25 jó gyerekprogram a tavaszi szünetben 2018

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megérkezett a tavasz és vele együtt a tavaszi szünet, úgyhogy számos jó programot válogattunk nektek, ha szeretnétek kirándulni, mozogni, moziba menni, kézműveskedni, locsolkodni, táncolni vagy kincset keresni az elkövetkezendő napokban. Tartsatok velünk a szünetben is!

Környezettudatossági hét – Budakeszi Vadaspark, március 29-31.

A Budakeszi Vadasparkban és a Hármashatár-hegyi Erdészeti Erdei Iskolában március 29. és 31. között megrendezett „Környezettudatossági héten” az egész család megtanulhatja a szelektív hulladékgyűjtés minden csínját-bínját, hogy együtt őrizhessük meg az őshonos, és a Kárpát-medencében meghonosodott állatfajaink élőhelyeit. A szelektív hulladékgyűjtés inspirálta játékos feladatok mellett madárgyűrűzés, a Pangea Egyesület által szervezett „Klíma-kaland”, és a Mozgó Piac is várja a Budakeszi Vadaspark látogatóit.

SÜSÜ 40+ Születésnapi Kiállítás – Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely, Pollack Mihály tér 8-10., március 28-29., 9:00-17:00 (az ünnepek alatt zárva, majd május 12-ig nyitva)

Süsü születésnapját megünnepelve, a Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely átalakul SÜSÜ otthonává. Csak ebből az alkalomból mutatják meg az MTVA Bábtárában található eredeti SÜSÜ bábokat és díszleteket, illetve megidézik a forgatási helyszínt, a stúdiót is. Az interaktív kiállításon – korhatár nélkül – mindenki megtalálja a maga szerepét.

Budapest Fotó Fesztivál – Budapest, több helyszínen, március 21. – április 20.

A Budapest Fotó Fesztivál, a nagyközönség számára nyitott kiállítás sorozat keretében mutatja be a kortárs és a klasszikus magyar és nemzetközi fotográfia értékeit. Izgalmas nemzetközi sztárkiállítással, kortárs hazai körképpel, a fővárosi múzeumok és galériák, valamint a nemzetközi kultúrintézetek, így a Yunus Emre Török Kulturális Intézet is, fotókiállításaival várja a látogatókat.

Újdonságok a mozikban

https://www.youtube.com/watch?v=SucY0s6WK4w

Márciusban több új családi film kerül a mozikba, köztük Maja, a méhecske, aki mézcsatába keveredik, és kissé túlzásba vitt lelkesedésével sikerül magára haragítania a méhbirodalom nagy hatalmú császárnőjét, de természetesen minden jóra fordul. Március 29-étől Éliás, a kis mentőhajó történetét is megnézhetitek.

Ben 10 kincskeresős játék a Városligetben – március 31-étől

Március 31-től új évaddal tér vissza a Ben 10 játékshow a Cartoon Network csatornára. A Ben10: Újabb kihívás a korábbi évekhez hasonlóan a legmodernebb technológiai eszközöket bevetve állítja próbatételek és kihívások elé a résztvevő gyerekeket és felnőtteket. A műsor premierjéhez ezúttal egy különleges akció is kapcsolódik Magyarországon: az ifjú Ben 10 rajongókat és családjukat egy Városligetben zajló nyomkeresős játékra invitálja a Cartoon Network, amelyet egy online ingyenesen letölthető „Ben 10 kalandlap” segítségével lehet játszani. A városligeti bújócska során Ragacskának, a legkisebb – ám legbátrabb idegennek – segíthetnek a játékosok abban, hogy megtalálja a barátait, a helyszínhez kapcsolódó rejtvények megoldásával. Az egyes állomások során a fiatalok a Városligetben található épületeket, szobrokat is közelebbről megismerhetik, a közelükben „elbújt” Ben 10 szereplők segítségével. A játék remek családi szórakozást és kellemes kirándulást ígér a Városligetben. A Ben 10 Újabb kihívás „kalandlap” ingyenesen letölthető itt.

Húsvéti programok

Külön válogatásban találjátok meg a budapesti, a főváros környéki, illetve az országos legjobb programokat. Íme húsvéti összeállításunk!

Szezonnyitó az Állatkertben

A nagypéntektől húsvét hétfőig tartó hosszú hétvégén indul a 2018-as esztendő főszezonja a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Japánkert térségében külön nyuszisimogatóval is kedveskedik az Állatkert a kilátogató családoknak. A nyulak természetesen folyamatos felügyelet mellett, váltott műszakban „teljesítenek szolgálatot” a nyuszisimogatóban. A nyuszisimogató húsvétkor nemcsak népszerű szezonális program az Állatkertben, hanem megvan az a szerepe is, hogy azok se maradjanak ki a nyuszi-élményből, akiknek egyébként nincs módjuk nyulat tartani, és ezt felelősséggel mérlegelve nem is vágnak bele a nyúltartásba. A nyulakkal kapcsolatban egyébként az intézmény – ahogy már több mint negyedszázada minden esztendőben – most is felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára.

