Hétvégi programajánló – ápr. 12., szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

pagony_feszt

A mostani szombaton nem lehet okunk a panaszra, nem könnyű a választás. Ha gasztronómiai fesztiválra mennétek, irány a Leves és Főzelék Fesztivál a Palotanegyedben vagy az Etyeki piknik. A régi autók szerelmeseit oldtimerek várják a Vasúttörténeti Parkban. PagonyFeszt lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban könyvbemutatókkal, kreatív programokkal és zenével. Ha kirándulni lenne kedvetek, akkor irány a Kisvasút napja a Széchenyi-hegyen. Ha még beszereznétek ezt-azt a gyerekeknek, ott a Babymarkt, a Pöttyöslabda családi nap vagy a baba-mama börze.  Múzeumba vágyóknak programok a Kiscelliben, a Ludwigban vagy a Nemzeti Galériában. Ültessetek virágokat a Két Egérrel a Ráday utcában és/vagy fussatok egyet a Vivicittá Városvédő Futáson. Válogassatok!

leves_es_fozelek_fesztival

Április 11-13. között a Palotanegyedben (Szabó Ervin tér – Reviczky utca – Mikszáth Kálmán tér – Krúdy Gyula utca) részt vehettek Budapest I. Leves és Főzelék Fesztiválján, ahol a legkiválóbb hazai és nemzetközi leveseket, főzelékeket összesen mintegy 100féle különböző ízesítésben kóstolhatjátok meg. A jellegzetes magyar specialitások mellett számos ország képviselteti magát tradicionális ételeivel. A teljesség igénye nélkül néhányat megemlítve: Orosz Borscs, Francia Hagymaleves, Német Sörleves, Thai Tom Yum leves, Japán Miso leves, India Currys csirkeleves, Vietnámi Pho leves. A rendezvény ingyenes, egy kis adag levest vagy főzeléket feltéttel (3dl) 500 Ft-os áron-, közepes adagot (5dl) 1000 Ft-os áron nagy adagot (7,5dl) pedig 1500 Ft-os áron tudtok majd megvásárolni a rendezvény ideje alatt.

oldtimerek_hetvegeje

Április 11-13-ig rendezik meg az Old Timerek Hétvégéje a Vasúttörténeti Parkban. Oldtimer autók és motorok kiállítása, veterán autók, oldtimer gőzmozdonyok és a vasúti kocsik. Az oldtimer gőzmozdony a rendezvény mindhárom napján szállítja a látogatókat. Belépő: felnőtt 2990 Ft, gyerek 1990 Ft, családi (2 felnőtt, 2 gyerek) 8900 Ft.

etyek_piknik_02

Szombaton 10 órától ismét Etyeki Piknik, vagyis Tavaszi ízek a Gasztrosétányon. Sonkával, pezsgő- és borkóstolóval, gasztronómiai különlegességekkel várják a látogatókat. Kézműves kiállítás és vásár, főzőverseny, piknikkosár-bérlés, gyermekprogramok (pl. Ládafia Bábszínház 11 és 13 órakor, MOME gyerekfoglalkozás); Fellép a Roma Hungaricum (12:00), Sena (16:30), valamint Tóth Vera és az Éles Gábor Trió (18:00). Az Etyeki Pikniken nincs belépő, minden programot ingyenesen lehet látogatni, minden terméket pénzért lehet vásárolni. Autóbuszok indulnak óránként 760 jelzéssel Etyekre a Kelenföldi pályaudvarról (szokásos menetrend szerint), amelyeket az utasforgalom függvényében kiegészítenek többlet járatokkal. A teljes árú menettérti (retúr) jegy 1120 Ft Etyek, autóbusz-forduló megállóhelyig. A Volánbusznál megszokott kedvezményeket ezeken a járatokon is igénybe lehet venni, természetesen az arra jogosító hivatalos iratokkal (pl. diákigazolvány). 9:00 és 19:00 között autóval nem lehet behajtani az Újhegyi útra.

pagony_feszt

Egész nap kényelmes kanapékon olvashatod kedvenc Pagony könyveidet, kipróbálhatod a legjobb logikai játékokat, társasokat a Gém Klub jóvoltából, találkozhatsz kedvenc íróiddal, mesehőseiddel. Lesz még koncert, rengeteg könyvbemutató, kreatív foglalkozások. Mindez a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol megrendezik az I. PagonyFesztet. A részletes programot itt olvashatjátok. Belépő: 600 Ft, családi 1100 Ft.

