Gyerekprogramok hétvégére – szeptember 18-20.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rumini-diafilm

Az Ünnepi Könyvhét online gyerekkönyv bemutatói mellett ajánlunk nektek erre a hétvégére Dömösi Zöld Forgatagot, Örökség Fesztivált, ócsai mesetúrát, előadást a méhekről, koncerteket, irodalmi sétát, múzeumi programokat és még sok minden mást is. Íme a legjobb gyerekprogramok hétvégére!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Ünnepi Könyvhét gyerekeknek – szeptember 17-19. (online programok)

Itt gyűjtöttük össze, hogy mennyi szuper, online könyves esemény lesz gyerekeknek ezen a hétvégén. Egészen a kicsiktől kezdve az iskolásokon át a kamaszokig találtok programokat. Ingyenes!

Örökség Ünnep a Skanzenben – Szentendre, Skanzen, szeptember 19-20.

A Skanzen pünkösdkor megszokott hagyományos rendezvényének idén szeptemberben ad helyet a múzeum. Ezen a hétvégén a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségeknek nyílik lehetősége szokásaik, kézműves és szóbeli hagyományaik bemutatására. A portákon megelevenednek a magyarországi szellemi kulturális örökségek. Idén elsőként szerepelnek köztük olyan szokások, amelyek most kerülnek fel a nemzeti jegyzékre. Részletes program ittNormál múzeumi belépővel látogatható!

Mesetúra – Ócsa, Tájház, szeptember 19-20., több időpontban (regisztrációs)

Az ócsai Turjánvidék ezúttal különleges családi kalandnak ad otthont. A Mesejáró csapatok limitált létszámúak lesznek és külön a mesehőst kísérve barangolhatják be a mezők, a laposok és a szittyók világát. A program így személyre szabottabb lesz és páratlan élmények közepette a természetjárással, az állatokkal, és a növényekkel kapcsolatos ismerettel gazdagodhatnak a résztvevők. A mesetúra során a korosztályi sajátosságokat is szem előtt tartják, így 1-99 éves korig bárkinek szeretettel ajánlják ezt a könnyed, 1,5 órás sétát az ócsai Turján-vidéken. Regisztráció itt (szombatra), itt (vasárnapra). A nagy érdeklődésre való tekintettel vasárnap 11 órakor is indul egy program, illetve van még hely a szeptember 26-27-ei időpontokra! Jegyár: 900 Ft/fő.

Piczinke szüreti bál – Piczinke Póniudvar, szeptember 19-20., két turnusban délelőtt és délután: 10:00-14:00 és 14:00-18:00

Must préselés és kóstolás, szüreti szőlődobáló, ügyességi játékok, hordólovaglás, szőlő puzzle, szőlő csocsó, élmény lovaglás, állatsimogató, búzaőrlés, liszt maszatolás, kukoricafürdő és kukoricakonyha, fakard élezés, kovácsüllőn csörömpölés és patkó kalapácsolás óriásprésen, szüreti traktor járat (indulások 11:00, 12:00, 13:00, 15:00, 16:00 megállásnál mindenkinek kötelező a leszállás). Részletek itt. Belépés: 2500 Ft/ fő, 2 év alatt ingyenes.

Kulturális Örökség Napjai – szeptember 19-20., több helyszínen (ingyenes)

Magyarországon több száz érdekes műemléket tekinthetnek meg az érdeklődők, akik egy-egy izgalmas programon vagy tematikus sétán is részt vehetnek ezen a hétvégén. A Kulturális Örökség Napjai több mint 30 éve mind a vendéglátók, mind pedig a látogatók számára az épített örökség, a régészeti és természeti kincsek ünnepe. Részletes program itt. Ingyenes!

SZEPTEMBER 19., szombat

Dömösi Zöld Forgatag – családi nap – Dömös, a hajóállomással szemben (Kossuth L. út 2.), szombaton 10 órától (ingyenes)

Idén is várnak minden kicsit és nagyot az ingyenes dömösi családi napon! A látogatók játékos formában tehetik próbára tudásukat a térség élővilágával, különleges természeti értékeivel kapcsolatban. Az egész napos játékos állomások mellett lovaskocsizás, állatsimogató, madárgyűrűzés és szakvezetéssel egybeközött túrázás is várja az érdeklődőket a Rám-szakadékban és a Duna-parton. A „szárazföldi” programok mellett kenutúrákat is indítanak. A programok ingyenesek, a túrákra regisztráció szükséges!

