Hétvége – jan. 31.- febr.1., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

allatkert_medvefesztival Mackófesztivál az Állatkertben (gyerekeknek ingyenes a belépő), Holdújév Fesztivál, diafilm, legkisebbek mozija, táncház, bábszínház, kézműves, kreatív és múzeumi programok, zene és farsangi mulatság. Ilyen lesz február első hétvégi napja.


Január 31. és február 2. között Mackófesztivált rendeznek az Állatkertben, ráadásul a 14 év alatti gyerekek ingyen mehetnek be. Ott lesz Dörmögő Dömötör is, továbbá macileséssel, bábozással, játékokkal meg persze sok-sok mackóval várnak benneteket. A részletes programot itt olvashatjátok.

A sünik és a csúnya kislány_01

A Pagonyban pénteken 17 órától a farsangi meséké lesz a főszerep: A sünik és a csúnya kislány, Bogyó és Babóca és a boszorkányok, Mazsola és a hóember, Csizmás kandúr, Az elvarázsolt királyfiak az este főszereplői.

zurgo_tanchaz

A MOM-ban pénteken 18 órától A Szülő Is Fontos program interaktív előadását hallhatjuk, amely óvodáskorú vagy kisiskolás gyermekek szüleinek, nagyszüleinek szól. A testbeszéd értelmezése minden szülő-gyermek kapcsolat nélkülözhetetlen része. Amikor megértjük gyermekünk testbeszédét, megerősítjük vele kapcsolatunkat, közelebb kerülünk egymáshoz. Előadásuk segít tudatosítani és megismerni saját és gyermekünk gesztusnyelvét. Gyakorlati tanácsokat adnak a testbeszéd megfigyeléséhez, hogy könnyebben megértsük, mit is mond egy csecsemő szavak nélkül, mi rejtőzik kisgyermekünk mondatai mögött. Belépő: 500 Ft.
A MOM Kupolájában pedig szintén 18 órakor Zurgó-dió táncház lesz a Zurgó együtessel. Belépő: 300 Ft/gyerek.

holdujev_millenaris

Február 1-jén távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek, sportolók együtt köszöntik a Ló Évét a Holdújév Fesztiválon. A szervezők a legfiatalabbaktól a legidősebbekig minden korosztály számára készülnek izgalmas programokkal. Zhang Wei mesterrel a kalligráfia művészetének világába pillanthatunk be, a gyerekek meséket, mondókákat tanulhatnak, a fesztivál területén többször végigvonul az oroszlántánc, megismerkedhetünk a kínai teakultúrával és a távol-kelet különleges ízvilágával. Mindemellett fotókiállítások, interaktív kulturális programok, tradicionális kínai orvoslás, kung-fu kupa, gó és ping-pong bajnokok várják az érdeklődőket. A fesztivál csúcspontjaként a világhírű Henan Art Group feledhetetlen színpadi produkcióval érkezik a Millenárisra. Minden program ingyenes!

mirr-murr

A legkisebbek mozija ezen a szombaton is 10 órától a Puskin moziban. Ezúttal Mirr-Murr, a kandúr történeteit láthatjuk a vásznon. Belépő: 700 Ft.

szomoru_királykisasszony

Szombaton 10 órától a Mu Színházban a Bábakalács Bábszínház A Szomorú királykisasszony című előadását nézhetjük meg. Vígságos papírszínház tíz lenyitásban, és kilenc felnyitásban kicsinyek és nagyok mulattatására. Belépő: 1000 Ft.

ceramicafe_maszk

Készítsetek álarcot a Ceramicaféban! 10-12 óra között farsangi készülődéssel várnak benneteket. Te milyen jelmezbe öltöznél? Elegáns vagy éppen ijesztő? Vicces vagy szomorú? Klasszikus vagy modern? Náluk bármilyen álarcot festhetsz, amivel megtréfálhatod barátaidat és elkergetheted a telet. A vidám alkotás közben beszélgethetünk a farsangi ünnepről, hagyományokról és szokásokról. Belépő: 2200 Ft (amelyben frissítő ital és 1 álarc elkészítése foglaltatik). 3-99 éves korosztály számára ajánlott program.

