Hétvége – dec. 13-15.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

katona_musik_musikk_musique_kekes_szaffi_044

A design vásárokról már beszámoltunk nektek egy korábbi cikkben, de nézzük, hogy mit is tartogat még ez a hétvége. Koncertek, színház, diafilm, kreatív programok minden mennyiségben. Ne maradjatok otthon! A takarítás megvár és olyan mézeskalács is van, ami rögtön puha sütés után…

Katona József Színházban december 13. és 15. között 33% kedvezménnyel vásárolhatunk jegyeket a január-februári előadásokra, emellett könyvbemutatókkal, előadás részletekkel is várnak Minket. A kisebbek szombaton a Kolibri Kiadó téli gyermek- és ifjúsági könyvújdonságainak ingyenes bemutatóján vehetnek részt, vasárnap pedig Elek Ferenc mesél és diafilmet vetít (900 Ft/gyerek, kísérőnek ingyenes).

December 13-án 15 órakor Luca-napi táncházzal várnak mindenkit a Városháza park fűtött sátrába. A zenét a Felvonó zenekar biztosítja, táncot tanít Baranyai Barbara és Valach Gábor, a Táncház Egyesület művészei. Ugyanitt 19 órától a Kolibri Színház művészei dalokat adnak elő a „Macska voltam Londonban” című darabból, majd Bodnár Zoltántól részleteket láthatnak „A boldog herceg” előadásból. Végül a színház most készülő „Doktor Proktor, avagy támadnak a Holdkaméleonok” bemutatójából hangzik majd el néhány dal. Ingyenes!

Szaloki_Agi

Szalóki Ági Gingalló című koncertjével várja a családokat a 3K-ban december 13-án 18 órától, ahol népdalfeldolgozások és énekelt versek hangzanak el, többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor és Szabó T. Anna művei. Belépő: 1200 Ft.

Télköszöntő mulatságot rendeznek az ELTE PPK Aulájában (VII. ker., Kazinczy u. 23-27.) ezen a szombaton, ahol 14 órától mesesarok, kézműves foglalkozások, hagyományőrző csoportok várják a nagyérdeműt. A program ingyenes! A kandeláber, iránytű, karácsonyi fények, villanymotor készítése belépődíjas (2000 Ft/fő).

my-future-is-not-a-dream_mucsarnok

December 14-én 10 és 13 óra között a Műcsarnokban Egy város entrópiája című kiállításhoz kapcsolódva tartanak foglalkozást. A videókat megbeszélik, továbbgondolják és az árnyjáték eszközeivel kiegészítik. A programon részt vevő gyerekek, szülők és nagyszülők bábokat, jelmezeket, díszleteket és kellékeket készíthetnek a délelőtti program zárásaként bemutatott előadáshoz. Belépés múzeumi belépőjegy megváltásával. Gyerekeknek hétéves kor alatt, valamint fogyatékkal élő látogatóknak és kísérőiknek ingyenes.

kassak_muzeum

Játékos avantgárd foglalkozás vár Minket az óbudai Kassák Múzeumban, ahol pörgettyűt, betűs játékot, állatos perselyt készíthetünk és meghallgathatjuk 11 órától Losonczi Eszter művészettörténész előadását Játékok az avantgárdban címmel. Belépődíj: 900 Ft/fő (anyagköltséggel együtt), családi jegy: 2700 Ft  (4 fő számára. Minden további gyerek belépője: 600 Ft). A belépőjegy ingyenes részvételt biztosít az aznap délutáni koncertre is.

Rumini_fenyvizeken

Galléros Fecó, Sajtos Rozi, Rumini, Balik…ismerősek Nektek? Találkozzatok velük december 14-én 10:30-tól Petőfi Irodalmi Múzeumban az új Rumini bemutatóján. Fejtsétek  meg a rejtélyt a szereplők segítségével és nyerjetek. Ami még lesz: részletek a regényből, nyomozós akadályverseny a regény szereplőivel, kedvezményes könyvvásár és dedikálás Berg Judittal és Kálmán Annával. A program a Petőfi Irodalmi Múzeum Gyerekkarácsonyának része, amely egész nap jó programokkal vár Benneteket. Vigyétek magatokkal elajándékozandó, megunt, kinőtt könyveiteket és válasszatok új olvasnivalót a könyv csereberén.

