Hétvége – jan. 10-12.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pagony_diavetites

Ezen a hétvégén is mozi, színház, kézműves foglalkozások, tánc és zene, újra Cifra palota, és talán a tél is megérkezik…


Folytatódik a gyerekek legkedvesebb pagonyos programja, a sok éve hagyományos diavetítés, minden pénteken öttől hatig tart (igény szerint) a Pozsonyi úti könyvesboltban. Január 10-én téli mesék kerülnek terítékre: A törpekirály epreskertje, A didergő király, Suttog a fenyves, Télapó és Ezüstmackó. A diavetítést 2,5-8 éves gyerekeknek ajánlják, akik már legalább két Boribont örömmel, figyelmesen végighallgatnak otthon. A belépés ingyenes!

doktor-proktor-vana

Január 11-én bemutatót tart a Kolibri Színház a norvég Jo Nesbø  világsikerű Doktor Proktor gyerekkönyvsorozatának harmadik részéből, Doktor Proktor, avagy támadnak a holdkaméleonok címmel, Novák János rendezésében. A hazájában rockzenészként is népszerű Jo Nesbø azután kezdte el írni a Doktor Proktor-sorozatot, miután kislánya megkérte, hogy meséljen neki valamit vacsora közben. A végeredmény annyira érdekes lett, hogy azóta az olvasók és a kritikusok tetszését is elnyerte. Az előadás 8-12 éveseknek szól. A premierre már nem kapunk jegyet, de a későbbi időpontokat itt találjuk.

Családi-délelőtt-Hótündér-és-fagymanó

Daloló városkában az idei télen nincs elég hideg: se hó, se jég (mintha csak napjainkban játszódna a történet). Szerencsére az erdei játszótéren vendégeskedik Fagymanó és Hótündér. Segítségükkel még a teremben is havazni fog, a mese után lisztből, gyapjúból és egyéb különleges anyagokból elkészíthetjük kedves téli tárgyainkat. A Csillaghegyi Közösségi Házba január 11-én 10 és 12 óra között várják a kicsiket és nagyokat. A program ingyenes!

kultea_reformkori kereskedelem

Az első önálló magyar pénzintézet 1840. január 11-én kezdte meg működését. Erre emlékezvén a 8 éves kortól ajánlott programon a reformkori kereskedelemmel ismerkedhetünk meg január 11-én 10 és 12 óra között a Kulteában állandó kiállításuk segítségével és egy korabeli úriember kalauzolásával. Az ügyes kezecskék sebes tűforgatással elkészíthetik kis pénzes zacskójukat is, amiben a pénztárba kerülésig tarthatják spórolt pénzüket. A programon múzeumi belépővel lehet részt venni. Teljes árú: 800 Ft, diák/nyugdíjas: 400 Ft, családi: 1500 Ft. Regisztráció szükséges: Miszné Korenchy Anikó: 375-62-49; korenchy.aniko@mkvm.hu

ket_eger_ok

„Színes Egér”, hogy mi az? Hétről hétre újabb művészeti és irodalmi foglalkozások a Két egér könyvesboltban minden szombaton 11 órától. Mindenki mehet, aki már biztonsággal tud bánni az ollóval. Ötévesnél kisebbeknél azonban kérik, hogy egy kísérő is legyen jelen. Megjelenés olyan ruhában, ami nem baj, ha bekoszolódik. Ezen a szombaton Téli állatöltöztető lesz O. Horváth Rékával: „A szavannán már síszünet van! Tegnap repülővel érkezett hozzánk Afrikából az elefánt, a zsiráf és néhány gekkó. Csatlakozott hozzájuk a jemeni kaméleon is, de sajnos elkeveredtek a bőröndjeik, nincs egy szál ruhájuk sem, és vacognak a nagy hidegben. Gyere, és segíts nekik felöltözni! Készítsünk együtt kollázst!” Belépő: 500 Ft (ami levásárolható); szülőknek, kísérőknek ingyenes.

kendo_foto_Kerek_Eszter_NM

Szombaton 14 órától a Néprajzi Múzeum Több mint szomszéd kiállításához kapcsolódva Horvát napra várják a látogatókat. Tárlatvezetés a kiállításban, filmvetítés a sokac viseletekről, gyerekfoglalkozások, sokac, bunyevac és Mura-menti zene és táncház. Eközben a gyerekek és felnőttek busó álarcot készíthetnek, és nem marad el a burek sem. Jegyárak itt.

Jambóza_Bábcirkusz_Bábakalács Bábszínház

Január 11-én 15 órától Csiribiri újévköszöntő családi délutánnal várnak minket a Kultúrkúriában. A program: Jambóza Bábcirkusz a Bábakalács Bábszínház előadásában, Tűzvarázs címmel Habók János bűvész műsora, Hopplá! – a Tűzfészek Társulat zsonglőrbemutatója, valamint kézműves játszóház. Jegyár: 600 Ft.

