Hétvége – ápr. 5-6., szombat-vasárnap

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

symphony_no__42_524a98fbcb56c

Titanic Filmfesztivál és Pszinapszis péntektől, szombaton és vasárnap Sakura ünnep a Füvészkertben és vasútmodell kiállítás a Kőrösiben és az Erzsébetligeti Színházban, szombaton Közös piac a Gödör árkádjai alatt, Párnacsata nap a Goldmann György téren, Fordított nap a Műcsarnokban, könyvbemutatók, zenés programok; vasárnap Rutkai Bori és zenekara a BJC-ban, Érdi Tamás ifjú tehetségekkel koncertezik, habkartonból építkezhetünk a Hátsó Kapuban, Cifra Palota a Müpában. Íme a hétvége programjai, nem csak gyerekeknek!

PÉNTEK (április 4.)

Vasut_Kiallitas_2014

Április 4-6. között rendezik meg a III. Kertvárosi Vasútmodell Kiállítást az Erzsébetligeti Színházban. Izgalmas és hatalmas terepasztalokkal várják a kicsiket és nagyokat! Nyitva tartás: péntek és szombat 10:00-19:00, vasárnap 10:00-17:00  között. Belépők: gyerek 600 Ft, felnőtt 800 Ft, családi 2200 Ft

Április 4-12. között 25 nemzet 52 alkotását 7 szekcióba osztva láthatjátok a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon az Uránia, Toldi, Örökmozgó, Puskin mozikban és az A38-on. Tíz film egészen új, idei, 2014-es alkotás, és ezek közül ötnek az idei Sundance-n volt a világpremerje. Kilenc film vetekszik majd a Hullámtörők-díjért, melynek odaítéléséről Szász János elnökletével háromfős zsűri dönt majd. Először lesz látható Novák Erik új, fekete humorral vegyített akció-thrillerje, a Fekete leves. Szabó Simon Tamperében díjat nyert rövidfilmje, a Fal, illetve Bucsi Réka a Berlinálé versenyprogramjába is beválogatott, MOMÉn készült animációs diplomafilmje, a Symphony no. 42 is látható lesz a fesztiválon. A versenyszekció török filmje, A hosszú út hazafelé zenéjét Víg Mihály szerezte, a nemrég elhunyt Jancsó Miklósra pedig Az ismeretlen Jancsó címmel különleges válogatással és kerekasztal-beszélgetéssel emlékezik a fesztivál. Kedvezményes 900 Ft-os jegyelővétel március 27-től április 3-ig tart. Április 4-étől a Titanic fesztivál előadásaira a jegyek ára minden moziban egységesen 1100 Ft.

pszinapszis1

A Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napok Európában a legnagyobb, önkéntes diákok által szervezett szakmai program, ami 2014-ben április 4-6. között kerül megrendezésre az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban, immáron 18. alkalommal. Szakmai programuk keretében több mint 70 előadás során hallgathatod a szakma legkiválóbb képviselőitől, hogy mit gondolnak álarcainkról, s mintegy 40  műhelyfoglalkozás közül választhatod ki azt, amely által talán közelebb kerülhetsz saját válaszodhoz és megtapasztalhatod a pszichológia gyakorlati oldalát. A részletes programot itt olvashatjátok. Jegyárak itt.

SZOMBAT (április 5.)

Gryllus_maszkabal

Szombaton 9:30-tól a MOM-ban egy farsangi jelmezbál elevenedik meg Gryllus Vilmos műsorában. A nyitány után sorban mutatkoznak be a „jelmezbe öltözött” dalok: a varázsló és a banya, az ősember és a bohóc, a kéményseprő, a szerecsen, a páncélos lovag és a hétfejű sárkány. Gryllus Vilmos talán legvidámabb lemezének, a Maszkabálnak dalait hallgathatják-énekelhetik az egy órás műsorban a gyerekek, és persze a felnőttek is. Belépő: 1600 Ft.

autizmus_vilagnapja

Séta az autizmussal élőkért a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány szervezésében szombat délelőtt. Találkozó 9:30-kor a Magyar Tudományos Akadémia előtt. Indulás 10 órakor. A sétát Temple Grandin édesanyjával, Eustacia Cutlerrel tehetjük meg, majd a séta végén, a Március 15. téren Szalóki Ági énekel. A budapesti programokról bővebben itt olvashattok. Országos rendezvények itt.

mucsarnok

Szombaton 10-től 18 óráig fordított nap lesz a Műcsarnokban, vagyis egy teljes napon át gyerekek fogadják a látogatókat; foglalkozásokat vezetnek, felügyelnek a kiállítótermekben, tárlatvezetéseket tartanak, segédkeznek a ruhatárban, a könyvesboltban és a pénztárban. A részletes program itt. Minden rendezvényen múzeumi belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. Hétéves kor alatti gyerekeknek, valamint fogyatékkal élő látogatóknak és kísérőiknek a belépés ingyenes.

cseresznyeviragzas

Az ELTE Füvészkertben több éves hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában. Különböző programokkal is várnak benneteket április 5-én és 6-án 10 és 17 óra között. A részletes programot itt találjátok. Belépő: felnőtt 850 Ft, diák/nyugdíjas: 450 Ft.

