Hétvége – febr. 21-22., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

vadaspark_foto_Mráz_Edina

Programok táncoslábúaknak, kultúrák találkozása, színház, vadasparki időjósok, farsangi mulatság, kertészkedés, kézműves foglalkozások. Így indul a hétvége! Unatkozni biztosan nem fogtok…

PÉNTEK (február 21.)

tazlo_tanchaz

„Itt a farsang, áll a bál…” Táncoljatok ti is hétvégén, a talpalávalót több helyen húzzák majd. Például pénteken várnak a szokásos táncházak a különböző kulturális intézményekben: az Eötvös 10-ben 17 órától kézműves műhely, 18 órától Tázló táncház (500 Ft/fő), a TEMI Fővárosi Művelődési Házában Bubabál a Csürrentő Együttessel 18 órától (gyerekeknek: 350 Ft, kísérőknek: 150 Ft), a Hagyományok Házában 17 órától Aprók tánca (500 Ft/fő), a MOM-ban 18 órától Zurgó-dió gyerektáncház (300 Ft/gyerek).

A Káva Kulturális Műhely Gubanc című legújabb színházi kísérletében a kisgyerekeket és szüleiket szólítják meg február 21-én 10 órától és február 22-én 11 órától a MU Színházban. Közös játékra, gondolkodásra hívnak  benneteket. Az előadás a 2012-es VI. Kaposvári Gyermekszínházi Biennálén a fesztivál nívódíját kapta. A programot 6-10 éves korosztálynak ajánlják. Jegyár: 750 Ft.

SZOMBAT (február 22.)

vadaspark

Tudjátok-e, hogy a ludak miért végeznek fürdőmozdulatokat a szárazföldön? Hogy a szamarak milyen időt jósolnak, ha rázzák a fülüket és ordítanak? Hogy ha a kis lilék hangosan zajonganak, érdemes a télikabátot elöl hagyni, mert hideg tavasz várható? Ilyen és ehhez hasonló időjárás-előrejelző trükköket, (nya)fogásokat és házi praktikákat tudhattok meg ezen a szombaton a Budakeszi Vadasparkban. Jegyárak itt.

szines_falu

Ismerjétek meg Kína, Irán és Mongólia kultúráját, meséit és játékait autentikus kézműves foglalkozások és bábelőadások segítségével a Budapesti Művelődési Központban ezen a szombaton. 10 órától A Nap és a Hold meséi című afrikai mese bábelőadás láthatjátok, valamint kézműves foglalkozásokon vehettek részt. 11:30-tól pedig A csodálatos táltosparipa című mongol mesével folytatódik a program egészen 13 óráig. Ajánlott korosztály: 10 éves korig. Ingyenes!

Gryllus_maszkabal

Nemsokára vége a télnek, itt a farsang, a báli szezon, a Puskin Kuckóban pedig Gryllus Vilmost látják vendégül 10 és 12 órakor, aki az alkalomhoz illően Maszkabál című albumával lép fel. Jegyár: 2000 Ft.

mucsarnok

10 órától a Műcsarnokban Fényjáték címmel családi délelőttöt tartanak 13 óráig. Az Egy város entrópiája – Julia Stoschek Collection kiállításon bemutatott videókat megbeszélik, továbbgondolják és az árnyjáték eszközeivel kiegészítik. A programon részt vevő gyerekek, szülők és nagyszülők bábokat, jelmezeket, díszleteket és kellékeket készíthetnek a délelőtti program zárásaként bemutatott előadáshoz. Múzeumi belépőjegy vásárlása szükséges. Hétéves kor alatti gyerekeknek, valamint fogyatékkal élő látogatóknak és kísérőiknek nem kell jegyet váltani.

szulok_haza_farsang_

10 és 14 óra között télbúcsúztató farsangi mulatságot tartanak a Szülők Házában, melyre szeretettel várnak minden királylányt, pókembert, kistigrist, Thomast, bohócot, varázslót, minden gyereket, szülőt és nagyszülőt. Egész délelőtt lesz arcfestés, kézműves foglalkozás, farsangi portréfotózás a Pillangofotoval és 11 órától zenés, vidám farsangi játékok Mónival. A buli végén a jelmezes felvonulás minden bemutatkozója kis meglepetést és játszóházi ajándékjegyet kap. Előzetes jelentkezés szükséges, jegyek elővételben kaphatók.

