méhek nélkül nem ehetnénk gyümölcsöt, csokoládét és még számtalan más fontos élelmiszert? Miért vannak veszélyben és hogyan segíthetünk nekik? Ha szeretnél még többet tudni róluk, március 11-én a Budakeszi Vadasparkba várnak érdekes játékokkal, előadásokkal. Részletek itt. Vadaspark belépővel látogatható.

Mesés ünnepek – Ünnepi mesék (tavasz) – Mese workshop szülőknek – Iciri-piciri Népmesepont, szombaton 9:00-13:00 (regisztrációs)

A mesékkel nem csak támogatni tudjuk gyermekeink fejlődését, vagy útravalót adni nekik az élethez, hanem az ünnepkörnek megfelelő mesékkel abban is segíthetjük őket, hogy megéljék, átéljék a különböző ünnepek, időszakok valódi tartalmát, élményét. Az adott időszak meséi, dalai, játékai, tevékenységei mind útmutatók lehetnek a gyerekek számára magyarázatok helyett. A Tavaszi Mese Workshopon a tavaszhoz, Húsvéthoz és a Pünkösd ünnepéhez kapcsolódó mesékről lesz szó. Hangolódjatok a tavaszi időszakra egy mesével, a tavaszi évszakasztal ötleteivel. Részletek itt. A workshop ára: 4000 Ft/ fő.

Beporzók Napja – Magyar Természettudományi Múzeum, szombaton 9:00-14:00

A Magyar Természettudományi Múzeum szombaton rendezi meg a Beporzók napját. Ezen a napon színes természettudományos ismeretterjesztő előadásokkal, interaktív programokkal, gyermekkoncerttel, mesesarokkal, kézműves foglalkozásokkal és Európa legnagyobb beporzó-tárlata, a Tehetsz Méh Többet – Zümmögés a múzeumban című kiállítással várják az érdeklődőket a szervezők. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

Az Átjáró Másvárosba című rajzfilm vetítése – Vigadó, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Kázmér és Kamilla a legjobb barátok az általános iskolában. A kilenc éves lány remek tanuló, és gyakran segít a fiúnak a leckével, aki cserébe kalandos történetekkel szórakoztatja őt. Egy unalmas, esős délutánon váratlanul egy különös figura érkezik hozzájuk a cserépkályhán keresztül. A neve Közbenjáró, ő a titokzatos Másváros küldöttje. Másváros egy varázslatos világban található, ahová a cserépkályhán keresztül vezet az út. Részletek itt. Ingyenes, de regisztráció szükséges!

Családi délelőtt – Beporzók ünnepe – Walter Rózsi-villa, Bajza u. 10., szombaton 10:00-11:30 és 11:30-13:00 (regisztrációs)

A program során egy rövid, interaktív villasétára invitálják a résztvevőket, majd kreatív foglalkozásra várják a kicsiket és a nagyokat. Márciusban mi más is lehetne a téma, mint a beporzók ünnepe. Természetesen most is tervezhettek és építhettek. A villa befogadóképessége limitált, ezért a programra két turnusban lehet jelentkezni: 10:00-11:30 és 11:30-13:00. Részletek itt. A programon érvényes belépőjeggyel lehet részt venni.

Méta Matiné: Ismered Petőfit? Emlékezz Petőfire! – Néprajzi Múzeum, szombaton 10:30 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

„Egy olyan kultikus alaknak a nyomába indulhatunk, akiről egyszerre lehet tudni sokat és keveset. Mindig egy újabb rétegre bukkanunk a történelem kusza hálójában. Képzeljük el, hogy mit jelenthetett anno hősnek lenni és kik azok a hősök, akik ma is velünk élnek? Amíg a gyerekekkel együtt játszva fejtjük fel rejtélyes alakunkat, addig a felnőttek a gyűjtemény anyagaiból szemezgethetnek az emléktárgyak és a szuvenírek halmazai között. Miközben válaszokat keresünk arra, hogyan és miért emlékezünk Petőfire.” Részletek itt. A program maximum 15 gyermeket és 15 kísérőt tud fogadni. Az előzetes jegyvásárlás biztosítja a részvételt, melyet személyesen a múzeum jegypénztárában vagy online is megválthattok. Jegyár: gyerek 1700 Ft, felnőtt 2550 Ft.

Kikelet a Sas-hegyen beporzók napjára – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 10:30 (regisztrációs)

A tanösvény túrán megfigyeljük a tavasz jeleit, a készülődő vadvirágokat, a napsugarak által előcsalogatott bimbókat és beporzó rovarokat. Részletek és jelentkezés itt. Jegyár: 1500-2000 Ft.

