Gyerekprogramok hétvégére – szeptember 20-22.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyerekprogramok hétvégére

A programokban leggazdagabb őszi hétvége elé nézünk. Autómentes Nap, Családi Piknik a Károly-kertben, Erdővarázs Családi Nap a Szabadság téren, Dömösi Zöld Forgatag, állatsimogató hétvége, bringás felvonulás, denevérnász, nyílt nap a Budafoki kocsiszínben és még rengeteg jó esemény vár rátok! A legjobb gyerekprogramok hétvégére a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Autómentes Nap és Európai Mobilitási Hét – Andrássy út, szeptember 21-22. (ingyenes)

A központi Autómentes Nap rendezvény mint minden évben idén is a lezárt Andrássy úton lesz szeptember 21-22-én. A járművek helyett a gyalogosoké lesz a főszerep: családi programokkal, játékokkal, gasztrosétánnyal és ingyenes koncertekkel várnak mindenkit! Egész héten ingyen lehet kerékpárt szállítani a vonatokon, illetve 22-én ingyen lehet utazni is a forgalmi engedéllyel rendelkezőknek. Ingyenes!

Kulturális Örökség Napjai – országszerte, szeptember 21-22. (ingyenes)

2019-ben azokra a terekre irányítják a figyelmet, amelyek kifejezetten a szórakoztatást szolgálták: színházak, operák, mozik, bábszínházak, bálházak, báltermek, zenetermek és zenepavilonok, kávéházak, mulatók, bordélyok, klubok, szalonok épültek e célra. Sok ritkán látható helyszín is megnyílik a nagyközönség előtt. Itt tudtok böngészni a programok között, akár kerületre bontva is. Ingyenes!

VARÁZSLÉNYEK – Mesebeli küldetés – Vajdahunyadvár, november 3-ig

Játsszatok velünk, és nyerjetek családi belépőt a szombaton nyíló mesés programra! A látványos kiállításba lépve egy képzeletbeli, mesebeli tájra érkeztek, ahol tudásotokra, ügyességetekre és érzékeikre is szükség lesz ahhoz, hogy a küldetést teljesítsétek, és kiszabadítsátok a varázslatos lényeket! Szponzorált tartalom.

XVI. Mesefesztivál – Veszprém, Hangvilla, szeptember 21-22.

A veszprémi Hangvillában szombaton délután és vasárnap délelőtt a Kabóca Bábszínház vár benneteket évadnyitó előadásaival. Részletek itt.

Állatsimogató hétvége – Dunakeszi, Barka tanya, szeptember 21-22., 10:00-17:00

Szeptember 21-22-én ismét nyitva lesz a Dunakeszi határában a Barka Tanya. A kecskék, birkák, baromfik ismét nem karámon belül lesznek, hanem szabadon sétálgatnak majd az Állatsimogató területén! Emellett lesz még szalmabála játszótér, arcfestés, lovaglás. Belépő: 1100 Ft/fő. Az ár tartalmaz egy csomag Zoo Csemegét (egyéb élelmiszerrel az állatokat etetni TILOS). 4 éves kor alatt ingyenes. Nagycsaládos belépő: 2 felnőtt + 3 (4 évnél idősebb) gyermek esetén a belépőjegy: 850 Ft/fő.

Életnagyságú LEGO Bugatti Chiron – Westend, szeptember 22-ig (ingyenes)

Az életnagyságú LEGO Bugatti Chiron sportautó egy teljes héten keresztül várja a Westend City Centerben a rajongókat. Szeptember 21-én (szombaton) és 22-én (vasárnap) pedig izgalmas programokkal is készülnek, például LEGO Technic autóversennyel, de emellett bárki részt vehet a motorral és távirányítóval működő modellek tesztvezetésében is.

János vitéz – premieres film

https://www.youtube.com/watch?v=4rpklmZwQB8

Szeptember 19-étől nézhetitek meg a mozikban Jankovics Marcell János vitézét digitálisan felújított formában.

SZEPTEMBER 20., péntek

Erdővarázs Családi Nap – Szabadság tér, pénteken 15 órától, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Az állami erdőgazdaságok idén is a belváros szívébe költöztetik a magyar erdők izgalmas világát szeptember 20-án, pénteken és 21-én, szombaton az Erdővarázs Családi Nap keretében. Az ingyenes rendezvényen számos izgalmas program közül válogathattok. Lesznek erdészeti tematikus sátrak, mesés előadások, ismeretterjesztő programok, népi játszóház, óriásbábos előadás és bűvész bemutató is. Fellép: Szalóki Ági (szombaton 11 órától), a Kaláka (pénteken 15 órától) és a Rutkai Bori Banda (pénteken 16:30-tól) is. Ingyenes!