Papó_zenedéje

marczi_motolla_jatszohaz

Január 11-én a Marczibányi téren sok jó program lesz. 9 órától babaruha börze, 10:30-tól a Motolla játszóházban újévi bábokat készíthetünk (belépő: 500 Ft/fő). Mesék, versek, mondókák is színesítik a játszóházat. A legkisebbeket játszószőnyeggel és diavetítéssel várják. 11 órakor kezdődik Papó Zenedéje. Az óvodásoknak, kisiskolásoknak ajánlják ezt az interaktív előadást, hogy minél hamarabb megismerjék a magyar népzenét és annak hagyományos hangszereit. Papó, azaz Nagyapa mesél benne a régi, falusi zenélési alkalmakról, a zene gyógyító és jobbító szerepéről. Mondókákat, dalokat és történeteket idéz fel a dorombról, tekerőlantról, kobozról, dudáról, cimbalomról és egyéb zeneszerszámokról. Belépő: 1000 Ft. Az előadáson a nézőszám korlátozott, ezért érdemes időben megvásárolni a jegyet. Ugyanitt vasárnap 10 órától Kecskés bál lesz moldvai és gyimesi népzenével, sok-sok játékkal, mondókával, kézműves foglalkozással, régi és új ünnepekkel várják a nagyérdemű aprónépet 1-7 éves korig. belépő: 600 Ft/fő.

Puskin_kucko_Minden_egér_szereti_a_sajtot

A Puskin Kuckó szombaton 10 órától a Minden egér szereti a sajtot című filmmel (700 Ft/fő), vasárnap 10 órától pedig a Nefelejcs Bábszínház Kippkopp a hóban című előadásával (1200 Ft/fő) vár benneteket.

figurina_hold_es_nap elrablasa

5 éven felülieknek ajánlott a Figurina Animációs Kisszínpad előadása január 11-én 11 órakor és 17 órakor. Ezen a szombaton a Nap és a Hold elrablása című előadásukat láthatjuk. Meztelen kezek keltik életre a Világot, ők mesélik el egy különös fény-ablakban, miként győzte le egy bátor Legény a Sárkányt, aki elrabolta a Napot és a Holdat. A mese előtt a játékosok beavatják nézőiket a kézjáték rejtelmeibe. Belépő: 1500 Ft/fő.

babkoffer_picicirkusz_foto_Stefler Márton_MG_0172a Babkoffer_picicirkusz_MG_0258

PROGRAMVÁLTOZÁS! A Púder matiné keretében vasárnap 11 órától a Bábkoffer Társulat Picirkusz c. előadása helyett Szép Bence kacagtató gyerekműsorát láthatjuk. 3-103 éves korig – bűvésztrükkökkel, zenével és rengeteg humorral – gyerekműsor, bűvészműsor, és más! Az egész családot megmozgató interaktív szórakoztató program. A Bábkofferesek februárban térnek vissza. A belépődíj: 1000Ft (500Ft lefogyasztható), testvérekkel a belépődíj: 2000 Ft (1200 Ft lefogyasztható), három gyermekkel a belépődíj: 3000 Ft (2100 Ft lefogyasztható).

cifra-palota

Vasárnap ismét Cifra Palota a Müpában. Piciknek, kicsiknek és nagyobbaknak. Koncertek, előadások, kreatív és készségfejlesztő foglalkozások 10 és 13 óra között. Mindez ingyenesen!

Űr_zűr_03

Két űrlény, Jampó és Pojka a Földre érkezik, hogy feltöltsék hihihihiméterüket. Hogy mi az?  Az a Bohócok a láthatáron: Űr-Zűr című előadásból kiderül, melyet január 12-én 15 órától mutatnak be a Thália Új Stúdiójában. Az 5-8 éves korosztálynak ajánlott közel 1 órás program élő hangeffektek, fizikai komédia, ének, tánc, interakció és nyelvtanítás egyben. A rendezők: Méhes Csaba és Feuer Yvette garancia arra, hogy igazán jól mulassunk. Következő előadások: január 25., 15.00; február 9., 11:00 és február 15.,15:00. Jegyár: 1200 Ft. Jegyek itt kaphatók vagy a Thália jegypénztárában.

Csengo_Opera

Vasárnap ismét Csengő-bongó délután játékos hangszerismertető sorozat várja az óvodásokat az Operaház Székely Bertalan termében 15:30 és 17:00 órai kezdettel. Ez alkalommal a zongoráról lesz szó. Belépő: 1200 Ft.

Era kedvencei: Állatöltöztető a Két egérben, Papó zenedéje a Marcziban, Űr-Zűr a Tháliában
Rozi kedvencei: Állatöltöztető a Két egérben, Púder matiné, Doktor Proktor, avagy támadnak a holdkaméleonok a Kolibri Színházban

Fotók: doktorproktor.no, Csillaghegyi Közösségi Ház, Két egér könyvesbolt, Néprajzi Múzeum / Kerek Eszter, Bábakalács Bábszínház, Marczi, Puskin kuckó, Figurina Animációs Kisszínpad, Bábkoffer Társulat, Cifra Palota, Thália, Opera / Márió Pertorini