Gyerekprogramok a pünkösdi hétvégére – május 19-21.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pünkösdi Örökség Fesztivál – Szentendre, Skanzen, május 20-21.

Pünkösdi programok, fesztiválok, gasztro események, hazánk várai, kirándulások, hangszersimogató, Mozdony Matiné, bringás- és sportprogramok, kalandozás a Balatonnál és a Velencei-tónál, hagyományőrző programok várnak rátok a hosszú hétvégén. Összegyűjtöttük a legjobbakat szombattól hétfőig!


JELENTKEZZ A KAPOLCSKA ÖSSZMŰVÉSZETI TÁBORBA!

Kapolcska tábor

A minden elemében a gyerekeknek szóló nyolc nap második alkalommal kerül megrendezésre. A csoportokat olyan elismert művészek vezetik, mint Szirtes Edina Mókus hegedűművész, a Talamba Ütősegyüttes vagy a Hagyományok Háza munkatársai. További információ: kapolcska.hu/tabor

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Pünkösd a Várkert Bazárban – Várkert Bazár, május 19-21. (ingyenes)

A pünkösdi hagyományokat színes családi programokkal idézi fel a Várkert Bazár. Az Ybl Miklós téren és a Neoreneszánsz Kertben ingyenes szabadtéri programokkal várják az érdeklődőket: kézműves foglalkozásokkal, különböző játékokkal és mesekoncertekkel. Lesz kézműves vásár, a gasztroélményekről pedig a streetfood-osok gondoskodnak. Esténként sztárzenekarok adnak ingyenes koncertet. A vidám hangulatot ismét a Hellowood garantálja; a hímes tojások után most óriás hinták díszítik majd az Ybl Miklós teret! Szombaton 11 órakor fellép a Kaláka, vasárnap 11 órától Enyedi Ági, hétfőn 11 órától a CzutorBorsók. Ingyenes! 

Gourmet Fesztivál gyerekprogramok – Millenáris, május 19-21. (14 év alatt ingyenes)

A Gourmet Fesztiválon idén sem feledkeztek el a szervezők a legkisebbekről, így Pünkösdkor igazi családi gasztroprogram lesz a Millenárison, tehát érdemes gyerekestől kilátogatni: a Kerek Perec gasztronómiai játszótéren és a Chefparade főzőiskolában ingyenes gyerekprogramokkal várják a fiatalabb gasztrokalandorokat és 14 éves kor alatt ingyenes a belépés. Felnőtt napijegy: 4300 Ft.

6. Miénk a Vár! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál – Mezőgazdasági Múzeum, május 19-21. (ingyenes)

A látogatók megismerkedhetnek a hazai várainkhoz kapcsolódó kulturális és történelmi hagyományainkkal. Szigetvár, Siklós, Eger, Visegrád, Esztergom, Sárospatak, Vaja mutatja be többek között várait, városait, kulturális és turisztikai programjait. A családi szórakozást hagyományőrző tábor, viselet-, és fegyverbemutatók, felvonulások, színpadi programok – lovagi játék, zene, tánc, bábszínház – a múzeum egyedi programajánlatai, új kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és ismeretterjesztő programok, cirkuszi bemutatók, valamint a Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár, játszóház teszik teljessé. Részletes program itt. Ingyenes!

Megnyílik a Holnemvolt Vár – Állatkert mellett, volt Vidámpark, május 18-ától

A Holnemvolt Vár az Állatkert 8 hektárnyi új területén megvalósuló négy fejlesztési programnak (Holnemvolt Vár; Pannon Park, benne a biodómmal; Hermina Garázs; új kiszolgáló zóna) a nagyközönség számára elsőként birtokba vehető „terméke”. Itt olvashatjátok részletes beszámolónkat. A helyszín a nagyközönség számára május 18-ától, péntektől látogatható.

Balatoni szezonnyitó

Akár az északi, akár a déli partra indulnátok a hosszú hétvégén, rengeteg jó programot találtok a Balatonnál.

MÁJUS 19., szombat

Lepkék, orchideák – Túra a lápréten – Ócsa, Tájház, szombaton 9:00 (előzetes bejelentkezés szükséges)

Halász Antal, természetvédelmi őr vezetésével felfedezzük az ócsai láprétek élővilágát. Kedvező időjárás esetén ekkor virítanak az orchideák (vitézkosbor, hússzínű ujjaskosbor, mocsári kosbor, pókbangó) és a szibériai nőszirom is. Részvételi díj: 1500 Ft/fő, kedv./családi: 750 Ft/fő. 4km-es, 4 órás túra.

Hangszert a kézbe – Akvárium Klub, május 15-19. (ingyenes)

Keddtől egészen szombatig ingyenesen látogatható a zenei játszótér (hangszerkiállítás), ahol minden érdeklődő betekintést nyerhet a dob és ütőhangszeres, a gitáros és basszusgitáros, a billentyűs, a népi és klasszikus hangszerek, az elektronikus zenei, valamint a stúdiós szekciókba, hogy a hangszereket megszólaltatva nagyszerű és boldog pillanatokat élhessen át.

