Hétvégi ajánló – dec. 6-8.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

BookTree1-550x550

A Mikulás programokról már részletesen beszámoltunk Nektek több posztban. Íme a többi rendezvény: fesztiválok, koncertek, könyves programok, vásárok és mozi. Ezen a hétvégén is bőven van választék, csak győzzétek… 

Könyvadventtel várják az érdeklődőket december 4. és 6. között az OSZK-ban (Budai vár, Oroszlános udvar). Az első két nap inkább a felnőtteké, ahol kiadók mutatkoznak be (Széphalom Könyvműhely, az Orpheusz Kiadó és a Magyar Napló). 6-án 16 órától Suttog a fenyves… címmel, a 100 éve született Weöres Sándorra emlékeznek és „Az engedelmes papír” foglalkozásra is várják a kisebbeket. Emellett könyveket is vásárolhatunk a kiadók kínálatából. A program ingyenes! Beiratkozott látogatók ingyen, amúgy 400 Ft-ért megnézhetjük, illetve meghallgathatjuk az Áthallások – Weöres Sándor megzenésített versei című kiállítást.

tilos_az_A_konyvek

„Érdekel, hogy mitől lesz szerethető egy könyv? Vidd el  kedvenc ifjúsági könyved, írd rá, hogy miért szereted és oszd meg a többiekkel a Tilos az Á Könyvek két új kiadványának bemutatóján.” A Szatyor Bárba (Bartók Béla út 36.) december 6-án 17 órától várnak Benneteket. A kiskamaszoknak szóló Millennium expressz alkotójával, Dávid Ádámmal  és a Lídia, 16 írójával, Gévai Csillával is találkozhattok. Lesz meglepetés is! A program ingyenes!

weores_100_01_web

Ezen a hétvégén a Millenárison három  jó rendezvény is lesz.
A Száncsengő a Weöres Sándor Centenáriumi Évhez kapcsolódó gyerekprogram. A Teátrumban december 7-én 10 órától a sok színes feladat mellett szórakoztató koncertek, zenés foglalkoztató programok is várják a családokat. Fellép többek között a Sebő-együttes, Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar, valamint Kovácsovics Fruzsina. Ingyenes!
A Millenáris D Épületében 7-8-án negyedik alkalommal rendezik meg a Segítő Vásárt. A kiállító cégek termékeit megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő dolgozók készítik. Emellett lesz gyerekfoglalkozás és színpadi program is: 100 Folk Celsius, Agárdi Szilvia és Pál Dénes, Rutkai Bori és a Hébe-Hóba Banda, Deák Bill Gyula és még sokan mások. Ez a program is ingyenes!
Decemberben a korábbi évekhez hasonlóan idén is három alkalommal jelentkezik a WAMP design vásár. Több mint 150 kiállító több ezer terméke közül válogathattok. December 8-án a Millenáris B csarnokában a tervezők asztalai a stílusos és igényes designtárgyaktól, temérdek újdonságtól és minőségi élelmiszerektől, gasztronómiai termékektől roskadoznak majd.  Az egyedi tervezésű termékek mellett igazi őszi, téli csemegék, számos hagyományos és szokatlan finomság várja az ínyenceket. Belépő: 500 Ft.

Szombaton 11 órától a Mese Múzeum Mikulása diafilmeket hoz  zsákjában. A program 45 perces és 3-10 éves korosztálynak szól. Belépő: gyerek 400 Ft/ felnőtt 600 Ft.

tilosmiki2

Amíg a Mikulás a városban kószál, addig egy hangokból születő mesével szórakoztathatjuk magukat a Tilos Mikuláson december 7-én 14 órától a MÜSZI-ben. A nézők, pontosabban hallgatók, maguk is részt vehetnek a történet alakulásában, ha van elég bátorságuk hangjukkal életre kelteni a szereplőket vagy hangszerekkel közbelépni. Az eseményről felvétel készül! 6-13 éves korosztály számára ajánlják (limitált, regisztrációhoz kötött). 17 óra körül maga a Nagyszakállú is megérkezik. Lesznek még játékok, kézimunkázás, gyurmázás, ügyeskedés, rajzolás, festés. Készülnek forró kakaóval és más finomságokkal is.

opera_gyerekek_makaroni_mester

Makaróni Mester kalandozik ezen a szombaton 15 órától az Operaházban. A 8-12 éves gyerekek elveszett pálcáját keresve ismerik meg a Ház és az operajáték rejtett titkait. Az arcképekkel kifestett pincétől a zsinórpadlásig, a jelmeztártól a festőműteremig sok meglepetés vár Minket. S mire a pálca megkerül, a sok kis titokra is fény derül. Jegyár: 2000 Ft. Ha nem kaptunk már jegyet, a sorozat folytatódik. További időpontok és jegyinformáció: itt. Ha erre járunk, nézzük meg a Diótörő Fesztivált is.

