Hétvége – dec. 20-22.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szamarful_project_angyal01

Minden készen áll a karácsonyhoz? Bejglik a kamrában, minden csillog a tisztaságtól, összes ajándék becsomagolva? De szép is lenne… Viszont ha marad egy kis időnk a hétvégén, érdemes pihenésképpen elmenni egy jó koncertre, bábelőadásra vagy vásárra.

Pénteken ismét megtáncoltatják a kicsiket és a nagyokat a Városháza park fűtött sátrában 15 órától. A talpalávalót a Felvonó zenekar játsza. 18 órától Kolibri Színház művészei dalokat adnak elő a Locspocs, a kis tengeri szörny című előadásból, majd Betlehemes játékkal várják a nézőket. Szereplők: Sallai Virág, Gazdag László, Szívós Károly, Sóvári Csaba, Bartha Tóni. Az est során elhangzik még néhány dal a készülő Doktor Proktor, avagy támadnak a Holdkaméleonok című bemutatóból.
Szombaton 11 órától a Trambulin Színház előadásában a „Jézuska – karácsonyi játék” című előadást láthatjuk. Józsi bá’ és Nénje a sok összegyűlt ember láttán mesélni kezdik az éppen aktuális történetet, ami most a karácsonyi ünneppel kapcsolatos. 14 órától interaktív meseolvasás és játék vár Gombos Edinával.

szamarful_project

December 22-én, vasárnap 11 órától A Szamárfül Projekt társulata is szeretné egy kicsit meghittebbé, ünnepibbé tenni ezt az időszakot legfrissebb előadásukkal, a Téli mesékkel. Ebben az előadásban nem csak egy, hanem mindjárt két mesét is láthatnak majd a gyerekek. Az egyik a Holle anyó, amit nyilván sokan ismernek, a másik pedig egy kortárs mese, Az elfelejtett lények boltja. Az utóbbi főszereplője egy karácsonyi angyal, aki véletlenül megleli a nagyvárosban az Elfelejtett lények boltját. Hogy mi történik ott? Legyen meglepetés. 17 órától a Grund kölykök egy improvizációs színházzal foglalkozó gyerektársulat lép fel, amely 2012-ben elnyerte a Marie Claire Legjobb gyerekprogram díját a Hős vagyok című előadás-tervével, amely a gyerekekre leselkedő mindennapi veszélyeket dolgozta fel. Az előadás 5 rövid, 3-4 perces improvizációs helyzetgyakorlatból áll, amelyeket videó-bejátszások kötnek össze. 18 órától Balogh Kálmán és a Felvidéken élő Korpás Éva népdalénekes közös, karácsonyi dalokból álló műsorát hallhatjuk. Az estét a Misztrál együttes koncertje zárja 19 órától. Magyar és külföldi költők versei valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Ezen a hétvégén érdemes lesz a Városháza parkba ellátogatni, ráadásul az összes program ingyenes!

kereplo_babszinhaz

December 21-én 11 órától Ludas Matyi történetét láthatjuk az óbudai Fő téren a Kereplő Bábszínház előadásában, 17 órától a HolddalaNap Zenekar, majd 19 órától Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band játszik. Vasárnap 11 órától a Maszk Bábszínház Betlehemi történetét nézheti meg a közönség, 17 órától Budapest Nufolk Revolution zenél majd. A rendezvényt a Kaláka adventi koncertje zárja 19 órától, amikor az utolsó gyertyát is meggyújtják a koszorún. Ingyenes programok!

December 21-én az Advent Hegyvidéken programján fellép 10:30-tól a Bóbita Zenekar Ezüstszánkó című műsorával, majd 15:30-tól a Három Király érkezik a Túlpart Együttessel. Másnap 10:30-tól Gryllus Vilmos hallhatjuk ugyanitt. Helyszín: Törpe utca és a Kiss János altábornagy utca kereszteződése. A programok ingyenesek!

mezeskalacs

Milyen feladatai voltak a gazdasszonynak az ünnep közeledtével? Milyen munkákat végeztek a ház körül? Hogyan ünnepeltek a háziállatok? Ezekre és sok minden másra is választ kap, aki december 20-án bebarangolva a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállításait végigjátssza karácsonyi kvízüket. További programok: karácsonyi Színek, ízek, illatok… – a téli kert tapintható termései, tea- és fűszerszimat, mézeskalácssütés, karácsonyi díszek készítése, mesés tökkiállítás. Belépőjegy árak: felnőtt 1100 Ft, gyermek és nyugdíjas 550 Ft. A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása, továbbá a rácalmási mesterek dísztökökből faragott mesekiállítása is megtekinthető.

