Gyerekprogramok hétvégére – szeptember 21-23.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Erdő a városban, Színházak éjszakája, a játék napja, munkagépek testközelből, nagy számháború, jazz koncert és népi táncház, könyvbemutató és épületlátogatás. Hamarosan tényleg megérkezik az ősz, de jó gyerekprogramok továbbra is várnak rátok hétről hétre a Minimatiné válogatásában.

SZEPTEMBER 21., péntek

III. Erdővarázs Családi Nap – Szabadság tér, szeptember 21-22. (ingyenes)

Az állami erdőgazdaságok Budapest szívében mutatják be a vadregényes magyar erdők értékeit, és az erdészek izgalmas munkáját. A rendezvényen napközben játékos feladatok, kézművesség, erdei iskolai programok, és népi játszóház várja a kicsiket és nagyokat. Pénteken 15 órakor fellép a Rutkai Bori Banda. Szombaton 11 órától lesz Állatijó bemutató, 12:30-tól a Bab Társulat előadása, 14 órától Kifli Zenekar, 16 órától Szalóki Ági koncertje, 17:30-tól pedig a Csörömpölők szórakoztatják majd a gyerekeket. Minden program ingyenes!

Éjszakai kalandtúrák – Budakeszi Vadaspark, pénteken 18:50 (előzetes jelentkezés szükséges)

Az Éjszakai Kalandtúrák során a látogatók szakvezető kíséretében nyerhetnek bepillantást a vadaspark záróra utáni életébe. A napnyugta után induló túrákon az érdeklődők megismerkedhetnek az éjszakai állatok „napjaival”, az életmódjukkal, viselkedésükkel és táplálkozásukkal, valamint újdonságként most a szakvezetések előtt a népszerű Állatijó Bemutató éjszakai madarakról szóló különkiadása is megtekinthető lesz. A programokra a felnőtt jegy 2200 Ft, a gyerek jegy (2-14 éves korig) 1100 Ft. Jelentkezni a budakeszi.vadaspark@bkvp.hu címen lehet, az üzenet tárgya „Éjszakai túra” legyen. A túrán kizárólag azok vehetnek részt, akik előzőleg e-mailben jelezték szándékukat!

Időutazók Pizsamaparti – Petőfi Irodalmi Múzeum, pénteken 19 órától

1 éjszaka alatt a Föld körül! Éjszakai időutazás a Károlyi grófok és Jules Verne nyomában. 200 éves titkok, tudományos-fantasztikus kalandok az ottalvós rendezvényen. Vigyázat: kódfejtési képességek, s a vágy, hogy megtaláljuk a múlt történeteit, elengedhetetlen! 7-13 éveseknek ajánlott program. A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött, jelentkezni a pizsamaparti@mertmarketing.hu címen lehet. Ár: 8000 Ft.

SZEPTEMBER 22., szombat

Szent Mihály-napi behajtás – Dinnyés, szombaton 9:00 (előzetes bejelentkezés szükséges)

A népi hagyomány szerint ezen a napon terelik be a mezőről a jószágot. Az útszélen a jószágokhoz kötődő gyógynövényeket is megismerhetitek. A túrára előzetes bejelentkezés szükséges! Részvételi díj: 1500 Ft/fő, kedv./családi: 750 Ft/fő.

A játék napja – Óbuda, Hajógyári-sziget, Golf tanya, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

A játék napja nevű rendezvényen nemcsak Dórával, a felfedezővel, vagy SpongyaBob Kockanadrággal találkozhatsz, hanem a sport- és szórakoztatóprogramokon értékes nyeremények, a nagyszínpadon pedig a Búgócsiga Zenede koncertje is vár benneteket. Ingyenes!

Közutas Nyílt Nap – Dunakeszi Mérnökség, M0 Dunakeszi dél, Káposztásmegyer, csomópont, szombaton 10:00-15:00 (ingyenes)

Pattanj fel egy hókotróra, izzítsd be a fűkaszát vagy kukkants be gigantikus sótárolóinkba! Most bemutatják azokat a gépeket, amiket eddig csak távolról láthattál. Ingyenes!

