Gyerekprogramok – november 8-10.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Terra Willy gyerekprogram hetvege

Márton naphoz kapcsolódó programok, múzeumi foglalkozások, workshopok, Földtudományos Forgatag, meseösvény, filmek és táncház is lesz ezen a hétvégén, de természetesen őszi kirándulásokat is ajánlunk nektek. Válogassatok a legjobb gyerekprogramok közül!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Szent Márton Újborfesztivál és Libator – Szentendre, Skanzen, november 9-10.

Szent Márton-napi népszokások mellett Szent Hubertus alakja elevenedik meg a szentendrei Skanzen Márton-napi fesztiválján. Ebben az évben a vadászok védőszentjének november 3-i ünnepnapjához is kapcsolódik a múzeum – solymászokat, vadászokat és halászokat lát vendégül. A Skanzen Étteremben Márton-napi libaételek és családi pincészetek borai várják a látogatókat. Őszbúcsúztató koncertek, gólyalábasok, mesék és táncház, gyerekkoncertek és mesemondók előadása színesíti a rendezvényt. Koncertet ad a Zűrös Banda, a Makám, az ethno funk zenét játszó Kerekes Band  is.

Földtudományos forgatag – Magyar Természettudományi Múzeum, november 9-10.

Földtudományos forgatag interaktív programokkal, játszóházzal, utazó planetárummal, geosütisütő versennyel, ásványokkal, kőzetekkel, az év ásványával vár benneteket november 9-én és 10-én. Teljes árú jegy: 800 Ft, tanulóknak, nyugdíjasoknak 400 Ft, 6 éves korig és 70 év fölött ingyenes. A belépőjeggyel az Attila örökösei – A hunoktól az Árpád-házig című kiállítás is megtekinthető. A programon az állandó kiállításra váltott belépőjeggyel is részt lehet venni.

Terra Willy – premieres film – 2019. november 7-től a mozikban

Willy elszakad kutató szüleitől az űrben, de mentőkapszulája szerencsére egy vadregényes bolygón landol. Míg a felmentő seregre vár, a kisfiú szűkszavú fedélzeti droidjával, Buckkal vág neki a titokzatos világnak, ahol hamarosan egy bájos, Flash nevű helybéli is hozzájuk csapódik. 6 éves kortól ajánlott.

NOVEMBER 8., péntek

A jövőnk most kezdődik – Greta Thunberg harca a Földért – Bartók Pagony, pénteken 17:00 (ingyenes)

Mit jelent a klímaváltozás gyerek szemmel? Mikor mennyit mondj? Hogyan készülj fel a témából? Mit ne csinálj? Hogy szabályozd a médiafogyasztást, hogy megóvd a gyereked a szorongástól? Miként kezeld a klímaszorongást, miközben utat, mintát mutatsz egy zöldebb és fenntarthatóbb élet felé? A szülőknek szóló beszélgetéssel párhuzamosan a gyerekeknek a Cirrhopp tart újrahasznosítós kézműves foglalkozást. Ingyenes!

Pecsét tervező VISU workshop – Minurka, pénteken, 16:30-18:00 (regisztrációs)

Az őszi szünet utáni pénteken sok szeretettel várnak egy közös alkotó délutánra, ahol megtanulhatod a pecsét tervezés lépéseit és elkészítheted monogrammoddal ellátott saját mintadarabodat. Az eseményre elhozzák magunkkal az ünnepi pecsétkészletüket is, amivel szintén lehet képeslapot, környezetbarát jegyzetfüzetet printelni. A foglalkozás díja: 3900 Ft. Regisztrálni az office.visu@gmail.com emailcímen tudtok vagy személyesen a Minurkában.

Satoe Tone – kiállításmegnyitó – Deák17 Galéria, pénteken 17:00 (ingyenes)

Satoe Tone japán gyermekkönyv illusztrátor munkáit harmadik alakommal tekintheti meg a magyar közönség Budapesten. Alkotásaiban felfedezhetők a hagyományos japán művészeti alapok, de a modern európai trendek nyomai is. Finom, álomszerűen légies ábrázolásai nem csak a gyermekek, de szüleik szívét is rabul ejtik. A gyerekek szombaton délelőtt egy workshopon is részt vehetnek, amelyre regisztráció szükséges!

Gyermektáncház – Hagyományok Háza, pénteken 17:00

Szeretettel várják azokat a játszani, táncolni, énekelni, kézműveskedni vágyó gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival! Minden héten más hangszeren szól a talpalávaló: duda, tekerő, furulya, citera, hegedű, koboz, gardon. A táncházak péntekenként 17.00-18.30-ig  tartanak a Hagyományok Háza Halmos Béla termében. A belépődíj: 500 Ft/fő (2 éves kor felett, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt). Előzetes bejelentkezés nem szükséges.

