Gyerekprogramok hétvégére – szeptember 28-29.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Playmobil: A fim - gyerekprogram

Szeptember utolsó hétvégéje A magyar népmese napja, a Kutatók Éjszakája és az Olvasás Éjszakája jegyében zajlik majd, de lesz még remek Tökfesztivál Zebegényben, Honvédfesztivál Pákozdon, gödöllői kisvasutazás, trolis nyílt nap, komolyzenei koncertek és még számos szuper esemény. Íme a legjobb gyerekprogramok hétvégére a Minimatinétől!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Elkezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja!

Idén ősszel több, mint 50 hazai településen közel 150 múzeum vár benneteket nyitott ajtókkal és színes programokkal országszerte a 2019. szeptember 23 és november 10. között a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. Íme a részletek és néhány jó program!

Meseösvények Ócsán – Ócsai Tájház, szeptember 28-29. (regisztrációs)

meseösvény Ócsán és az itt található tanösvényen vezet végig miközben a mesei szereplőivel találkozhatunk, és természetesen segítettük a mese főhősét a próbák során. Idén szeptember 28-29-én 10 órától várnak benneteket, hogy együtt vigyétek a mese fonalát. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: 1200-2000 Ft.

Honvédfesztivál – Pákozd, szeptember 27-29. (ingyenes)

A pákozd-sukorói csata tiszteletére rendezik meg a X. Honvédfesztivált szeptember 27-29. között. Szombaton egész nap családi programokkal készülnek 10 és 16 óra között katonai hagyományőrző szervezetek bemutatóival és jelenkor hadseregének bemutatásával. Vasárnap délben pedig a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség és az Ifjú Nemzetőrök közreműködésével megelevenedik maga a csata is. A rendezvény ingyenes! Megközelíthető: A Pákozd Szúnyog-szigeti bekötőúton, a kijelölt parkolókból gyalogosan.

Playmobil: A film – premieres film

Mikor Marla öccse, a szeleburdi Charlie az emberek világából hirtelen átkerül a PLAYMOBIL® varázslatos világába, a kötelességtudó Marla utánaered, hogy hazahozza. Játékfigurává válni már önmagában is nagy kaland, de még inkább az egy olyan helyen, ahol minden sarkon újabb ismeretlen világ vár ránk.

SZEPTEMBER 27., péntek

A titkos átjáró – Petőfi Irodalmi Múzeum, pénteken 15 órától (ingyenes, regisztrációs)

Ki az, akit legalább egyszer ne kísértett volna meg a vágy, hogy egy kicsit másképpen fedezzen fel egy múzeumot? Mondjuk, megérintsen hirtelen, finom óvatossággal egy relikviát, bárkinek is fel merje tenni a kérdést, ami tényleg megfogalmazódik benne, vagy egyszerűen fantáziája segítségével kicsit kiszakadjon a kurátori tények és vélemények birodalmából. A PIM múzeumi mesekönyve kísérlet arra kicsiknek és nagyoknak, hogy másképp fedezzünk fel egy palotát, egy múzeumot és végső soron az irodalmat is. A program első felében Kádár Annával, a szerzővel, és Czékmány Annával, a projekt vezetőjével beszélgetünk, utána múzeumi felfedezőútra indulunk. A beszélgetést és kalandozást moderálja: Szekeres Niki. Regisztráció: muzeumped@pim.hu, életkor: 4-99 év. Ingyenes!

Kutatók Éjszakája – országos, szeptember 27-28. (ingyenes)

Az idén 15. alkalommal megrendezésre kerülő Kutatók Éjszakája minden eddiginél több, közel 3000 programmal várja a tudomány szerelmeseit az ország 53 településén szeptember 27-én és 28-án. Minden program ingyenes, néhányhoz regisztráció szükséges!

