Hétvége – márc. 22., szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

pasztohy_panka

Csodaszép időt ígérnek hétvégére. Szombat? Irány a Millenáris, ahol ingyenes Családünneppel várnak vagy a Károlyi kert Kortárs Irodalmi Játszótere, ahol szerzőkkel, illusztrátorokkal találkozhattok. Ha kreatív programokra vágytok, vár a Két egér könyvesbolt, a Szépművészeti Múzeum, a Mesemúzeum vagy a Ceramicafé. Az Örökmozgóban ismét diafilmeket vetítenek, ráadásul Víz Napja is lesz, és a magyar bábosok ünnepe is folytatódik. Ingyenes könyvekért pedig a Kultúrzsibire menjetek. Nehéz a választás, ugye?

csaladunnep_millenaris

10 órától a közös élmény és együttlét szellemében kerül megrendezésre a CsaládÜnnep Magyarországgal a Családháló.hu szervezésében. A Millenárison reggeltől késő délutánig több helyszínen várnak benneteket. Kicsiket és nagyokat arra buzdítanak, hogy ne csak szemlélői, de aktív szereplői is legyenek egy-egy színházi előadásnak, zenei produkciónak, sporteseménynek vagy kiállításnak.  A színpadon a Kolompos együttes, a Muzsikás és Szalóki Ági családi koncertjét élvezheti a nagyérdemű, miközben a Meseforgó Színpadon többek között a Magyar Népmese Színház, a Misztrál és a Magonc együttes lép fel. Ingyenes!

irodalmi_jatszoter

10 és 16 óra között Kortárs Gyerekirodalmi Játszótér lesz a Károlyi kertben színházi előadásokkal, felolvasással, játékokkal. A Petőfi Irodalmi Múzeum mögötti parkban egyszerre négy helyszínen, folyamatosan zajlanak majd a programok 25 íróval és illusztrátorral, a Kabóca Bábszínház és Kompánia Színház valamennyi színészével. Mi már nagyon várjuk! Ingyenes!

304549_272460012869445_64018072_n

Folytatódnak a bábos programok is városszerte. Részletek itt.

skanzen-marcius-diszito

Díszítő hétvége lesz ez alkalommal a szentendrei Skanzenben. 10 és 16 óra között vérpezsdítő gyógyteák, krumpligombóc, suhantott leves és háziszörpök  kóstolásával, gyapjú és bőr ékszer készítéssel és pásztorbot faragással várnak mindenkit. Belépő: felnőtt 1000 Ft, diák/nyugdíjas 500 Ft, 6 év alatt ingyenes!

kulturzsibi

Szombaton reggel 10 órától ingyenes könyv-bolhapiacra kerül sor Budapesten, a Blaha Lujza tér mellett működő Kultúrzsibi Garázsvásáron. A rendezvény elsődleges célja a könyv és az olvasás népszerűsítése, amolyan bolhapiacos módra. A szervezők egyúttal örömmel fogadnak minden újabb könyvadományt is, amelyet szintén továbbadhatnak. Ha szombat estig nem fogy el az összes könyv, az akció vasárnap 10 órától folytatódik.

lego

Március 21-22-én 9 és 17 óra között Lego kiállítással, kreatív sarokkal és börzével várnak minden kockarajongót a Ferencvárosi Művelődési Központban. Belépő: felnőtt 500 Ft, diák 300 Ft.

keramia_szelcsengo

10 órától 18 óráig a Ceramicafe családi alkotónapján szélcsengőket és szélforgókat festhetünk szép tavaszi színekkel, hogy idecsalogassuk a napsugarakat. A balkonon, az ablakban vagy a kertben nem csak a madarak, de mi is örülhetünk a a színeknek és a hangoknak. A részvétel 1800 Ft/fő, amely fejenként 1-1 tárgy elkészítését foglalja magában.

marczi_motolla_jatszohaz

A Marczibányi Téri Művelődési Házban Motolla játszóház szombaton 10:30-tól várja kisgyerekes családokat, ahol az ebédig a kicsik és szüleik együtt alkothatnak. Ez alkalommal festés lesz többféle technikával. Belépő: 500 Ft.

szombati_kerengo_szepmuveszeti

10:30-tól Szombati kerengő a Szépművészeti Múzeumban. Eheti téma: „Járjunk táncot, libegőt-lobogót!”, tartja: Mácsay Krisztina. A foglalkozások két részből állnak. Az állandó kiállításon a gyerekek az aktuális témához kapcsolódóan játékos formában, beszélgetés közben ismerkednek a műtárgyakkal. A műhelymunka során pedig különböző anyagokkal és technikákkal alkotnak. Ajánlott korosztály: 6-12 éves. Részvételi díj: 900 Ft/alkalom/fő.Találkozó a múzeum pénztáránál. Előzetes jelentkezés nem szükséges. További felvilágosítás: tel.: 469 7180 (hétköznap 10.00-13.00 / 14.00-17.00), muzeumpedagogia@szepmuveszeti.hu.