cako_ferenc

Egy különleges családi programmal kedveskedik a gyerekeknek az Uránia Nemzeti Filmszínház december 7-én, szombat délután 16 órától. Cakó Ferenc világhírű animációs filmes, aki idén ünnepli pályafutásának 40. évét, élő homokanimációs előadást tart az Uránia dísztermében. A programot Cakó kifejezetten gyerekeknek szóló animációs filmjeinek vetítése színesíti. A másfél órás előadás egyúttal egy „beavatás” is a kisebbeknek az animációs trükkök misztikus világába. A művész a védjegyévé vált homokanimáció mellett gyurmafigurák és bábfigurák mozgását is bemutatja. Már jártam hasonló vetítésén és tényleg csodálatos. Jegyár felnőtteknek 1200 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak és 6 éven aluli gyermekeknek 800 Ft.

gryllus_vilmos

A Puskin Kuckó december 7-én Nótás Mikulással (2000 Ft), december 8-án  Marék Veronika Télapó és Ezüstmackó (1200 Ft) című meséjéből készült bábelőadással (Nefelejcs Bábszínház) vár Minket. Mindkét program 10 órakor kezdődik.

A Zöldág Fesztivál ingyenes családi programra invitál ezen a szombaton 10 órától a Klebelsberg Kultúrkúriába, ahol növény és ruha csere-bere, öko-díszek és dekorációk, Klímabarát fórum, Fair trade, bio és termelői étel és ital finomságok is lesznek a fenntarthatóság jegyében.

racalmas_tokfesztival

December 6. és 8. között Rácalmási Töknapot rendeznek a Mezőgazdasági Múzeumban. A háromnapos fesztiválon a rácalmási mesterek bemutatják, mi mindent lehet kihozni egy gömbölyded dísztökből, míg az asszonyok feltálalják, mi mindent lehet készíteni egy ízletes sütőtökből. A rendezvényen egyebek mellett lesz tökfaragás-bemutató, tökmustra, tökös falatok kóstolója, kézműves programok, népművészeti és kézműves termékek vására. Belépőjegy: felnőtt 1100 Ft, gyermek és nyugdíjas 550 Ft.

cinka_panna_ciganyszinhaz

Advent második vasárnapján karácsonyillat tölti be az Átrium Film-Színház minden zegzugát. A délelőtt folyamán, a legkisebbek kézműves foglalkozások keretében készíthetnek karácsonyi meglepetéseket, nosztalgia diafilmvetítéseket nézhetnek, és bármilyen kérdést feltehetnek a bölcsességéről híres Átrium-Mikulásnak. A Cinka Panna Színház és a Meselabor meséit felnőtteknek is ajánlják. Ingyenes program!

A Cifra Palota most vasárnap is vár Benneteket a MüPá-ban 10 órától: Mikulásműhely (Apró Színház drámafoglalkozása), 11-től Csendül a fürge száncsengő…(Búgócsiga Zenede interaktív előadása), majd déltől Kerekítő-Tippentő is lesz Benedek Krisztina vezetésével. A szokásos programok: zenei és kreatív foglalkozások, diafilm sarok, bábok és mindenféle földi jó…természetesen ingyenesen.

Néhány jó program az adventi/mikulásos vásárok kínálatából:

A szombati felhozatal igen erős az Óbudai Adventen: 14.30 Mikulásváró az Eszter-lánc Mesezenekarral, majd Joulupukki, a finn Mikulás, 17.00 Sebő együttes, 19.00 Cimbaliband; vasárnap 11-től Ládafia Bábszínház, este 19 órától Makám.

fabok_mariann__foto_Barna_Laczy

December 7-én 11 órakor a Városháza parkban fellép a Hébe-Hóba Banda Rutkai Borival, majd 14 órától a Fabrika Műhely Pórult jár krampuszok c. előadását láthatjuk. 19 órától Pátkai Rozina Triója zenél. Vasárnap 11 órától Fabók Mancsi Bábszínháza: Ha betér az égi király, majd 14 órától Derecskei Betlehemes, a gyertyagyújtás után 17 órától In Fusion koncert, majd a napot a Vodku zárja 18 órától.

A többi programot a Mikulás rovatban találjátok.

Jó programozást!

Era kedvencei: Száncsengő a Millenárison, Hébe-hóba Banda szombaton a Városháza parkban, vasárnap a Millenárison, Cakó animáció az Urániában
Rozi kedvencei: Makaróni Mester az Operaházban, Hébe-hóba Banda szombaton és Fabók Mancsi Bábszínháza vasárnap a Városháza parkban