Hétvége – márc. 7-8., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

hofeherke_es_a_het_torpe

Táncházak, kézműveskedés, múzeumi foglalkozások, Móra Könyvklub, Skanzen, Füvészkert, diafilmek, bábelőadás programok az egész családnak.

PÉNTEK (március 7.)

aprok_tanca_hagyomanyok_haza_01

Pénteken várnak a szokásos táncházak a különböző kulturális intézményekben, mindenhol már a tavaszra készülnek: az Eötvös 10-ben 17 órától kézműves műhely, 18 órától Tázló táncház (500 Ft/fő), a TEMI Fővárosi Művelődési Házában Bubabál a Csürrentő Együttessel 18 órától (gyerekeknek: 350 Ft, kísérőknek: 150 Ft), a Hagyományok Házában 17 órától Aprók tánca (500 Ft/fő) tavaszváró böjti játékokkal és tavasztündér készítéssel, a MOM-ban 18 órától Zurgó-dió gyerektáncház (300 Ft/gyerek).

elvarazsolt_kiralyfiak_diafilm

17 órától a Pagonyban királylányok és királyfiak vetítése lesz: A papucsszaggató királylányok, Csipkerózsika, Világszép Nádszálkisasszony, Az elvarázsolt királyfiak című diafilmekkel. Ingyenes!

SZOMBAT (március 8.)

kreativ_vasar

Szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között alkotó- és látványműhelybe hívják a kreatív, kísérletező kedvű érdeklődőket és a kézműves termékek rajongóit a Millenárisra. Közel 100 szakmai kiállító mutatja be a legújabb irányzatokat, legkedveltebb technikákat. Alapanyagokat is beszerezhettek és számos ötlettel gazdagodhattok. Jegyárak: felnőtt: 800 Ft, gyerek (6-16 éves korig) 500 Ft, családi jegy 2200 Ft.

skanzen_kezmuves

Szombaton és vasárnap 10 és 16 óra között Kézműves hétvégével várják a kicsiket és nagyokat a szentendrei Skanzenben. A programból: lányoknak, asszonyoknak kötés-horgolás-körmönfonás; fiúknak, férfiaknak fafaragás; vitál teák kóstolója; a boszorkánykonyhában tavaszi bőrregenerálás stb. A Magtárban a Megragadni a megfoghatatlant – 10 éves az UNESCO szellemi kulturális örökség egyezménye című kiállítást is megnézhetitek. A múlt hétvégéről beszámolónkat itt olvashatjátok. Belépő: felnőtt 1000 Ft, diák/nyugdíjas 500 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes!

A kis ló és a kacsukahal

Szombaton 10-12 óra között ismét Móra Könyv Klub a Cermicaféban. A kis ló történetei elevenednek meg ezen a napon a műhelyben. Aki ismeri a tündéreket, akik a kis lóra vigyáznak, aki hallotta már a szívbeszélőt, vagy segített már a kacsukahalon, az nem fog csodálkozni, hogy ezen a délelőttön milyen csodák kerekednek a gyerekek és a szerző, Menyhért Anna előadásából. És ha nem ismeritek, akkor ne mulasszátok el megismerni és beleszőni saját meséiteket a kis ló történeteibe. És természetesen a műhelyben megszülethet agyagból minden résztvevő saját kis lova. A programra a belépés ingyenes! Az agyagozó foglalkozáson a részvétel 600 Ft/gyermek. A múltkori Móra Klubról és a Ceramicaféról beszámolónkat itt olvashatjátok.

szulinap_csillaghegyi_kozossegi_haz

10 és 12 között a Csillaghegyi Közösségi Házban születésnapozhatunk. „Megörökítjük a pillanatot (a kezünk, a lábunk lenyomatát, a magasságunkat), babázunk – és megengedjük magunknak, hogy újból babák legyünk. Különleges mesét és dalokat hallgatunk, lesz sok-sok játék, és természetesen alkotunk is: játékokat, díszeket, emlékeket.” Házigazda: Gyenes Zsuzsa (Mesezengő) és Szmirnov Krisztina (Tipegő). A belépés díjtalan!

szaffi_3

10 órától A legkisebbek mozijában, a Puskinban a Szaffi című filmet láthatjátok. Belépő: 700 Ft.

