Hétvége – febr. 28. – márc. 1., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

bringaexpo_01

Utazás kiállítás, Afrika és Bringa Expo, farsangi programok, múzeumpedagógia, japán nap, kézműves foglalkozások, előadások, így zárul a február, kezdődik a március.

PÉNTEK (február 28.)

Február 27-től március 2-ig tart nyitva az Utazás 2014, Nemzetközi Idegenforgalmi kiállítás a HUNGEXPO-n. Magyarország legjelentősebb turisztikai vásárán közel 500 kiállító, több mint 30 000 négyzetméteren fogadja az érdeklődőket. A kiállítás idei kiemelt témája a családi utazás. Ha ott jártok, ne hagyjátok ki a Karaván Szalont, az Afrika Expót és a VII. Port.hu BringaExpót sem. Belépő árak itt.

görömbölö_kompania

Pénteken 9:30-tól és 11 órától Görömbő Kompánia farsangi műsorát hallhatjuk és táncolhatjuk végig az IBS Színpadán. „Zoli bácsiék a tőlük megszokott professzionalizmussal zenélnek mesékről és mesélnek zenékről az idén is! Az első pillanattól kezdve szerepelni szólítja a nézőtérről a rátermett gyerekeket. Megszólalnak a népi hangszerek is, a tekerő, a duda, a furulya és a citera. A gyerekek táncra is perdülhetnek előadás közben, őket igazi táncos segíti egy-egy lépés elsajátításában. Az előadás vége pedig már igazi táncház, ahol még érdekességeket is megtudhatunk az előadást kísérő hangszerekről.”

szifon

Pénteken 18 órától ismét Szifon a MOM-ban. A mostani téma: Szexuális felvilágosítás, másképp. A szülők számára komoly dilemmát okozhat, hogy mit és hogyan mondjanak el a szexualitással kapcsolatban a gyereknek. Vannak, akik kerülik a témát és tabuként kezelik, míg mások nyíltan és természetesen beszélnek erről. De egy dolog biztos, a gyerekek előbb-utóbb, és inkább előbb, úgy is mindenre rájönnek. Csak az nem mindegy, hogy mindezt miként teszik. Pogácsával, teával és szeretettel várnak minden érdeklődőt. A múltkori alkalomról beszámolónkat itt olvashatjátok. Belépő: 500 Ft.

SZOMBAT (március 1.)

hasznalt_ruhak

Új és használt, de jó állapotú gyermekruhák, játékok és kiegészítők börzéje lesz szombaton 9 órától a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Várják a látogatókat, akik a nagyáruházakkal szemben a jó hangulatú és kedvezőbb árfekvésű vásárokat részesítik előnyben. Ingyenes! Asztal: 3000-3500 Ft.

Március 1-jén és 2-án a farsangi időszak végéhez érve hangos mulatsággal, vidám köszöntőkkel űzik el a telet a szentendrei Skanzenban. Felelevenítik a különleges asszonyfarsang szokását, amikor az asszonyok, lányok a muzsika és tánc mellett számos női praktikával találkoznak, s a még pártában lévők szerelmi-, férjjóslás által tudakolhatják ki jövendőbelijük személyét. Az asszonyfarsang hívatlan férfi látogatói pedig furfangos próbatételekre számíthatnak. A teljes bárány jelmezt öltők ingyenesen látogathatják a Skanzent, a bárány/birka maszkot viselők 50%-os kedvezménnyel válthatnak belépőjegyet. Jegyárak itt.

bogyó-és-babóca

Ha még bírjátok és szeretnétek mozivásznon is látni, most szombaton 10 órától Bogyó és Babóca filmek a Puskinban. Jegyár: 700 Ft/fő.

kassak_muzeum

10 órától Betűzsonglőr délelőtt – Játék a formákkal című családi nappal vár benneteket a Kassák Múzeum az óbudai Fő téren egészen 13 óráig. Programok: interaktív múzeumpedagógiai foglalkozás, kisebbeknek ovisjel, nagyobbaknak monogram tervezés, betűékszer-fabrikálás polifoamból, nevek betűiből képvers vagy állatfigura készítése. A foglalkozás a Design tett című kiállításhoz kapcsolódik. Belépődíj: 900 Ft/fő (a kiállítások megtekintését, a foglakozások díját és anyagköltségét tartalmazza), családi jegy négy fő részére: 2700 Ft (az ötödik főtől a belépő 600 Ft/fő).

mezogazdasagi_muzeum_farsang

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum hagyományos télűző mulatságán megelevenednek a kiállítások, és farsangi színekkel, ízekkel, illatokkal telik meg a Vajdahunyadvár. Az egész napos családi rendezvényen a gyermekprogramokról többek közt a Tulipántos Népi Játékpark és Alkotóműhely és a Kenderkóc Népi Játszóház gondoskodik, akik mese- és bábelőadásokkal, népi játszóparkkal, kukoricás játszóházzal, ügyességi játékokkal és zajkeltő-télűző farsangolással várják a legkisebbeket. Emellett kézműves vásár, a gasztronómiai ínyenségek és farsangi finomságok is lesznek. A mulatságot hagyományos kiszebábégetés zárja a múzeum udvarán, ahol a kézműves műhelyben elkészült kiszebábokat tűzre vetve a farsangolók búcsút vesznek a téltől, bajtól és betegségtől. Jegyárak: felnőtt 1400 Ft, gyermek és nyugdíjas 700 Ft, családi 3600 Ft. 4 éves kor alatt ingyenes!