A_londoni_mackok

10 órától a biatorbágyi Kisgombos Meseboltban Takács Mari, többszörös IBBY-díjas illusztrátor tart bemutatót és művészeti foglalkozást Tóth Krisztina: A londoni mackók című verseskötetével kapcsolatban. Siccinnen kutyaeledel, víz alatt fénykardozó Dart Vader és persze a dédi öreg mackója: mulatságos retro stílus és kortárs jelenségek keveredése egy gyerekvers kötetben. Az alkalom egyben a Kisgombos Mesebolt verses rajzpályázatának kiállítása és díjátadója is. Szeretettel várják mind a pályázókat, mind a kíváncsiskodókat, 3-13 éves korig. A belépés díjtalan!

afrika_nap

10 és 14 óra között a Józsefvárosi Galériában Afrika napot rendeznek az Évkerék Társulattal és Aranyalma játszóházzal. Családi jegy: 2500 Ft (2 felnőtt, 3 gyerek), VIII. kerületi gyerekeknek és 1 éves kor alatt ingyenes!

vasutmodell_kiallitas

Április 4-6. között 10 órától 18 óráig várják a vonatok szerelmeseit a Kőbányai Kulturális Központba. A kiállításon látható lesz: 35 méter hosszú, H0-s méretarányú terepasztal vasút, villamos és autóbusz közlekedéssel, LEGO-város működő vasutakkal, Playmobil vasút, RC helikopterbemutató,interaktív játszóház: irányítható H0-s Thomas vasút, tologatható Thomas vasút, favonatok. Gyerekjegy: 500 Ft (2 éves kortól), felnőtt jegy: 700 Ft (18 éves kortól), családi jegy: 2200 Ft, csoportos jegy: 400 Ft (10 főtől).

ceramicafe_10

Készítsetek asztali díszeket, otthoni húsvéti dekorációt a Ceramicafe Családi alkotónapján. Kész edények, formák, festhető kerámia tojások várnak rátok és persze agyagozhattok, korongozhattok kedvetekre. Minden korosztály számára. A részvétel 1800 Ft/fő, amely fejenként 1-1 tárgy elkészítését foglalja magában.

mintapinty_zenekar

11 órától az Átrium Film-Színházban zenés találkozás a MintaPinty Cirkusz fantasztikus fellépőivel: állatok és emberek, mindenféle szerzetek össze-vissza a porondon! „Csak itt látható többek között a távoli egzotikus országból érkezett tudatlan úr és az ő (marha rosszul) idomított marhái – rögtön két felvonulásban. Előlép Ede, egy félénk vetkőzősztár, a gonosz és mindig váratlanul Lecsöppenő Kecsöp Benő, a koronázatlan fogú dívasztár, Mádmázel Parizer, a mohó ReggIguána és a Minta-Raszta Banda és még oly sok meglepetés… Móka és kacagány! És persze zene, zene!” Belépő: 1200 Ft.

Gregus_László_mesemondó

Szombaton 11 órakor Gregus László, mesemondó látogat el a Mesemúzeumba. Tudjátok, hogyan kell köszönteni a vénséges vén anyókákat? Milyen palotában lakik a legszebb királykisasszony? Hogyan lehet túljárni az ördögök eszén? Ki lakik a sűrű sötét erdő közepén, ahol már a madár sem jár? Ismeritek talán a királyfi történetét, aki nem ismert egy mesét sem? Ha körém telepedtek, ti bizony sok-sok mesével gazdagabban térhettek haza, és talán még abban is segíthettek, hogy a királyfi megtanuljon egy párat közülük. Ajánlott korosztály: 3-12 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

közös_piac

11-től 18 óráig ismét Közös Piac a Gödör Klubnál, a Király utcában. Lesz minden, ami szem-szájnak ingere, zöldség, gyümölcs, lekvár, süti, fűszerek és még sok-sok odaadó figyelemmel és szeretettel készült finomság. Ingyenes!

