Gyerekprogramok hétvégére – június 8-10.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyári szünet előtti utolsó hétvégi ajánlóban találtok rengeteg jó és ingyenes könyves eseményt a Margó Fesztiválon és az Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódva, meseösvényt, a Gyerek Szigetet, erdei piacot, Népmese Fesztivált, Rózsaünnepet és még sok minden mást is. Válogassatok a legjobb gyerekprogramok közül!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Ünnepi Könyvhét és Margó Fesztivál – Vörösmarty tér ás Petőfi Irodalmi Múzeum, június 8-10. (ingyenes)

Annyi jó könyves program lesz ezen a hétvégén a városban, hogy azt sem tudjuk, merre menjünk. 🙂 A Vörösmarty téren kezdődik az Ünnepi Könyvhét, a Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig a Margó Fesztivál a legjobb gyerekkönyvekkel, bemutatókkal, koncertekkel, foglalkozásokkal. Összegyűjtöttük a kedvenceinket, Játszótéri könyvbemutató, kézműveskedés a legkisebbeknek Boribonnal, füvészkönyv készítése egérkével, lázadó lányok és időutazók, Rutkai Bori Banda koncert és nyomozós játék, díjátadó és rengeteg jó új könyv bemutatója is vár rátok. Minden program ingyenes!

Gyerek Sziget – Hajógyári-sziget, június 9-10. (ingyenes)

Ezen a hétvégén másodszorra vehetik birtokba a Hajógyári-szigetet a gyerekek. Most debütál a gyerekeknek szánt Zsúrgyár szabadulószoba, lesz sziget felfedező túra, a lurkóknak szánt főző workshop, és aki előző hétvégén nem tette meg, most még kipróbálhatja a Gladiátor Runt is. Mindeközben a színpadon Czutor Zoltán gyerekzenekara, a Czutorborsók játszik, de lesz Apacuka koncert és természetesen a Ma van a szülinapom is felcsendül az Alma együttesnek köszönhetően. Ingyenes!

Rózsaünnep az Állatkertben – Állatkert, június 8-10.

Három napon át, péntektől vasárnapig tart a Rózsaünnep a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a rózsákhoz, illetve egyes állatokhoz (rózsás gödény, rózsás flamingó, rózsakakadu) kapcsolódó bemutatókkal és más érdekes programokkal. A Rózsa család- vagy keresztnevűek ezen a három napon díjmentesen kereshetik fel az Állatkertet!

Hegyvidéki Napok – Gesztenyéskert, Csörsz utca, június 8-10. (ingyenes)

A legkedveltebb programokat idén is megtalálhatjátok a kínálatban, így szombaton például itt lesz a Készenléti Rendőrség Lovas és Kutyás Szolgálati Osztálya, nyomozhattok a Gesztenyéskertben, láthatunk önvédelmi bemutatót és sor kerül a rendőrségi rajzpályázat díjátadójára is. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mentőkutyás és tűzvizsgáló kutyás bemutatót tart, a nagyszínpadon pedig a koncertek mellett különböző hegyvidéki kötődésű tánccsoportok is fellépnek majd. Szintén szombaton látogatható az Egészséges Hegyvidék Program keretében az egészségügyi szűrőnap a MOMkultban. Szombaton 10 órától fellép Palya Bea, vasárnap 10 órától a Kolompos. Ingyenes!

Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál – Hatvan, Grassalkovich Művelődési Ház és Díszkert, június 9-10.

Várnak minden mesét szerető felnőttet és gyereket június 9-10-én a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon a hatvani Grassalkovich Művelődési Ház és Díszkertben. Élő szavas mesemondás, bábszínház, vásári komédia, kézműves foglalkozások, hétpróba, íjászat, népi játék és néptánc, szakmai előadások is szerepelnek a programban.

Koronázási hétvége – Gödöllő, Királyi Kastély, június 9-10.

„Első Ferenc József király urunk szabad királyi Buda fővárosunkból Szentiván hó 8-adik napján az Úr ezernyolcszáz hatvanhetedik esztendejében, magyar, cseh és a többi országi uralkodásának tizenkilencedik évében, megkoronáztatásának végezetével Gödöllői kastélyába érkezik felséges királynénkkal, Erzsébettel, hogy elfoglalja és birtokba vegye a magyar Szent Korona ajándékaként eme kellemmel és csínnal megépített kastélyt és kies birtokait. Gödöllő népe abban a kiváltságban részesül, hogy e napon találkozhat király urunkkal és felséges családjával.”

Dunakeszi Veteránjármű és Retro Találkozó – V4 Air Show – Dunakeszi Repülőtér, június 9-10. (ingyenes)

V4 Air Show légi bemutatók, Veteránjármű és Retro Találkozó, kamion és gépjármű szimulátorok, KRESZ- tanpálya,harcászati bemutató, a Kemencei Erdei Múzeumvasút kitelepülése, Malév Aero Club sétarepülés és még sok program vár rátok Dunakeszin ezen a hétvégén. Ingyenes!