Évindító CsodaCsaládi Gyermeknap a Csodavárban – CsodaVár, szombaton 10:00-13:00 (regisztrációs, ingyenes)

Évindító CsodaCsaládi Gyermeknappal vár benneteket a budapesti Csodavár. „Bohóc. Báb. Játék.” címmel különleges műsorral készülnek, és az Apacuka Zenekar is minikoncerttel kedveskedik a gyerekeknek. A program megvalósítása során első a biztonság, így kérnek benneteket, részvételi szándékotokat az alábbi űrlap kitöltésével jelezzétek: https://tinyurl.hu/eQKi/ A Csodavár gyógypedagógusai a rendezvény alatt is szívesen válaszolnak a szülők egyéni kérdéseire. A részvétel minden család számára ingyenes.

Masha és a medve: Masha dalai – Puskin mozi, szombaton 10:00

A vidám történetek hőse Masha, a kedves, okos és csintalan kislány, aki lelkesen fedezi fel a világot. A kalandokban társa és védelmezője az aranyszívű cirkuszi Medve. Masha és barátai ezúttal újabb és újabb szerepekbe bújva, dalolva repítenek messzi tájakra. Jegyár: 900 Ft.

Világjáró Gyerekek Online: Észtország – Deák17 Galéria Fb oldala, szombaton 10:00-11:00 (online)

Idén ősszel a megszokottól ugyan eltérően, de ismét útnak indulhattok a Deák17 Galériával. Folytassátok a világjáró barangolást otthonról, ONLINE formában! A következő, szeptemberi állomás Észtország! Nemcsak az országgal ismerkedhettek meg, hanem az észt mesékkel, receptekkel is. A kézműves foglalkozásokról készült videókkal pedig akár szélmalmot és búzavirágot is készíthettek. A Galéria honlapján és Facebook oldalán minden videót elérhettek majd szeptember 19-től, szombaton 10 órától szeptember 27-ig.

A mi méheink előadás – MOMKult, szombaton 10:00 (200 Ft-os jegy, regisztrációs)

A növények beporzását a legapróbb virágtól kezdve, a gyümölcsfákig, többségében méhek, ezen belül is a magányosan élő fajok végzik. Köztünk élnek a kertekben, parkokban, iskolákban, óvodákban és a lakótelepen is. Mindenhol ott vannak, ahol virágot találnak, azonban a mai világban nagyon sok veszély fenyegeti őket. Kertjében, lakásának erkélyén, a rovarok által kedvelt, virágos növényeket ültet bárki, vagy megfelelő fészkelőhelyeket létesíthet, ezzel nagyban hozzájárulva védelmükhöz. Az előadásra belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció díja: 200 Ft. Regisztrálni a momkult.jegy.hu weboldalon, valamint a MOMkult jegypénztárában lehet. A programra max. 20 gyermek regisztrálhat. 5-10 éves korú gyerekeknek ajánlott.

Titkos átjáró – irodalmi séta – Petőfi Irodalmi Múzeum, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Vajon szerette a citromtortát a Károlyi palota építésze? Mivel múlatja napjait egy betűgyűjtő galamb? Hol rendezi rejtett kiállításait a relikviatár kedvenc vakondja, K. Dezső? Milyen titkokra bukkanhat a Pilvax kávéházban egy Petőfi rajongó kiscsikó? A séta során körbejárhatjátok a Károlyi grófok régi lakhelyét és bekukkanttok a múzeum kulisszái mögé, megtornáztatjátok a fantáziátok és fényt deríthettek a Károlyi-palota és a Petőfi Irodalmi Múzeum titkos átjáróira. Ajánlott korosztály: 5-10 év. Ingyenes, de regisztráció szükséges itt: kadara@pim.hu.

Rutkai Bori Banda – Zugló, Récsei Center, szombaton 10:30 (ingyenes)

A Récsei Centerben a Családi Egészségfesztiválon ezen a délelőttön a Rutkai Bori Banda koncertjét hallgathatjátok meg. Ingyenes!

Lilla és Tündérbogyó meseelőadás – Erzsébetligeti Színház, szombaton 11:00

Kádár Annamária érzelmi intelligencia-fejlesztő történetei alapján készült zenés mesejátékot 3-8 éves gyermekeknek ajánlják. Most szombaton 11 órától az Erzsébetligeti Színház ad otthont az előadásnak. Jegyár: 1300-1600 Ft, családi 4800 Ft (2 felnőtt + 2 gyerek).

Szitanyomás workshop – Új Műhely Galéria, szombaton 11:00 (regisztrációs)

Vidd haza Szentendre művészeti örökségének egy-egy lenyomatát! Készíts saját vászontáskát Deim Pál, Korniss Dezső vagy Bartl József motívumaival. A foglalkozást Pintér Pálma, a Verkstaden alapítója vezeti. A férőhelyek száma korlátozott, a jelentkezés regisztrációhoz kötött a kozonseg@alkotomuveszet.hu címen. További programok itt.