prágai_tamás_Vadállatok_a_kabatzsebben

10 és 12 óra között ismét Móra Könyv Klub a Ceramicaféban, ahol havonta találkozhattok kedvenc mesehőseitekkel, szerzőitekkel, legkedvesebb könyveitekkel. Ez alkalommal mese és jóga találkozása lesz Prágai Tamás: Vadállatok a kabátzsebben könyvéhez kapcsolódóan. Változzatok oroszlánná, a vízilóvá, gólyává, krokodillá. A program 3 éves kortól ajánlott. A mozgásos foglalkozást tartja: Dr Szilágyi-Nagy Ildikó, táncpedagógus. Ezt követően kedvenc gyakorlatainkat agyagba is önthetitek. A belépés ingyenes. Az agyagozó foglalkozáson a részvétel 600 Ft/ gyermek.

 kisvakond_kiallitas

10 és 13 óra között Kisvakond játszóházzal, vetítéssel, 17 óráig pedig Kisvakond kiállítással várnak Benneteket a csepeli Királyerdei Művelődési Házban. A programok vasárnap is folytatódnak. Ingyenes!

Szamoca_kiskertesz_tanoda_világ-körüli-utazás

Február 22-én a Füvészkertben 10 órától és 11:15-től kertészkedhetünk: magokat vethetünk, palántázhatunk, szüretelhetünk körbe járva a földgömböt. Februári téma: Afrika. 1 alkalom: 1500 Ft/gyerek, 3 alkalmas bérlet 3000Ft/gyerek, testvérkedvezmény: 2500Ft/2 gyerek. Jegyet a foglalkozás helyszínén a Szamóca kiskertész-tanodánál lehet váltani. A Füvészkertbe a felnőttek kísérőjegy vásárlásával tudnak bemenni. A foglalkozás idejére (1 óra) ott lehet hagyni a nagyobb gyereket, ilyenkor nem kell jegyet váltson a kísérő. 3 éves kortól várják a kis kertészeket. Jelentkezni és a foglalkozásról bővebb információt kérni itt lehet: szamocatanoda@gmail.com.

telbucsuztato_farsangi_karneval

A Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpont minden szombaton 10 és 15 óra között Hétmérföldes Családi Játszóbirodalommá változik, ahol kézműves alkotóházzal, télbúcsúztató farsangi mulatsággal várnak benneteket ezen a szombaton is. Felnőtt jegy: 1200 Ft, gyerekjegy: 800 Ft; kézműves jegy: 500 Ft (12 órától), babáknak 1 éves korig a belépés díjtalan!

ifj_balazs_janos_zomgoramuvesz

Ifj. Balázs János Junior Prima díjas zongoraművész hangszerbemutató koncertjén vehettek részt a MOM-ban. 10 órától a 3-6 éveseket és szüleiket, 12 órától a 7-14 éveseket várják. A program regisztrációs jeggyel látogatható. A koncertre belépők igényelhetők a jakobikoncert@gmail.com email címen. A belépés díjtalan!

Óriás-Pitypang-családi-délelőtt

Közös tematikus mesefűzés, zene, játék, mondókák, kézműves foglalkozás 10 éves korig az Eötvös 10 Kulturális Színtér Óriás Pitypang családi délelőttjén ezen a szombaton 10:30-tól, ahol Kézművestanya lesz a Napszekér Kézműves Műhellyel,11:00-től játék a nagyokkal (7−10 éves korig), 11.30-tól játék a kicsikkel (3−6 éves korig). A foglalkozás során a társulat tagjai a gyerekekkel közösen végigjárják a négy évszak legfontosabb eseményeit, és ezekhez kapcsolódó alkotásokat készítenek. Főszereplő a tél. Jegyár:990 Ft/gyerek; 600 Ft/felnőtt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Marczibányi Téri Művelődési Házban Motolla játszóház szombaton 10:30-tól várja kisgyerekes családokat, ahol az ebédig a kicsik és szüleik együtt alkothatnak. 15 órától a 9-12 éveseket várja a kamasz játszóház (700 Ft) és a grafit kreatív műhely (800 Ft).