Bognar_Szilvi-Csintekerinto

11 órától Csintekerintő koncert lesz a Marcziban. Bognár Szilvia és zenekara énekszóval, gyerekszájjal, versekkel és mondókákkal, furfanggal és derűvel, kunkorodó jókedvvel várja a családokat. Belépő: 1000 Ft.

zenezug

11 órától a Két Egér könyvesbolt Zenezugjában nemcsak a Gyí paci paripára, hanem Schumann Szilaj lovasára is lovagoltatunk, a Moldván hajózunk és a Diótörővel táncolunk. A foglalkozást elsősorban 0-3 éves gyerekeknek, de óvodásoknak is ajánlják. A programot vezeti: Grasso-Kormos Mária, óvó- és tanítónő, zenész, zenetanár. A rendezvényre a belépés gyerekenként 500 Ft, ami levásárolható.

tobias_es_kelemen_figurina

11 és 17 órakor Veress Zoltán  klasszikus verses meséjét láthatjátok a Figurina Animációs Színpadon. Tóbiásról és Kelemenről, a  két állandóan veszekedő, verekedő kakasról szól, illetve a civakodás haszontalanságáról, értelmetlenségéről. „A ma is tisztán csengő rímek, a sok humor, a gyönyörű látvány, az élénk, ritmusos zene felhőtlen (de nem felelőtlen) szórakozást ígér minden kicsinek és nagynak.” Az előadás 3 éves kor felett ajánlott. Belépő: 1500 Ft.

Április 5-én 15 órától a Goldmann György téren Párnacsata napot reneznek.
„Újra elérkezett az a bizonyos nap, mikor harcba szállunk. Mikor tollpihében fog úszni egy tér. Semmi nem jelzi jobban a jó idő eljövetelét, mint a Nemzetközi Párnacsata Nap! Gyere és töltsük meg együtt élettel a város köztereit.” Ingyenes!
Játékszabályok:
1. Puha párnát hozz!
2. Csak párnás embert üss!
3. A csata addig tart, ameddig tart.
+1 A fotósokra vigyázz!

CSIRIBIRI-HÚSVÉTVÁRÓ_DÉLUTÁN

15 órától a Kultúrkúriában Csiribiri húsvétváró családi délután lesz az Álomzug Társulás és a Ládafia Bábszínház közös produkciójával, a Sajtkukacz zenekarral, valamint kézműves játszóházzal. Belépő: 600 Ft.

VASÁRNAP (április 6.)

 gobé_zenekar8715

Vasárnap a Müpában a Cifra Palota azokat a családokat várja, amelyek aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához, amely ez alkalommal a tavaszi virágai. Fellépők: Góbé zenekar, Nefelecs Bábszínház, Máthé Evelin Quartet. Korosztály: 0-12 év. A belépés díjtalan!

habkarton_epiteszet

10 órától Habkarton építészet gyerekekkel – Ocztos István műhelye a Hátsó Kapuban. A foglalkozást 7 éven felülieknek ajánlják. Regisztrálni lehet: ungvaryfanni@gmail.com, sms-ben +36 20 367 7444. Jegyárak: 500 Ft/gyerek, 1000 Ft/család.

kovacsovics_fruzsina

Húsvéti készülődés Kovácsovics Fruzsinával a Ceramicaféban 10 és 12 óra között. Zenével és sok-sok mókával együtt várhatjuk a nyuszit, tojást festhetünk. 3-14 éves korosztály számára. A foglalkozásra és a koncertre a belépő: 1800 Ft (felnőtt kísérőknek 600 Ft).

titita3

Vasárnap 10 órától a Puskinban Tititá. Foltin Jolán Kossuth-díjas koreográfus ötlete alapján született gyermekprodukció, ami a színházi élmény mellett, iskolán kívü­li tanóraként is értelmezhető; legyen szó zenéről, irodalomról, környezetvédelemről, esélyegyenlőségről. „Kalandra fel Ritmus-országba, hol taktusra jár a gyermekek keze, feje,lába! Tititá, tátiti, gyertek velünk játsza­ni! Itt minden kipróbálható, fazék, födő, fa­kanál megszólaltatható! Hallasd a hangod, dobogjon a lábod, üsd össze a tenyered, soha meg nem bánod!” – így szól a kikiáltó, aki nem más, mint Novák Péter, az előadás főszereplője, mozgatója. Belépő: 2000 Ft.

bojti_falunap_marczi

10 órától a Marcziban zene – tánc – ének – játék – kézművesség – mese – ünnep moldvai és gyimesi népzenével, sok-sok játékkal, mondókával, kézműves foglalkozással, régi és új ünnepekkel várják a nagyérdemű aprónépet 1-7 éves korig. Belépő: 600 Ft, 4 főtől 500 Ft.

rutkai_bori_banda

11 órától Rutkai Bori és zenekara lép a Budapest Jazz Club színpadára a kicsik és a nagyok örömére. Felnőtt: 1200 Ft, gyerek: 500 Ft, 2 vagy több gyerek esetén: 400 Ft.

MOL Tehetségtámogató Program_Erdi_Tamassal

Különleges tehetségű fiatalok koncertsorozata Érdi Tamással a MOL Tehetségtámogató Program keretében ezen a vasárnapon 11 órától a Budapest Music Centerben. Belépő: 1000 Ft.

Era kedvencei: Titanic Filmfesztivál, Sakura ünnep a Füvészkertben, Fordított nap a Műcsarnokban, Rutkai Bori a BJC-ban
Rozi kedvencei: Titanic Filmfesztivál, Bognár Szilvi koncertje Marcziban, Rutkai Bori a BJC-ban