Csiribiri családi délután – Kultúrkúria, szombaton 15:45-től

15:45-től a Hacukaland című előadást nézhetitek meg a Góbi Rita Társulattól, majd 17 órától fellép a Katáng együttes, de lesz még kézműves játszóház is. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Tárlatvezetés: Klasszikus ókor – Szépművészeti Múzeum, szombaton 16:30

A tárlatvezetésen a klasszikus ókor három legfontosabb hagyománya elevenedik meg a látogatók előtt. Annak ellenére, hogy az ókor jelentős részében nem létezett önálló fogalom a művészetre, valamint a műtárgyak nagy része mindennapjaik részét képezte, a későbbi korok művészeti alkotásként tekintettek rájuk, hiszen élénk dialógust folytattak a klasszikus ókor alkotásaival. A tárlatvezetés során az ókor kiemelkedő emlékeivel, izgalmas mindennapjaival, valamint a különböző kultúrák egymással történő párbeszédével ismerkednek meg az érdeklődők. Maximális létszám: 16 fő. Program hossza: 60 perc. Középiskolás kortól ajánlott. Részletek itt. A részvételhez kiállításbelépő szükséges.

MÁRCIUS 12., vasárnap

NEMZETKÖZI ROVARBÖRZE – KMO Művelődési Központ és Könyvtár, vasárnap 9:00-15:00

Közel negyven hazai és nemzetközi kiállító, gyűjtő mutatja be gyűjteményét, preparált és élő állatokat. Megtekinthetők és megvásárolhatók a kiállításon: tudományos igényű rovarképek, rendszerezett rovardobozok mellett élő állatok pl. csigák, pillangók, kaméleonok, sáskafélék. Részletek itt. Belépődíj: 500 Ft/fő (gyerek, diák, nyugdíjas), 700 Ft/fő (felnőtt).

Bunker túra kökörcsinekkel – Esztergom, Strázsa-hegy, vasárnap 9:45 (regisztrációs)

A felhagyott szovjet katonai lőtéren tehettek egy könnyű sétát. Felmehettek a Kis-Strázsa-hegy kilátótornyába, melyet cirill betűs graffitik díszítenek. Megnézhetitek a VII. számú hadifogoly temetőt, és egy földalatti betonbunkerbe is lemehettek. A helyszín ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, a lőtér fokozottan védett terület, ezért csak vezetővel látogatható. A programon csak 5 éves kor felett lehet részt venni! Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek és jelentkezés itt. Jegyár: 2100-2900 Ft.

Legkisebbek mozija: Égigérő fű – Puskin, vasárnap 10:00

Poldi bácsi, a parkőr nyugdíjba készül. Negyvenéves szolgálata alatt annyira megszokta a zöld füvet, a virágokat, hogy el sem tudja képzelni, mi lesz vele nélküle. Misu, a kis rokongyerek azonban nem ismer lehetetlent, a házbeliek, a kukások, a rendőr, az orvos és minden ismerős bevonásával megszervezi, hogy felszedjék az udvar keramitkockáit, s helyükre gyeptéglákat telepítsenek. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

Családi vasárnap – Kvízre magyar, hí a haza! – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Hamarosan itt van március 15., ami azt jelenti, hogy közeledik egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk, mikor az 1848-as forradalom és szabadságharcra emlékezünk. A családi vasárnap ezúttal a forradalom egyik vezéralakja: Petőfi Sándor és költő társai köré épül. A program első felében játékos, költőkhöz, költészethez kapcsolódó kvízben vehettek részt, majd egy közös alkotással zárják a foglalkozást, ahol mindenkinek lehetősége lesz a kreativitását kibontakoztatni, és az így született alkotásokat emlékként hazavinni.  Ajánlott korosztály: 8-14 év. Részletek itt. Jegyár: gyerek-szülő páros jegy 2000 Ft, további gyerek 500 Ft.

Cifra Palota és Hetedhét Táncház – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Ha vasárnap, akkor Cifra Palota! A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal várja a kicsiket és nagyokat az épület minden szegletében. Részletek itt. Emellett 12 órától lesz Hetedhét Táncház is. Ingyenes!

MeseTekergő – Gregus Lászlóval – Itt és Most Színház és Közösségi Tér, vasárnap 15:00

Mi lapul egy mesemondó tarisznyájában? Számtalan mese, és a mesék mellett még hangszerek is akadnak. „Gyertek, telepedjetek körém, keressük meg együtt a meséket, játsszunk együtt egy kicsit, és ismerkedjetek meg a hangszerekkel. Mint Tekergő mesemondó a világot járom, és elviszem a meséket kicsiknek, nagyoknak, hogy csillogó meselátó szemeket és csodálkozástól tátott szájakat varázsoljak mindenfelé.” Részletek itt. Jegyár: felnőtt 2500 Ft, gyerek 1500 Ft.

Duda Éva Társulat: RAMAZURI – Nemzeti Táncszínház, vasárnap 15:00 és 19:00

A RAMAZURI látványos, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkád, melyben derűs és szellemes koreográfiák követik egymást. Újszerűségével, derűjével és magával ragadó lendületével egy bő év alatt a Társulat egyik legnépszerűbb produkciója lett, melyet már több mint 10 ezer ember látott különböző országokban és városokban. 6 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 3900-5500 Ft. Fotó: Gordon Eszter

Nézzétek meg március 15-ei ajánlónkat is, ha programot kerestek Budapesten vagy a főváros közelében!