Gyerekprogramok hétvégére online és a szabadban – május 15-16.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyerekprogramok hétvégére Red Shoes and the Seven Dwarfs

Erre a hétvégére számos virágos és tanösvényes, vezetett túrát válogattunk nektek, emellett színházi előadásokat, online Gryllus Vilmos koncertet, premieres filmet és csillagászati előadást is találtok programajánlónkban.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Sorra nyitnak a múzeumok (felnőtteknek védettségi igazolvány szükséges)

A héten írtunk róla nektek, hogy sorra nyílnak a múzeumok is. Már majdnem minden budapesti gyerekbarát kedvencünket nyitva találjátok.

Bunker túra és séta a Strázsa-hegyen orchideák között – Kökörcsin Ház parkolója, május 15-16., 9:45 (előzetes bejelentkezés, felnőtteknek védettségi igazolvány szükséges)

A felhagyott szovjet katonai lőtéren tehettek egy könnyű sétát. Felmehettek a Kis-Strázsa-hegy kilátótornyába, melyet cirill betűs graffitik díszítenek, megnézhetitek a VII. számú hadifogoly temetőt, és egy földalatti betonbunkerbe is lemehettek. A helyszín ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, a lőtér fokozottan védett terület, ezért csak vezetővel látogatható. A katonai emlékek mellett megismerkedünk a terület természeti értékeivel is. A programon csak 5 éves kor felett lehet részt venni! Május 15-ei program és a május 16-ai program jegyára: 1600-2300 Ft. Regisztráció: nemethsz@dinpi.hu.

Kolibri Színház: Egy kupac kufli (ONLINE) – elérhető pénteken 18:00 – vasárnap 22:00

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház legújabb bemutatójához Dániel András különleges hangvételű kufli-meséiből válogattak össze egy kupacnyit. 5 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1000-5000 Ft. Elérhető itt.

Kolibri Színház: Macska voltam Londonban (ONLINE) – elérhető pénteken 18:00 – vasárnap 22:00

Péter magányos kisfiú. Hiába szeretne, nem tarthat otthon macskát. Jennie kóbor macskalány. Gyűlöli az embereket. Varázsos módon találnak egymásra. Történetük megmutatja, hogyan formál teljesebbé minket az igazi barátság. 7 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000-5000 Ft. Elérhető itt.

Kolibri Színház: Tasnádi István: Cyber Cyrano (ONLINE) – elérhető pénteken 18:00 – vasárnap 22:00

Amikor a képzelet erősebb, mint a valóság. Mikor a virtualitás valódibbnak tűnik, mint a mindennapi realitás. Egy darab arról, hogy mire jó az internet. És hogy mire nem. Talált történet alapján. 14 éves kortól. Jegyár: 2000-5000 Ft. Elérhető itt.

A hercegnő és a hét törpe (premieres film)

Ebben a klasszikus meséket megidéző, humoros történetben a mindenre elszánt, bátor hercegek hiába mentik meg a tündért a sárkány karmából, mégis átok sújtja őket és zöld törpékké változnak. Csak a világ legszebb leányának csókja változtathatja vissza őket, amire új külsejükkel nem sok esélyük van.  6 éves kortól ajánlott.

Kántor nyomozz! – interaktív Public Art kiállítás – Madaras József Tér, május 24-ig (ingyenes)

A legendás magyar négylábú nyomozó visszatér, hogy segítsen felgöngyölíteni egy újabb rejtélyt, ezúttal Ferencvárosban! Kántor a kiterjesztett valóságban jelenik meg, hogy csalhatatlan szimatával segítse a kalandvágyó detektíveket, akik önként vállalják, hogy pontot tesznek egy szövevényes bűnügyi nyomozás végére. Hogy mindennek mi köze van a térnek nevét adó Madaras József színművészhez, vagy Merényi Gusztáv orvos-vezérőrnagyhoz? Erre bizony a nyomozás során kell rájönnötök! Részletek itt. Az applikáció letöltése és használata, valamint a park látogatása és a programon való részvétel is ingyenes.