farsangi_kezmuves_mesemuzeum

11 órától télűző farsangi kézműves foglalkozást tartanak a Mesemúzeumban Farkas Réka ipaművésszel. Ajánlott korosztály: 4-11 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

gardrob_kozossegi_ruhavasar

11 és 17 óra között ismét Gardrób Közösségi Ruhavásár és Termelői Piac az új Gödör Klub árkádjai alatt. Beszámolónkat a múltkoriról itt olvashatjátok. Ingyenes!

alom_rajz

Színes Egér” = hétről hétre újabb művészeti és irodalmi foglalkozások. Minden szombaton 11-től a Két Egér könyvesboltban. Emlékezz vissza egy olyan álmodra, amit mindenkinek szívesen elmesélnél. Lejegyezhetitek, majd kiválaszthatjátok az álomhoz legjobban illő technikát, amivel elkészülhet az álomrajz. Megjelenés olyan ruhában, ami nem baj, ha bekoszolódik. Belépő: 500 Ft (ami levásárolható); szülőknek, kísérőknek ingyenes.

figurina_babszinhaz

Szombaton 11 és 17 órakor a Grim/m/aszok című tárgyjáték lesz a Figurinában. Ebben a műsorban közönséges használati tárgyak adnak elő négy ismert Grimm-mesét (Hófehérke és a hét törpe, A nyúl meg a sün, Csipkerózsika, Piroska és a farkas), bizonyítván, hogy a fantázia segítségével minden életre kelhet. Ez a műsor húsz éve a Figurina legsikeresebb előadása, amely számos rangos elismerést kapott idehaza és külföldön egyaránt. 3 éves kor felett ajánlott, belépő: 1500 Ft/fő, 3000 Ft/2fő, 4000 Ft/3fő.

barsony_balint_hangszersimogato

3K-ban Bársony Bálint és zenekarának interaktív foglalkozásán és mini koncertjén vehettek részt 15 órától. A Hangszersimogató egy szabad zenei foglalkozás gyerekeknek és szüleiknek: interaktív közös játék a hangszerekkel. “Simogatható” hangszerek: dob felszerelés, afrikai dobok, egzotikus ütőhangszerek, csörgők és csengettyűk, zongora, basszusgitár, nagybőgő elektromos és akusztikus gitárok, szoprán és tenorszaxofon, barokk és népi furulyák. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára, a Makám együttes énekesnője. Jegyár: 800 Ft.

wekerle_Téltemetés

Idén hetedik alkalommal várják a kicsiket és nagyokat a Wekerletelep egyik népszerű, látványos, hagyományőrző rendezvényére, a Téltemetésre. A program a kultúrházban kezdődik 16 órától zajkeltő eszközök, kerepelők, csörgők, dobok és kisebb kiszebábok készítésével. Közben közös munkával elkészül az óriási kiszebáb is. 17:30-kor indul a menet a Petur utcából a Kós Károly térre. A menetelőket dobosok és kikiáltók vezetik. A főtéren a 18 órakor gyullad meg az óriási máglya, melyen aztán a kiszebabával együtt a gondokat is elégetik. A részvétel ingyenes!

kolompos

16 órától a Köszi-ben jelmezes táncos mulatsággal várnak. A jó hangulat fokozására és a mulatság miatt, szeretnék, hogy a gyerekek farsangi jelmezben érkezzenek. A kézműves foglalkozáson farsanggal kapcsolatos hűtő mágnest, fejdíszt és télűző hangszert készíthettek. A talpalávalót a Kolompos együttes húzza majd. Jegyár elővételben 800 Ft, a program napján 1000 Ft.

Ezen a napon ingyenes a 18 év alatti gyerekeket kísérő két felnőttnek, illetve a 26 év alattiaknak a Mezőgazdasági Múzeum (beszámolónkat itt találjátok) és a Petőfi Irodalmi Múzeum.

Vasárnapi programok itt.

Era kedvencei: Kertészkedés a Füvészkertben, Móra Klub a Ceramicaféban, Hangszersimogató a 3K-ban
Rozi kedvencei: Kertészkedés a Füvészkertben, Színes Egér, Fényjáték a Műcsarnokban