Minden pénteken 17 órától diavetítést tartanak óvodásoknak és kisiskolásoknak a Kelenföldi Könyvtárban (Budapesti Művelődési Központ I.em.). Ez alkalommal a Zengő ABC-ét  és A törpekirály epreskertjét láthatjuk, utána karácsonyfadíszeket készíthetünk. A részvétel ingyenes!

muzsikas_02

Zirano Bábszínház_ Karácsonyi Csillag_betlehem2

Karácsonyi ünnepségre invitál minket szombaton 10 órától a Muzsikás együttes a Fővárosi Művelődési Házba. Kézműves műhellyel, bábszínházzal és táncházzal várják a kisebbeket és nagyobbakat. Jegyár: 950 Ft/fő, csak a táncház: 350 Ft/fő, csak az előadás: 700Ft/fő.

December 21-én 10 és 11 óra között ünnepi díszeket készíthetünk és kézműveskedhetünk a Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárában.

mese_muzeum

A Magyar Mesemúzeumban ezen a szombaton, december 21-én 11 órától 13 óráig A várakozás fénye című programon vehetünk részt, ahol régi dramatikus játékokkal, bölcsőcskézéssel, betlehemes játékkal, regöléssel, karácsonyi köszöntőkel, énekekkel várnak mindenkit, főként a 3-12 éves korosztályt. Aki tud, vigyen kicsi vagy nagy csengőt. Közreműködik a Sebesvíz együttes. Belépő itt.

December 21-én 16 órától karácsonyi és téli diafilmeket vetítenek az Örökmozgóban. Diótörő, Hókirálynő, Mazsola és a Hóember, Böbe baba a játékboltban, Sicc és a Hóember, Róka Rudi falurossza, Suttog a fenyves. Emlékeztek még rá? Műsorvezető: Bíró Ferenc, belépő: 300 Ft/fő.

zenehajo

Ezen a vasárnapon 11 órától a ZeneHajót ismét Hajós András kormányozza a Budapest Music Centerben. Az első tiszt Fekete-Kovács Kornél, a legénység pedig a 18 fős Modern Art Orchestra. Erre a bő egy órára minden gyermek zeneszerzővé, dalszövegíróvá, vagy előadóvá válhat, ha kedvet érez hozzá. Úgy ismerkedhet meg egy komplett jazz big band hangszereivel, a hozzájuk tartozó muzsikusokkal és a zeneszerzés kulisszatitkaival, hogy közben semmiben sem kötelező, de sok érdekes dologban részt lehet venni. Kétféle belépő: 1500 Ft/fő és 4500 Ft (családi jegy).

Angyalváró hétvégére hívnak a RAM Colosseumba, ahol ezen a vasárnapon 10 órától fellép az Alma együttes, majd 14 órától a Napraforgó Meseszínház előadását láthatjuk. Emellett logikai játékok, kézműves programok és meglepetések is lesznek. Belépő: 1500 Ft.

 paper_up

Az ünnepek előtti utolsó vasárnapon ismét közel 200 kiállító, több ezer terméke közül válogathatsz a WAMP-on. A korábbi hetekhez hasonlóan szuper design tárgyak, ruhák, ékszerek, gyerekeknek szóló meglepetések, minőségi élelmiszerek és különleges gasztronómiai termékek várnak Rád. Belépő: 500 Ft. Beszámolónkat a múlt vasárnapról itt találjátok.

Era kedvencei: Szamárfül Projekt a Városháza parkban, Muzsikás karácsony
Rozi kedvencei: Szamárfül Projekt a Városháza parkban, ZeneHajó, WAMP

Képek forrása: Szamárfül Projekt, Kereplő Bábszínház, Zirano Bábszínház, ZeneHajó, Muzsikás, mohakonyha.hu