Gyerekprogramok hétvégére – szeptember 18-19.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hamarosan tényleg megérkezik az ősz, de rengeteg jó program vár ránk ezen a hétvégén. Ajánlunk nektek szabadtéri fesztiválokat, zöld programokat, kulturális örökségeket, filmeket, színházi programokat és koncerteket, köztük számos ingyenes lehetőséget, és még Balatonra is kikacsintunk. Íme a legjobb gyerekprogramok hétvégére!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Kulturális Örökség Napjai – országszerte, szeptember 18-19. (ingyenes, néhány program regisztrációs)

A Kulturális Örökség Napjain tízezrek kerekednek fel, hogy meglátogassák a bennünket körülvevő történeti épületeket és kerteket, vagy részt vegyenek egy-egy, a műemléki értékeket bemutató sétán, élvezzék a helyszíneken szervezett programok kulturális sokszínűségét. Ezen a hétvégén olyan történeti épületeket nyitnak meg, amelyek általában el vannak zárva a nyilvánosság elől. A weboldalukon helyszín és időpont szerint is tudtok keresni.

Eleven Ősz – Bartók Béla út, szeptember 17-19. (ingyenes)

Izgalmas kulturális programok, művészeti foglalkozások, zene, színház és gasztronómiai ínyencségek várnak rátok ezen a hétvégén a Bartókon. Egész hétvégén remek programokkal készül a Kiss Áron Magyar Játéktársaság, szombaton nyomda workshop lesz Róka úrral és kompániájával, illetve magbomba készítés a B32 galériában, az Óvóhely Kultúrbunkerben interaktív mesefoglalkozás vár rátok, de lesz még szabad alkotás, makettverseny, vezetett séta, aszfalt rajz-verseny, vásár a Gárdonyi téren és Pagony kalandséta (regisztráció: kalandseta@pagony.hu) is. Részletes program itt.

Magyar Nemzeti Parkok Hete – országszerte, szeptember 19-ig

2021-ben tizenötödik alkalommal rendezik meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozatát. Szeptember 13. és 19. között valamennyi nemzeti parkunkban gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák, családi programok várják a természetbarátokat földön és vízen, ingyenesen vagy kedvezményes áron. A hét programjai itt érhetőek el.

Közösségek Öröksége – Szentendrei Skanzen, szeptember 18-19.

Az idei program illeszkedik a Skanzen Határtalan Skanzen programsorozatához, amelyet a magyarországi nemzetiségi és határon túli tájházakat, néprajzi gyűjteményeket fenntartó közösségek bevonásával valósítanak meg. Az előző évekhez hasonlóan idén is megünnepelik a jubiláló tájházakat, megjelenítik a Tájház Igazgatóság szimbólumát, az almát, és nem marad el a hagyományos almafaültetés sem. Részletek itt.

Ingyenes hétvége az Aquincumi Múzeumban

A Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódva ezen a hétvégén ingyenes lesz a belépés az Aquincumi Múzeumba. Részletek itt.

Csak a Mentes Fesztivál – Radnóti Miklós Művelődési Központ, szeptember 18-19. (18 éves kortól védettségi igazolvánnyal látogatható)

A RaM Színházban nemcsak minden kipróbálható, megkóstolható a több mint 60 kiállító jóvoltából, de sok-sok előadás is lesz. Előadók: Posta Reni, Stőhr Gréta, Nyers Séf, Ambrus Éva, Horváth Judit, Kiss Mona, Huszár Zsuzsanna, Tóth Andi, Kutassi Kelly. Étkezés, mozgás, hulladékmentes háztartás, nyers ételek,, superfood finomságok témában várják az érdeklődőket. A worksopok-előadások között akár azt is megtekintheti a látogató, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben gluténmentes kenyeret sütni otthon és megannyi trükköt, tippet és hasznos információt vihetnek haza. Normál jegy: 1300 Ft, ajándékcsomagos jegy: 3000 Ft.

SZEPTEMBER 18., szombat

Belvárosi Családi Piknik – Olimpia park, szombat 10:00-18:00 (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Az Olimpia park születésnapján koncertek, színházi előadások, kézműves programok és játékok várnak benneteket az V. kerületi Olimpia parkban. A belépés ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges. Részletes program itt.

Irodalmi gyerekszombat a Veronaki zenekarralXI. kerület, Bukarest utca 11., szombaton 10:00-18:30 (ingyenes)

Indián nyár az Ottlik-kertben a PesText és a ‘VALYO – Város és folyó’ egyesület közös szervezésében. Gyerekeknek és felnőtteknek szóló irodalmi és összművészeti programokkal kapcsolódhatnak ki a kertbe látogatók szeptember 17-én és 18-án. Szombaton főként a gyerekeké lesz a terep: papírszínházzal, buborék show-val és a Veronaki zenekar koncertjével várják a kicsiket. Rossz idő esetén a programokat az Ottlik-kert szomszédságában, beltéren, a Valyo Bázison (Budapest, Kosztolányi Dezső tér 7, 1114) tartják meg. Ingyenes!

