Gyerekprogramok hétvégére – szeptember 3-5.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lesz hol kipihenni az iskola- és óvodakezdés izgalmait! Ezen a hétvégén szuper könyves programok, színházi évadnyitó, kirándulások, múzeumi programok és fesztiválok is várnak rátok.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Ünnepi Könyvhét – Vigadó tér és Dunapart, szeptember 2-5. (ingyenes)

Végre újra lesz Ünnepi Könyvhét 2021. szeptember 2-5. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. Számos könyvújdonsággal, érdekes könyvbemutatókkal, gyerekprogramokkal és a szerzők és olvasók fesztelen találkozásának lehetőségével várnak benneteket. Íme a részletes program. A jó programok mellé hamarosan új könyveket is ajánlunk óvodásoknak és iskolásoknak.

Trilla – A népdal alternatív ünnepe – Martonvásár, szeptember 3-5. (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A Trilla változatos programokkal, kreatív foglalkozásokkal vár mindenkit, aki szereti a népdalokat, szeret táncolni, játszani, játszva tanulni, vagy idilli környezetben akarja hallgatni a magyar nép- és világzene friss tehetségeit és neves előadóit. Fellép többek között a Klárisok, a Bélaműhely, a Maszk Bábszínház, de lesz még népi játszóház és Bölcs kavics foglalkozás is. A programok ingyenesek, de 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges.

Spájz Fesztivál – Nagykovácsi, szeptember 4-5.

Spájzoljuk el a nyarat együtt! 2021.szeptember 4-5. Nagykovácsiban vár a Spájz kulturális fesztivál. Szombaton és vasárnap 9 és 14 óra között kézműves programok és vásár lesz a Tandemnál. Szombaton 18 órától fellép a Kaláka. Részletes program itt.

Római Fesztivál – Aquincumi Múzeum, szeptember 4-5.

Szeptember 4-én és 5-én, szombaton és vasárnap, hagyományőrző bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, római mesterségek bemutatójával és további izgalmas programokkal várnak benneteket az Aquincumi Múzeumban a Római Fesztiválon. Felnőtt jegy: egy napra: 1900 Ft/fő; mindkét napra: 3000 Ft/fő; diák és nyugdíjas jegy: egy napra: 950 Ft/fő; Családi jegy (2 felnőtt 2 gyermek) egy napra: 3800 Ft/család.

Sambucus Fesztivál – Zsámbék, szeptember 2-5. (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A Zsámbéki templom romjainál délutánonként késő estig tartanak majd a jobbnál jobb koncertek. Fellép többek között Szabó Balázs Bandája, Lajkó Félix, az Anima Sound System, a gyerekeket szombaton 16 órától a Bahorka, vasárnap 16 órától Bognár Szilvi várja. Részletek itt. A programok ingyenesek, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges.

SZEPTEMBER 4., szombat

Jótékonysági futóverseny és családi nap – Budakeszi Vadaspark, szombaton 9:00

Szeptember 4-én, szombaton „Fuss, Forest!” néven rendez jótékonysági futóversenyt a Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, az Örökerdő Alapítvánnyal és a CoffeeRun-nal együttműködésben. A versenyen gyermekek és felnőttek, hobbi és profi futók is indulhatnak. Így egyúttal az új mosómedve-kifutó megépülését támogathatják, mert a nevezési díjakból befolyó teljes összeget erre a célra fordítják. A Vadasparkba látogatók pedig a családi nap keretében ismeretterjesztő, látványos és interaktív programokon vehetnek részt. Részletek itt.

Kolibri Fesztivál és évadnyitó – Jókai tér, Kolibri Színház, szombaton 10:00-21:00 (ingyenes)

Öt új bemutatóval készül erre az évadra a budapesti Kolibri Színház, emellett ősszel megtartják az elmaradt premiereket is, szeptember 4-én pedig a Kolibri Fesztivállal nyitják meg 2021-2022-es évadot. Részletes program itt.

Kiscelli Nap: Öltözz Zöldbe! – Kiscelli Múzeum, szombaton 10:00

Családi programok, workshopok, tárlatvezetések az időszaki kiállításban extra felvezetéssel, épületvezetés és zseblámpás kriptatúra, parkkiállítás a szabadban és zöld ételek. Jegyár: 2000 Ft, 14 év alatt ingyenes. Részletek és jegyvásárlás itt.

Könyvheti Pagony Matiné – Virág Benedek Ház, szombaton 10:00-13:00 (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Egész délelőtt felolvasásokkal, játékokkal, beszélgetésekkel, vásárral és kézműves programokkal várnak benneteket. A részletes programot itt találjátok. A Pagony új társasjátékait is kipróbálhatjátok, amelyekről itt írtunk részletesebben. A program ingyenes, regisztrációhoz nem, de 18 év felett oltási igazoláshoz kötött. Beengedés érkezési sorrendben lesz, a férőhelyek korlátozottak.

