Hétvégi programajánló – 2023. január 14-15.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Évnyitó madaras programok, Educatio Kiállítás, Petőfi Irodalmi Múzeum újranyitó, koncertek, színházi programok és korcsolyázás is vár rátok ezen a hétvégén.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

EDUCATIO 2023 / Az év legnagyobb oktatási szakkiállítása – Hungexpo, január 12-14., 9:30-17:00 (ingyenes, regisztrációs)

A Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK népszerű felsőoktatási rendezvénye, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás egyedülálló lehetőséget nyújt számodra ahhoz, hogy személyesen gyűjthess információt egyenesen a kiszemelt felsőoktatási intézmények hallgatóitól, oktatóitól a felvételiről, az egyes szakokról, a kollégiumi elhelyezésről, illetve az intézményi szolgáltatásokról, vagy akár a szabadidős tevékenységekről. Idén immár nemcsak egyetemet, hanem karriert is választhatsz az Educatio segítségével. A kiállítás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni lehet az educatioexpo.hu oldalon, a https://www.educatioexpo.hu/regisztracio linken.

Léna és Hógolyó – új film a mozikban

Léna, aki nem igazán találja helyét az iskolában és otthon sem felhőtlen a kapcsolata szüleivel, nagyon vágyik egy igazi barátra. Egy délután, amikor épp hazafele igyekszik az iskolából, egy gyámoltalan oroszlánkölyökre lesz figyelmes. Nem sejti azonban, hogy a kis oroszlánra bizony nagy veszély leselkedik, egy orvvadász csapat van a nyomában, akik mindenre elszántak, hogy megszerezzék Hógolyót. Léna és új barátja, Jake mindent megtesznek, hogy megmentsék Hógolyót. 12 éves kortól.

A szépség és a szörnyeteg – elérhető a Médiaklikken január 26-áig (ingyenes)

A klasszikus történetből 2014-ben készült francia filmben a Szörnyeteget Vincent Cassel alakítja. 12 éves kortól ajánlott. Itt tudjátok megnézni.

JANUÁR 14., szombat

Gyerek programok a Petőfi szabadnapon – Petőfi Irodalmi Múzeum, szombaton 10:00 (ingyenes)

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából nagyszabású, új állandó kiállítással köszönti a Petőfi Irodalmi Múzeum névadóját. A kiállítással együtt a felújított közönségforgalmi terek és a Károlyi-kerttel egybenyitott múzeum udvara is megnyílnak, valamint január 14-én egész napos, változatos programsorozattal készülnek a legfiatalabb látogatók számára is. Részletek itt. Ingyenes!

Évnyitó madaras programok a Duna-Ipoly Nemzeti Park több helyszínén – szombaton délelőtt (néhány programra regisztráció szükséges)

Az ócsai Öregfaluban 9 órától várnak benneteket madárgyűrűzéssel (előzetes bejelentkezés szükséges), a pilisszentiváni Jági-tónál szintén 9 órától tartanak gyűrűzést, találkozás az ösvény elején, a Villa Negra büfénél (regisztrációs). 12 órától a Pilisi Len Látogatóközpontban madárkalácsot is készíthettek. 9 órától madáretetés és gyűrűzés is lesz a Dinnyésen, ahova szintén előzetes bejelentkezés szükséges. Jegyárak: 900-2200 Ft.

Fabula Bábszínház: Mazsola– Puskin, szombaton 10:00

Mazsola, a gazdájától elkergetett induri-pinduri malac és a melegszívű Manócska felejthetetlen történetei elevenednek meg a bábszínpadon. Az előadás Bálint Ágnes eredeti meséjéből íródott, s nagy sikerét az emlékezetesen kedves bábfigurák garantálják. 3 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Duna Művészegyüttes: Kis magyar táncrajz – Rendhagyó néprajzi óra – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

A Duna Művészegyüttes interaktív óra keretében bemutatja számos Kárpát-medencei tájegység táncát és tánctípusát (többek között: verbunk, csárdás, ugrós táncok, karikázó…) Megismerkedhetnek a gyerekek az adott néprajzi tájegységek viseleteivel, jellemző dallamaival és hangszereivel. Sőt, az előadás után rövid táncház keretében maguk is kipróbálhatják, mit is jelentenek ezek a táncok, mit is jelent a néptánc, ha művelik. Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft.