Mozdony Matiné – Vasúttörténeti Park, május 19-20.

Az idei Mozdony Matiné május 19-én és 20-án kerül megrendezésre a Vasúttörténeti Parkban. Járműparádé keretében felsorakoznak „B” fordítókorong körül a mozdonyok, és a járműbemutató előtt és után lehetőség lesz néhány járművön térítés ellenében utazni is. Ezen a hétvégén az érdeklődők számára a Vasúttörténeti Park interaktív programjai is igénybe vehetők mind a két napon. Lehetőség lesz utazni a kerti vasúton és a lóvasúton, valamint kipróbálni erőnket a kézihajtányozással is! Belépő: 4000 Ft/család (2 felnőtt + 2 gyerek), 4 év alatt ingyenes!

Hello Barokk! workshop – Óbuda, Zichy-kastély, Fő tér 1., szombaton 10:00-18:00

Lomi design, Barokk barkács alapozó, Demo Wood design workshop gyerekeknek, Food design workshop és barokk lakomavár rátok ezen a szombaton Óbudán. A Demo Wood gyerekworkshopon mindenki az érdeklődésének megfelelően választhat építész-formatervező, fotó, film-animáció, grafika, ékszertervezés foglalkozások közül. Ár: 5000 Ft/ fő.

A Sas-hegy felfedezése – Sas-hegyi Látogatóközpont, május 19-20., szombaton és vasárnap 10:30

A hosszú túra alkalmával a Sas-hegyen található összes élőhelyet bejárhatjátok. Olyan érdekességeket is megmutatnak, melyeket máskor nem szoktak. A túrára látogatók saját szemükkel bizonyosodhatnak meg róla, hogy ezen a 30 hektáron az élőlények, élőhelyek mekkora változatosságot mutatnak. A túrára jelentkezés, előzetes regisztráció alapján történik telefonon vagy e-mailen. A túra létszáma 25 főig limitált. 25 fő fölötti regisztráció esetén két csoportban indul a túra, a második csoport indulási időpontja 11 óra. Belépő: 1500 Ft/fő, kedv./családi: 750 Ft/fő.

Szombati szemezgető – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00-12:30 (ingyenes)

Játékos foglalkozás családoknak – 1 alkalom, 1 műalkotás. Minden alkalommal egy kiemelkedő alkotásé a főszerep. Minden hónap harmadik szombatján a 26 év alattiak és a 18 év alattiakat kísérő 2 felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. Mindenki más számára a részvételhez érvényes kiállítási belépőjegy szükséges. Találkozási pont: Magyar Nemzeti Galéria, C épület, információs pult

Hangszerkóstoló – Kárpátoktól a Karib-tengerig – Maminti Kuckó, szombaton 11:00

Ágoston Béla „nagy utazása” a Kárpátoktól a Karib-tengerig. Ehhez segítenek a különleges hangszerek és az azokhoz kapcsolódó zenék és mesék: havasi kürt, fujara, tilinkó, duda, ütőgardon, szaxofon, steel drum. Belépőjegyek: 900 Ft/fő.

Tókerülő Családi túra – Velencei-tó, rajt: Drótszamár Kemping, Velence, Kemping utca 2., szombaton 11:00 (ingyenes, regisztrációs)

Ezen a szombaton 30 km-es családi túra lesz a tó körül. Az eseményen résztvevőket egész napos programokkal várják a rendezvény központjában a Drótszamár Kempingben és a Velence korzón. Regisztráció szükséges a weben vagy a helyszínen 8:30-10:30 között!

III. Veszprémi Honvédelmi Nap – Veszprém, Török Ignác utca 5 szombaton 9:00-16:00 (ingyenes)

Idén már harmadjára, a Laczkó Dezső Múzeum és az LHSN.HU szervezésében idén is megrendezésre kerül a III. Veszprémi Honvédelmi Nap, a honvédelem napja alkalmából. Az érdeklődők különböző technikai eszközöket, hagyományőrzőket és katonai bemutatókat is láthatnak majd az ingyenes rendezvényen.

Jam-Bory-Vár – Székesfehérvár, Bory-vár, szombaton 16 órától

Spirotic retextil mandala workshop, 16:30-tól a Tótágas Színtársulat Don Quijote de la Mancha kalandjai gyerekszínházi előadása, 17.30-tól Csángálló koncert lesz a Bory Várban ezen a délutánon és estén. Sötétedéstől a vár külső homlokzatát a dunaszerdahelyi Durvacrew csapat vetíti, a Százoszlopos udvaron és a tornyokon a Méhkas Dia Project munkái láthatóak. A Bory-vártól a KNYKK („leánynevén” Alba Volán) különjáratai díjtalanul szállítják be a közönséget a városközpontba.

MÁJUS 20., vasárnap

Pünkösdi Örökség Fesztivál – Szentendre, Skanzen, május 20-21.