Korszakok a múzeumban: Hórusz örököse, a fáraó – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00-12:00

A 60 perces tárlatvezetés során egy-egy meghatározó témán keresztül ismerkedünk az ókori egyiptomiak hétköznapjaival, írásával, isteneivel, királyával és túlvilági elképzeléseivel. 9 éven felülieknek ajánlott! Részletek itt. A tárlatvezetés díja 1000 Ft/fő, amely a belépődíjon felül fizetendő.

Unikornisok és sárkányok – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Engedd szabadon a fantáziádat és gyere, készítsd el a saját mesebeli  lényedet a Mesemúzeumban. Sokféle alapanyaggal dolgozhatsz: csuhé, gyapjú, különböző színes papírok. Minden kicsit és nagyot szeretettel vár Farkas Réka iparművész. Ajánlott korosztály: 5-12 éves korig. Jegyár: 400-600 Ft.

Építész Stúdió 30 gyerekprogramok – FUGA, Budapesti Építészeti Központ, szombaton 14:00 (regisztrációs)

Főszerepben a rajzolás, alkotás, épített környezetünkhöz való viszony, gyermek szemmel. A programoknak a FUGA Budapesti Építészeti Központ és az és30 kiállítás ad otthont, szeptember 12-28 között, minden szombaton.
Az egyes események regisztrációhoz kötöttek, a maximális létszám 20 gyermek. Regisztrálni az eseményben, az egyes linkek alatt lehet.

Halász Margit mesekönyvének bemutatója – KisPrésház, Bartók Béla út, szombaton 18:00 (ingyenes)

Halász Margit Hetvenhét vörös bárány című, Jane Haining emlékének ajánlott mesekönyve Bogdán Viki csodálatos illusztrációival és borítójával jelenik meg az Ünnepi Könyvhétre a Prae Kiadó gondozásában. A kötetet szeptember 19-én, 18 órai kezdettel mutatják be a Kis Présházban. Részletek itt. Ingyenes!

SZEPTEMBER 20., vasárnap

Erdőjáró élménynap a Hármashatár-hegyen gyerekeknek – Erdőajándéka Erdei Iskola, vasárnap 8:00-16:30 (regisztrációs)

Bátorság próba, hegymászás kisebb akadályokkal, fatörzsön haladás, árok ugrás, sziklás hegyoldalon menés, mezítlábas kihívások is lesznek. Hazafelé őszi terméseket, gyümölcsöket gyűjthettek. Szeretettel várják 6-12 éves gyerekeket az erdei élménynapra. Személyautóval a Szépvölgyi útról a Fenyőgyöngye étteremnél jobbra kanyarodva a Hármashatár-hegyi úton lehet eljutni az erdei iskoláig. Tömegközlekedéssel: Budapest Szépvölgyi úttól, a Szépvölgyi dűlő 65-ös buszmegállótól 1,7 km. Maximális létszám 28 fő, a tábor 10 főtől indul. Részvételi díj: 9.000 Ft. Jelentkezni lehet az erdoajandeka@gmail.com címen, vagy telefonon:
Szabó Miklós erdőmérnök, tanárnál, 06-20-954-22-52.

Illusztrációs nap – Virág Benedek Ház, vasárnap 10:00-18:00

Délelőtt 10 órától emlékfüzet készítés lesz Csolnoky Zsófiával, ékszerkészítés Réber illusztrációk alapján a KreaTour divattervezőivel (7 éves kortól ajánlott), 11 órakor Állati zenék élő illusztrációval (3 éves kortól ajánlott). Délután 15 órától Békés Rozi többszörösen díjazott illusztrátor, vetített előadása, amit regisztrációhoz kötött workshop követ, amely 15 éves kortól ajánlott (regisztracio@budavar.hu). Találkozás a Réber László kiállítás készítőivel 17 órakor (Révész Emese művészettörténész és Babos Zsili képzőművész). Szakmai kerekasztal Réber sajátos világáról és az illusztráció helyzetéről 18 órakor Roskó Gábor Munkácsy-díjas grafikusművésszel és Wehner Tibor művészettörténésszel, valamint Kerekes Éva Jászai-Mari díjas színművésznő közreműködésével. Részletek itt.