motor-szepjuhaszne

A Gyermekvasút napján különvonatozással, valamint hozzá kapcsolódó, különleges programokkal várják az érdeklődőket a Gyermekvasúton. Az idei kisvasúti napon a különvonatot a nosztalgia motorkocsi és mellékkocsijai alkotják majd. A résztvevők Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig utazhatnak vele. A különleges utazás végén Hűvösvölgyben – az ebédet követően – a nemrégiben megújuló Gyermekvasutas Múzeum és a vontatási telep megtekintésére invitálják a résztvevőket. Rövid ízelítőt is kínálnak az Erdőismereti foglalkozás című, természeti ismeretekről és környezetvédelemről szóló programukból. A kisvasúti napi különvonatra részvételi jegyet a rendezvény napján, a vonat indulása előtt, Széchenyi-hegy állomáson lehet váltani. Felnőtteknek 1500 Ft, hat-tizennégy éves gyerekeknek 900 Ft. A hat éven aluli gyerekek számára a részvétel díjmentes. A jegy magába foglalja a kisvasúti napi különvonaton való utazást, a kapcsolódó rendezvényeken való részvételt, valamint a Hűvösvölgyben fogyasztható ebédet. A Széchenyi-hegyre visszafele külön jegyet kell váltani.

babymarkt_03

A BabyMarkt szombaton 8 és 16 óra között várja a látogatókat teljes babapiaci körképpel várandós kismamáknak és kisgyerekes családoknak a Hungexpo B csarnokában. Szakmai meghívottak: Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Heim Pál Gyermekkórház Anyatejgyűjtő Állomás, Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület, Gólyahír Egyesület, Dr. Veres Gábor Emberi Erőforrás Minisztériuma (családtámogatási rendszer), Dr. Szántó Imre, a Madarász utcai Gyermekkórház főorvosa (bölcsőhalál prevenció). Belépő: 1500 Ft, 14 éves kor alatt ingyenes.

28_telekom_mini_gyalog

Egy sportos program szombatra! A Vivicittá futóverseny 1984-ben olasz kezdeményezésre indult, a mozgalomhoz hamarosan olyan metropoliszok is csatlakoztak, mint New York, Lisszabon, Brüsszel, Barcelona – és 1986-ban Budapest is, ahol idén 29. alkalommal rendezik meg a tavasz legtöbb embert megmozgató futóeseményét. A 29. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson fuss Félmaratont, fuss 10 kilométert a Vivicittán, a 7 kilométert a Midicittán, 3,2 kilométert a Minicittán, fuss 800 métert a Családi futáson, vagy akár gyalogolhatsz is.

bababorz_csabahaz

Szombaton 9 és 12 óra között ingyenes baba-mama börze a Rákoscsabai Közösségi Házban.

sakura

Folytatódik a Sakura ünnep a Füvészkertben, ahova április 12-én és 13-án várják a kicsiket és a nagyokat. A részletes programot itt olvashatjátok. Felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft.

Erdi_Szabo_Marta_

9 és 13 óra között Cimbora játszóház lesz a Ferencvárosi Művelődési Központban Költészet napi programokkal, verssel és dallal. Belépő: gyerek 500 Ft, felnőtt 300 Ft.

Flower_01

A Csillaghegyi Közösségi Házban 10 és 12 óra között Színek és Virágok, vagyis mesés utazás Gyenes Zsuzsával (Mesezengő) és Szmirnov Krisztinával (Tipegő). A tavaszt Daloló városkában és a környező erdőben is sokan várták. A kiscsiga annyira megörült a tavaszi napsütésnek, hogy szemét nem tudta levenni a napról – most aztán nem látja a színeket. Boróka Sára pedig megfázott és az ágyat nyomja, ezért nem gyönyörködhet a színpompás tulipánmezőben. Nem csupán a mesebeli erdőt, magunkat is virágba borítják (a lányok virágos hajgumit és hajpántot, a fiúk virágvitéz kellékeket készíthetnek), és virágos játékokat játszhatunk. A belépés díjtalan!

