Gyerekprogramok hétvégére – szept. 28-30.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi

A Kutatók éjszakája, a Magyar Népmese Napja, Piros Lábos Fesztivál, DEMO Wood & Kassák Múzeum családi nap, az Olvasás Éjszakája, kirándulások és könyvbemutatók is szerepelnek szeptember utolsó programajánlójában.

SZEPTEMBER 28., péntek

Kutatók Éjszakája – országszerte, szeptember 28-29. (ingyenes)

Hogyan győzhető le a gravitáció? Mit csinál egy hidrobiológus? Mit jelent a mechanikai feszültség? Hogy hozható létre egy mesterséges vulkánkitörés? Országszerte több száz programmal várnak minden korosztályt a legizgalmasabb tudományos kérdésekkel. Részletes program itt. Ingyenes!

Ráday Korzó 2018 – Ráday utca, szeptember 28-29. (ingyenes)

Kulturális, művészeti, kulináris helyszínek, kisboltok, műhelyek, gyönyörű, míves kapuk titkos kertekkel megnyílnak, és másfél napra megmutatják magukat kicsit másképp, mint ahogy az megszokott. Szombaton délelőtt népzenei délelőtt lesz a Két Egér Könyvesboltban 13 óráig, ahol fellépnek: Faruk M Gürbüz (Ferencvárosban élő török zenész) és Gerzson János; a Borsa zenekar a „Házasuló királyfi” című moldvai zenés mesejátékkal. Részletes program itt. Ingyenes!

Plüssinvázió – könyvbemutató a Pagonyban – Bartók Béla út, pénteken 17:00 (ingyenes)

Patkánypofa és bandája világuralomra tör! A kétnyelvű mese, amelynek bábos illusztrációja elnyerte a japán JIA Illustration Award nemzetközi zsűrijének 2018. évi különdíját a Cser Kiadónál jelent meg. Ingyenes!

SZEPTEMBER 29., szombat

25 éves az NKA – Szent Mihály-napi Népművészeti Fesztivál – Szentendrei Skanzen, szombaton 9:00-19:00

Szeptember 29. Szent Mihály napja, az őszi hálaadás ideje. Ekkor hívták vissza a Szent György napkor legelőre hajtott állatokat. Idén olyan tárgyalkotó mestereket ismerhettek meg a Skanzenben, akik a pásztorkodást, állattartást segítő tárgyak, eszközök elkészítésében jeleskednek. Zenés műsorokkal búcsúztatják a gazdasági évet Kárpát-medence legkülönbözőbb vidékeinek előadóművészeivel. Skanzen belépővel látogatható!

V. PirosLábos Fesztivál – Szigetmonostor, szombaton 10:00-21:00 (ingyenes)

Nyitott porták Szigetmonostor Fő utcáján, zenei előadók, kézműves termékek, étel-ital, helyi művészek kiállításai a Szentendrei-szigeten. Mi imádjuk! Ingyenes!

DEMO Wood & Kassák Múzeum családi nap – Kassák Múzeum, szombaton 10:00-14:00

Barkácsoltál már valaha múzeumban? Kíváncsi vagy hogyan készül egy dizájnbútor vagy egy stop-motion animációs kisfilm? A Demo Wood és a Kassák Múzeum közös kreatív napjára hívnak, ahol megismerheted és kipróbálhatod a kalapács, a csavarok, a festékek és ecsetek, valamint a különböző kamerák és fényképezőgépek működésének technikáját. Ünneplő helyett kényelmes ruha ajánlott, amit nem sajnálsz, ha megmaradnak rajta az alkotás nyomai. 6 éves kortól ajánlott, regisztráció szükséges! Ár: 5000 Ft/fő, 50 % tesó kedvezmény.

Nyílt nap a Kelenföldi autóbuszgarázsban – Kelenföld, XI. ker., Hamzsabégi út 55., szombaton 10:00-15:00 (ingyenes)

A nyílt napon a vendégek a korábbiakhoz hasonlóan bepillantást nyerhetnek a telephely életébe, a kisebbek játékosan ismerkedhetnek a közösségi közlekedés eszközeivel. Ingyenes!