Legkisebbek mozija: Kuflik és az Akármi – Puskin, szombaton 10:00

A harmadik Kuflik mozifilmből azt is megtudhatjuk, miért bánjunk csínján a szőrbogyókkal, mit tegyünk, ha elfurcsul az árnyékunk, hogyan néz ki egy vadonatúj évszak, mire használható az odavissza-gumó, no és legfőképpen: hogy mi is az az Akármi! Jegyár: 900 Ft. Jegyvásárlás itt.

Xyloton Ütőegyüttes – Kobuci, szombaton 10:30

Az együttes programja ritmusos, dallamos, foglalkoztató, érdekes, izgalmas, virtuóz, vicces, játékos, és komoly egyben, amelyek színvonalas, könnyed szórakoztatást nyújtanak a legkisebbektől az idősebbekig mindenkinek egyaránt. Jegyár: 1000 Ft.

Majorka Színház: RÓKA SZOLGA – bábelőadás – Margitsziget,  Interaktív meseszínpad, szombaton 10:30 (ingyenes, regisztrációs)

Volt egy király réges-régen, ifjú, nyalka, nőtlen. Országában rendjén mentek a dolgok, így hát elindulhatott feleséget keresni. De ki segíthet megtalálni neki a színében változó leányt, akit Ozzy- Gozzy, a megdöbbentő külsejű, de felettébb jóakaratú jósnő írt föl neki receptre? A címből már sejthető, hogy egy csapdából kiszabadított róka- és persze a közönség, hiszen ismét egy vérbeli Majorka Színház produkció került a színpadra. Részletek itt.

Számoljuk együtt a peléket! – Királyrét, Hiúz Ház, szombaton 11:00 (regisztrációs)

A királyréti madárodúk társbérlői a nagy pelék. A vendégeknek lehetőségük lesz betekinteni a védett kisemlősök hálószobájába és kedves családi életükbe. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: 650-1100 Ft.

LIVE STREET ART 2021 ÉRD – Érd, Fő Tér, szombaton 13:00-21:00 (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

13 és 18 óra között élő festés és extrém sportbemutatók várnak rátok. 19 órától pedig a hiphop szcéna krémje mutatja meg magát nagyzenekaros kísérettel újra hangszerelve kedvenc számaikat. Részletes program itt.

Lovasíjászok Budapest múltjából // FINISSZÁZS – Budapesti Történeti Múzeum, szombaton 14:00-18:00

Szeptember 5-én, vasárnap zár a 2020 nyarán megnyitott és azóta is nagy népszerűségnek örvendő, a Magyar Történelmi Íjász Társasággal közösen rendezett időszaki kiállítás. A zárás előtti szombaton izgalmas programokkal készülnek. A finisszázson kurátori tárlatvezetéssel és alkotófoglalkozással várnak mindenkit, emellett a Magyar Történelmi Íjász Társaság tagjai honfoglaláskori íjászbemutatót tartanak, sőt a látogatók is kipróbálhatják az íjászatot!

Aeropark éjszakája – Aeropark, szombaton 16:00

Az este, amikor múlt, jelen és jövő találkozik a ferihegyi repülőmúzeumban. Szeptember 4-én újra felgyúlnak a fények a történelmi pilótafülkékben, duruzsolnak a fedélzeti rádiók, közben pedig hallgasd azoknak a pilótáknak, utaskísérőknek a történeteit, akik az Il-18-ason, a Tu-154-esen és a Tu-134-esen kezdték pályafutásukat. Az este során több alkalommal megemlékeznek a Malév létrejöttének 75. évfordulójáról, és a légitársaság 66 éves történetéről. Az Aeroparkban ezen az estén nemcsak a repülőgépek játsszák a főszerepet, hanem a különleges, ma már oldtimer kategóriába tartozó repülőtéri autók. Részletek itt.

RepTár Piknik – Szolnok, RepTár, szombaton egész nap (ingyenes)

A RepTár 5 éves születésnapja alkalmából ezen a napon a belépés díjmentes. A meglévő élményelemek mellett (4D mozi, MiG-29 szimulátor, a Jak-52 és MiG-21 Pilótapont, Csúszópálya, RepTár Go) számos különleges program várja az érdeklődőket. Beszállókártyával különleges gépekbe engednek betekintést, amelyekbe más alkalomkor nincs lehetőség. Ezen a napon újra kinyílik a MiG-29-es vadászgép pilótafülkéje. A Zorb Ballba, egy hatalmas felfújható labdába bújva élvezhető a sebesség és a gurulás élménye, amihez egy 18 méter hosszú pálya is rendelkezésre áll. Részletek itt.