Dömösi Zöld ForgatagDömös, Hajóállomás, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Természetismereti játékok, közös kirándulás, vízparti program, íjászat, kézműves foglalkozások, vásár és sok más program vár rátok a Duna-Ipoly Nemzeti Park ingyenes családi napján. Részletes program itt. A túrákra itt lehet regisztrálni, a helyszínen pedig a fennmaradó helyek függvényében.

Balatoni Hajózás Napja – Balatonfüred, szombaton 8:30-tól

A jubileumi szezon zárásaként, tisztelegve a balatoni hajózás 175 éves történelme előtt szeptember 18-án megrendezik a balatoni személyszállító hajók kirajzását és díszszemléjét Siófok és Balatonfüred között, a füredi part előtt felsorakozva. Ezen a 25 évente megtartandó ünnepségen a BAHART hajóflottája mellett más balatoni személyhajózási társaságok, a balatoni hajózásban érdekelt cégek és szervezetek hajói is felsorakoznak majd. Részletek itt.

Erdei zsongás családi nap – Gödöllői Erdészeti Arborétum, szombaton 9:30-16:00 (ingyenes)

Ki szeretnétek mozdulni, de nem tudtok választani, hogy a természetbe menjetek egy kellemes sétára az erdei élővilágot csodálni, vagy egy koncertet néznétek meg szívesebben, esetleg egy szabadtéri vásáron válogatnátok a helyi kézművesek portékáiból Az Erdei zsongáson mindezt megtaláljátok! A Gödöllői Arborétumban található új erdészeti játszótér melletti tisztáson mindezt megtaláljátok. Részletes program itt. Ingyenes!

Babafesztivál – Budafok-Tétény, Klauzál Ház, szombaton 9:00-13:00

A Klauzál Házban minden a babák körül forog ezen a délelőttön, lesznek zenés foglalkozások, baba színház, babaúszás bemutató és még számos program a legkisebbeknek. Részletek itt.

3. Récsei Családi Egészségfesztivál – Récsei Központ, szombaton 10:00-17:00 (ingyenes)

Ingyenes koncertekkel, kreatív és aktív játszóházakkal, szűrővizsgálatokkal várják a családokat a Récsei Center parkolójában szeptember 18-án szombaton. Fellép 10:30-tól a Rutkai Bori Banda, 11:45-től a Mesekocsi Színház, 14 órától Farkasházi Réka és a Tintanyúl, 15:30-tól pedig táncház lesz. Ingyenes! Részletek itt.

Yakari – Puskin mozi, szombaton 10:00

Yakari eredetileg egy népszerű képregényhős, a történet és a karakterek szülőatyja két svájci képregény rajzoló, Job és Derib. A nagysikerű képregényt számos nyelvre lefordították, majd az állatokkal beszélő, jólelkű sziú indián kisfiú kalandjairól nagy sikerű televíziós rajzfilmsorozat készült. Yakari kalandjai először kerülnek nagyvászonra egy egészestés animációs mozifilm formájában. Jegyár: 900 Ft. Jegyvásárlás itt.

Portéka Színpad: Vásári komédiaMargitsziget, Interaktív meseszínpad, szombaton 10:30 (ingyenes)

Műsorunk felidézi az elfelejtett magyaros, népies beszédet. A gyerekek számára is ismert népi mondókák, dalok és játékok fokozzák a hangulatot. Az igazi siker a gyerekek bevonása, aktivizálása dramatikus játékainkba, „György malaca” vagy „Kitrákotty mese”. Miután kijátszottuk magunkat, pihentetőül jöhet a kedvesre átírt „Vitéz László” bábjáték mintegy negyed órában, ami elmaradhatalan része az igazi vásárnak. Részletek itt.

Mesebeli madarakSárkányos Gyerekkönyvtár, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, szombaton 11:00 (ingyenes, regisztrációs, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A legendák főnixmadaráról sokan tudják, hogy élete végén porrá ég, majd a hamvaiból azonnal újjáéled. No de hogyan néz ki egy főnixmadár?Gyere el az Oberon Alapítvány Mesebeli madarak című programsorozatának összejövetelére, ahol Kapala Györgyi képzőművész előadásából megtudhatod, hogyan ábrázolták az évezredek során a főnixmadarat. Utána pedig rajzolj, színezz, alkoss olyan főnixet, amilyen a te képzeletedben él! A foglalkozást sérültek és épek kreatív együttléte jegyében tartják meg. A program ingyenes, azonban regisztrálni kell a sarkanyosprogramok@fszek.hu email címen. A könyvtár látogatása védettségi igazolvány nélkül lehetséges, de a programon a jogszabályi előírásoknak megfelelően 18 év felett védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

Játszani jó! – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Merre ment Piroska az erdőben? Melyik kártya az igazi? Építs bolygót Kis Herceggel! Ezen a délelőttön családoddal közösen kipróbálhatod te is a Mesemúzeum társasjátékait! 5-12 évesek ajánlott program. Részletek itt.