Zenés beavató foglalkozás – Zeneakadémia, szombaton 10:00

A kiscsoportos zenés beavató foglalkozások továbbra is a 6-10 éves korosztálynak szólnak, és idén is pecsételő füzetet nyomnak a gyerekek kezébe: ha összegyűjtik a megfelelő számú pecsétet, ajándékot kapnak. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk). 6-10 éveseknek ajánlott. Belépő:

Tökvilág Fesztivál – Zebegény, szombaton 10:00-19:00 (ingyenes)

Szombaton egész napos összművészeti kavalkád Zebegényben! Kirakodóvásár, koncertek és gyermekprogramok, kézműves foglalkozások várják a fesztiválra érkezőket. Ingyenes!

Családi nap Királyréten – A gombák csodálatos világa, Királyrét, szombaton 11:00 és 14:00 (regisztráció szükséges)

Az őszi erdőben a gombák titkait fürkészhetitek. Szépek és kevésbé szépek. Vicces kinézetűek. Csak fényképezőgéppel gyűjthettek. Rövid terepi séta után elmerülhettek a mikrovilágban – a bennünket körülvevő világot mikroszkópon át fürkésszük tovább. Kézműveskedés, észtorna: rejtvények, fejtörők várnak minden korosztályt! Előzetes bejelentkezés szükséges előző nap délután 15 óráig. Ár: 2200 Ft/család/alkalom.

Olvasás éjszakája – Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi felolvasás – Örkény István Könyvesbolt, XIII. ker., Szent István körút 26., szombaton 15:30 (ingyenes)

Tamás Zsuzsa, a Kicsi Mimi-sorozat szerzője év végén megjelenő, ünnepi kötetéből, a Kicsi Mimi karácsonyából hallgathatnak meg egy részletet a jelenlévők a szerző előadásában. Ingyenes!

Bajzáth Mária: Én, senki, segítség meseválogatásának bemutatója – Mesemúzeum, szombaton 16:00 (ingyenes)

Szeretettel várnak mindenkit a népmese napjához kapcsolódva az új Népmesekincstár-kötet, az Én, senki, segítség bemutatójára, amelyen a kamaszok lelkéről és (mese)olvasási szokásairól, meséhez való viszonyukról beszélget Sárvári Töttős Györgyi pszichológus, Pásztor Csörgei Andrea könyvtárpedagógus és Bajzáth Mária, aki mesél is az új kötetből. A beszélgetést Csűrös Csilla, szerkesztő-riporter vezeti. Ingyenes!

Olvasás éjszakája a Bookline Móricz boltban – Móricz Zsigmond körtér, szombaton 17:00-23:00 (ingyenes)

Ha te is életvitelszerű könyvrajongó vagy, tedd szabaddá a szeptember 29-i éjszakádat, hiszen ezen a szombaton minden az olvasásról fog szólni. A Bookline Móriczon a már megszokott kávék és finomságok mellett 17 órától beszélgetésekkel, izgalmas témákkal és nem utolsósorban könyvújdonságokkal várnak az est házigazdái, Tomkó Bori Menthai és Finy Petra! Bemutatkozik többek között az 50 elszánt magyar nő kötet, Al Ghaoui Hesna – Holli, a hős új meséje. Ingyenes!

SZEPTEMBER 30., vasárnap

A Magyar Népmese Napja – Mesemúzeum, vasárnap 10:00-17:00

10 órától Benedek Elek mesék, 10:30-tól Bognár Szilvi koncert,12 órától mesebeli hétpróba vár benneteket a Mesemúzeumban. jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft, családi 1600 Ft.

Gesztenye Nap – Hegyvidéki Autómentes Nap – MOMKult mellett, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

A MOM Kulturális Központ a Hegyvidéki Önkormányzattal közösen Gesztenye Napokat és Hegyvidéki Autómentes Napot szervez, a Csörsz utca 300 m hosszú gépjárműforgalom elől elzárt szakaszán és a Sirály sétányon.10 órától fellép Halász Judit, 12 órától a Kifli zenekar. Ingyenes!