Budaörs Fesztivál – Budaörs, több helyszínen, szeptember 1-4. (ingyenes)

23. alkalommal rendezik meg Budaörs legnagyobb ingyenes kulturális seregszemléjét: 1 város, 4 nap, 6 helyszín, 33 program, 180 közreműködő – a Budaörs Fesztivál minden korosztályt és stílust kielégítő műsorkínálattal várja a látogatókat. Szombaton a Templom téren a családi programoké a főszerep: Paprika Jancsi Csúzlizdája, Felhővadászat, Vitéz László Bábautomata, BÁBaKALÁCS Bábszínház, Bab Társulat, civil szervezetek, budaörsi intézmények is bemutatkoznak. Részletek itt. Ingyenes!

Kisboldogasszony napi fecskebúcsú – Dinnyés, szombaton 19:00 (regisztrációs)

Régi népi megfigyelés tartozik Kisboldogasszony napjához. Azt tartja a néphit, hogy ekkor indulnak útnak a fecskék. Ilyenkor már kisebb felhőt alkotva húznak a fecskék a magasban, hogy egy felejthetetlen pillanatban az égből a nádasba szálljanak éjszakázni. A programhoz madárgyűrűzés is tartozik. Kis énekesmadarakat (köztük fecskéket) engedhetnek szabadon a látogatók. Jegyár: 1600-2300 Ft. Regisztrációs.

SZEPTEMBER 5., vasárnap

Kaláka: Három székláb – Puskin, vasárnap 10:00

Őket aztán senkinek se kell bemutatni! A kultikus zenekar gyereklemezeinek (A pelikán; Nálatok laknak-e állatok?; Ukulele; Az én szívemben boldogok a tárgyak; Bőrönd Ödön; Madáretető) legkedveltebb darabjaiból áll ez a műsor. Felhangzanak többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok, és a gyerekek részletesebben megismerhetik a Kaláka különleges, érdekes hangszereit is! Jegyár: 2300 Ft. Jegyvásárlás itt.

Családi vasárnap: Bepillantás a rovarok fantasztikus birodalmába – túra egy biológussal – Millennium Háza, vasárnap 10:00-12:00

Két részből álló komplex programsorozat családoknak a Ligetben. Ezen a vasárnapon bogár túra várja az ide érkezőket, melyet művészeti workshop egészít ki. Ajánlott korosztály: 4-16 éves korig. Jegyár: páros belépő 1500 Ft + gyerek 500 Ft.

Erdei forgatag – Diósjenői Szabadidőpark, vasárnap 9 órától

9 és 14 óra között kézműves és helyi termék piac, napközben kézműves foglalkozások, fűszersó készítés, erdei finomságok kóstolója vár rátok Diósjenőn. Ezen a napon a Parkban témanapi belépőjegyárak érvényesek (felnőtt: 1200 Ft; gyermek 900 Ft; családi 3400 Ft). A gombatúrán való részvételhez regisztráció az elmenyerdo@gmail.com e-mail címen.

Aranyalma Páros: Szent Márton Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes, regisztrációs)

Szent Mártonról – „Kit kerestek itt lámpásokkal, fáklyákkal és énekekkel? – Mártont keressük, aki köpönyegével betakarta a didergő koldust…” Pannóniában született nemes lelkű Szent Márton legendáit meséljük el sok szép régi énekkel, mondókával, köszöntővel, játékkal és tánccal fűszerezve. Részletek itt.

Az Időmanó kalandjai – Bíró Eszter családi, interaktív koncertje – Várkert Bazár, Öntőház udvar, vasárnap, 11:00

Miért baj, hogy az Időmanó ügyetlensége folytán összetörik a különleges világóra? Mert emiatt az időjárás, az évszakok, és a hét napjai is összekuszálódnak! Meg kell találni a szerkezet elgurult darabjait, hogy helyreálljon az idő. Ehhez a gyerekek segítségére van szükség, hogy az Időmanóval együtt kiderítsék, mely évszakban fürdünk a Balatonban, melyik nap az első a héten vagy hogy hány percből is áll egy negyedóra. Az előadás során bejárunk egy utat, beülünk az Idő-folyón a Perc-hajóba, lemegyünk a föld alá, a vízben úszunk, szállunk az égen, hogy megkeressük az óra darabjait. Hogy merre induljunk az Idő-folyón? Kiderül a koncert végére – sok dal és interaktív játék segítségével – és összeáll, újra ketyeg az óra! Belépő: 1000-1500 Ft.

Ha szeretnétek a legjobb programokat, új ajánlóinkat és válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.