MÁJUS 15., szombat

„Ürgésszünk” a Gerecse hegylábi löszlegelőjén! – Tardos, szombaton 7:00-13:00 (előzetes bejelentkezés, felnőtteknek védettségi igazolvány szükséges)

Ki korán kel, ürgét lel! A túra során megismerkedhettek a fokozottan védett kisemlőssel, az ürgével. Megtekinthetitek az élőhelyét és bemutatásra kerül a munka, amely biztosítja a faj megőrzését. Kényelmes bakancs ajánlott. Jegyár: 1600-2000 Ft. Jelentkezés: +36 30 663 4659

Láprétek virágai – Orchideák – Ócsai Tájház, szombaton 9:00 (előzetes bejelentkezés, felnőtteknek védettségi igazolvány szükséges)

Májusban virágoznak az Ócsai Tájvédelmi Körzet leglátványosabb növényei: az orchideák. A nedves réteken több képviselőjükkel is találkozunk, köztük a mocsári kosborral és a fokozottan védett pókbangóval. Az orchideák mellet, az üde láprétek élővilágával és további növényeivel is megismerkedhetnek a túrára érkezők. Jegyár: felnőtt 1700 Ft, kedvezményes 1000 Ft. Regisztráció itt.

Kőpite Körök túra – Dunaalmás, szombaton 10:00 (előzetes bejelentkezés, felnőtteknek védettségi igazolvány szükséges)

A túra alatt megismerkedhettek Komárom-Esztergom megye legösszetettebb természetvédelmi tanösvényével, amely 2017 tavaszán kerül átadásra. Gyalogtúrát javarészt olyan utakon tehetitek meg, ahol kettőezer éve már a rómaiak is jártak. A túra alatt bővítitek tudásotok a természetvédelmi terület élő- és élettelen természeti értékeivel. Jegyár: 1600-2300 Ft. 10 km-es, közepes túra. Információk: +36 306634651.

Ingókövek földjén – túra a Velencei-hegységben – Arany János utca, Ingókő találkozása, szombaton 10:00 (előzetes bejelentkezés, felnőtteknek védettségi igazolvány szükséges)

A rövid délelőtti túra során bejárhatjátok a nevezetesebb ingóköveket: érinthetitek a Gomba-követ, a Kis-cipót, a fotogén Kocka-követ és a legnagyobb gránit gömbhalomra, a Pandúr-kőre is felmászhattok. A túra 5 km, alapvetően könnyű terep, komolyabb szintemelkedések nélkül, de rövidebb szakaszokon elfordulnak meredek lejtők és emelkedők! 5 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1000-1700 Ft. Regisztráció: velence@dinpi.hu.

Gryllus Vilmos – Biciklizős dalok (ONLINE) – Online ÉLŐ koncert, szombaton 10:30

„Egy szép nyári reggelen biciklizni indultunk, én és a 2 éves kislányom. Én a nyeregben, ő a rúdon, a kis gyerekülésben. Ahogy mentünk, ő egyszer csak hátranézett, és azt mondta: Papa, énekelj! és én énekeltem, ahogy épp az eszembe jutott: „Bicikli, bicikli, de gurul a bicikli…” Az online koncertre a jegyár: 2490 Ft.

Hová bújjanak a nyúlfarkfüvek? – avagy a klímaváltozás jelei – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 11:00-13:00 (előzetes bejelentkezés, felnőtteknek védettségi igazolvány szükséges)

Változik-e klíma? Ha igen, akkor hogyan? Változik-e a növény és állatvilág? Miért kell elbújnia a nyúlfarkfűnek?  A túravezetők megosztják tapasztalataikat a Sas-hegyen tapasztalható változásokról és a nyúlfarkfű titkát is felfedik. Jegyár: 1600-1900 Ft. Regisztráció: vataia@dinpi.hu.