Denevérnász a Pál-völgyi Kőfejtőnél, pénteken 19:30-tól (regisztrációs)

Több barlang bejáratánál is feszítenek ki denevérbefogó függönyhálókat. A hálózás remek lehetőséget teremt a különböző denevérfajokkal való találkozásra, esetleg a főbb ismertetőjegyek megismerésére is. Az éjszaka folyamán mindenki annyit mozog majd a hálók között, amennyit szeretne, amennyire hajtja a denevérek iránti érdeklődése! Előzetes bejelentkezés szükséges! Belépő: 2000 Ft, kedvezményes 1200 Ft.

SZEPTEMBER 21., szombat

Szelíd motoros felvonulás – Hősök tere, szombaton 8:30-tól (ingyenes)

Szeptember 21-én délelőtt a szelíd motorosok is felvonulnak, vagyis 1-5 éves gyerekeket várnak a Hősök terére, ahol lesznek mini koncertek is (Kolompos együttes koncert – 8:30-9:00; Kovácsovics Fruzsina – 9:00-9:30; Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncert – 9:30-10:00). Ha nincs motorotok, az első 5000 regisztráló ajándékba kap egy műanyag kismotort is. Itt lehet regisztrálni! Ingyenes!

Kortárs Gyermekirodalmi Játszótér – Károlyi-kert, esőhelyszín: Aranytíz Kultúrház, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Szombaton 10 és 18 óra között ismét ingyenes Családi Piknik vár mindenkit a Károlyi-kertben (rossz idő esetén az Aranytízben)! Fellép többek között a Kolompos együttes, az Eszter-lánc Mesezenekar, a Kalimpa Színház, Vig Balázs, a Kék Katica és a Ringató csapata is. 

Mint minden éveben, kézműves programokkal is készülnek a szervezők. Jelen lesz a Cellux Csoport, Parádi Orsolya, Nyitrai Szilvia, Sayti Krisztina is, akikkel együtt alkothattok. Ingyenes!

Dömösi Zöld forgatag – Dömös, Kossuth L. út 2. szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

A látogatók játékos formában tehetik próbára tudásukat a térség élővilágával, különleges természeti értékeivel kapcsolatban, továbbá meseelőadás, zenés program és rövidebb-hosszabb vezetett túrák színesítik a programot. Ingyenes!

Nyílt nap a Budafok Kocsiszínben – Fehérvári út 247., szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Idén is nosztalgia járművekkel, a közlekedési szakma rejtelmei iránt komolyabban érdeklődők számára pedig kis csoportos vezetett túrákkal készülnek. A korábbi nyílt napok hagyományához híven a kisebbeket gyermekfoglalkoztatóval, társasjátékokkal, kvízjátékkal, csocsó asztalokkal várják. Ingyenes!

Őszi lombok kincskereső – kertészkedés gyerekeknek – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Mese, alkotás, növényültetés. Játékos kertészkedős foglalkozás 3-10 éves gyerekeknek (és szüleiknek) a Szamóca Kiskertész Klubban a Füvészkertben. Ára: 1800 Ft/gyerek, 3-10 éves gyerekeket várnak. A Füvészkertbe a felnőttek belépőjegy megvásárlásával tudnak bemenni. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott is lehet hagyni a gyereket.

Sétáló Kazinczy: 15 éves a Szimpla Kert – Kazinczy utca, szombaton 10:00-20:00 (ingyenes)

12 és 18 óra között Zöld Szombat vár benneteket a Szimpla kertben bringa vásárral, növény csereberével, zero waste és természetes termékek vásárával, de koncertek, vezetett séták, gyerekprogramok is lesznek. Részletek ittIngyenes!

Tudományok Fővárosa – ELTE Lágymányosi Campus, szombaton 10:00-21:00 (ingyenes)

Beszélgess humanoid robotokkal, nézz körbe az MVM Paksi Atomerőmű reaktorcsarnokaiban, érezd az adrenalin száguldását a freestyle drón bemutatón, nézd meg élőben a Szaturnusz gyűrűit és találkozz személyesen a legmenőbb és leginspirálóbb magyar kutatókkal és mérnökökkel, tech vállalkozókkal. Részletes program itt. Ingyenes!

Képfaragó Műhely – fotó újrahasznosító workshop – nyílt nap – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

A Két Egér Könyvesbolt képfaragó workshopján, két fotó prizmatáblaszerű összedolgozását mutatják be, melyben egy új, izgalmas, harmadik képi világ fogad majd. Belépő: 500 Ft/gyerek (levásárolható a könyvesboltban).

Városliget Street Art – Live Painting – Pavilon, Állatkerttel szemben, szombaton 11:00-19:00 (ingyenes)

Az élő festésre felkért street art alkotók a Liget jövendőbeli intézményeire, illetve a múzeumok aktuális programjaira, gyűjteményeire reflektálnak saját stílusukban. A szabadban alkotás közelebb hozza a befogadókat a művészekhez, a művészethez és betekintést nyerhetnek az alkotás folyamatába is. Ingyenes!