1_Husvet_fogl

A Kiscelli Múzeumban évente több alkalommal szerveznek családi foglalkozásokat az időszaki kiállításokhoz vagy az ünnepekhez kapcsolódóan. Ezen a napon 10 és 13 óra között várják az érdeklődőket Húsvéti készülődésre, ahol a tavaszi hangulat jegyében színes, élő virágokat ültethetünk a múzeum kertjében, majd mai köntösbe öltöztetett húsvéti tojásokat és papírfüzéreket készíthetünk. A foglalkozás ára 4 éves kortól 700 Ft/fő, családi kedvezményes jegy: 2100 Ft (szülők + összes gyermek).

kopenka_manzard

Hogyan kerül a habverő a rajzasztalra? Menjetek el és lessétek el a „cupcakedekor” fortélyait  Kopenka segítségével a Manzart Rajziskolában délelőtt 10 órától. Előzetes bejelentkezés szükséges a manzart.rajziskola@gmail.com címen!

csaladi_nap

PöttyösLabda családi délelőttre várják a kicsiket és a nagyokat a Noha Stúdióba 10 és 13 óra között. Játszósarok, színes gyerekprogramok, fotózás, papírszínház, cégekkel és termékek, valamint lehetőséget biztosítanak, hogy a bababörzén az anyukák eladhassák a kinőtt, de még szép állapotú gyerekruhákat és beszerezzék a tavaszi-nyári szezon hiányzó darabjait is. Belépő: 500 Ft, gyerekeknek ingyenes.

WSO_marczi

Szombaton és vasárnap 10 órától WSO a Marcziban. Hogy mi az a WSO? A Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Marczibányi Téri Művelődési Központ huszonharmadik alkalommal rendezi meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó fővárosi fordulóját. A találkozó három versenynapján közel 30 budapesti, általános iskolás gyerekekből álló színjátszó csoport mutatkozik be. Az előadásokat szakmai zsűri értékeli. Az előadások gyerekeknek és felnőtteknek, hozzátartozóknak és érdeklődőknek egyaránt élvezetesek. Szeretettel várják az érdeklődőket az ingyenes programokra.

Riegel_Judit

10:30-tól a Ludwig Múzeumban Reigl Judit – Űr és extázis című kiállításhoz kapcsolódóan tartanak múzeumpedagógiai foglalkozást. „Zeneművek meghallgatására járunk a hangversenytermekbe és a festmények megnézésére a kiállítótermekbe. A zeneszerzők műveit a hangok harmóniája határozza meg, a festők munkáit a színek, formák, alakok kompozíciója. De lehet hogy egy festő egy zeneművet fest le? A hangok befolyásolhatják, hogy mi kerül a vászonra? Elképzelhető, hogy egy festő ugyanazt a zenében rejlő energiát, ritmust jelenítse meg számunkra egy képben, amit a táncos eltáncol a zene hallatán?” Most ezt próbálhatjátok ki Reigl Judit festményei alapján. Kérik, hogy a gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A részvételi szándékot, kérjük, a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a farkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. A foglalkozáson maximum 20 gyermeket tudnak fogadni. Ha elfelejtettetek regisztrálni, szombat reggel 10:00-10:30 között érdeklődjetek a jegypénztárban (06-1 555-3454) a szabad helyekről. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 2. emeleti Reigl Judit – Űr és extázis című kiállítást. A Családi Délelőttre érvényes programjegy ára 600 Ft/fő.

motolla_jatszohaz

10:30-tól Motolla játszóház a Marcziban. Kézműves délelőttre várják a kisgyerekes családokat, ahol az ebédig a kicsik és szüleik (Anya, Apa és Nagyi is) együtt alkothatnak. A kisgyerekek képességeihez igazodva játékos formában könnyen elkészíthető tárgyakat alkothattok. A korosztály számára ajánlott mesék, versek, mondókák is színesítik játszóházat. A legkisebbeket játszószőnyeggel és diavetítéssel várják. Ezúttal állatkertet készíthettek papírból. Belépő: 500 Ft.

balint_endre_

A Magyar Nemzeti Galéria családi napján Bálint Endre születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett életmű kiállításba tekinthetünk be. A művész alkotásain visszatérő motívumokkal, különleges technikákkal és izgalmas anyaghasználattal találkozhatunk. A 11.30-kor kezdődő családi tárlatvezetésen felfedezhetitek a Bálint-szótár mesés alakjait. Megkereshetitek a legendás Vitéz János bábút, a  szentendrei ablak motívumot az ördög villával, majd ezeket a kreatív műhelyben elkészíthetitek. Találkozási pont: C épület, I.emelet. Teljes árú jegy: 1200Ft , 6 és 26 év között: 600 Ft (6 év alatt ingyenes). A program 4 éves kortól ajánlott.