Óbudai Danubia Zenekar hangfestett történetek Lackfi Jánossal – Óbuda, 3K, szombaton 15:00

„A jó meséknek dallama van, mi pedig arra vállalkozunk veletek együtt, hogy Lackfi János legszebb/legviccesebb/legfurább történetei mögé felfessük a hozzá való zenéket. Mi hozzuk az alapokat: egy szimfonikus zenekart, sok-sok hangszert nektek is, kódszavakat és jelnyelvet – egy igazi közösségi zenés improvizációt, amiben mindenki zenekari taggá válhat. És még szolfézs sem kell hozzá… Szóval nem érdemes kihagyni!” Közreműködik: Lackfi János költő, vezényel: Hámori Máté. Jegyár: 1400 Ft.

Éjjel a Pákozdi Pagonyban – Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum, szombaton 18 órától (regisztrációs)

Ha kíváncsi vagy, hogy mi történik a erdőben amíg mindenki alszik, akkor irány a Pákozdi Pagony. Izgalmas alkonyati szakvezetések, fénycsapdás lepkeles, világító fóliafestés, csillagles és csillagképvadászat és tűzzsonglőr bemutató is vár rátok. Belépőjegy: gyermek 1500 Ft (3-18 éves korig), felnőtt 2000 Ft. A fejlámpát ne hagyjátok otthon! Regisztrálni a +36 30 348 9288-as telefonszámon lehet, hétfőtől péntekig 7:30-16:00 óra között, a jelentkezők nevének megadásával. A belépőjegyek kifizetésére a helyszínen lesz lehetőség. Részletek itt.

SZEPTEMBER 19., vasárnap

Pöttömkert – Budapest PARK, vasárnap 10:00-15:00 (18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Van egy nap, amikor gyerekzsivaj lengi be a Parkot – ilyenkor születik meg a Pöttömkert névre hallgató kis mesebirodalom, amely izgalmas programokkal várja a gyerekeket. Természetesen nem lehet Pöttömkert igazi gyerekkoncert nélkül, 11 órától Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekart láthatjuk – hallhatjuk a Dzsungel színpadán. De lesz többek közt Piatnik társasjáték tér, megnézhetjük az Aranyszamár Bábszínház előadását, zenélhetünk a Hangolóra – interaktív hangszerkiállításon, furfangos csudavilágba barangolhatunk a Játékos tudománnyal, a legkisebbeket várja a Tipegő játszótér, és lesz Kerekítő foglalkozás valamint bűvész produkció is. Belépő: gyerek 500 Ft, felnőtt 1000 Ft.

Kolompos koncert (Kertvárosi Vigasságok) – Erzsébetligeti Színháéz, vasárnap 10:00 (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A Kertvárosi Vigasságok színpadán vasárnap 10 órától a Kolompos táncoltatja majd meg a közönséget. A rendezvény ingyenes, de 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges.

Kőketánc – moldvai és gyimesi táncház – Nemzeti Táncszínház előtere, vasárnap 10:00

Gyermektáncházba várják az érdeklődőket a Nemzeti Táncszínházban vasárnaponként 10.00-tól 12:00-ig. A programban moldvai és gyimesi népzene és néptáncok, énekes népi játékok, népmesék, a legkisebbek számára ölbeli játékok szerepelnek. Budapest egyik legrégebb óta működő gyermektáncháza várja a táncos lábú, dalos kedvű kicsinyeket szüleikkel, nagyszüleikkel. Ajánlott életkor: 1-7 évesek. Jegyár: 600 Ft/fő.

Családi vasárnapok: Superrar koncert – Millennium Háza, vasárnap 10:00 (a KÖN miatt ingyenes)

Ezen a napon a Családi vasárnap programja, a Superar koncert – a Kulturális Örökség Napok részeként – INGYENES lesz a látogatók számára. Részletek itt.

Janikovszky Éva: Az úgy volt... – 6szín, vasárnap 15:00

Ki tudja, hogy kitől örökölte az a gyerek az eszét, a szépségét? Kire ütött, amikor csak a baj van vele már megint? És vajon mi jár egy kiskamasz fejében? Janikovszky Éva humorral megírt könyvei segítenek megérteni gyerekeinket, akikkel közben együtt nevethetünk a világ igen fontos dolgain. A színpadra állított írások laza szövete betekintést enged gyermekeink mindennapjaiba, az író jellegzetes iróniájával átszőve.Az előadást 7 éves kortól ajánlják 107 éves korig! Jegyár: 2100-2800 Ft. Jegyvásárlás itt.

Időpont szerint a Napibontóban találjátok meg a legjobb programokat!

Nézzétek meg legújabb őszi összeállításainkat is a legújabb gyerekkönyvekkel ovisoknak és iskolásoknak!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.