A Nap, a Hold és a Csillag megszabadítása – Müpa, szombaton 11:00

A Kolibri Színház nagyszerű bábművészei az életben és a színpadon is társak: Kereplő Családi Színház elnevezésű kétszemélyes társulatuk produkciói egytől egyig örömből születtek, mind játékosak, a gyerekekhez a gyerekek nyelvén szólnak. A Nap, a Hold és a Csillag megszabadítása a klasszikus királylány szabadítási mesék szüzséjét frissíti fel, méghozzá a kiskorú nézők aktív részvételével. Részletek itt. 3-8 éveseknek. Jegyár 2000 Ft.

Vitéz László menyecskét keres – 6szín, szombaton 11:00

László nagy feladatot kap a nagymamucikájától: elérkezett az idő, hogy feleséget találjon magának. Ám ez feladat nem is olyan egyszerű, mint azt ő elsőre gondolta. Útközben találkozik kapucni ficni-fecni-pacni urasággal; egy aranyos, kedves, jámbor természtű kiscsukával (vagy kiskutyával?); egy cumis képű paradicsompofával és nem várt nehézségekbe ütközik. 3-10 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 2800 Ft.

POP UP Tárlatvezetések \\ Petőfi szabadnap – Petőfi Irodalmi Múzeum, szombaton 14 órától óránként (ingyenes, regisztráció a helyszínen)

Óránként indulnak tárlatvezetések a Költő lenni vagy nem lenni című, új Petőfi-kiállítás tematikus termeiben szépírók, irodalomtörténészek, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusai közreműködésével. A szubjektív vezetéseken Petőfiről és koráról, biedermeierről, romantikáról, forradalmi hevületről és költői igazságszolgáltatásról, áldozatvállalás, az áldozathozatal különféle dimenzióiról lesz szó, illetve arra is választ kapunk, ma mit kezdhetünk Petőfi örökségével. Középiskolás kortól ajánljuk. Részletek itt.

Macskarisztokraták – Bem mozi, szombaton 17:00

Az 1970-ben készült animációs film egy macskacsalád történetéről szól, akiket gazdájuk halála után a komornyik megpróbál kisemmizni az örökölt vagyonukból és otthonukból. Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft.

JANUÁR 15., vasárnap

PöttömParty – Budapest Park, vasárnap 10:00-15:00 (6 éves kor alatt ingyenes)

Rengeteg korcsolyázás, jégpingvinek, kézműves foglalkozások, ünnepi fények – ezek várnak Titeket a Jégvilágban. A PöttömParty eseményen való részvételhez érvényes korcsolyapálya jegy szükséges.
6 éves kor alatt ingyenes a belépés, 14 éves kor alatt csak nagykorú felügyelete mellett látogatható a Budapest Park. Részletek itt.

Legkisebbek mozija: Az erdő kapitánya – Puskin, vasárnap 10:00

Zéró az évszázad bulijára készül, amelynek célpontja a Kerek Erdő és annak lakói. Azt eszelte ki, hogy egy zsák pénzért eladja az erdőt egy fakitermeléssel foglalkozó vállalatnak, az erdőlakók pedig szaladhatnak, amerre látnak. Szerencsére az agyafúrt Kapitány leleplezi a gazfickókat és megmenti az erdőt a pusztulástól. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

Vadvasárnap – Székesfehérvár, Sóstó Vadvédelmi Központ, vasárnap 10:00-12:00

A csapat szakállatorvosai beszélnek az állatokról és válaszolnak a kérdésekre, illetve a különböző kezeléseket is megnézhetjük testközelből, érdekes eseteket, röntgenfelvételeket is bemutatnak, illetve láthatjuk, milyen titkokat mutathat meg az orvosi mikroszkóp. A csapat gondozói testközelből mutatják be a központban élő kisemlősök és madarak kézzel etetését, a tanított trükköket, mesélnek a bent élő állatok szokásairól, és lehetőség van közelről megnézni a kölyköket, fiókákat is. Az érdeklődők részt vehetnek madárgyűrűző bemutatón is, gyógyult állatok szabadon engedésében, és a természetvédelemmel kapcsolatos kérdésekre is választ kaphatnak. Részletek itt. Jegyárak: felnőtt 1000 Ft/fő, nyugdíjas, gyermek 500 Ft/fő, 3 éves kor alatt ingyenes.

Cifra Palota – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Idén is vár a Cifra Palota! A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal készül a kicsik és nagyok számára az épület minden szegletében. Részletek itt. Ingyenes!

Szaffi – Müpa, vasárnap 11:00

Toronykőy Attila zenés előadása nagyban támaszkodik a kultikus rajzfilm forgatókönyve mellett Strauss örökzöld dallamaira. Segítőtársai a fordulatokban gazdag kincskeresésben Oberfrank Péter karmester és a Sinfonietta Erudita csapata. 8-14 éves korig. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.