Tarzan Park

A tavaszi szünet idején – március 29.- április 03. között – minden nap várnak benneteket 9 és 17 óra között az újpesti Tarzan Parkban. Minden gyerekjegy mellé 1 felnőtt belépő 50%-os kedvezménnyel váltható, és 2 órával féláron vehetitek meg a gyerekjegyeket is.

MÁRCIUS 29., csütörtök

Húsvét a házban – Klauzál Gábor Budafok-Tétényi MH, csütörtökön 15:00 (ingyenes)

Tojásfestés levél rátétes technikával, Gömöri hímzés bemutató és tanulás, húsvéti képek készítése viasztechnikával és aquarellel, tavaszi kézműves vásár, a Tű-Kör tavaszi hagyományőrző kiállítása vár rátok ezen a délutánon. Ingyenes!

Vitéz László menyecskét keres – Hatszín Teátrum, csütörtökön 16:00

Vitéz László történetekből kiindulva, a hagyományokhoz hűen, de mégis új megközelítésben láthatjátok a híres, palacsintasütős, vörös sipkás kispajtást. Jegyár: 1200-1600 Ft.

MÁRCIUS 30., péntek

Nyuszisimogató Sínséta – Gyermekvasút, pénteken 9:00 (Hűvösvölgy állomásról) és 13:00 (Széchenyihegy állomásról)

A Fűtóház meglátogatása, Gyermekvasutas Múzeum látogatása tárlatvezetéssel, nyuszi simogatás és tojáskeresés is vár rátok a Nyuszisimogató Sínsétán, amely ezen a napon két időpontban indul.

MÁRCIUS 31., szombat

Kincskereső kaland a Jókai-kertben – XII. ker., Költő utca vége, szombaton 10:00-12:00

Kutakodj a térképen, oldd meg a feladványokat, fejtsd meg a kódot, s már el is jutottál a kincsesládához! A húsvéti ünnep jegyében várják a családokat egy kis kerti felfedező játékra és persze a tojásfestés sem marad el. Részvételi díj: kedvezményes (családi): 750 Ft/fő, teljes árú: 1500 Ft/fő. Előzetes bejelentkezés szükséges, lehetőség szerint március 29-ig.

Legkisebbek mozija: Lengemesék – Puskin, szombaton 10:00

A József Attila-díjas Berg Judit (Rumini, Két kis dinó, Maszat, Hisztimesék) népszerű, Lengemesék-sorozata alapján készült film a legkisebb korosztályt szólítja meg. A Lengemesék epizódjait eddig sorozat formájában ismerhette a közönség, most egészestés történet készült a lengék kalandjaiból Pálfi Zsolt rendezésében, aki korábban a rajzfilmsorozatot is készítette. Jegyár: 800 Ft.

Rutkai Bori Banda (PONT Fesztivál) – Várkert Bazár, március 31., szombaton 10:30 (ingyenes)

A PONT Fesztiválon ezen a szombat délelőttön a Rutkai Bori Banda táncoltatja meg a közönséget! Ingyenes, és utána nézzétek meg a többi jó programot is a Várkert Bazárban!

Húsvéti készülődés – Mesemúzeum, március 31., szombaton 11:00

Friss vesszőből ajtódísz készíthettek, valamint tojásfestés és- díszítés is lesz különböző technikákkal Farkas Réka iparművész vezetésével. Ajánlott korosztály: 5-10 éves korig.

Spartan Kids közösségi edzés – Normafa, március 31., szombat 10:00-12:00 (ingyenes)

Kicsiket-nagyokat egyaránt várnak szombat délelőtt játékos feladatokkal és egy kis futással. lesz sok kúszás-mászás, játékok, futás és a játszós ruhát se hagyjátok otthon. Ingyenes!

ÁPRILIS 1., vasárnap

Nosztalgia troli – Arany János utca és a Károly körút, április 1., vasárnap 9:30-17:30

A BKK Zrt. és a BKV Zrt. szervezésében, 2018. április 1-én Ikarus 260T típusú trolibusszal, nosztalgia járat közlekedik a 72-es és a 74-es trolibusz viszonylatok vonalán az Arany János utca és a Károly körút (Astoria) végállomások között, a Hermina úton át, amely nosztalgia járat a 72-es és 74-es viszonylatok érintett megállóhelyein áll meg.