Eleven Ősz – Bartók Béla úti boltok, éttermek, galériák, szeptember 26-28. (ingyenes)

Szeptember 27-28. között ismét megrendezik az ELEVEN Ősz programsorozatot. Ezúttal a digitális kultúra és minden, ami hozzá kapcsolódik áll a középpontban. Számos érdekes és színes programmal várják a családokat is a Bartók Béla úton! Pénteken 16 órától a KaCs Műhellyel lehet kütyüket újrahasznosítani, szombaton pedig délelőtt és délután is workshopokkal várnak benneteket. Csütörtöktől szombatig 12 és 17 óra között mackót készíthettek az Emlékmackó Műhelyben 1500 Ft-ért (és ugyanitt plüss adományt is gyűjtenek a Tűzoltó Utcai Gyermekkórház lakói részére). A Tranzitban szombaton délelőtt alkotó-fejlesztő metamorposes meseterápiás foglakozást tartanak gyerekeknek és felnőtteknek. Részletes program itt. A legtöbb program ingyenes!

SZEPTEMBER 28., szombat

Papírszínház és Klárisok koncert – A Magyar Népmese Napja – Mesemúzeum, szombaton 10 órától

Szeptember 28-án, szombat délelőtt 10 órától a Mesemúzeumban, a Magyar Népmese napja alkalmából Helmich Katalin előadásában hallhatjátok A só és a Hamupipőke papírszínház-meséket! 11 órától a Klárisok mesezenekar koncertjét hallgathatjátok meg.

Világjáró gyerekek: Csehország – Deák17 Galéria, szombaton 9:30-13:00 (regisztrációs, ingyenes)

Az ősz első vendége a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria programján Csehország, és ott lesz a Csirimojó Kiadó is, akikről itt írtunk részletesebben. Ingyenes, de regisztráció szükséges itt.

Széki nap – Hagyományok Háza, szombaton egész nap

Folytatódik a Hagyományok Háza tematikus napok rendezvénysorozata, szeptember 28-án Szék gazdag kulturális értékeit, sokszínű táncéletét mutatják be. Délelőtt családi-, és gyerekprogrammal napközben Táncvásárral és gasztronómiai bemutatóval, este Novák Ferenc Tata táncos-zenés előadásával, utána hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket. Részletek itt. A legtöbb program ingyenes!

Hungarikum Fesztivál – XXI. kerület, Daru-domb, szombaton 10:00-19:30 (ingyenes)

A Daru-dombon fellép majd ezen a szombaton a Magyar Népmese Színház, a Kék Katica gyerekzenekar, a Góbé, de lesz még hortobágyi csikós bemutató, népi hangszer bemutató, magyar kutyafajták, lovasíjász bemutató, mesterségbemutatók, népi játszótér, kézműves foglalkozás, mohácsi busók, gombfoci és hungarikum játékpark is. Részletes program itt. Ingyenes!

XI. Ferencvárosi Mesenap – IX. kerület, Kerekerdő park (esőhelyszín: Ferencvárosi Művelődési Központ), szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Színes programokkal várják a gyerekeket, családokat a Kerekerdő parkba! 11 órától Ágoston Béla hangszerbemutatóját, 15 órától Gyere, szeptember! – Rutkai Bori Banda interaktív mesekoncertjét hallgathatjátok meg, de ott lesz még a Tűzfészek Társulat és a Portéka Színpad is, illetve egész nap vár benneteket az ugrálóvár, az elhasznált tárgyakból készült REjátszótér és a bolhapiac is. Ingyenes!

Nyílt nap a Trolibusz Divíziónál! – X. kerület, Zách utca, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

A nyílt nap folyamán bepillantást nyerhettek abba a környezetbe, ahol a trolibuszok karbantartása, forgalmi előkészítése történik, közelebbről megismerhetitek azokat a járműveket, amelyekkel nap, mint nap utaztok. Ingyenes!