Ismeritek a kékfestés hagyományát? Tudjátok, hogyan remélnek Novajon és mi is az a molnárkalács? Pünkösdkor a Skanzen portáin minden évben találkozhattok a szellemi kulturális örökségét őrző közösségekkel. Emellett felelevenítik a Dunántúlon ismert tavaszköszöntő szokást, a pünkösdölést. Jegyárak itt.

Családi jóganap – Diósjenői Erdei Szabadidőpark, vasárnap 9:00-18:00 (regisztrációs)

„Egyszerű jóga gyakorlatokkal melegítünk be, majd kirándulunk. A sétáról visszaérkezve együtt fogyasztunk el egy tál finom, egészséges ebédet, majd pihenésként közös meditáció, utána közös játék következik.” Megérkezés, gyülekező: 9.00-9.30. A program ára: 3500 Ft/fő (étkezéssel), 2500 Ft/ fő étkezés nélkül. Családi jegy (3 főtől): 9000 Ft/család étkezéssel, 6900 Ft/család, étkezés nélkül. A programot vezeti: Erdős Ágnes Mária alternatív mozgás- és masszázsterapeuta. Regisztráció itt: elmenyerdo@gmail.com.

Pünkösd a Budai Várban – Budai Vár, május 20-21. (ingyenes)

Családi kulturális fesztivál lesz két napon keresztül reggeltől estig a Budai Várban. Életfa a Nemzeti Galéria főbejáratánál, Pünkösdölő néptánc találkozó 500 táncossal, koncertek gyerekeknek és felnőtteknek, míves műhely, kézműves forgatag, ünnepi ínyencségek, kisüzemi sörfőzdék, esti világzenei koncertek lesznek. Részletes program itt. Fellép vasárnap 11 órától Gryllus Vilmos, hétfőn 10 órától az Aranyalma Páros. Ingyenes!

Hetedhét táncház – Székelyföldi táncok és a cimbalom – Müpa, vasárnap 12:00-13:00 (ingyenes)

Havonta egy alkalommal, a vasárnapi Cifra Palota műsorába illeszkedő Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival: meséivel, játékaival, szokásaival, zenéjével, dalaival és az egyes tájak jellegzetes hangszereivel, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc résztvevőjeként is.5-12 éveseknek ajánlott. Ingyenes!

MÁJUS 21., hétfő

Pünkösdi Királyság – Tabán, hétfőn 10:00-18:00 (ingyenes)

Pünkösdi Királyság, vagyis Pünkösdi király és királyné választás, Próbák utcáinak állomásai, Pünkösdi bababirodalom, Kreatív Pünkösdi kézműves programok, Arcfestés, Gólyalábasok, sok-sok meglepetés, Tánc és Mulatság vár benneteket a Tabánban. Fellépők: 10:10 Huzella Péter, 11:15 Kolompos Együttes, 12:35 Barna Zsombor bábművész, 13:55 és 16:05 Néptáncbemutató, táncház, 14:45 Szalonna és Bandája, 17:00 Ghymes együttes. A Mesemúzeumban párhuzamosan zajlanak a programok: 11:00 Eszter-Lánc interaktív mesekoncert és 14:00-16:00 Kreatív művészeti foglalkozások, valamint egész napos programok, mesebeli hétpróbák várnak minden résztvevőt! Ingyenes!

Bölcs Kavics: Sziget workshop – Valyo Kikötő, hétfőn 10:00-11:30 (regisztrációs)

Mit tehetünk, ha hajótöröttként partra vet minket a sors egy olyan szigeten, ahol szinte csak gyümölcsök vannak? Hogyan építsünk házat, mivel zenéljünk és hogyan oldjuk meg a világítást? Ezt járják körbe kísérletekkel és barkácsolással! A helyszín a napsütötte VaLYó Kikötő, ahol a Bölcs Kavics több workshopot is tart a nyáron. Korosztály: 8-10 évesek. A foglalkozásra csak a gyerekeket várnak. Ár: 3500 Ft / résztvevő. Jelentkezés és befizetés: május 17-ig a bolcskavics@gmail.com címen

Honvédelem napja – Kapisztrán tér, hétfőn 11:00-18:00 (ingyenes)

Május 21-e a Magyar Honvédelem Napja, 1849-ben ezen a napon foglalta vissza a Görgei Artúr vezette honvédsereg Buda várát. A magyar történelem ezen kiemelkedő eseményére emlékezik meg 2018. május 21-én várbeli csatabemutatóival és megemlékezéseivel a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (MHKHSZ) és az Esztrád Színház. 11 órától ostromjelenet lesz a Szarvas téren, valamint 16 órától utcai csatajelenet a Kapisztrán téren. A rendezvény megtekintése ingyenes, ülőhelyek érkezési sorrendben elérhetőek.

Era kedvencei: Tókerülő Családi túra a Velencei-tónál, Holnemvolt Vár az Állatkert mellett, Pünkösdi Királyság a Tabában
Rozi kedvencei: Pünkösdi Királyság a Tabában, Bölcs Kavics a Valyo kikötőben, Honvédelem napja a Kapisztrán téren