MesélŐk – Improvizált színházi előadás gyerekeknek – Kultúrkúria, vasárnap 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Kíváncsi vagy egy olyan mesére, amiben a szereplőket te találod ki és te alakíthatod a történetet? Királyfik, királylányok, boszorkányok, manók, sárkányok, beszélő állatok, trollok vagy épp a harántcsíkos lápi pöcsmög is felbukkanhat. Nem csak a színpadi játék, hanem a világteremtő zene is improvizatív: @Hoppál Mihály Basspoetry teszi teljessé a befogadói élményt. Várnak szeretettel minden kis- és nagyiskolást egy különleges improvizációs délelőttre, ahol a gyerekek ötleteiből szövik a történetet. 5 éves kortól ajánlott. A program ingyenes, de regisztráció szükséges itt.

Gryllus Vilmos: Természetes dalok – Puskin, vasárnap 10:00

A Puskin Kuckó egyik leghűségesebb vendége, a közönség egyik nagy kedvence: zseniális zenész, közvetlen, barátságos, csupaszív előadóművész. Most a természetről, az erdőről, a vizekről és kedvenc állatairól: a harkályról, a gólyáról, a szalakótáról, a borzról, a pókokról, a sündisznóról, a tücsökről, a teknősbékáról énekel a gyerekeknek. Jegyár: 2300 Ft.

Diafilm szemle 1. – új filmek bemutatója – Art+Cinema, vasárnap 11:00

Kacifántország, Bambi, Kukás Sanyi és a kalóz, Kicsi Mimi iskolás lett, Rumini a Szélkirálynőn, vagyis új diafilmek mutatkoznak be ezen a délelőttön. Mesélő: Kisfalvi Kriszta színésznő és Seder Gábor színész, közreműködik: Bíró Ferenc diafilm szakértő. Kérik, hogy fertőtlenítsétek a kezeteket a bejáratnál, egy gyereket lehetőleg csak 1 felnőtt kísérjen, a maszk viselése pedig 6 éves kor felett kötelező. Belépő: 600 Ft.

Évadnyitó családi nap – Betlehen téri Színház, vasárnap 10:00-20:00 (ingyenes, regisztrációs)

A biztonságot és egészségünk megőrzését szem előtt tartva, kültéri eseményekkel és csökkentett nézőszámmal tartják meg szeptember 20-án ÚJRANYITÓ – évadindító ingyenes nyílt napot. Délelőtt a családosokat, napközben az épület szerelmeseit, este pedig a közösségi élményre vágyó felnőtteket várják. Regisztráció szükséges! Részletek itt. Ingyenes!

Ingyenes nap a Vasúttörténeti Parkban – vasárnap 10:00-17:00 (ingyenes)

Vasárnap ingyenes lesz a belépés a Vasúttörténeti Parkba, az interaktív programok (kerti vasút, gőzmozdonyozás) ezen a napon is fizetősek). Az Otthon Segítünk Alapítvány szeptember 20-án, vasárnap játékos, meséket megelevenítő ingyenes programot szervez. A Parkban tündérek, manók és mindenki által ismert mesefigurák várják rejtvényekkel, érdekes játékokkal a kicsiket. A résztvevők megismerkedhetnek a Mézeskalács házikó meséjével, beléphetnek az Óriások és a Tündérek országába a feladatokon keresztül. A bátrabbak megpróbálhatják legyőzni a Sárkányt, túljárni a Török császár eszén. A programon ügyességi játékokból álló játszótér és kreatív sarok is várja a gyerekeket. A MESEÖSVÉNY szeptember 20-án 10:00-16:00-ig várja játékos kedvű látogatóit! Eső esetén a program fedett helyen kerül megrendezésre. Ingyenes!

Muza-kerti napok családi programok – Gödöllő, Művészetek Háza, vasárnap 14 órától (200 Ft-os regisztrációs jegyár)

Vasárnap 14 órától a Babos Bábos cirkuszi mulatságán vehettek részt, majd 16 órától fellép Farkasházi Réka és a Tintanyúl. A programok 200 Ft-os regisztrációs jeggyel látogathatók! Részletek itt.

Vasárnapi barangoló – Kiscelli Múzeum, vasárnap 15:00 (regisztrációs)

Életre kelt betűk, múzeumi kóborlás, óriás nyomdagép és egy mesterember. A Vasárnapi Barangoló – Az elkóborolt betűk megmentése programunkra várják játékos kedvű gyerekek, felnőttek, családok jelentkezését az alábbi linken: https://forms.gle/9kYPT4NPnCfkeZnM9. Jegyár: 1600 Ft/fő. Ajánlott korosztály 7-12 év.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Ha szeretnétek a legjobb programokat, a legújabb helyekről készült beszámolóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.