NOVEMBER 9. , szombat

Márton napi növények – Szamóca Kiskertész-tanoda, Füvészkert, szombaton 10:00 és 11.15 (regisztrációs)

Libás napi növények, növények a libába, és libára, libalagelő, libaeleség, és a libasült fűszernövényei, vagyis mese, alkotás, növényültetés ezen a hétvégén is a Füvészkertben, rossz idő esetén zárt helyen. Előzetes regisztráció szükséges itt, jegyár: 1800 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő. 3-10 éves gyerekeket várnak.

Családi nap – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 10:00-13:00

Gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokkal, tárlatvezetésekkel, workshoppal, zenével, bábozással, bohóccal és kurátori beszélgetéssel várják a kicsiket, a nagyobbakat és a szüleiket, kísérőiket a Magyar Nemzeti Galéria kiemelt családi napján. Részletek itt. Normál jegyár: 1600 Ft.

Hihetetlen történet az óriáskörtéről – Puskin, szombaton 10:00

Mitcho és Sebastian egy szép napon palackba zárt üzenetre bukkan a tengerparton. A palackot a korábban eltűnt polgármesterük bocsájtotta vízre, az üzenetében pedig azt írja, hogy a Titokzatos Szigeten tartják fogva. Mitcho és Sebastian útnak indulnak, hogy kiszabadítsák polgármesterüket és útközben olyan felfedezést tesznek, ami óriási örömmel fog szolgálni városuknak. Jegyár: 800 Ft.

Családi délelőtt: Ruhából kép a falra – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Ez alkalommal a Családi Délelőtt a MINTÁZAT ÉS DEKORÁCIÓ című kiállításhoz kapcsolódik. A már megtervezett anyagokat fogjátok felhasználni arra, hogy textilképet készítsetek. Most nem ceruzát vagy festéket használhattok, hanem a korábban iparművészek által megtervezett anyagokat. Olyan ruhába menjetek, amiben kényelmesen lehet alkotni, és nem baj, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 14 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Jegyár: 600 Ft.

Családi nap – Műcsarnok, szombaton 10:30

Szombatonként elevenné varázsolják a kiállítás tereit. Kicsik és nagyok kalandos történeteken keresztül ismerkedhetnek meg a kiállított művekkel, és válhatnak maguk is alkotókká. Várják az egész családot Korhatár nélkül a Tiszta szívvel festeni tárlatban, Szotyory László kiállításához kapcsolódóan. A foglakozást vezeti: Schopp Ildikó múzeumpedagógus. A családi napok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves kor alatt a részvétel ingyenes.

Utazz velünk a fantázia világába! – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Készítsetek együtt mesebeli házikót saját bábokkal, saját pop-up mesekönyvet, mágikus varázsüvegcse tároló zacskót. Fantáziaország hősei mind megelevenednek egy kreatív kézműves foglalkozás keretében. A foglalkozást Farkas Réka iparművész vezeti. Ajánlott korosztály: 6-10 éves korig.

A szivárványon túl – Street art Hadházi Katával – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

Biztos sokszor gondoltatok arra egy esős, szürke, szomorú hétköznapon, hogy mennyivel szebb,vidámabb, színesebb is lehetne ez a világ,ez az unalmas utca, s milyen jó lenne átváltoztatni egy varázsütésre, vagy egy varázsecsettel. Próbáljátok ki, beszélgessetek róla, rajzoljátok át, dekoráljatok mindenféle eszközökkel! Belépő: 500 Ft/gyerek (levásárolható a boltban)

Családi nap: Boszorkánykonyha – Királyrét, Hiúz Ház, szombaton 11:00 és 14:00 (regisztrációs)

Vajon mit használtak eleink a betegségek megelőzésére, legyőzésére. A novemberi erdőben keresik a gyógyhatású és festőnövényeket.  Milyen színű lesz a bodza-, fagyalbogyó, a szeder terméséből a festék? Melyik virág szirmából lehet festéket készíteni? Mi a gubacs tinta? Az erdei séta után növényi tintákkal lehet festeni, főzeteket kóstolni. Kézműveskedés, észtorna: rejtvények, fejtörők várnak minden korosztályt. Családi jegy: 2600 Ft, előzetes bejelentkezés szükséges pénteken 15 óráig!

Márton-napi lámpás séta – Jókai-kert, szombaton 15:00-17:00 (regisztrációs)

A családi programon Márton-napi lámpást készíthettek, a madárkiállításban mindenki testközelből szemlélheti meg kedvenc madarait, majd amint szürkülni kezd, szakvezetővel bejárhatjátok Jókai Mór egykori birtokát. Ha szerencsétek lesz, láthattok cikázó denevért, a vackára igyekvő sünt vagy éppen rókát. A séta végére jócskán be is sötétedik, s a rózsakertből megcsodálhatjátok Budapest fényeit. Részvételi díj: kedvezményes: 750 Ft/fő, teljes árú: 1500 Ft/fő. Két vagy több gyermek érkezése esetén a kísérő felnőttek (max.2 fő) is kedvezményes jeggyel vehetnek részt. Előzetes regisztráció szükséges a rendezveny@dinpi.hu címen.