A Pagony másik programja szombatra 13 és 15:30 között a Noha Stúdióval közös Negatív Strucc gyerekirodalmi szakkör, ahol Újlaki Tiborral (irodalomtanár) és Soós Dórával (drámatanár) betekintést kaphattok a versek formavilágába. Vagyis az irodalom és költészet egyik legfontosabb összetevőjét szeretnék megismertetni és megkedveltetni Veletek. A foglalkozás ára 3000 Ft. További időpontok és jelentkezés itt.

elfelejtett_lenyek_boltja_web

December 14-én 10-től 18 óráig folytatódik a Zölág Ökofesztivál a Kultúrkúriában, ahol ismét ingyenes családi nappal várnak. Programok: öko-design bemutató és vásár, karácsonyfa díszek készítése és templom makett építése, természetes növényvédelem előadás és bemutató, gyógytea kóstoló, Fair trade, bio és termelői étel és ital finomságok, a Hidegkúti Ökopiac kínálata. Ha arra járunk, ne hagyjuk ki az Elfelejtett lények boltja – Meseillusztrációs kiállítást sem.

borarti_02_web

December 14-én egész napos Borarti kreatív műhely lesz Budaörsön, a Szakály Mátyás utca 10. alatt, ahol csodaszép adventi dekorációkat készíthetünk. További időpontok itt. Jelentkezés: borarti@gmail.com-on.

pasztohy_panka

Szombaton este 6-tól ismét vár a Tranzitban a Diafilm klub, ahol 990 Ft-ért klasszikus meséket nézhettek (A telhetetlen méhecske, Három kismalac, Jancsi és Juliska), diafilmet és uzsonnát kaptok ajándékba. Előtte vagy utána pedig Pásztohy Panka kiállítását is megtekinthetitek.

gryllus_vilmos_02

Az Óbudai Advent mostani hétvégéje is jobbnál jobb programokat tartogat. Szombaton Gryllus Vilmos 17 órakor, 19 órakor Rendhagyó Prímástalálkozó, ahol fellépnek: Balogh Kálmán, Both Miklós, Doór Róbert, Dresch Mihály, Herczku Ágnes, Korpás Éva, Lakatos Róbert, Mester László, Vizeli Balázs. Vasárnap 11 órától Három kívánság a BAB Társulat óriásbábos utcaszínházi előadása, 17 órakor  Szalonna és bandája, majd 19 órakor Ferenczi György és a Rackajam, és mindez ingyen!

A Hegyvidék Advent programjában szombaton 15 órától Makám, vasárnap 10:30-tól Paprika Jancsi bábszínháza, amit kiemelnénk, és itt is minden program ingyenes!

Az idei év utolsó Cifra Palotája is vár Benneteket ingyenes programokkal a MüPá-ban. Nézzétek meg a 360 szánkókból készült karácsonyfát is az épület előtt.

ruttkai_bori

És hogy igazán jól érjen véget a hét, nagy bulival várja a kicsiket és nagyokat a Jurányi Inkubátorház, ahol Rutkai Bori és a Specko Jedno zenekart játszik majd. 16 órakor hallhatjuk gyerekműsorukat. A zenekart 2008-ban kérte fel a Magyar Rádió, hogy a Vacka Rádió mesesorozathoz, Gaál Zsuzsa verseire komponáljanak zenei kíséretet. 2009 tavaszán Vacka Dalok címmel jelent meg az album. A gyerekkoncert után további két koncert is lesz, 17:30-tól a Retro Jedno, majd 19 órától Specko Jedno. A gyerekek 17 órától a koncertek végéig a Parányi Műhelyben játszhatnak, alkothatnak. Korhatár nincs. Játszós ruhát vigyetek magatokkal, illetve a részvételt előre jelezni kell a paranyimuhely@gmail.com, vagy a +36 20 941 9002-es telefonszámon. Játszóházi belépő: 800 Ft/koncert. A koncertekre 1200 Ft/koncert a belépő.

Era kedvencei: Prímástalálkozó Óbudán, Műcsarnok foglalkozás, Zöldág Öko feszt
Rozi kedvencei: Karácsonyi vásár a Katonában, Játékos avantgárd a Kassák Múzeumban, Rutkai Bori és a Specko Jedno