fakutya

Zenés, jelmezes felvonulás és magyar népzenei táncház 3-7 éveseknek a Wekerlei Kultúrházban 10 órától, közreműködik: a Fakutya Együttes. Gyerekeknek: 800 Ft, felnőtteknek: 1 200 Ft. Ugyanitt minden szombaton ingyenes kreatív foglalkozáson vehettek részt előzetes bejelentkezéssel.

mesezengo

Szombaton 10 órától Rongyosbállal várnak benneteket a Csillaghegyi Közösségi Házban. hideg téli szél darabokra tépte szertefújta a tündérek takaróját. A manók segítenek a rongyokat újjávarázsolni – s ezt tehetjük mi is, így lesz mit felvennünk, s lesz mivel játszanunk farsang idején. A mulatozásban az ezer darabból összefércelt óriás varázsernyő is főszerepet játszik. Házigazda: Gyenes Zsuzsa (Mesezengő) és Szmirnov Krisztina (Tipegő). A belépés díjtalan!

evkerek_mesemuzeum

Február 1-jén 11 órától az Angyalbárányok c. dramatikus játékot láthatjuk a Mesemúzeumban. A palóc legendamesét az Évkerék Társulat adja elő koboz, furulya, kaval kísérettel. Ajánlott korosztály: 4-12 éves korig, a program 60 perces. Belépő a Mesemúzeumba: gyerek: 400 Ft, felnőtt: 600 Ft.

ludwig_csaladi_delelott

10:30-tól az Égbolt másik fele című gyűjteményi kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak a Ludwig Múzeumban. Szobrokat nézhetünk meg, megtudjuk mi a figurális és a non-figuratív szobor közötti különbség, majd készíthetünk egy saját kis szobrot, ahol az egyensúly és a súlypont fogalmát ismerhetjük meg a gyakorlatban, aminek a segítségével mindenki talpra állíthatja a saját szobrát. Olyan ruhában menjetek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnáljátok. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a farkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. A foglalkozáson maximum 20 gyermeket fogadnak. Ha elfelejtettél regisztrálni, szombat reggel 10:00-10:30 között érdeklődj a jegypénztárban (06-1 555-3454) a szabad helyekről. Belépő: 600 Ft/fő.

motolla_jatszohaz

10:30-tól délig ismét Motolla játszóház a Marczibányi Téri Művelődési Központban, ezúttal homokszórt képet készíthet a család apraja nagyja. A korosztály számára ajánlott mesék, versek, mondókák is színesítik a programot. A legkisebbeket játszószőnyeggel és diavetítéssel várják. Belépő: 500 Ft/fő, családi jegy 4 főtől: 400 Ft/fő.

lovas-szinezo

Színes Egér” = hétről hétre újabb művészeti és irodalmi foglalkozások. Minden szombaton 11-től a Két Egér könyvesboltban. Ez időnként művészeti foglalkozást, időnként más alkotó tevékenykedést jelent. Mindenki jöhet, aki már biztonsággal tud bánni az ollóval. Megjelenés olyan ruhában, ami nem baj, ha bekoszolódik. Most a lómániások nagy napja lesz. A számát sem tudják, hányféle lovat, pónit, pegazust, unikornist lehet ezen a szombaton kiszínezni a Két Egérben. Ráadásul itt a lehetőség megismerkedni a Két Egér új színezőfüzetével… a címe: Lovak és lovasok. Belépő: 500 Ft (ami levásárolható); szülőknek, kísérőknek ingyenes.

figurina_babszinhaz

Szombaton 11 és 17 órakor a Grim/m/aszok című tárgyjáték lesz a Figurinában. Ebben a műsorban közönséges használati tárgyak adnak elő négy ismert Grimm-mesét (Hófehérke és a hét törpe, A nyúl meg a sün, Csipkerózsika, Piroska és a farkas), bizonyítván, hogy a fantázia segítségével minden életre kelhet. Ez a műsor húsz éve a Figurina legsikeresebb előadása, amely számos rangos elismerést kapott idehaza és külföldön egyaránt. 3 éves kor felett ajánlott, belépő: 1500 Ft/fő, 3000 Ft/2fő, 4000 Ft/3fő.