Csiribiri családi délután – Kultúrkúria, szombaton 15:00

Az ABC bábszínházi koncert a szavak birodalmában – A Lovászi Edina Duó családi koncertje mellett 17 órától a Zsiga föstő fest című előadást nézhetitek meg a Tintaló Társulás előadásában, de lesz még kézműves játszóház is. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft.

Szent Márton Napi Vígasság – Hollókő, szombaton 10:00-15:00

Az immár tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Szent Márton Napi Vigasság ismét elhozza Hollókőre a falu védőszentjének és vendégségének ünnepét, szokásait. A rendezvény 11 órakor kezdődik és kora délutánig körülbelül 15 óráig tart. Az ide látogatók a hollókőiek vendégei lesznek finom, meleg teára, forralt borra és zsíros kenyérre. Hollókő piacán házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására lesz, de a vásáron találkozhatunk Ludas Matyival és Döbrögi Urasággal is. Középkori és libás játékok biztosítják a felhőtlen jókedvet, de idén is versenybe szállhatnak a belevaló legények a Hollókő Főgúnárja címért.

Esti vadlibahúzás a Dinnyési fertőnél – szombaton 15:00 (regisztrációs)

Az időszaknak megfelelően a Dinnyési-fertőnél igen sok vadlúd figyelhető meg. Számos ragadozómadárfaj színesíti még az élményt. A ludak behúzásával együtt a récék kihúzása is megfigyelhető. Előzetes bejelentkezés szükséges! Kedvezményes jegy: 750 Ft.

NOVEMBER 10., vasárnap

Bailavidrum meseösvény – Hármashatár-hegy, vasárnap délelőtt (regisztrációs)

Szeretettel hívnak egy újabb Bailavidrum meseösvényre, a Hármashatár-hegy pompás őszi erdejébe. A meseösvény 1,5 kilométer hosszú lesz. Útközben bemászhattok egy háborús bunkerbe (alias „Pokol”), majd a mesébe építve megmászhatjátok a Homok-hegyet, aminek lábánál egy kincsesbányára találhattok majd. Végül egy erdei tisztáson részesei lehettek egy vidám zenés-táncos mulatozásnak. A mesét 5 éves kortól ajánlják. Jegyár: 1500 Ft/fő (4 éves kortól), regisztráció szükséges itt!

Kolompos Együttes: Én elmentem a vásárba – Puskin, vasárnap 10:00

Az ősz kedves játékait, régi muzsikáit, dalait hallgathatjuk és nézhetjük a Kolompos együttes koncertjén. Előkerülnek a hajdani falusi hangszerek, brummog a medve-bőgő, ugat a kutya-brácsa, nyávog a macska-hegedű, cincog az egér-tambura. Az őszi szüretek után indulunk a vásárba, és énekeljük, hogy: “Én elmentem a vásárba félpénzzel…” Jegyár: 2300 Ft.

A játék élmény! – Társasjátékozzunk együtt! – Várkert Bazár, vasárnap 10:00-18:00

A társasjátékok asztalánál játékmester segítségével, de akár önállóan is megismerkedhettek díjnyertes, népszerű társasjátékokkal, illetve idei társasjáték-újdonságokkal. A program Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban kiállítás kísérőprogramja. Családi jegy: 4000 Ft.

Erdei Piac – Budakeszi Vadaspark, vasárnap 9:00-15:00

A következő erdei piac november 10-én a Budakeszi Vadasparknál vár benneteket. Az Erdei Piacon többek között megkóstolhatjátok az erdő- mező kincseit és egyben családi programot kerekíthettek függőágyakkal, állat simogatással, kirándulással melyhez minden helyben adott. A zenét a megszokott Aranyalma Páros biztosítja. A piac ingyenes, a parkolás 400 Ft/nap.

Márton napi Vásár és erdei programok – Diósjenői Erdei Szabadidőpark, vasárnap 10:00-16:00

A szokásos jó hangulatú piac mellett lámpáskészítéssel, tűzgyújtással, melegítő finomságokkal várnak mindenkit!

Nézzétek meg legújabb válogatásainkat az ősszel megjelent gyerekkönyvekből: kicsiknek és ovisoknak, kisiskolásoknak és kiskamaszoknak, illetve a 10 év feletti korosztálynak!

ELŐZETES!

Északi Irodalom Hete

November 12-én, kedden 17 órakor Laboda Kornél olvas fel a Harisnyás Pippiből, amelyet kézműves foglalkozás kísér a Két Egér Könyvesboltban. Azt is megtanulhatjátok, hogy mondjuk svédül „Boldog születésnapot, Pippi!” A program a Skandináv Ház Skandináv irodalom hete-sorozatának része. 3-12 éves kor között ajánlott!

Era kedvencei: Földtudományos Forgatag, Bailavidrum meseösvény, Boszorkánykonyha Királyréten
Rozi kedvencei: Bailavidrum meseösvény, Csiribiri családi délután Kultúrkúriában, Márton-napi lámpás séta a Jókai-kertben