Óriás Pitypang családi délelőtt

10:30-tól Óriás Pitypang családi délelőtt közös tematikus mesefűzéssel, zenével, játékkal, mondókákkal, kézműves foglalkozással. A Napszekér Kézműves Műhellyel is találkozhattok ezen a napon az Eötvös10-ben. 11.00–11.30 játék a nagyokkal (7−10 éves korig), majd 11.30–12.00 játék a kicsikkel (3−6 éves korig). A részletek itt. Jegyár: 990 Ft/gyerek; 600 Ft/felnőtt.

utosvilag-duborg-afrika.jpg_368x800

A Müpa Hang-Szer-Szám sorozatának főszereplői a zene „szerszámai”, a hangszerek. Velük ismerkedhettek meg ezen a szombaton az autentikus élő zene által, az azt megszólaltató szakértő muzsikusok segítségével a koncerteken és az azokat követő hangszerbemutatókon. Ezúttal Afrikába utazhatunk. Közreműködik: Sanké Percussion Group (Cheikh Ibrahima Fall, Merkovics Zoltán, Kiss Endre, Fehér Károly, Harmath Olívia, Korecz Katalin, Somogyvári Balázs, Lengyel Balázs – djembe, afrikai ütőhangszerek). Ajánlott korosztály: 8-12 év. Jegyár: 1000 Ft.

könyvdoktor

11 órakor a Mesemúzeumban vár benneteket Zorka, a Könyvdoktor, aki segít elrongyolódott, szakadt, agyonolvasott mesekönyveiteket rendbe hozni. Ajánlott korosztály: 5-12 éves. Időtartam:120 perc. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

fuzetkeszites

Színes Egér” = hétről hétre újabb művészeti és irodalmi foglalkozások a Két egér könyvesboltban. Minden szombaton 11 órától. Ez időnként művészeti foglalkozást, időnként más alkotó tevékenykedést jelent. Mindenki jöhet, aki már biztonsággal tud bánni az ollóval. Öt évesnél kisebbeknél kérik, hogy egy kísérő is legyen jelen. Megjelenés olyan ruhában, ami nem baj, ha bekoszolódik. Benedek napi füzetgyártó műhely: ők már elkészítették a saját füzeteiket, most te is tervezhetsz borítót, hajthatsz, tűzhetsz kockáslapos vagy sima füzetet! Belépő: 500 Ft (ami levásárolható); szülőknek, kísérőknek ingyenes.

kozel_afrikahoz

14 órától a Wekerlei Kultúrházba várják a családokat. A Közel Afrikához című gyerekeknek és felnőtteknek szóló rendezvény egy olyan programsorozat része, ahol különböző nemzetek kultúrájába kaphattok betekintést színes, interaktív programokon keresztül. A WKK-ban volt már bolgár, török, indiai, egyiptomi és spanyol nap. A rendezvényen több programtípus is fut párhuzamosan, hogy mindenki megtalálhassa a számára legközelebb állót.  Ingyenes!

duba_flow

A Danube Flow – Hív a Duna! kulturális programsorozat idei első eseménye egy izgalmas krimijáték a Duna-parton. A játék által meghatározott útvonalon, a kb. egy órás, kalandos séta során nemcsak gyilkost, és a gyilkosság körülményeit leplezhetik le, de még jobban megismerhetitek a várost, és olyan szépségeket fedezhettek fel, amik mellett korábban elsétáltatok. Találkozó március 22-én, szombaton, a Batthyány téren, a 86-os busz és a Duna-part közötti szakaszon. A nyomozás a Mindspace állomásánál kezdődik, az érdeklődők 14 és 16 óra között jelentkezhetnek a versenyre. Minden Duna-barát kalandort és tudásra szomjas nyomozójelöltet szeretettel várnak. Ingyenes!

vizgyujto_576

A Víz Világnapján további programokkal várnak benneteket országszerte. A részletes programot itt találjátok.

kendo_foto_Kerek_Eszter_NM

14 órától a Néprajzi Múzeum szeretettel vár mindenkit a Több mint szomszéd – mozaikok a horvát népi kultúrából c. kiállításának záró rendezvényére. A kiállítás utolsó napján az érdekes programok mellett játékos vetélkedő és meglepetés nyeremények is várnak látogatóinkra. Részletes program itt. A rendezvény múzeumi belépővel látogatható.

ket_bors_okrocske

16 órától ismét Diafilmklub az Örökmozgóban. Amit tekernek: A hét napjainak meséje, A két bors ökröcske (dia korabeli hangfelvétellel és rajzfilm), Laci és az oroszlán, Róka Rudi a cirkuszban (korabeli hangfelvétellel), Csipkerózsika (korabeli hangfelvétellel).

A vasárnapi programot itt olvashatjátok.

Era kedvencei: Kortárs Irodalmi Játszótér a Károlyi kertben, Családünnep a Millenárison, Füzetkészítés a Két egérben
Rozi kedvencei: Kortárs Irodalmi Játszótér a Károlyi kertben, Családünnep a Millenárison