kivancsi_kiselefant_02

A Stúdió K-ban A kíváncsi kiselefánt meséjét láthatjuk 11 órától. A „leporelló képeskönyvek”- technikáján alapuló, Henri Rousseau-t idéző festői dzsungelvilág megidézése élő zenével. Az előadás után a gyerekek Németh Ilonával képzőművészeti formában dolgozhatják fel élményeiket. Jegyár: 1200 Ft/fő.

hangszervarázs_opera

Szombaton 12-től Hangszervarázs (óvodásoknak és kisiskolásoknak, 1200 Ft) ezúttal fafúvósokkal, 15 órától pedig Makaróni mester (8-12 éveseknek, 2000 Ft) kalandozik az Operaházban.

Neprajzi_Korosjanosfalva

„Nincs párja Tárkánynak tán az egész világon”. A Fekete-Körös völgy ismeretlen világa tárul fel ezen a szombaton 14 órától a Néprajzi Múzeum családi napja keretében. Az érdeklődők a népdalok, népszokások  és tárlatvezetések mellett különféle kürtőskalácsokba is belekóstolhatnak. A programok múzeumi belépőjeggyel látogathatóak. Jegyárak itt.

görömbö_kompania

15 órától Farsangi Csiribiri családi délután a Kultúrkúriában. A szomorú királykiasasszony – farsangi mese és játék a Görömbő Kompániától, zenebona, vigalom a Somos együttessel, valamint kézműves játszóház vár benneteket. Belépő: 600 Ft/fő.

grundkert_

VIII. kerületiek, ti is kertészkedhettek, hogy hogyan? A Grundkert ősszel összecsomagolt, hogy tavasszal új helyszínen indulhasson a kertészkedés. Ez lesz a Grundkert 2.0. Ha szeretnél részt venni egy közösségi kert (újra)indításában, szívesen kertészkednél, és/vagy segítenél kertet tervezni, építeni, akkor várnak ezen a szombaton a Gólya Presszóban (Bókay u. 34.) 15 órától.

mackonap

Szombaton Mackó nap lesz az óbudai 3K-ban. Január 27-30. között várják a lakótelep mackóit. A neves mackószerető zsűri kiválasztja a legszebb, legölelhetőbb, legbánatosabb mackót, amelyeket a szombati kiállításon bemutatnak. Méz és mézes finomságok kóstolója is várja a macibarátokat. A farsangi mulatságra a belépés csak jelmezben. A program ingyenes!

mus_e

A MUS-E (Musique-Europe) mintaprogram a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. A művészeti-nevelési program lényege, hogy a gyermekek a művészek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és újraértelmezésére, továbbgondolására. A Művészetek Palotájába a 8-12 éves korosztályt várják 16 órától. Jegyár: 1000 Ft/gyerek.

mezo_egyuttes

A Mező együttes magyar néptáncokkal, népdalokkal, mondókákkal, hangszerbemutatóval várja a kisgyerekes családokat 16 órától a Csokonai Művelődési Központban. Az óvodások, kisiskolások megtanulhatják a magyar néptánc alaplépéseit. A táncház után minden alkalommal kedvükre vághatnak, színezhetnek, ragaszthatnak az apróságok Szuvák Gabriella játszóház-vezetővel 17 órától. Belépő: 400 Ft.

Vasárnapi ajánlónkat itt olvashatjátok.

Era kedvencei: Holdújév Fesztivál a Millenárison, A szomorú királykisasszony a Mu Színházban, Grim/m/maszok a Figurina színpadán, Kertálmodó a Gólya presszóban
Rozi kedvencei: Grim/m/maszok a Figurina színpadán, Hangszervarázs az Operában