Vig_Balazs_DSCN6309

Vig Balázs Rettegő fogorvos meséjét ismerhetitek meg szombaton 10 órától a Ceramicaféban, a Móra Könyvklubban. Ezt követően agyagos foglalkozáson tavaszi díszeket készíthettek. A programra a belépés ingyenes. Az agyagozó foglalkozáson a részvétel 600 Ft/gyermek.

Ket_eger_gerilla2014

11 órától a Két Egérben Költészetnapi gerillakertészkedés lesz, mivel idén is megkísérlik kicsit szebbé tenni a Ráday utcát. Virágokat ültetnek a bolt előtti ágyásba. Mivel mindezt a költészet napján teszik, a virágok közé verses táblákat állítanak. És mindenki maga is megpróbálkozhat a versírással!

kalakaland-babos-jatek-kalaka-dalokra.jpg_368x800

11 órától a Müpában az óvodásoknak és kisiskolás korúaknak szóló programon mesés történetek elevenednek meg a zenével egységben, a zene által. Bőröndökbe bújtatott apró mesék – magyar költők klasszikus gyerekversei alapján, Kaláka-dallamokra. Ezt kínálják most szombaton a KaláKaland résztvevőinek. 3-8 éveseknek ajánlott program. Belépő: 1000 Ft.

evkerek_mesemuzeum

11 órától Zöld Péter meséjét láthatjátok az Évkerék Társulat előadásában a Mesemúzeumban. Tavaszi mese sok-sok muzsikával, hol király s királylány Te magad is lehetsz, a te fejedre is kerülhet virágszirom koszorú, hát ne legyél szomorú, inkább vidám, úgy ám! Ajánlott korosztály: 4-11 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

skandinav_haz_gipszkorszak

16 órától 18 óráig Húsvéti készülődés a Skandináv Házzal. Az április gyerekklubon a kíváncsi érdeklődők nem maradnak érdekes skandináv húsvéti hagyományok és történetek nélkül. Például megtudhatjátok, mi az „gækkebreve”, a dán húsvéti tradíció, és hogy hogy jön a norvég húsvéthoz a krimi, a svédhez pedig a boszorkányság. Emellett hasznos és dekoratív húsvéti apróságokat is gyárthattok majd. Helyszín: Gipszkorszak Játszóház, VII. ker., Gozsdu „F” udvar, Király u. 13.- Dob u. 16. A belépés ingyenes!

mus_e

16 órától a Müpában ismét MUS-E. A Musique-Europe mintaprogram a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. A művészeti-nevelési program lényege, hogy a gyermekek a művészek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és újraértelmezésére, továbbgondolására. Ajánlott korosztály: 8-12 év. Jegyár: 1000 Ft.

talamba_crossover08_1

17 órától az óbudai 3K-ban Hangszerbemutató gyerekműsor a Talamba Ütőegyüttessel. Az ütőhangszerek rendkívüli sokszínűségét mutatja be az előadás, amely során már az óvódás korúak is megismerkedhetnek az igényes, színvonalas komolyzenével és könnyűzenével, miközben játszva tanulnak. Jegyár elővételben: 1100 Ft, az előadás napján: 1500 Ft.

kulturkuria

20 órától a Kultúrkúriában minden érdeklődő személyesen végezhet megfigyelést a Holdról, a bolygókról és a csillaghalmazokról a Magyar Csillagszati Egyesület tagjai közreműködésével. Rossz idő esetén a teleszkópos megfigyelés elmarad! A belépés díjtalan!

A vasárnapi programokat itt olvashatjátok.

Era kedvencei: I. Pagony Feszt, a Skandináv Ház klubja a Gipsz Korszakban, Gyermekvasút napja, virágültetés a Két Egérben, Móra Könyvklub a Ceramicaféban
Rozi kedvencei: Old Timerek Hétvégéje a Vasúttörténeti Park, I. PagonyFeszt, Gyermekvasút napja