JÚNIUS 9., szombat

Bailavidrum meseösvény – Hármashatár-hegy, szombaton délelőtt (regisztrációs)

Szeretettel hívnak a következő Bailavidrum meseösvényre a budai hegyekbe! Ezúttal egy 2 kilométeres, két hegyre is felkapaszkodós túra vár rátok. Útközben a mesébe építve ránézhettek a hidegkúti repülőtérre, a Homok-hegyre, végül a tavalyelőtt épült Guckler Károly-kilátóponton részesei lehettek egy vidám zenés-táncos lakodalomnak, lábatok előtt hever majd a Duna és egész Budapest. Érdemes leülni ott egy kicsit piknikezni is a kakukkfüves rétre! Lefelé egy rövidebb, 1,5 kilométeres lejtmenettel érhettek vissza a parkolóhoz. A mostani mesét ötéves kortól ajánlják! Jegyár: 1500 Ft (felnőtteknek és gyerekeknek is, 5 év alatt ingyenes). Előzetes regisztráció szükséges!

Hagyományaink vendégségben – Szentendre, Skanzen, szombaton 10:00-18:00

Népzene, színes népviseletek és ötszáz táncos tölti meg élettel a szentendrei Skanzent június 9-én a Hagyományaink vendégségben rendezvényen. A látogatók a vidéken megőrzött, generációkat összekötő néprajzi örökség mellett a tájházakban újra megélt hagyományokkal, kézművességekkel ismerkedhetnek meg. Skanzen belépővel látogatható!

Gyerekprogramok az A Capella Fesztiválon – Várkert Bazár (ingyenes)

A Budapest A Cappella Fesztivál idén szombaton is várja a kisebbeket. A foglalkozásokon több korosztály készíthet hangszereket újrahasznosított anyagokból, tanulhat játékosan az a cappella műfajról és a Várnegyedről. A nagyobbakat pedig remek koncertek várják. A szombati programok ingyenesek!

Vásárfia • design vásár • mulatság – K11 Kulturális Központ, szombaton 10:00-19:00 (ingyenes)

Workshopok, design vásár, finomságok, zene, mulatság vár benneteket a K11 Művészeti és Kulturális Központban, a Király utcában. Ingyenes!

Egérke enciklopédiája a Margón – Petőfi Irodalmi Múzeum, szombaton 10:30 (ingyenes)

A tehénke azt mondja, mú, a kutyus pedig, hogy vau-vau. Hmm. Uncsi? Uncsi. Indulj inkább felfedezőútra a nagyfülű, barna Egérkével, aki a prágai nénikéi látogatására készülve alaposan feltérképezi az ürege körüli erdőt, a tóban és a kertben élő állat- és növényvilágot. A Cseh Centrum és a Csirimojó Kiadó gyermekfoglalkozásán te is készíthetsz füvészkönyvet. Sőt, akár egy saját Egérkét is hazavihetsz a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárról! Játékos könyvbemutató és workshop 4-10 éves gyerekeknek Flóra Peťovská műfordító vezetésével. Ingyenes!

Rutkai Bori Banda – Petőfi Irodalmi Múzeum, szombaton 11:00 (ingyenes)

A zenekar legújabb lemeze, az Űrdöngölők űrbéli tájakra kalauzol bennünket. Hatalmas tejúthajókon, színpompás, repülő csészealjakon, szárnyas picikliken érkeznek az Űrcsűrbe a táncos lábú vendégek. Dj Bácsi pörgeti a bakelitlemezeket, harsog a robotfalvi trappolós, kvartyognak a fánkitáni rugózós guminóták. A legkülönösebb dalok pedig egy Föld nevű, titokzatos bolygóról érkeznek. Ingyenes!

Hétköznapi lázadások – Magyar mesék lázadó lányoknak könyvbemutató és beszélgetés – Vörösmarty tér, szombaton 14:00 (ingyenes)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány. Nem is egy, hanem, huszonöt! Van, aki még most is köztünk él. Lányok, nők, asszonyok, akik nem mindennapi próbákat álltak ki, és merész dolgokat vittel véghez. Hittek magukban, dolgoztak másokért, és bátran leküzdöttek a külső-belső akadályokat, példát mutatva ezzel az olvasóknak. Részletek itt. Ingyenes!

Czutorborsók koncert (Gyerek Sziget) – Hajógyári-sziget, szombaton 16:30 (ingyenes)

A legnépszerűbb gyermek-rajongások tárgyai: busz, villamos, troli, hajó, mentő- és kukásautó a főszereplők a CzutorBorsók új lemezén és műsorában. A CzutorBorsók nevű gyerekzenekar alapítója a Belmondo és a Nyers rockzenekarok frontembere, Czutor Zoltán. Mivel ötgyermekes édesapa, ezúttal sem kellett messzire mennie ihletért. Ingyenes!