Legkisebbek mozija: Rozsdalovag – Puskin, szombaton 10:00

Páncélvár lakója a mindig vidám Rozsdalovag. Amikor azonban egy gonosz betolakodó elfoglalja a király trónját, neki és barátainak el kell hagyniuk otthonukat. A kicsit ügyefogyott, szedett-vedettnek tűnő társaság nem adja fel a harcot, eltökélt szándékuk, hogy megszabadítják a várat az új uralkodótól. De mire megy az ember, ha a teste ócskavasból és újrahasznosított háztartási eszközökből van összerakva? 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 800 Ft.

Kokopelli jazz koncert gyerekeknek – MOMKult, szombaton 10:30

Interaktív, játékos koncert, a gyerekekkel közös éneklés, zenélés, és improvizáció; mindez a jazz hangzásvilágából merítve. Az előadás része néhány rövid hangszerbemutató is, a koncert után pedig „hangszersimogató” az érdeklődő gyerekeknek. 3-10 éveseknek ajánlott. Gyerekjegy 500 Ft, kísérő 300 Ft.

Nagy Szentendrei Számháború – Szentendre, Fő tér, szombaton 10:30

Várják a jelentkezésetek a II. Nagy Szentendrei Számháborúba! Vigyél magaddal minél több barátot, családtagot, szomszédot, osztálytársat vagy közösségi csapattársat. Legyetek együtt részesei egy nagyszabású, izgalmas játéknak: vegyétek birtokba Szentendre belvárosát és nyerjétek meg a nagy csatát a csapattal!

Szamóca Kiskertész-tanoda: Szüret. Szóló szőlő, mosolygó alma – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

Szőlő szüret mesehősökkel. Szőlőt szedhettek, préselhettek, mustot ihattok és talán a legkisebb királylány kívánságát is teljesíthetitek. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár gyerekeknek 1800 Ft, felnőtteknek füvészkerti belépő.

Sétáló Kazinczy utca – Kazinczy utca, szombaton 10:00-20:00 (ingyenes)

A Kazinczy utcát a Dohány és Király utca közötti szakaszon autómentessé álmodják egy teljes napra, hogy utcazenével gyermek-, és felnőtt programokkal, társadalmi szerepvállalással töltsék meg, és megmutassák, hogy milyen hasznos és jó, ha sétálóutcaként funkcionál a Kultúra utcája, méghozzá állandó jelleggel, s ha végre nem napi több száz autó, hanem biciklisek, sétálni vágyók, és a családosok lepik el Erzsébetváros egyik legfrekventáltabb részét. Ingyenes!

Hatszín Teátrum programok (Színházak Éjszakája) – Hatszín Teátrum, szombaton 10 órától

10 órától Manócska Társulat meséje a legkisebbeknek a Színházak Éjszakája reggelén, 12 órától a Gólem színház csendes meséi autista gyerekek számára, 12 órától részletek az Adrian Mole újabb kínszenvedései a felnőtt kor küszöbén című ifjúsági előadásból, majd beszélgetés a kamaszainkról szakember segítségével és még számos program vár rátok.

Budapest Bábszínház programok (Színházak Éjszakája) – Budapest Bábszínház, szombaton 11 órától

11 órától kakaó és kalács party keretében közös tízóraizásra hívják a családokat, hogy személyesen találkozhassanak kedvenc bábfiguráikkal és a Bábszínház művészeivel. Emellett lesz bábos-kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak, a nagy sikernek örvendő bábszínházi kulisszajárás állomásain pedig ezúttal a különböző bábtechnikák világába kalauzolják el vendégeket. Színházak Éjszakája karszalaggal látogatható.

Csodálatos madarak és halak – Két Egér Könyvesbolt, Ráday utca, szombaton 11:00

Hadházi Kata bebizonyítja, hogy a régi bűvésztrükk (a visszakaparásos technika) rejteget még meglepetéseket. Próbáljátok ki! Belépő: 500 Ft/gyerek (levásárolható a boltban).

Őszköszöntő party – Nem Adom Fel Kávézó teraszán, Magdolna u. 1., szombaton 10:00-19:00 (ingyenes)

Délelőtt kézműves foglalkozások, viaszfestés, tandem kerékpározás a Mozdulj Egyesület jóvoltából, fogászati tanácsadás, a NEMADOMFEL együttes gyerekműsora, bűvész, Tücsök Szabi és a Mókabanda gyerekműsora (11 órától), divatbemutató, Rutkai Bori Banda (16:00) és még számos program vár rátok. Ingyenes!

