Gyerekprogramok hétvégére – szept. 15-16.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zebegényi Sárkányfesztivál, Családi nap az Andrássy úton, Kulturális Örökség Napjai, édesség mustra a Bazilikánál, Eleven Ősz a Bartókon, Dömösi Zöld Forgatag, nyílt nap a Budafoki kocsiszínben és még számos remek program vár rátok a hétvégén. Mi ezeket ajánljuk!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Zebegényi Sárkányfesztivál – Zebegény, Sárkány-domb, szeptember 15-16. (ingyenes)

A közösségi finanszírozású fesztivál idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Dunakanyarban. Itt minden a papírsárkányokról és azok készítőiről szól. Itt nem kell sietni, míg megszárad a festék az általad készített sárkányodon. Van idő szemügyre venni a Börzsöny és a Pilis közeli dombjait, a kanyargó Dunát. Mi egyik évben sem hagyjuk ki! Irány Zebegény! Ingyenes!

Mobilitási Hét, Családi Fesztivál és Nemzeti Vágta – Andrássy út, szeptember 15-16. (ingyenes)

Színes programokkal, játékokkal és ingyenes koncertekkel várják mindazokat, akik szeretnének a környezetbarát és fenntartható közlekedésről szóló családi programon részt venni. A gasztrosétányon pedig több mint 50 nemzet konyhájának különlegességeit kóstolhatjátok meg. Emellett a Hősök terén vár rátok a Nemzeti Vágta. Ingyenes!

Kulturális Örökség Napjai – városszerte, szeptember 15-16. (ingyenes)

Budapesten is megnyílnak a ritkán látogatható épületek, izgalmas helyek, vezetett túrák várnak rátok ezen a hétvégén. Itt találjátok a részletes programot. Ingyenes!

Eleven Ősz Mexikó – Bartók Béla út, szeptember 14-16. (ingyenes)

Szeptember 14-16-án újra ElevenŐsz a Bartók Boulevard-on: Mexikó színei, hangulata, ízei, kiállítási megnyitók, tánc-előadás, workshopok, gyerekprogramok, koncertek, filmvetítés, színház vár rátok vasárnap estig.Böngésszetek a programok között! Ingyenes!

Magyar Népdal Napja – Martonvásár, szeptember 15-16.

Az idei, a félévtizedes jubileumát ünneplő fesztivál programja ezúttal – hagyományteremtő szándékkal – a V4 országok: a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar kultúra közös örökségének, szinergiáinak és izgalmas különbözőségeinek bemutatását, mindenekelőtt pedig a kulturális párbeszéd, a közös, összekötő és inspiráló „közösségi élmény”, a „közös dal” megvalósítását tűzte ki céljául. A koncertek mellett gyerekprogramokkal is készülnek, szombaton fellép a Kolompos, vasárnap a Kolibri Színház, de lesz népi játszótér és vásár is. Felnőtt napijegy: 2000 Ft. 12 év alatt ingyenes!

Szemétszedő hétvége – Gellért-hegy és a Duna partja, szeptember 15-16.

Szombaton 16 és 19 óra között a Te szedd Világnaphoz kapcsolódva a Gellért-hegyen gyűjthetitek össze a szemetet. Vasárnap délelőtt 10-kor pedig a Szabadság hídnál indul a szemétszedés a Duna partja mentén. Szemeteszsák és kesztyű lesz a helyszínen, de aki tud, vigyen magával!  Külön erre a célra félretett „játszóruhát”, illetve keménytalpú, zárt cipőt vegyetek fel!

Édes Napok – V. kerület, a Bazilika mellett, szeptember 14-16. (ingyenes)

Az év legédesebb hétvégéje, a csokoládé és édességünnep szeptember 14-16. között kerül megrendezésre a Bazilika előtti Szent István téren és a Zrínyi utcában. Ingyenes!

SZEPTEMBER 15., szombat

Nyílt nap a felújított Budafok kocsiszínben – Budafok Kocsiszín, XI. ker. Fehérvári út 247., szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

A villamosforgalomnak májusban átadott létesítmény felújítása óta most nyitja meg először kapuit a szélesebb közönség előtt. A BKV Turisztikai Divíziójának ötödik születésnapja alkalmából a nosztalgia járművek különleges kiállításával készülnek, egy helyen állítják ki nosztalgia autó- és trolibuszokat, valamint villamosokat. Ingyenes!

Vidéki hagyományok és ízek vására – Millenáris, szeptember 14-15. (ingyenes)

A programon gasztronómia iránt érdeklődők megízlelhetik a hagyományos népi ízeket és a tájjellegű ételkülönlegességeket, emellett lesznek népi fajátékok, rendőrség és a tűzoltóság standja, kézműves bemutatók. Pénteken 11:15-től fellép az Iszkiri, 16 órától az Apacuka, szombaton 11 órától a Kiskalász, 14 órától Szalóki Ági. Ingyenes!

