Hétvége – jan. 24-25., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

makaroni_mester_opera

Operalátogatás; diafilmek; táncos mulatságok; Kaláka; Móka Miki; Kakaókoncertek, múzeumi foglalkozások; Űr-Zűr, Színes Egér. Így indul a hétvége!

PÉNTEK (január 24.)

Az Operaház titkai, a színfalak mögötti világ tárul fel azok számára, akik elkísérik Makaróni karnagy urat ezen a péntek délutánon 15 órától. A program 8-12 éves gyerekeknek ajánlott. Találkozóhely: az Operaház Dalszínház utcai bejáratánál, a Királyi Lépcsőháznál. Jegyinformáció: András Sándor 332-7914, andrassandor@opera.hu, belépő: 2000 Ft.

Cili cica a tejúton_diafilm

Az ingyenes Pagony diavetítésen ezen a pénteken 17 órától a következő filmeket tekerik: Tappancs, a szökevény, Csipi, Kutyakötelesség, Cili cica a tejúton, Gabi karácsonya.

 Aprok_tanca_ok

Három helyszínre is mehetünk pénteken, ha táncos kedvünkben vagyunk. Az Eötvös 10-ben 17 órától kézműves műhely, 18 órától Tázló táncház (500 Ft/fő), a TEMI Fővárosi Művelődési Házában Bubabál a Csürrentő Együttessel 18 órától (gyerekeknek: 350 Ft, kísérőknek: 150 Ft), a Hagyományok Házában pedig 17 órától Aprók tánca (500 Ft/fő) vár bennünket.

SZOMBAT (január 25.)

Varazslatos_Opera

Január 25-én 9 órától Varázslatos Opera címmel zenés, játékos program lesz óvodások és kisiskolások számára az Operaházban. Megismerkedhetnek az opera műfajával, valamint hangszerekkel, zenészekkel és énekesekkel – azaz az operaelőadások közreműködőivel – is találkozhatnak. Az interaktív zenés program után a gyerekek bekukkanthatnak a dalszínház legszebb termeibe is, miközben izgalmas történeteket hallhatnak. Jegyár: 1000 Ft.
Hangszercsoportok játékos bemutatása a Királyi lépcsőházban óvodások és kisiskolások számára. Ez a Hangszervarázs szombatonként 10:30 és 12:00 órai kezdettel szintén az Operaházban, ez alkalommal vonósokkal. Jegyek alkalmanként 1200 Ft-os egységáron kaphatók, a 4 alkalomra szóló bérlet elővételben 4000 Ft.

ludwig_02

Alkotó gyermekfoglalkozás megértési nehézséggel élő (Down szindrómás, autista, oxigénhiánnyal született stb.) óvodás, alsó tagozatos gyermekek és szüleik, kísérőik részére a Ludwig Múzeumban ezen a szombaton 10:30-tól. A foglalkozás témáját játékos módon (mozgással, zenével, verssel, képpárosító játékokkal) járják körbe. Kérik, hogy a gyerekek olyan ruhában jöjjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A programra előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi e-mail címen: integraltcsaladi@ludwigmuseum.hu. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 3. emeleti kiállítást. Ingyenes!

Legkisebb_ugrifüles

Szombaton 10 órától A legkisebb ugrifüles a Legkisebbek mozija műsorán a Puskin moziban. Csökkentett hangerő, kis jelzőfény, nyitott ajtók mellett a gyerekek komfortosabban érezhetik magukat a vetítés ideje alatt.
A vetítés tartama 50-80 perc, belépő: 700 Ft/fő.

Ragyog_a_mindenség_Kaláka

Szombaton 10:30-tól a MOM-ban Kaláka lemezbemutató koncert lesz. A Ragyog a mindenség gyermekvers-antológia a kortárs erdélyi irodalom huszonnégy kiemelkedő alkotójától közöl mintegy 200 verset. A Kaláka együttes legújabb albuma a kötet szerzőitől választott egy-egy verset szólaltat meg. Jegyár: 1600 Ft, 1 éves kor alatt ingyenes!