Budaörsi vigasságok – Budaörs, Templom tér, szombaton 10:00-23:00 (ingyenes)

Paprika Jancsi Csúzlizdája, Molyolda – régi idők játékai, Bab Társulat, kosaras körhinta, vásári forgatag, 10 órától Makám koncert, 11 órától Ládafia Bábszínház és még számos program vár rátok Budaörsön ezen a szombaton. Ingyenes!

Magyar népi hangszerek – vonósok – Müpa, szombaton 11:00

Azokról a húros hangszerekről, amelyeket elődeink a 17. század előtt hegedűnek neveztek, viszonylag keveset tudunk. A magyar hegedű néven ismert hangszer nyaka és teste egy darab fából készült, alakja hosszúkás téglatest volt. Az utóbbi másfél-két évszázadban a „népi” hegedűk felépítésüket tekintve ugyanolyan hangszerek, mint a modern szimfonikus zenekarokéi. 8-12 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1000 Ft.

Farkas Róbert: Első könyvem a téridőről interaktív könyvbemutató – Görbe Bögre Kávézó, VIII. ker., Rökk Szilárd utca 3., szombaton 16:00 (ingyenes)

Ha már van könyved az univerzumról és a fénysebességről, ott a helyed Farkas Róbert Eszes Róka-sorozata záró kötetének bemutatóján! Az Első könyvem a téridőről olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy miért nem tudjuk utolérni a fényt, mitől mozgunk mégis, ha közben egy helyben állunk, és miért telik másképp az idő, amikor jól érezzük magunkat, mint amikor unatkozunk…Ingyenes!

Szappanbuborékos pizsiparty (Színházak Éjszakája) – Jurányi Inkubátorház, szombaton 16:00-18:00

Közös családi rongyrázás a kedvenc slágereinkre 3 éves kortól a Jurányiban. Színházak Éjszakája karszalaggal látogatható.

Színházak Éjszakája – városszerte, szombaton 10:00

A Színházak Éjszakáját ebben az évben is azért szervezték meg, hogy ezen a különleges alkalmon igazán közvetlenné tegyék a közönség és az alkotók kapcsolatát. Az idei programot a színházpedagógia módszerei köré építik. Arra kérték a résztvevő színházakat, készüljenek játékos, interaktív, beavató programelemekkel, hogy közös élménnyé váljon a játék. Lesznek nyílt próbák, kulisszajárások, színházi városséták, közönségtalálkozók, interaktív élmények, tánc, zene…Már délelőttön számos gyerekeknek is szóló programmal készülnek. Gyerekjegy (10 éves korig): 1500 Ft, diákjegy (10 éves kortól, diákigazolvánnyal) 1500 Ft, nyugdíjas jegy (nyugdíjas igazolvánnyal váltható) 1500 Ft, felnőtt jegy 2700 Ft.

SZEPTEMBER 23., vasárnap

Odüsszeusz bolyongásai (bemutató előadás) – Stúdió K Színház, Ráday utca, vasárnap 11:00

Ott, ahol szaladnak a szőlőszemek, ahol feketéllnek az olajbogyók, ahol a narancsok nem hógolyók: ott mesélik Odüsszeusz történetét.Bábos kalandjáték iskolásoknak. Az előadás időtartama: 75 perc, egy szünettel. Jegyár: 1700-3100 Ft.

Liszt-kukacok Akadémiája: Zenelabirintus – Zeneakadémia, vasárnap 15:00–16:00

A mintegy félórás vezetett túra során a gyerekek (és szüleik, nagyszüleik) megismerhetik az épület titkait, kipróbálhatják a Nagyterem világhírű akusztikáját, s még azt is megtudhatják, hol lakik a Zeneakadémián a zene szelleme. A séta végén minikoncerten vehetnek részt, s megnézhetik a húszezer kockából felépített LEGO-Zeneakadémiát is. Jegyár: 800 Ft.

Hetedhét táncház – Csíki táncok és az ütőgardon – Müpa, vasárnap 12:00 (ingyenes)

Havonta egy alkalommal, a vasárnapi Cifra Palota műsorába illeszkedő Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Erdővarázs Családi Nap, Éjszakai Kalandtúra, Színházak Éjszakája
Rozi kedvencei: Erdővarázs Családi Nap, Színházak Éjszakája