ludwig_muzeum_csaladi_delelott

Az Égbolt másik fele című gyűjteményi kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak a Ludwig Múzeumban 10:30-tól. „Ezen a foglalkozáson Bódy Gábor és Hajas Tibor egy-egy műve kapcsán fogjuk megnézni hogyan is közölhetünk egymással üzeneteket. A foglalkozás végén pedig mindenki elkészít egy rövid, élőszereplős fotó képregényt, amelyben az alkotó lesz a szereplő és a mellette valósan megjelenő szövegbuborékban közölheti mondandóját velünk – úgy, hogy értsük!” Olyan ruhában menjek, hogy kényelmesen tudjanak alkotni. A részvételi szándékot, kérik, hogy a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a farkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Ha nem regisztráltatok, szombat reggel 10:00-10:30 között érdeklődjetek a jegypénztárban (06-1 555-3454) a szabad helyekről. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 3. emeleti gyűjteményi kiállítást. A Családi Délelőttre érvényes programjegy ára 600 Ft/fő.

Nap_es_hold_mesei

10:30-tól a Kontra Klubban A Nap és a Hold meséi című bábelőadást láthatjátok, melyben bemutatkoznak Afrika állatai. A bábelőadásból megtudhatjuk, hogy hogyan segít a gepárd, a krokodil és a bozótpatkány a Holdnak, hogy a Nap ismét aludni tudjon, és így ő is elfoglalhassa végre a helyét az égbolton. A 3 állat történetéből megismerjük hol élnek, mivel táplálkoznak, milyen kapcsolatban vannak más társaikkal. A bábok, és a színpadkép kialakításánál fontos szempont volt, hogy az afrikai motívumok mind a bábokon, mind a díszleten fellelhetőek legyenek. Az előadáshoz afrikai hagyományos hangszereken előadott zene kapcsolódik. Előadók: Krista Anita és Tatai Zsolt, a Budapest Bábszínház bábművészei. Jegyek: 500 Ft.

motolla_jatszohaz_marczi

A Marczibányi Téri Művelődési Házban Motolla játszóház szombaton 10:30-tól várja kisgyerekes családokat, ahol az ebédig a kicsik és szüleik együtt alkothatnak. Ez alkalommal tavaszváró virágoskertet készíthetünk.

bazso_es_borka

10:30-tól Bazsó és Borka, egy szeretni és égetnivaló ikerpár történeteit láthatjuk a MOM-ban. Hol egymást bosszantják, hol szüleik idegein táncolnak, és bármibe is fogjanak, biztos, hogy előbb-utóbb hatalmas kalamajka lesz a vége. Nyomukban egerek lepik el a lakást, romokban hever a nappali, liszt hull a plafonról. Vajon mi köze ehhez a titokzatos pincerémnek? Színpadra alkalmazta: Szamárfül Projekt. Az előadást 3-10 éveseknek ajánljuk. A bábelőadást követően kézműves foglalkozást tartanak. Belépő: 500 Ft/gyerek, kísérőknek 300 Ft.

kispest

11 órától a Kispesti Munkásotthonban az Eszter-lánc Mesezenekar és Varró Dani eléneklik, eldúdolják, eljátsszák, elmuzsikálják, elbolondozzák  a szerző régi és új gyerekverseit. Belépődíj: felnőtt 1200 Ft, gyerek 1000 Ft (2 éves kortól)

Gryllus

11 órától Gryllus Vilmos Maszkabál című koncertjét hallhatjuk a Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpontban. Áll a bál, s indulhat a farsangi télbúcsúztató mulatság. Egy maszkabálon sok-sok különös alakot rejtenek a jelmezek. Róluk énekel, mesél, muzsikál Gryllus Vilmos gyerekeknek és felnőtteknek. Déltől jelmezverseny is lesz. Jegyárak: felnőtt, gyerek, nyugdíjas jegy: 800 Ft; családi jegy: (2 felnőtt, max. 3 gyerek): 2500 Ft; kézműves jegy: 400 Ft (12 órától). A VIII. kerületben élő gyermekeknek és babáknak 1 éves korig a belépés díjtalan!

mazsola_fabula_babszinhaz

A 3K-ban 11 órától a Fabula Bábszínház Mazsola című zenés bábjátékát láthatjuk. Mazsola, a gazdájától elkergetett induri-pinduri malac és a melegszívű Manócska felejthetetlen történetei elevenednek meg a bábszínpadon. Az előadás Bálint Ágnes eredeti meséjéből íródott, s nagy sikerét az emlékezetesen kedves bábfigurák garantálják. Jegyár: 800 Ft.

tavaszhozo

11-től Színes Egér a Két Egérben. Tavaszi virágcsokrot készítünk tojástartóból (és mindenféle másból) Vesztl Fannival.