Legkisebbek mozija: Maja, a méhecske – Puskin, szombaton 10:00

Amikor eltűnik a méhpempő, mindenki a darazsakra gyanakszik – ráadásul Maját azzal vádolják, hogy bűnrészességet vállalt a gyalázatban. Legjobb barátját, Willyt leszámítva senki nem hiszi el Majának, hogy ő valójában áldozata az esetnek. Szombaton ismét vár benneteket a Legkisebbek mozija a Puskinban. A film 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 800 Ft.

Nyitott Műhely – családi tárlatvezetés – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

A szeptemberi Nyitott műhely programon Erwin Wurm játékos kedvű kiállítását fedezhetitek fel. A kiállítás interaktív-beszélgetős bejárása mellett lesz még: könyvszobor-készítés, felöltöző-verseny és családi egyperces szoborállítás Erwin Wurm útmutatásai szerint…A részvételhez regisztráció szükséges a hemrik.laszlo@ludwigmuseum.hu e-mail címen! A regisztrációnál tüntessétek fel a gyermek(ek) életkorát is.

Óbudai Danubia Zenekar – BMC, szombaton 10:30

Mozart, a csokigolyók sztárja – rendhagyó Mozart portré gyerekeknek. Ha létezik abszolút „sztár” a zeneszerzők között, Mozart biztosan ezek egyike kell, hogy legyen. Művein túl személyisége is számtalan alkotót, vagy akár csokoládégyárost megihletett, és nem véletlenül. Hámori Máté karmester sok vidámsággal mutatja be Mozart különböző zenei világait a gyermekkori zsengéktől egészen a Requiem drámájáig. Jegyár: 1200 Ft.

Dömösi Zöld Forgatag – Dömös, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Természetismereti vetélkedő, madárgyűrűzés, kézműves foglalkozások, népi játékok, állatsimogató és lovaskocsikázás, valamint Cincér Piac – természetismereti kiadványok és ajándéktárgyak; helyi, valamint Nemzeti Parki Termék védjegyet elnyert termékek vására vár rátok Dömösön. Ingyenes!

Kiskalász koncert – Millenáris, szombaton 11:00 (ingyenes)

A Millenárison a Kiskalász zenekar vár benneteket szombat délelőtt. Ingyenes!

Eszter-lánc Őrmező Ünnepén – Őrmező, Költők parkja, szombaton 14:00 (ingyenes)

Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar interaktív mesekoncertje gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek. Ingyenes!

Tour de Rákosrendező – Kerékpározás Zugló kerékpárútjaiért, indulás: Örs vezér tér, szombaton 15:00 (ingyenes)

Gyere, bringázz egyet közösen Zugló hiányzó, meglévő, de rossz állapotú kerékpárútjaiért! A túra végig lezárt utakon, 7-8 éves gyerekek által is követhető sebességgel haladnak majd. Ingyenes!

SZEPTEMBER 16., vasárnap

Erdei Piac-Kóstolj és kirándulj! – Hidegvölgyi Erdészlak, vasárnap 9:00-14:00 (ingyenes)

A nyári pihenő után szeptember 16-án vasárnap újra Erdei Piaccal várnak benneteket Budakeszin, a Hidegvölgyi erdészlaknál 9.00-14.00 óra között. Ingyenes!

Gryllus Vilmos: Biciklizős dalok – Puskin, vasárnap 10:00 és 12:00

Egy szép nyári reggelen biciklizni in­dultunk, én és a 2 éves kislányom. Én a nyeregben, ő a rúdon, a kis gyerekülésben. Ahogy mentünk, ő egyszer csak hátranézett, és azt mondta: – Papa, énekelj! És én énekeltem, ahogy épp az eszembe jutott: „Bicikli, bicikli, de gurul a bicikli…” Erre a kirándulásra hívok most mindenkit. Tartsatok velünk! – Gryllus Vilmos koncertje a Puskinban. Jegyár: 2200 Ft.

Diafilm Szemle 1. – új filmek bemutatója – Art+Cinema, vasárnap 10:30

Vasárnap a következő újdonságokat nézhetitek meg: Csütörtök, a kisördög és az ördöngös molnár, A tizenkét hónap, Süsü 3., Kicsi Mimi, pici Bori, Bengáli tigris a hátsó kertben, Kuflizenekar. Belépő: 600 Ft/fő (a belépőjegy teljes értékben levásárolható a helyszínen – egy diafilm vásárlásakor egy belépőjegy/kupon használható fel).

Cifra Palota – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Ismét elindul a Művészetek Palotája hagyományos vasárnapi családi programja, amely hétről hétre ingyenes koncertekkel, színházzal, kézműves programokkal, Ringatóval várja a legkisebbeket, Óvodásokat és kisiskolásokat is. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Zebegényi Sárkányfesztivál, Dömösi Zöld Forgatag, Tour de Rákosrendező
Rozi kedvencei: Zebegényi Sárkányfesztivál, Diafilm Szemle