5 tengelyen döntő és családi nap – Zsámbék, drivingcamp Hungary, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

A vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági kamionverseny döntőjével párhuzamosan zajló családi nap az egészen aprótól a legnagyobbig várja a gyermekeket ingyenes programokkal, hogy közelebb kerüljenek a biztonságos közlekedés alapszabályaihoz. Programok: ORFK-OBB közlekedésbiztonsági standja, KRESZ-park, szimulátor, tűzoltó-, mentő-, kukás- és rendőrautó, hókotró megtekintése, kipróbálása, elsősegélynyújtó minitanfolyam, „5 tengelyen-biztos kézzel!” vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági verseny döntőjének megtekintése. Ingyenes!

KalandraFül – Óbudai Danubia Zenekar – BMC, szombaton 10:30

Egy elegáns úriember lép be az izgatottan várakozó emberektől zsúfolt terembe, fényes lakkcipőben, gyönyörű fekete öltönyben, csokornyakkendővel, kezében egy fadarabbal. Mi lesz itt? És miért ünnepli mindenki, mikor még semmit sem csinált? Kedves barátaink, ismerjétek meg Tomot, a virtuózt. Már több száz éve egyeduralkodója a zenei műfajoknak, rajongók milliói lesik minden mozdulatát, lemezeit több ezer példányban adják el világszerte. Ki ő? Miért szeretjük? Miért utáljuk? Minden, amit a virtuóz zenészekről tudni érdemes, egy órában, gyerekeknek és családjuknak. Kalandra fül! Jegyár: 1200 Ft.

Jazz Játszótér – Zeneakadémia, szombaton 10:00 és 11:30

A Jazz játszótéren nincs hinta, nincs csúszda, nincs mászóka és nincs homokozó. De akkor mivel lehet ott játszani? Gondolatokkal, érzésekkel és mindenekelőtt: hangokkal, ritmusokkal. No és persze egymással, ahogy arra Dés András, Bacsó Kristóf és Fenyvesi Márton mutat példát. A jegyek hamar elfogynak, érdemes minél hamarabb megvenni!

Tökvilág – Zebegény, szombaton 11:00-19:00 (ingyenes)

Szombaton, egész napos kavalkád vár rátok Zebegényben a Tökvilág Fesztiválon, ahol kirakodóvásár, koncertek és gyermekprogramok, kézműves foglalkozások is lesznek. 16 órától Szalóki Ági gyerekkoncertjét hallgathatjátok meg. Ingyenes!

III. Gödöllői Kisvasúti és Családi nap – Gödöllő, Isaszegi út 164. szombaton 11 órától (ingyenes, kivéve vonatozás)

A családi napon az épülő kisvasút elkészült kis szakaszán nosztalgikus járműveken utazhattok, benézhettek a fűtőházba is, lesznek még Veterán & Youngtimer autók, motorok, kézműves foglalkozás, játszóház mézkóstolással és méhészkedés fortélyainak bemutatásával, őszi séta az arborétumban és sok minden más. A vonatozás és az ebéd kivételével minden program ingyenes!

Gyerekfoglalkozás Dániel Andrással – A38 Hajó, szombaton 14:00 (ingyenes)

Az Év Gyerekkönyve díjas Dániel András tart foglalkozást gyerekeknek 14 órától, illetve 15.30-tól az A38 hajón. A sikeres író és illusztrátor ezúttal az illusztráció készítés világába kalauzolja el az érdeklődőket a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum könyvkészítő foglalkozásán. Minden érdeklődő gyereket és szülőt szeretettel várnak, aki végig részt tud venni a 90 perces foglalkozáson! Ingyenes!

5+1 jó könyves esemény gyerekeknek

Az Olvasás Éjszakájához kapcsolódva itt ajánlunk néhány programot, illetve az új Rumini kötetből is hallhattok egy részletet. Ingyenes programok!