Motolla_jatszohaz_Marczi

A Marczibányi Téri Művelődési Házban Motolla játszóház szombaton 10:30-tól várja kisgyerekes családokat, ahol az ebédig a kicsik és szüleik együtt alkothatnak. A kisgyerekek képességeihez igazodva játékos formában könnyen elkészíthető tárgyakat készíthetnek, most szombaton illatfüzér-girlandot. 15 órától a 9-12 éveseket várja a kamasz játszóház (700 Ft) és a grafit kreatív műhely (800 Ft).

daralo_kavehaz_ok

Január 25-én 10 órától a Daráló Kávézóban új játékokkal, az igazán kicsiket játszószőnyeggel várják egy kellemes szombati találkára.

levai_dori_raketa

A Két Egérben szombaton 11 órától ismét Színes Egér foglalkozás óvodás kortól. Fessünk fára! Mert fára festeni jó. Ezt most mindenki kipróbálhatja különféle falapokon, fadarabokon, faágakon, sőt sámlin és hokedlin is. (Insprirációul szolgálhatnak Lévai Dóra egy régi szekrény darabjaira festett képei…) Belépő: 500 Ft (levásárolható). Múltkori beszámolónk itt.

Moka_Miki_Dumaszínház

Jóska, Tercsi, Fercsi, Kata, Klára és valahány név a naptárba: Tárul Miki mókatára. A Dumaszínház előadásában Móka Miki és barátai címmel játék gyerekeknek, retró felnőtteknek.  Szombaton 11 órától a VIII. kerületi Corvin sétány 1/b alatt. Jegyár: 1500 Ft.

kakao_koncert

Január 24-én 14:30-tól és 16:30-tól Kakaókoncerttel várja az 5-12 év közötti gyerekeket és családjukat a Budapesti Fesztivál Zenekar óbudai próbatermükben (Selmeci u. 14-16.). Jegyár: 2500 Ft.

Caravaggio

Színezz zenét Caravaggióval a Szépművészeti Múzeumban szombaton 16 órától! A Mezítlábas Zenészek interaktív játékkal várják a gyerekeket a Caravaggiótól Canalettóig, Az itáliai barokk és rokokó festészet remekművei c. kiállításhoz kapcsolódóan. Hogyan találkozhat a kép a hanggal? Hogyan épül fel egy kép? Milyen zenei eszközökkel tudjuk ezt leképezni? Az audiovizuális játék célja a kiállítás képeinek kreatív átélése a zene eszközeivel. Előzetes jelentkezés nem szükséges. A programon maximum 200 főt tudnak fogadni. A program ingyenes, és nem tartalmazza a kiállítás megtekintését. A kiállítás megtekintéséhez belépőjegyet kell váltani.

Űr_zűr_02

Január 25-én 15 órától ismét Űr-Zűr a Tháliában. A Bohócok a Láthatáron Csoport előadásában két űrlény, Jampó és Pojka a Földre érkezik. De mit keresnek itt? Hát a hihiméterüket szeretnék megtölteni. A mit? A hihiméterüket. Mi az a hihihihiméter? Egy tartály, egy energiát gyűjtő tégely, olyan az nekik, mint nektek az étel. Méhes Csaba és Feuer Yvette rendezésében. Jegyár: 1200 Ft. Online jegyfoglalás itt.

Csipkerozsika_

Diafilmeket vetítenek folyamatosan, két teremben kicsiknek és nagyobbaknak a Kultúrkúriában ezen a szombat délutánon 15:30-tól. A meséket felolvassa Szalay Kriszta színművész, a nagyobbaknak egy izgalmas, interaktív, „játékos dia irodalomórát” tart Cserna Antal színművész. A vetítéseket zenével kíséri Hevesi Imre énekes. Újra leperegnek a klasszikus mesék, népmesék és a régi tévés sorozatok, egyéb kedvelt diafilmek képei. Emellett kalandregények feldolgozásai, indiántörténetek és a kötelező olvasmányok feldolgozásai is láthatók a nagyobbaknak szóló dia irodalmi beavató műhelyben. Ingyenes!

Era kedvencei: Kaláka lemezbemutató a MOM-ban, Színes Egér a Két Egérben, Színezz Zenét Caravaggióval a Szépművészetiben
Rozi kedvencei: Makaróni karmester kaladjai az Operában, Színes Egér a Két Egérben, Színezz Zenét Caravaggióval a Szépművészetiben

Vasárnapi ajánlónkat itt találjátok.

Fotó: Opera / Nagy Attila, Tomas Opitz, Lumu, Marczi, Szépművészeti Múzeum