Legkisebbek mozija: Nyuszi-suli – Puskin, április 1., vasárnap 10:00

Max egy vagány, nagyvárosi nyuszi, aki egy véletlen baleset miatt egyszer csak egy húsvéti nyuszikat képző iskolában találja magát. Az iskola közelében él egy dörzsölt róka család is, akik el akarják lopni az arany húsvéti tojást a nyulaktól, mivel abban rejlik tapsifülesek ereje, ezáltal pedig véget vetnének a húsvéti ünnepnek is. Maxre és új barátjára, Emmyre, a kedves nyuszi lány vár a feladat, hogy megmentsék a húsvétot és a többi kis nyuszit a ravasz rókáktól. A film 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 800 Ft.

Klárisok (PONT Fesztivál) – Várkert Bazár, április 1., vasárnap 10:30 (ingyenes)

Korzenszky Klára énekesként és gyermekpszichológusként egyaránt fontosnak tartja a játék és a mese szerepét a gyermekek egészséges személyiségfejlődésében. A Klárisok zenekar gyerekműsoraiban jól ismert gyerekdalaink és mondókáink gyöngysorként felfűzve, szövegeik, dallamaik és szimbólumaik segítségével, szinte önmaguktól rendeződnek egységes egésszé. A mesekoncertek során a gyermekpszichodráma módszereit felhasználva a fantáziára, szerepjátékra, valamint a mintha-élményre helyezve a hangsúlyt közös énekléssel, játékkal, interaktív módon, együtt alkotjuk meg a mindannyiunk számára biztonságos útmutatásként szolgáló mesét. A PONT Fesztiválon további jó programok is várnak rátok. Ingyenes!

Kovácsovics Fruzsina koncert – Akvárium Klub, április 1., vasárnap 11:00

A Tavasz Terasz programsorozata áprilisban indul el az Akvárium Klubban, ahol a felnőtteknek szóló zenei programok mellett természetesen a gyerekekre is gondoltak. 11 órától Kovácsovics Fruzsina lép színpadra. Ingyenes!

Janikovszky Éva: Az úgy volt… – Hatszín Teátrum, vasárnap 11:00

„Ki tudja, hogy kitől örökölte az a gyerek az eszét, a szépségét? Kire ütött, amikor csak a baj van vele már megint? És vajon mi jár egy kiskamasz fejében?” Janikovszky Éva humorral megírt könyvei segítenek megérteni gyerekeinket, akikkel közben együtt nevethetünk a világ igen fontos dolgain. A színpadra állított írások laza szövete betekintést enged gyermekeink mindennapjaiba, az író jellegzetes iróniájával átszőve. Az előadást 7 éves kortól 107 éves korig ajánlják! Jegyár: 2500 Ft / fő

Vad Balaton TV premier – Duna TV, április 1., vasárnap 18:40

Ürge és vadmacska, vándorsólyom és holló, tömegesen fészkelő kócsagok és gémek, éjszakai kalandra induló pelék és násztáncot járó balinok elevenednek meg többek között a látványos víz alatti és légi felvételeket is felvonultató filmben, amelyet kitűnő képminőséget nyújtó 4K kamerákkal, speciális víz alatti kamerákkal, rejtett vadkamerákkal és drónkamerákkal forgattak közel 3 éven át. A Vad Szigetköz és a Vad Kunság rendezőjeként és operatőreként ismert, Balázs Béla-díjas Mosonyi Szabolcs és alkotótársa, Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer legújabb természetfilmje a televíziós változatból kimaradt jelenetekkel bővített, hosszabb és szélesvásznú (cinemascope) kivitelben érkezik április 19-től országszerte a mozikba. A filmet vasárnap este a DunaTV-én is megnézhetitek!

Húsvétvasárnapi teliholdas élményséta – Hármashatár-hegy, vasárnap 19:00-21:00

Teliholdkor megelevenedik az erdő. Beszélgethettek a természetben megnyilvánuló Hold-ritmusokról, kipróbálhatjátok a nesztelen lopódzást és lecsendesedve megfigyelhetitek az erdő megnyugtató neszeit. Kísérletet tehettek tapintás útján felismerni az erdei fafajokat és hang alapján az állatokat. Gyülekező: 2018. április 1-jén, Húsvétvasárnap este 18.45 órától. Részvételi díj: 1500 Ft/fő. A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges: Szabó Miklós okleveles erdészmérnök: +36-20-9542-252, erdoajandeka@gmail.com. A programot a késői időpont miatt is nagyobb gyerekekkel ajánljuk!

ÁPRILIS 2., hétfő

Nézzetek szét húsvéti válogatásunkban, ha április 2-ára kerestek programokat!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Frissítettük régebbi kirándulós válogatásainkat is a tavaszi szünetre, ahol szintén találhattok kedvetekre való programot:
Budapest környéki kirándulások
További Bp. környéki kirándulások
Budapesti kirándulások
Országos kirándulások
Kirándulás várakkal
Kisvasutas kirándulások
Játszóterek itt, itt és itt