SZEPTEMBER 29., vasárnap

Hegyvidéki Autómentes Nap és Gesztenye Napok – MOMKult és környéke, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Vasárnap Autómentes Napot tartanak a Csörsz utca 300 m hosszú gépjárműforgalom elől elzárt szakaszán. 10 órától Halász Judit koncertezik, emellett lesz még tánc, irodalom, mese, kézműves programok és sok minden más. Részletes program itt. Ingyenes!

Egész napos nosztalgiavonatozás a svéd Nohabbal – vasárnap, 09:28: Indulás a Nyugati pályaudvarról – 19:40: Visszaérkezés a Nyugati pályaudvarra

2019. szeptember 29-én, vasárnap nosztalgiavonat indul Budapestről Lajosmizsére, a Budapest – Lajosmizse vasútvonal átadásának 130. évfordulója alkalmából. A NoHAB dízelmozdony vontatta szerelvényben a legszebb muzeális kocsikban utazhatnak a vendégek, és megismerkedhetnek a „boldog békeidők” vasúti utazásainak hangulatával. Részletek itt.

Családi Zöld Nap – Kabin, vasárnap 10:00-22:00 (ingyenes)

10 és 12 óra között parttisztító csoportokhoz csatlakozhattok, akik legutóbbi 89 zsákot töltöttek meg szeméttel. A szorgos kezek pedig nem maradnak jutalom nélkül, a sikeres bevetést egy pohár frissen csapolt sörrel vagy szörppel hálálják meg. 14 és 17 óra között faültetéssel folytatják a napot. A nap végén pedig a tábortűz is lesz. Részletek ittIngyenes!

UPeramesék – UP Rendezvénytér, vasárnap 11:00

Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai, és a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjei után, most az újpesti UP rendezvénytérben várja a családokat. Az előadásokon a gyerekek találkozhatnak, sőt együtt játszhatnak, énekelhetnek Papagenoval és sok más híres operahőssel, közben megismerkednek Mozart, Händel, Rossini, Donizetti, Verdi és más zeneszerzők legnépszerűbb operáival. Jegyár: 2100 Ft.

Tóbiás matiné – Magyar Rádió, 6-os Stúdió, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Szeptember 29-én indul a Tóbiás Matiné a 6-os Stúdióban, ahol a rézfúvósokkal ismerkedhettek vagy élőben meghallgathatjátok a műsort a Bartók Rádióban. Belépés ingyenes!

Villa.berek mesekuckó – Barabás Villa, vasárnap 11:00

A Vincellérház gyerekbirodalommá alakul, a mesekuckó várja lakóit! Az elmesélt történet megnyugtat, tanít a világról, gazdagítja a képzelőerőt. A diavetítés mellett egy-egy interaktív mesével, játékkal várja a kicsiket Dömök Edina. 3-6 éves korosztálynak ajánlott. Jegy: 500 Ft.

Gryllus Vilmos Őszi koncertje – Bálint Ház, vasárnap 11:00         

Igazi, őszi családi koncert vár rátok ezen a vasárnapon a Bálint Házban. Belépő: 2500 Ft.

Ingyenes belépés a Vasúttörténeti Parkba

Vasárnap ingyenes a belépés a Vasúttörténeti Parkba. Az interaktív programok, pl. kerti vasutazás ezen a napon is fizetős szolgáltatás.

Ez Afrika! nap – Stefánia Palota, vasárnap (ingyenes)

Ez Afrika! Közösségi nap néven kerül megrendezésre, szeptember utolsó vasárnapján a most már hagyományosnak számító Afrika nap. Idén 10. éve rendezik meg az ingyenesen látogatható eseményt, amelynek célja, hogy a résztvevők megismerhessék Afrika igazi arcát. Afrikai meséket hallgathatnak a gyerekek, miközben kézműves foglalkozáson vehetnek részt, de lesznek még beszélgetések, filmek is. Ingyenes!

Era kedvencei: Kutatók Éjszakája, felolvasás Berg Judittal, ócsai meseösvény
Rozi kedvencei: Kutatók Éjszakája, felolvasás Berg Judittal