ludwig_muzeum_csaladi_delelott

Ismét családi délelőttel várnak benneteket a Ludwig Múzeumban 10:30-tól Mondd, hogy értsem? – Mondd, hogy értsem! címmel. „A beszéd az a képességünk, amelynek révén az egyik leggyorsabb, legrövidebb úton tudjuk egymás felé jelezni a mondandónkat. Persze csak akkor, ha értjük egymás nyelvét, ha egy nyelvet beszélünk. Sokféleképpen beszélhetünk egymáshoz: hétköznapi nyelven, tudományosan, oktató jelleggel, barátilag vagy úgy, ahogy a politikusok, a jogászok beszélnek – nehezen érthető módon. Nem biztos, hogy mindig értjük egymást, pedig egy nyelvet beszélünk! Ezen a foglalkozáson Bódy Gábor és Hajas Tibor egy-egy műve kapcsán fogjuk megnézni hogyan is közölhetünk egymással üzeneteket. A foglalkozás végén pedig mindenki elkészít egy rövid, élőszereplős fotó képregényt, amelyben az alkotó lesz a szereplő és a mellette valósan megjelenő szövegbuborékban közölheti mondandóját velünk – úgy, hogy értsük!”
Olyan ruhában menjetek, amiben kényelmesen tudtok alkotni. A részvételi szándékotokat a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a farkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. Ha elfelejtettetek regisztrálni, szombat reggel 10:00-10:30 között érdeklődjetek a jegypénztárban (06-1 555-3454) a szabad helyekről. Jegyár: 600 Ft/fő.

evkerek

A Mesemúzeumban 11 órától egy moldvai népmesét hallhattok. Csodaló hátán az ifjú vitéz Tündér Ilonát megszabadítja. Kegyetlen parancsra másvilágról a kilencvenkilenc tüzes kabbalát (kancát) is elhozza. Lágy tejüket venni térdig érő esőt imádkozva tudja: táltosa a vizet jéggé fújja, tűzlovak  tejében életét újítja… A mesét elémondogatja, eldúdolja: Gulyás Anna; kobozzal, kavallal kíséri, a mesét hangfürdőbe vonja: Kiss Krisztián, a Tűz Lángja Zenekar kobzosa. Ajánlott korosztály: 4-12 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

11 órától az IBS Színpadon egy csudálatos hangszer az egyik főszereplője a Kiskondás Trió előadásának. A tárogatóról van szó, amely különleges hangjával ejt ámulatba mindenkit. Aki fújja, Kiss Gy. László. Társai az együttesben Árendás Péter, brácsán és Lelkes András, bőgőn. Klasszikus-, jazz- és népzene különleges ötvözete jellemzi előadásukat, amellyel kísérőivé válnak egy népmesének, amely „véletlenül” épp egy síp szerencsés megszólaltatásáról szól.

zenezug

A Zenezugban nemcsak a Gyí paci paripára, hanem Schumann Szilaj lovasára is lovagolhatunk, a Moldván hajózhatunk és a Diótörővel táncolhatunk… A foglalkozást elsősorban 0-3 éves gyerekeknek ajánlják 11 órától a Két Egérben. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

japan_papirsarkany
Néma Júlia személyes hangú képes beszámolójában betekinthetünk a kerámiakészítés rejtelmeibe és a gigantikus papírsárkányok világába a Néprajzi Múzeumban. A kiállításhoz kapcsolódóan családi napot is rendeznek, ahol origamival, baba készítéssel, színezéssel várják a kisebbeket, a nagyokat pedig tárlatvezetéssel és japán filmekkel. A program múzeumi belépővel látogatható.

zabszalma_egyuttes

A Kultúrkúriában is a tavaszt várják ezen a szombaton 15 órától, ahol a Mese a két kicsi borzról című előadást nézhetjük meg a Mimikri Bábszínház előadásában, majd a Zabszalma együttes tavaszváró műsorát hallhatjuk és még kézműves foglalkozás is lesz. Belépő: 600 Ft.

babilon_01
Családoknak és egyéni látogatóknak a Babilon Center élményház ezen a hétvégén is nyitva áll. 10 és 17 óra között az alábbi programokkal várnak benneteket:
10:30 Az űrkutatás titkai és a lézerek csodálatos világa
11:30 Fizikai kísérletek
12:00 Tutanhamon Museion
13:00 Fizikai kísérletek, lézer show
13:30 Ave Caesar!
14:30 Fizikai kísérletek, lézer show
15 órától 6 plüss patkányt is elbujtatnak, amelyet nektek kell majd megkeresni. A sikeres „patkányűzők” ajándék vattacukorban részesülnek.
Ajánlott korosztály: 4-14 év. A hétvégi programok azoknak a látogatóinknak ingyenes, akik legalább egy élményprogramon (Tudományos játszóház, A fáraó titkai, Ave Caesar, űrkutatás) részt vesznek. Az élményprogramokra családok és egyéni látogatók esetén is előzetes helyfoglalás szükséges! Bejelentkezés: 06 70 675 0339 telefonszámon (10-18 óra között) vagy info@babiloncenter.hu e-mail címen. A programok díja belépőjegy nélkül: 500 Ft/ fő, további belépők itt.

mus_e

Még talán elcsíphettek pár jegyet a Müpa művészeti foglalkozására, a MUS-E-ra 16 órától, amely a 8-12 éves korosztálynak szól. Sajnos a Zenebonára és A Holdkirály palotájára már elfogytak a jegyek. Belépő: 1000 Ft.

A vasárnapi programot itt találjátok.

Era kedvencei: Szifon előadás a MOM-ban, Betűzsonglőrök a Kassák Múzeumban, Farsang a Mezőgazdaságiban, Mond, hogy értsem a Ludwigban, Asszonyfarsang a Skanzenban
Rozi kedvencei: Betűzsonglőrök a Kassák Múzeumban, Zabszalma együttes a Kultúrkúriában