Játékos csillagászat a gyerekek nyelvén – Svábhegyi Csillagvizsgáló, szombaton 11:00

Egy izgalmas, játékos csillagászati bemutató vár benneteket szombat délelőtt, ahol minden kérdésedre választ kaphattok! Az interaktív foglalkozáson megismerkedhettek a Naprendszer, a csillagok és a fekete lyukak titkaival. Jegyár: 2800 Ft.

Legyél Te is Természetbúvár! – Hétköznapi tudomány Királyréten – Hiúz Ház, szombaton 11:30-14:30 (előzetes bejelentkezés, felnőtteknek védettségi igazolvány szükséges)

A most induló, új programsorozaton várják a kicsiket és nagyokat, ahol megfigyelhetitek erdők, patakok, rétek élővilágát, az erdei állatok nyomába eredhettek és izgalmas terepi módszerekkel, játékokkal, kísérletekkel együtt próbálhatjátok megismerni a természet titkait, összefüggéseit. A Legyél Te is Természetbúvár! program mindig egy-egy téma köré épül, mint. pl. rejtőzködés, beporzók, növények élete, gombák világa. Regisztráció: kiralyret@dinpi.hu. Családi jegy: 5000 Ft.

Vándormadarak – elérhető május 15-ig a Mediaklikken! (ingyenes)

Jacques Perrin kamerája a vándormadarakkal – ludakkal, gólyákkal és darumadarakkal – együtt „repül”. A film a tavaszi vándorlással kezdődik, amely Észak-Amerikából az Északi-sark felé vezet. A repülés közösségi esemény minden egyes madár számára. Mikor végre elérik a sarkkör vidékét, fészket raknak, kiköltik a fiókákat, s később tanúi lehetünk a kikelt fiókák első szárnypróbálgatásainak is. Itt éritek el. Ingyenes!

MÁJUS 16., vasárnap

Családi program a Jókai-kertben – vasárnap 11:00 (csak előzetes jegyvásárlással, felnőtteknek védettségi igazolvány szükséges)

A Madarak és Fák Napja alkalmából Jókai Mór egykori birtokára várják a családokat, természetbarátokat, ahol kincskereső játékkal egybekötve ismerkedhettek meg a madarak és fák csodálatos világával. Jegyár: 1000-1700 Ft. A programot max. 30 fővel tartják meg és zömmel a szabadban, friss levegőn. A kézműves foglalkozáshoz érdemes egy kardigánt vagy kiskabátot vinni, mert a Pavilon épületben hűvösebb van.

Napimádók – a fény nemzetközi napja – Sas-hegyi Látogatóközpont – vasárnap 11:00-13:00 (előzetes bejelentkezés, felnőtteknek védettségi igazolvány szükséges)

A Sas-hegy sziklagyepeiben megkereshetitek a „napimádó” fajokat, és  megnézhetitek, mi lakik a  nap nem sütötte sziklán. A túra során az is kiderül, miért nem szeretjük az orgonát. Jegyár: 1600-1900 Ft. Regisztráció: morvaigy@dinpi.hu.

Vaskakas Bábszínház: Óz (ONLINE) – vasárnap 11:00 (ingyenes)

Kansast, a kis Dorka otthonát hatalmas forgószél lepi meg, és a tornádó csodálatos helyre, Óz birodalmába repíti a kislányt. Útja során barátokat szerez az Oroszlán, a Madárijesztő és a Bádogember személyében, ám egy kegyetlen ellenséggel, a Boszorkánnyal is szembe kerül. Noha Óz birodalmában minden színes, szép és hatalmas, Dorka legfőbb vágya, hogy visszajusson az ő aprócska és barátságos otthonába legkedvesebb barátjához, Totóhoz. Elérhető itt. Ingyenes!

JÁTÉK!

Játsszatok velünk május 16-a éjfélig, és nyerjétek meg a Lovagi ujjtorna című böngészős játékkönyvet a Pagony jóvoltából!