II. Levéltári Piknik – Budapest Főváros Levéltára, XIII. kerület, Teve u. 3-5. (ingyenes)

A Magyar Levéltárosok Egyesülete és Budapest Főváros Levéltára 2018. június 8–9-én – a nemzetközi levéltári naphoz kapcsolódóan – a tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezi a Levéltári Pikniket. A kétnapos rendezvényen a levéltárak szakmai bemutatkozása mellett a kultúra, zene, tánc is szerepet kap a programban. A gyerekeket bemutatókkal, workshopokkal és arcfestéssel várják. Ingyenes!

Műtárgyak Éjszakája – városszerte, június 7-9.

Gyertek és látogassatok el műtermekbe, műhelyekbe, ismerjétek meg a restaurátorok titkait. Vegyétek a kezetekbe a műtárgyakat a becsüs órákon és kérdezzetek, alkossatok a workshopokon. Tematikus sétákon keresztül járjátok végig a hazai műkereskedelem legizgalmasabb pontjait és csöppenjetek bele a műtárgyak rejtélyes világába. A gyerekeknek lesz festészeti műhely is. Részletek itt. Belépő minden helyszínre: családi 6000 Ft (2 felnőtt és gyerekek).

JÚNIUS 10., vasárnap

Erdei Piac-Kóstolj és kirándulj! – Hidegvölgyi Erdészlak, vasárnap 9:00-14:00 (ingyenes)

Az Erdei Piacon többek között megkóstolhatjátok az erdő-mező kincseit és egyben családi programot kerekíthettek függőágyakkal, kecskesimogatással, szalonnasütéssel, kirándulással melyhez minden helyben adott. Személyesen a termelőktől vásárolhattok kistermelői és őstermelői termékeket, bográcsételeket fogyaszthattok és egy kellemes napot tölthettek a szabadban. Ingyenes!

Rubik-kocka-kirakó workshop – Vörösmarty tér, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Magyar bajnokok vezetnek be bennünket a Rubik-kocka rejtelmeibe. Rubik-történelem, érdekességek és kirakási tudnivalók. Kockát hozzatok magatokkal! Ingyenes!

Vakációváró fesztivál a Városmajorban – Városmajori Szabadtéri Színpad, vasárnap 10:30-tól

Immár harmadik alkalommal rendezik meg nyárindító családi napot, idén is Vakációváró Fesztivállal indítják a nyarat a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A családi nap keretein belül délelőtt a Vaskakas Bábszínház A mindentlátó királylány című (belépő: 1500 Ft) gyerekszínházi előadásával kezdődik meg a 12 héten át tartó matinésorozat, majd kézműves-foglalkozásokkal, élő dinoszaurusz show-val, finomságokkal, meglepetésekkel, légvárral és számos élménnyel várják a kicsiket és nagyokat, hogy végül három generáció nagy kedvencével, Halász Judit koncertjével (belépő: 1900 Ft) zárják az egész napos mulatozást.

Minimax Fesztivál (Gyerek Sziget) – Hajógyári-sziget, vasárnap (ingyenes)

A vasánap a Minimax Fesztivál jegyében zajlik, ahol fellép majd az Alma (17:00), a Mintapiny (14:00), az Apacuka (11:00), Bíró Eszter (15:30) és lesz Kicsi Gesztenye Klub (10:00). Ingyenes!

A falábú, a kampókezű meg a többiek – Aranytíz Kultúrház, vasárnap 14:00 (ingyenes)

Mit tehet egy vérbeli kalóz, ha ellopják a hajóját? Befejezi a kalózkodást, és a szárazföldön unatkozik. Papírfül kapitány pontosan így tesz. Aztán egy napon bekopog hozzá Ismeretlen, a falábú kalóz, és a két derék férfiú úgy dönt: ideje újra tengerre szállni! Elkezdődik a nagy kaland, amelyből Kalózsziget leghíresebb lakói is kiveszik részüket. Bende Nelly Papírfül kapitány című képes kalózregényének bemutatója. Akik a kalózkincset keresik: Bende Nelly kapitány, Dóka Péter kormányos, Bölecz Lilla piktor. Ingyenes!

2050 | könyvbemutató & felolvasószínház – Aranytíz Kultúrház, vasárnap 16:00 (ingyenes)

Milyen lesz 33 év múlva a kamaszok élete? Hogyan fest majd Magyarország 2050-ben? 13 fiatal író novellája kutatja a jövőt a nagy sikerű, ifjúsági kategóriában Év Gyermekkönyve díjat nyert Jelen! című antológia folytatásában. A Móra Könyvkiadó és a JAK kortárs ifjúsági novellagyűjteményének interaktív bemutatója. A felolvasószínházzal egybekötött est három tematikus blokkban járja körül a kötet legfontosabb kérdéseit. A program 14 éves kortól ajánlott! Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Ünnepi Könyvhét és Margó Fesztivál, Bailavidrum meseösvény
Rozi kedvencei: Ünnepi Könyvhét és Margó Fesztivál, Bailavidrum meseösvény