Túr De Rákosrendező – zuglói kerékpáros felvonulás – indulás: Örs vezér tere, szombaton 14:30 (ingyenes)

Mivel rendőri felvezetéssel és biztosítással tekerhettek, a program gyerekbarát. Útvonal: Örs vezér tér – Ond vezér útja – Szentmihályi út – Csertő utca – Fogarasi út – Mexikói út – Mogyoródi út – Nagy Lajos király útja – Thököly út – Varsó utca – Pétervárad utca – Thököly út – Bosnyák tér – Csömöri út – Miskolci utca – Ungvár utca – Nagy Lajos király útja – Erzsébet királyné útja – Hungária krt. – Reitter Ferenc utca – Szegedi út – Rákosrendező . Táv :15km. Útközben is be lehet csatlakozni vagy 16.30körül a Pétervárad utcában. Ingyenes!

KAFF nap (2019 válogatások) – Uránia mozi, szombaton 16 órától

Glaser Kati: Városi legendák – Az emberi test

Szeptember 21-én, szombaton tűzi műsorra az Uránia Nemzeti Filmszínház az idei KAFF, azaz a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a 11. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál válogatott alkotásait. 16 órától külön gyerek blokk is lesz. A vetítésekre a jegyár egységesen 1000 Ft.

Színházak Éjszakája – több helyszínen, már délelőtt 10 órától

„TE MIT VISZEL MAGADDAL?” Ez a mottója az idei Színházak Éjszakájának, amely során 34 teátrum várja izgalmas, csak ezen az estén látogatható programjaira a karszalaggal rendelkező nézőket. Nyílt próbákra, kulisszajárásokra, színházi várossétákra, közönségtalálkozókra, interaktív élményekre, afterparty-ra mindenképpen lehet számítani. Sok helyen lesznek kifejezetten gyerekprogramok is, pl. a Budapest Bábszínházban és Kolibri Színházban. Részletek itt. Jegyár: gyerek 10 éves korig 500 Ft, 10 éves kortól 2000 Ft, felnőtt 3000 Ft. A karszalaggal minden programot lehet látogatni!

SZEPTEMBER 22., vasárnap

Bölcs Kavics nyílt nap – Szimpla kert, vasárnap 10:00-11:00 vagy 12:00-13:00 (ingyenes, regisztrációs)

Vasárnap a Bölcs Kavics nyílt napot tart, ahol bemutatják, és ki is lehet próbálni, hogy milyen milyen programokkal készülnek Bölcs Kavics Kalózhajó című, három alkalmas, őszi workshop-sorozatukra. Rendhagyó módon most szülőket és gyerekeket egyaránt várnak. Korosztály: 8-12 év. Ingyenes, de regisztráció szükséges itt: bolcskavics@gmail.com.

GyerekMOM: Veronaki – Kuruttyoló békakirály meséi – MOMKult, vasárnap 10:30

Elindultak a gyerekprogramok a MOMKultban is. A triókoncert repertoárjában afrikai gyermekdalok feldolgozása mellett indiai, lappföldi, litván, pakisztáni, magyar népdalokat és sok más zenei csemegét találhatunk. Részletek itt. Gyerekjegy 500 Ft, kísérő 300 Ft.

Mesematiné sorozat – Marica tárgyszínház: A csökönyös kiselefánt – Csili Művelődési Központ, vasárnap 11:00

Három rövid meséből álló, különleges bábos előadás egyebek mellett egy kiselefántról, aki nem akart elefánt lenni. Az előadás során hétköznapi használati tárgyaink folytonos átváltozásaival meglepő figurák kelnek életre a nézők részvételével. Belépő: 800 Ft, családi belépő 4 főre: 2 800 Ft.

V. Újbudai EgészségPART – Feneketlen-tó, vasárnap 10:00-17:00 (ingyenes)

Idén szeptember 22-én is számos program várja a családokat, melyek játékos formában az egészségtudatos életmód három legfontosabb területét mutatják be a látogatóknak. Kiemelt szerepet kap a sport, a táplálkozás és a lelki egyensúly. A családi nap tehát egy hangulatos Ringató foglalkozással indul majd, a nap folyamán koncertet ad még a vidám hangulatot varázsoló Farkasházi Réka és a Tintanyúl (14:40), valamint a népszerű Kolompos együttes (16:00) is. Ingyenes!

Era kedvencei: Kortárs Gyermekirodalmi Játszótér, Erdővarázs Családi Nap, Dömösi Zöld Forgatag, Színházak Éjszakája
Rozi kedvencei: Kortárs Gyermekirodalmi Játszótér, Erdővarázs Családi Nap