Jancsi_es_Juliska

A Mesemúzeumban 11 órától diafilmeket vetítenek. Jancsi és Juliska, A csillagszemű juhász, Mazsola és a hóember történeteit láthatjuk. Ajánlott korosztály: 4-11 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

szamoca_kiskertesz

11 és 13 órakor a Füvészkertben vezetett látogatáson mutatják be a virágzó orchideákat és kérdezni is lehet majd. Felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft.
A kisebbek 10 órától és 11:15-től ismét kertészkedhetnek: magokat vethetünk, palántázhatunk, szüretelhetünk körbe járva a földgömböt. Márciusi téma: Európa. 1 alkalom: 1500 Ft/gyerek, 3 alkalmas bérlet 3000Ft/gyerek, testvérkedvezmény: 2500Ft/2 gyerek. Jegyet a foglalkozás helyszínén a Szamóca kiskertész-tanodánál lehet váltani. A Füvészkertbe a felnőttek kísérőjegy vásárlásával tudnak bemenni. A foglalkozás idejére (1 óra) ott lehet hagyni a nagyobb gyereket, ilyenkor nem kell jegyet váltson a kísérő. 3 éves kortól várják a kis kertészeket. Jelentkezni és a foglalkozásról bővebb információt kérni itt lehet: szamocatanoda@gmail.com.

Kisszebeni Keresztelő Szent János-plébániatemplom egykori főoltára

11:30-tól családi nappal várnak benneteket a Magyar Nemzeti Galériában. A kisszebeni Keresztelő Szent János-plébániatemplom egykori főoltára a középkori magyar királyság, és egyben Közép-Európa egyik legnagyobb oltárépítménye volt, ugyanakkor ebben a térségben ma a múzeumban őrzött oltárok legnagyobbika. Az oltár jelenlegi magassága, 410 cm, szélessége 660 cm. Ezt az oltárt vehetjük alaposan szemügyre a 11:30-kor kezdődő családi tárlatvezetésen, a kreatív műhelyben pedig kis fatáblákra készíthetünk képeket. A program 4 éves kortól ajánlott. Találkozási pont: C épület, I.emelet, Trónterem, teljes árú jegy: 1400 Ft. 6 és 26 év között: 700 Ft (6 év alatt ingyenes).

kakao_parti

15 órától ismét Kakaó partival várják a családokat a Csaba Házban, ahol egy magyar népmese alapján készül előadást is láthatunk, amelyből kiderül, hogy a szívnek nem lehet parancsolni. Van benne ármány, szerelem, háború, sőt rögtönzött katonai kiképzésben részesülhet egy bátor néző is. A sok humorral, énekkel, citeramuzsikával tarkított előadásban megjelenik a boszorkány, oroszlány és sárkány, és végül a király mégiscsak enged a világ rendjének és a szerelmesek egymáséi lesznek. Lesz még kézműveskedés és táncház is a Mokány együttessel. Belépő: 700 Ft/fő. A jegyek korlátozott száma miatt előzetes jelentkezést kérnek!

hofeherke_01

16 órától a Kultúrkúriában a Békéscsabai Napsugár Bábszínház előadását láthatjuk. A klasszikussá vált Grimm testvérek meséje, a Hófehérke és a hét törpe ez esetben a XX. századi Kelet- Európa bábtörténetének egyik legizgalmasabb és legkiemelkedőbb egyéniségének, Kovács Ildikó bábrendezőnek forgatókönyv-ötlete, valamint Béres László gyergyószentmiklósi rendező elképzelése alapján elevenedik meg. 4 éves kortól ajánlott. Jegyár: 900 Ft.

tavaszvaro_babilon_center

A Babilon Centerben Tavaszváró virágkészítés vár benneteket több más programmal együtt ezen a hétvégén is. Belépő itt.

A vasárnapi programot itt olvashatjátok.

Era kedvencei: Skanzen hétvége, A Nap és a Hold meséi a Kontra Klubban, Szülinapi buli a Csillaghegyi Közösségi Házban, Móra Könyvklub a Ceramicaféban
Rozi kedvecei: Hófehérke és a hét törpe a Kultúrkúriában, Bazsó és Borka a MOM-ban, Szaffi a Puskinban