Élet a lábunk alatt – Legyünk bogarasak! – Nagykovácsi, Polgármesteri Hivatal parkolója, vasárnap 10:00 (regisztrációs)

Sokszor elfeledkezünk, hogy milyen pompás apró lények vesznek is minket körül. A túra alkalmával nagyítóval szállhattok alá és az ízeltlábúak pompás világába kalauzolják el az érdeklődőket. A út során a pazar panorámájú Nagy-Szénás tanösvény nyomvonalát járhatjátok be. Részvételi díj: 1500 Ft/fő, kedv./családi: 750 Ft/fő, regisztráció szükséges.

Farkasházi Réka és a Tintanyúl – Budapest Jazz Club, vasárnap 10:00-13:00

Szeptember utolsó vasárnap délelőttjén, a 10 éves Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar negyedik, Fonogram díjas, Bumm-bumm bumm című lemezének koncert anyagával fogja szórakoztatni a kicsiket és nagyokat. Előtte 10 órától kézműves foglalkozás is lesz. Jegyár: 1500 Ft, családi 4800 Ft.

Holli, a hős – zenés könyvbemutató gyerekeknek és felnőtteknek – MOMKult, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős

Al Ghaoui Hesna új könyvének bemutatóján zenél a MintaPinty Zenekar, közreműködik Berényi Márta, a Piros Kakaó drámapedagógusa és Ruff Orsi újságíró. Al Ghaoui Hesna, a haditudósításairól ismert, immár kétgyermekes riporter, saját rajzaival illusztrált könyvében egyszerű gyakorlatok és egy bátorságinduló segít erőt meríteni a gyerekeknek a nehéz helyzetekben. Ingyenes!

A Magyar Népmese Napja – Várkert Bazár, vasárnap 14 órától (ingyenes)

Népi mesélők mellett ezen a délutánon lovagi bemutató, filmvetítés (népmesék Mátyás királyról), kiállítás (Pennaforgatók Mátyás király udvarában) és kézműves foglalkozás is vár benneteket a Várkert Bazárban. Ingyenes!

Húúú, de titokzatos! Állati jó bemutató és teliholdas élményséta – Hármashatárhegy, vasárnap 17:30 (regisztráció szükséges)

Az állati jó bemutató után induló vezetett túrán megtapasztalhatjátok az éjszakai erdő rejtelmeit. Beszélgethettek a természetben megnyilvánuló Hold-ritmusokról, kipróbálhatjátok a nesztelen lopódzást és lecsendesedve megfigyelhetitek az erdő megnyugtató neszeit. Kísérletet tehettek tapintás útján felismerni az erdei fafajokat és hang alapján az állatokat. Gyülekező: 2018. szeptember 30-án, 17:15 órától az Erdei Iskola épületénél. Részvételi díj gyerekeknek: 1500 Ft/fő, felnőtteknek: 2000 Ft/fő. A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges: Szabó Miklós okleveles erdészmérnök: +36-20-9542-252, erdoajandeka@gmail.com

Meseösvény – Családi kaland a Népmese Napján – Ócsa, Tájház, vasárnap több időpontban (regisztrációs) BETELT!

Ezt a mesét nem csak hallgathatjátok, hanem végig is járhatjátok! Mesehősök népesítik be portákat és a réteket, a mese fonala hozzájuk vezet el. Belépő: 2000 Ft/fő, kedv./családi: 1000 Ft/fő. Előzetes jelentkezés szükséges a megadott időpontokra.

Era kedvencei: Meseösvény Ócsán, Magyar Népmese Napja, Kutatók Éjszakája, Olvasás Éjszakája
Rozi kedvencei: Magyar Népmese Napja, Kutatók Éjszakája, Olvasás Éjszakája, Állati jó bemutató és teliholdas élményséta a Hármashatárhegyen